بوکان شهری زیبا با طبیعتی بکر و آثار تاریخی پر رمز و راز است که در جنوب استان آذربایجان غربی قرار دارد.
جاهای دیدنی بوکان بسیار جذاب و خاص هستند اما متاسفانه آن طور که باید شناخته نشدهاند. در این مطلب سعی میکنیم تا به معرفی جاهای دیدنی بوکان بپردازیم و شما را با جاذبههای گردشگری این شهر دوست داشتنی آشنا کنیم. با
اسمارتیز همراه باشید.
شاید اینها را هم بپسندید!
قلعه و مقبره سردار بوکان
در مرکز شهر بوکان و درون پارک شهر بوکان آرامگاه سردار عزیز خان مکری که از فرماندههای بزرگ زمان ناصرالدین شاه و همچنین داماد امیرکبیر بوده قرار دارد. سردار عزیز خان مکری در واقع خان و صاحب بوکان بود و در آن زمان حکمران این منطقه محسوب میشد. فرزندان و نوادگان سردار عزیز خان که همه آنها حاکمان بوکان بودند نیز در همین آرامگاه دفن شدهاند.
اینجا از جاهای دیدنی بوکان و یک آرامگاه خانوادگی است | عکس: کامران قادرپور
در واقع باید مقبره سردار بوکان را آرامگاه خانوادگی سرداران مکری بنامیم. این محوطه تاریخی که از دوران قاجار به جای مانده یادآور دوران با شکوه مکریان در بوکان است. علاوه بر این قلعه معروف سردار بوکان نیز متعلق به همین خانواده بود که متاسفانه بیش از 90 درصد از آن در حال حاضر تخریب شده و امکان بازدید از آن وجود ندارد. قلعه و مقبره سردار بوکان از نمادهای اصلی شهر محسوب میشوند و باید در لیست جاهای دیدنی بوکان قرار بگیرند. قلعه سردار در بخش قدیمی شهرستان و در روی تپه قلعه سردار قرار دارد.
مسجد جامع بوکان
در همان حوالی قلعه سردار بوکان، مسجد جامع بوکان را نیز میتوانید پیدا کنید. مسجدی با طراحی و معماری کم نظیر با ستونهای سنگی و آهکی به همراه آجر کاریهای زیبا و گچ بریهای به جا مانده از دوران قاجار که در کمتر جایی میتوانید نظیر آن را پیدا کنید. مسجد جامع بوکان نمایانگر هنر معماران زبردست زمان قاجار است که پس از سالها گسترش یافته و امروزه نیز از آن استفاده میشود. با این که تاریخ ساخت این مسجد به کمتر از 2 قرن پیش باز میگردد اما ستونهای سنگی متعدد شبستان اصلی آن را شبیه به مساجد تاریخی مصر و ترکیه کرده است. در بازدید از جاهای دیدنی بوکان، مسجد جامع بوکان را نیز حتماً در لیست مکانهایی که باید به آنها سربزنید قرار دهید.
مسجد روستای حمامیان
در روستای حمامیان و در 3 کیلومتری بوکان دیگر مسجد تاریخی و کم نظیر آذربایجان غربی قرار دارد. تاریخ احداث این مسجد به اوایل سال 1290 هجری و چند سال قبل از شروع جنگ جهانی اول برمیگردد. مسجد حمامیان بدون هیچ آلایشی و با سادهترین و در دسترسترین مصالح موجود در منطقه ساخته شده است. با این حال ظرافتی خاص در معماری و ساخت این بنا دیده میشود و علاوه بر این استحکام بالای بنا در مقابل زلزله نیز شگفت انگیز بوده و باعث شده تا این مسجد در لیست جاهای دیدنی بوکان قرار بگیرد.
جاهای دیدنی بوکان؛ مدرسه علمیه کنار این مسجد تقریبا از بین رفته است | عکس: سعید جوانبخت معمارباشی مراغهای با مهارتی خاص با استفاده از مصالحی همچون آجرهای چهارگوش، چوب گردو و درخت توت و رنگهای طبیعی به دستور محمود آقا ایلخانی زاده معماری این بنا را بر عهده گرفت و در مدت کوتاهی این بنای شگفت انگیز را برای ما به یادگار گذاشت. در گذشته مدرسه علمیهای به همراه یک وضوخانه نیز در محوطه کنار این مسجد قرار داشتند که متاسفانه تنها بخشی از آنها باقی مانده است.
