شهرکرد در دل استانی که به قلههای بلندش معروف شده، با دشتهای وسیع و سرسبزش شما را به یاد مناظری از کشور سوئیس میاندازد. شاید وقت آن رسیده که بدانید ایران فقط شمال نیست و جاذبههای طبیعی و تاریخی بکری در جنوب غربی کشورمان انتظارتان را میکشد. پس با این مطلب همراه باشید تا شهرکرد را بیشتر بشناسیم.
پل زمانخان؛ پلی تاریخی بر بستر زایندهرود
پل خواجو، سیوسه پل و دیگر پلهای اصفهان تنها پلهایی نیستند که بر بستر رودخانهی زایندهرود ساخته شدهاند. از آنجا که زایندهرود از ارتفاعات چهارمحالوبختیاری سرچشمه میگیرد،
پل تاریخی زمانخان در نزدیکی شهرکرد از دیگر پلهای تاریخی است که بر روی زندهرود پرتپش سایه افکنده. بنای شگفتانگیز این پل تاریخی که قدمتش به دوران صفویه بازمیگردد، در نوع خود شاهکار معماری به حساب میآید. پل زمانخان دو دهانه با قطرهای مختلف دارد که صخرهای سنگی به طور طبیعی پایهی آن را تشکیل میدهد. در ساخت این پل از مصالحی مانند گچ، سنگ آجر و ساروج استفاده شده است.
پل زمان خان در شب هم زیباییهای خودش را دارد.
اما برویم سراغ حکایت ساخت این پل. عشایر بختیاری برای کوچ سالانهی خود مجبور به عبور از بستر زایندهرود بودند. عبور از این رودخانهی خروشان، قربانیان زیادی از عشایر میگرفت تا اینکه مادری که کودک خردسالش را در این مسیر پر از حادثه از دست داده بود، ناله و شکایت نزد زمانخان رئیس طوایف ایلبیگی برد. زمانخان فورا دستور ساخت پلی مستحکم بر بستر این رودخانه را داد؛ پلی که سالهای سال در برابر بلایای طبیعی دوام آورد و به افتخار حاکم محبوب ایلبیگی زمانخان نام گرفت. منطقهای که پل زمانخان در آن قرار گرفته، منطقهای خوش آبوهوا به شمار میرود که به دلیل توجه بسیار زیاد گردشگران به آن، امکانات رفاهی مناسبی دارد. از طرفی این منطقه در چند سال اخیر، میزبان ماجراجویان و دوستداران ورزش آبی هیجانانگیز رفتینگ شده است.
اگر قصد بازدید از این پل را دارید، ابتدا به شهرکرد بروید. بعد از طی مسافتی حدودا 22 کیلومتری وارد شهر سامان شوید. در شهر سامان به خیابان جانبازان بروید و مسیر روستای ایل بیگی را در پیش بگیرید. این پل در مجاورت روستای ایل بیگی قرار دارد.
خانه ستوده چالشتری؛ بازماندهای خوش رنگولعاب از دوران قاجار
حالا که تنور معرفی جاذبههای تاریخی داغ است، بگذارید برویم سراغ "مجموعهی تاریخی چالشتُر". این مجموعهی وسیع در 8 کیلومتری شهرکرد یادگاری از دوران قاجاریه است که تکهی مصور تاریخ این دیار به حساب میآید. قدمت ساخت این بنا به سال 1282 هجری قمری برمیگردد. قلعه خان، خانه ستوده، خانه آزاده، خانه اسحاقیها، خانه منزوی، خانه گلهداری، خانه طالبزاده و مسجد جامع اجزای تشکیل دهندهی این مجموعهی تاریخی هستند. "خانه ستوده" بازماندهی خوش رنگولعاب این مجموعه محسوب میشود که با تزیینات بسیار زیبایش دل از هر بینندهای خواهد برد.
این نقشونگارهای جذاب در خانه ستوده را از دست ندهید!
نقاشیهای به کارگرفته شده در این خانه اصطلاحا گل صابونی و ترکیبی از هنر نقاشی ایرانی و غربی هستند. همچنین وجود نقاشیهایی از داستانهای یوسفوزلیخا، خسرووشیرین، لیلیومجنون و بعضی آیات قرآنی که با خط نستعلیق بر بالای ستونها حک شده، زیباییهای این بنا را دوچندان میکند. هر 2 طبقه خانه ستوده در حال حاضر به موزهی مردمشناسی و سنگ تبدیل شده است. در موزهی مردمشناسی که در طبقهی اول قرار گرفته است میتوان با فرهنگ زیستی مردم این دیار بیشتر آشنا شد. انواع زیورآلات، ابزار جنگی، انواع ظروف، هنرهای محلی مانند قفلسازی، دستبافتها و ادوات کشاورزی سنتی از جملهی مواردی هستند که در این موزه قابل بازدید میباشد. بعد از بازدید از این موزهی مردمشناسی به طبقهی دوم بروید و از موزهی سنگ بازدید کنید. در این موزه میتوانید انواع مختلف سنگ قبور، اجزاء سنگی معماری همچون فوارهها، حوضها، ستونها و سرستونهای ساده و منقوش را ببینید.
بلیط ورودی این خانه برای ایرانیها 2000 تومان میباشد. برای رفتن به این خانه باید به 8 کیلومتری شمال غربی شهرکرد بروید. سپس بلوار رهبر را پیدا کنید و وارد خیابان باستان شوید. شما میتوانید از ساعت 8-16 از این خانه دیدن نمایید. همچنین برای اطلاعات بیشتر میتوانید با شماره 09132842815 تماس بگیرید.
موزه باستانشناسی (حمام پرهیزگار): یک تیر و چند نشان!
با بازدید از موزه باستانشناسی شهرکرد، هم یک گشت باستانشناسانه خواهید زد و هم از معماری بینظیر یک حمام قدیمی دیدن خواهید کرد. حمام تاریخی پرهیزگار که قدمتش به سال 1326 برمیگردد، با کمکهای مالی خانم سلطان آزاده و حاج ابوالقاسم آزاده چالشتری ساخته شد اما در سال 1334 وقف عمومی گردید. معماری زیبای این حمام با ستونهای سنگی گرد و کاشیهای سفید و فیروزهای در بدنه و کف دل از هر بینندهای خواهد برد. دو حمام کوچک و بزرگ با فاصلهی کوتاهی از هم، ساختمان این حمام را تشکیل میدهد. هشتی، راهرو، سربینه، گرمخانه، خزینه و شاهنشین اجزای تشکیلدهندهی حمام بزرگ هستند و حمام کوچک شامل سربینه، راهرو، گرمخانه و خزینه میشود.
یادتان نرود در این حمام زیبا عکس بگیرید!
در سال 1382 این حمام به موزهی باستانشناسی تبدیل شد. در این موزه آثاری از دوران پیش از تاریخ، دوران تاریخی و دوران اسلامی در معرض نمایش قرار گرفته است که بازدید از این حمام تاریخی را بسیار دلچسب میکند.
برای بازدید از این حمام-موزه به خیابان ولیعصر شمالی بروید. در ساعات 8-15 میتوانید از این حمام تاریخی دیدن کنید. قیمت بلیط ورودی حمام-موزه پرهیزگار برای ایرانیها 2000 تومان میباشد.
مسجد اتابکان؛ بازماندهای از قرون اولیهی اسلامی
طرفداران مسجدهای تاریخی در شهرکرد دست خالی نمیمانند! مسجد اتابکان در قلب بافت تاریخی شهرکرد و با قدمتی 800 ساله میتواند مقصد قابل توجهی برای مسافران شهرکرد باشد. این مسجد که در اوایل قرن هفتم هجری قمری ساخته شد، مربوط به اتابکان لر بزرگ میباشد و نام مسجد برگرفته از همین خاندان است. مسجد اتابکان به لحاظ معماری به سبک مساجد قرون اولیهی اسلامی طراحی شده و دارای پلان شبستان است، به همین دلیل مناره و گلدسته ندارد.
مسجد اتابکان بازماندهای از قرون اولیهی اسلامی است و به همین دلیل گلدسته و مناره ندارد!
اگرچه خشت خام، ملات گل و آجر از جمله مصالحی هستند که در بنای این ساختمان به کار برده شده اما مرمت آن در دوران صفویه باعث شد تا از آجر در بنای آن استفاده شود. این مسجد در سال 1351 به ثبت ملی رسید. با وجود این سابقهی تاریخی، مسجد اتابکان همچنان رونق دارد و علاوه بر عبادتهای روزانه میزبان مراسم های مختلف هم میباشد.