مقبره حسن زیرک
بر بلندای کوه ناله کش، هنرمندی بی نظیر، شاعر، خواننده و آهنگساز معروف کرد، حسن زیرک آرمیده است. این هنرمند از نوابغ موسیقی
کردستان و بزرگترین هنرمندان کرد ایران بود که در سال 1300 در بوکان به دنیا آمد و در 1350 نیز در همین شهر چشم از جهان بست. توانایی بالای این هنرمند کرد در شعرگویی و آهنگسازی به صورت بداهه و الهامی باعث شده تا نابغهای همچون شهرام ناظری نیز او را بزرگترین نابغه موسیقی کردستان بداند. ناظری در مورد استان حسن زیرک میگوید "در خصوص مرحوم حسن زیرک، در مجموع فقط میتوانم بگویم که یک انسان نابغه به معنای واقعی بود، یعنی در همان لحظه که وارد ارکستر رادیو میشد و به اتاق ضبط میرفت؛ بداهتا شعر میسرود، آهنگ میساخت و آن را میخواند که تا کنون چنین موردی در موسیقی سابقه نداشته است" به این ترتیب مقبره حسن زیرک نیز از مهمترین جاهای دیدنی بوکان محسوب میشود. اهالی شعر ادب همواره برای ادای احترام به این استاد بزرگ به مقبره حسن زیرک سر میزنند.
جاذبههای طبیعی و جاهای دیدنی بوکان
دشت و پناهگاه حیات وحش سوتاو
بوکان در منطقهای خاص که تلاقی دشت و کوهستان است قرار دارد. به همین دلیل در اطراف آن دشتها و کوههای معروفی به چشم میخورد که هر یک دارای اقلیم خاص و حیات وحش مخصوص به خود هستند. در این میان دشت و پناهگاه حیات وحش سوتاو به دلیل میزبانی از پرنده نادر میش مرغ از خاصترین جاذبههای طبیعی و جاهای دیدنی بوکان است که هر ساله تعداد زیادی از دوست داران حیات وحش را به خود جذب میکند. میش مرغ پرندهای بزرگ و شبیه به بوقلمون است و بوکان آخرین زیستگاه باقی مانده از این پرنده در حال انقراض در ایران محسوب میشود. اگر از مشاهده گونههای خاص جانوری لذت میبرید میتوانید در کنار بازدید از مسجد قدیمی حمامیان به دشت سوتاو نیز سری بزنید و از جاذبههای طبیعی بینظیر آن لذت ببرید.
دشت سوتاو از جاهای دیدنی بوکان و برای پرندهنگری بسیار مناسب است
تالاب قره گل
تالاب زیبای قره گل، منطقهای بکر و زیبا با چشم اندازی کم نظیر در 40 کیلومتری بوکان است. این تالاب از دور به رنگ سیاه دیده میشود و همین دلیل مردم منطقه آن را قره گل نامیدهاند. وجود مواد غذایی مناسب سبب شده تا پرندگان مهاجر هر ساله به این تالاب سر بزنند و منظرهای کم نظیر را ایجاد کنند. تالاب قره گل از جاهای دیدنی بوکان است که بازدید از آن خصوصاً در فصل بهار میتواند تجربه فوق العادهای باشد.
منطقه قلایچی
در شمال شرقی بوکان منطقهای دیدنی، با جاذبههای طبیعی و تاریخی قرار دارد که برای بازدید از آن میتوانید یک روز کامل را در نظر بگیرید. گردش در منطقه قلایچی از روستای قلایچی شروع میشود. روستایی زیبا با خانههای تاریخی و مسجدی قدیمی که بازدید از آن خالی از لطف نیست. در نزدیکی روستا تپه باستانی قلایچی قرار دارد که در آن آثاری از 3000 سال پیش و متعلق به دوران پادشاهی مانا کشف شده است. اکتشافات در این تپه از چندین دهه قبل آغاز شده و همچنان نیز ادامه دارد. به نوعی این تپه و آثار به دست آمده از آن را باید نمادهای اصلی شهر بوکان بدانیم.
غار قلایچی
کمی آن طرفتر از مکانهای تاریخی قلایچی، غار قلایچی قرار دارد که از زیباترین غارهای شمال غربی ایران محسوب میشود. این غار زمانی از اسرارآمیزترین مکانهای این منطقه بود که از اوایل دهه 80 شمسی به تدریج غارنوردان بخشهای مختلف آن را کشف کردهاند. تا به حال 350 متر از این غار نقشه برداری شده و همچنان نیز بخشهای مختلف آن در حال کشف است. وجود یک دریاچه درون این غار زیباییهای آن را دو چندان کرده و باعث شده بسیاری از غارنوردان ایرانی به آن سربزنند. البته برای بازدید از این غار نیازمند به تجهیزات و تجربه کافی در زمینه غار نوردی هستید.