برای بازدید از مسجد اتابکان به میدان فردوسی شهرکرد بروید، بعد از خیابان ملت، وارد خیابان ولیعصر بشوید. با کمی پرسوجو به این مسجد خواهید رسید.
قلعه دزک؛ مهمترین پایگاه بختیاریها در زمان مشروطیت
شهرکرد را بیشتر به جاذبههای طبیعیاش میشناسیم، اما جالب است بدانید در این طوفانِ دشت و کوه و سبزینگی، رد پای کهنهای از تاریخ هم به چشم میخورد. در 35 کیلومتری شهرکرد، قلعهای تاریخی به نام
"دزک" رخ مینماید که عنوان خود را وامدار روستایی با همین نام میباشد.
"قلعه دزک" متعلق بوده است به جناب
"امیر مفخم بختیاری" از نوادگان خاندان ایلخانی. در سال 1292 هجری قمری، امیرمفخم خان دستور ساخت قلعهای را میدهد که ابتدا قرار بود کاربری نظامی داشته باشد، اما بعد از مدتی با طراحیهای داخلی چشمنوازی که در آن به کار گرفته شد به کاخ محل سکونت وی و چند نسل از خاندان ایلخانی بدل گشت. کاخی که مهمترین پایگاه بختیاریها در زمان مشروطیت و فتح تهران به شمار میرود. این قلعهی زیبا، قطعهی گمشدهی پازل شهرکردگردی شما محسوب میشود، چرا که تا حد زیادی از دید گردشگران به دور مانده است.
قلعه دزک ترکیبی از معماری سنتی و مدرن اروپایی دارد.
ساختمان قلعه دزک 2 طبقه دارد. طبقهی اول به دلیل خنکی در فصل تابستان و طبقهی دوم به دلیل آفتابگیر بودن در فصل زمستان مورد استفاده قرار میگرفت. نمای بیرونی کاخ را چند برج دیدهبانی، پنجرهها، ستونهای سفید زیبا و ایوانهایی در هر دو سمت شمالی و جنوبی بنا تشکیل میدهد. ایوانهایی که رو به سمت دشتهای منتهی به کوهستان داشته و تصور لذت زندگی کردن در خانهای که از هر سو نمایی به دشت دارد، وصفناپذیر است. تالار سفرهخانه و اتاق آیینه از زیباترین قسمتهای این کاخ-قلعهی تاریخی محسوب میشود که چشم هر بینندهای را خیره میکند. جالب است بدانید که این کاخ در دورههایی میزبان شخصیتهای مهم سیاسیوفرهنگی همچون فرخی یزدی، دکتر مصدق، وحیدیدستگردی و علامه دهخدا بوده و بخشی از لغتنامهی دهخدا حین اقامت او در این کاخ به رشتهی تحریر درآمده است.
برای بازدید از این قلعه به شهرستان کیار بروید. روستای دزک را بیابید و وارد خیابان میراث شوید. ساعت بازدید از این قلعه 8-17 میباشد.
مسجد جامع شهرکرد؛ تنها مسجد چهار ایوانی استان
برویم سراغ مسجدی دیگر در بافت تاریخی شهرکرد! مسجدی که به چهار ایوانی بودن شهرت دارد و به همت "حاج محمدرضاخان ستوده" از خوانین چالشتر ساخته شد. مسجد جامع شهرکرد که مسجد خان هم نامیده میشود، قدمتی 160 ساله دارد و از نظر سبک معماری به مسجد حکیم اصفهان شباهت بسیار زیادی دارد.
مسجد جامع شهرکرد تنها مسجد چهار ایوانی استان چهارمحالوبختیاری محسوب میشود.
مسجد جامع شهرکرد با دو شبستان تابستانی و زمستانی، کاملترین و بزرگترین مسجد تاریخی استان چهارمحالوبختیاری محسوب میشود. کاشیکاری هفت رنگ، طاقنماها، درهای چوبی، گرهچینی و منبر منبتکاری شده از جزییات زیبای معماری این مسجد به شمار میرود. این مسجد در بافت قدیمی شهرکرد و در نزدیکی مسجد اتابکان قرار دارد. برای بازدید از این مسجد به خیابان ملت و کوچهی مشرف بروید.