• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

جاهای دیدنی ماکو

26 فروردین، 1399
2 اسفند، 1398
مدت مطالعه :
ماکو از شهرهای مرزی ایران است که در استان آذربایجان غربی و در نزدیکی مرز کشور ترکیه واقع شده است. با این‌که ماکو جاذبه‌های طبیعی و تاریخی فراوانی دارد، در میان مردم ایران چندان شناخته‌شده نیست. در ادامه قصد داریم شما را با این شهر زیبا آشنا کنیم و جاهای دیدنی ماکو را به شما معرفی کنیم. با اسمارتیز همراه باشید.
ماکو با چندین اثر تاریخی ثبت شده، بازار مرزی و ده‌ها اثر طبیعی از مقصدهای اصلی گردشگران در شمال غرب ایران است. جاهای دیدنی ماکو از جمله آثار تاریخی و طبیعی، سفری خاطره‌انگیز را برای شما رقم می‌زند. ماکو در دره‌ای نزدیک مرز ایران و ترکیه قرار دارد. رودخانه زنگمار از این شهر عبور می‌کند و آن را به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم کرده است. قسمت جنوبی ماکو در دامنه کوه سبد و قسمت شمالی آن در دامنه کوه قیه قرار دارد. این شهر با قرار گرفتن در کنار مرز بازرگان محل عبور مسافران زیادی است که قصد دارند از راه زمینی به ترکیه سفر کنند. ماکو با توجه به شرایط جغرافیایی‌اش و نزدیکی آن به کشور ترکیه، دارای آب و هوایی نسبتا سرد و خشک است. البته در فصل تابستان، هوای آن گرم و خشک می‌شود. در زمستان بارش‌ها به شکل برف و در بهار بارش‌ها بیشتر به صورت رگبار می‌شود. با توجه به این شرایط آب و هوایی، بهترین زمان برای سفر به ماکو اواخر اسفند تا اوایل پاییز است.
منطقه آزاد ماکو
شاید برای شما جالب باشد که بدانید، ماکو دارای بزرگ‌ترین منطقه آزاد ایران و دومین منطقه آزاد جهان بعد از منطقه شانگهای چین، از نظر جغرافیایی است. مجوز ایجاد منطقه آزاد در شهر ماکو در ماه مرداد سال 1389 و در فضایی به مساحت پنج هزار متر مربع، به تصویب دولت وقت رسید، اما فعالیت خود را به طور رسمی در 5 دی همان سال آغاز کرد تا عنوان جوان‌ترین منطقه آزاد کشور را به خود اختصاص دهد. منطقه آزاد ماکو در شمال غربی ایران و در همسایگی کشورهای ترکیه و ارمنستان واقع شده است.
منطقه آزاد ماکو
منطقه آزاد ماکو
بازارچه مرزی ماکو
بازارچه مرزی ماکو در 5 کیلومتری این شهر و در جاده ماکو-بازرگان واقع شده است که در آن انواع مواد غذایی، وسایل خانگی و پوشاک برندهای معتبر ترکیه به فروش می‌رسد. این بازارچه دارای امکانات مختلف رفاهی شامل اقامتگاه، پارکینگ، رستوران، بوفه، سرویس بهداشتی و سایر امکانات رفاهی است.
عمارت کلاه فرنگی
از جاهای دیدنی ماکو که از جذابیت زیادی برخوردار است، عمارت کلاه فرنگی شهر ماکو است. این عمارت در خیابان طالقانی این شهر و بالاتر از چهار راه مرکزی (میدان امام حسین) قرار دارد. قدمت این بنا به اواخر دوره قاجار برمی‌گردد و بخشی از یک بنای بزرگ متعلق به شخصی به نام علی قلی خان بیات ماکویی بوده است. از ویژگی‌های آن می‌توان به تزئینات گچ‌بری و آینه‌کاری چشم‌نواز به همراه شیشه‌های رنگی زیبا اشاره کرد.
عمارت کلاه فرنگی
جاهای دیدنی ماکو؛ عمارت کلاه فرنگی
دخمه سنگی فرهاد
دخمه فرهاد در حوالی روستای سنگر و در 7 کیلومتری شهر ماکو قرار دارد. این بنای سنگی شامل دو اتاق تو در تو است که در دل کوه و درون صخره‌ای بزرگ تراشیده شده است و از طریق راه پله‌ای سنگی به کوه متصل شده است. پیش‌بینی می‌شود قدمت آن به قرن هشتم پیش از میلاد برسد و مربوط به اقوام اورارتو باشد.
قلعه تاریخی شهر ماکو
قلعه تاریخی شهر ماکو در بافت تاریخی شهر ماکو و در محله خنچر خان و در مساحتی حدود 250 هکتار واقع شده است. قدمت این قلعه را 600 سال تخمین زده‌اند و ساخت آن را به دوره تیموریان نسبت می‌دهند. این قلعه تاریخی دارای دیوارهای بلندی است و از قسمت‌های مختلفی مانند شاه‌نشین، حمام و زندان تشکیل شده است. در گذشته اطراف آن نیز خانه‌های دیگری به شکل پلکانی وجود داشت.
قلعه تاریخی شهر ماکو
جاهای دیدنی ماکو؛ قلعه تاریخی شهر ماکو
قره کلیسا
قره کلیسا که در میان ارمنیان به نام تادئوس مقدس معروف است، قدیمی‌ترین کلیسای ارامنه جهان است. این کلیسا که در جنوب ماکو و در 20 کیلومتری شهرستان چالدران، در روستایی به همین نام قرار دارد. پیش‌بینی می‌شود در حدود سال 300 میلادی بنا شده باشد. گفته می‌شود این کلیسا به منظور زنده نگه داشتن یاد طاطاووس مقدس و دیگر مسیحیان مبارز ساخته شده است. برخی عقیده دارند پیکر طاطاووس را نیز در زیر زمین این کلیسا دفن کرده‌اند.
کلیسای مریم مقدس
کلیسای مریم مقدس در فاصله 60 کیلومتری ماکو به روستای بارون و در نزدیکی سد بارون قرار دارد. این کلیسا که به کلیسای زور زور نیز معروف است در قرن 14 میلادی ساخته شده است. در سال 1366 و پس از ساخت و آب‌گیری سد بارون، این سد در محلی نزدیک به دریاچه و به فاصله حدود 600 متری از محل اولیه، با همان مشخصات و شکل اولیه خود بازسازی شد.
کلیسای مریم مقدس
جاهای دیدنی ماکو؛ کلیسای مریم مقدس
کاخ موزه باغچه جوق
در فاصله دو کیلومتری شهر ماکو و در روستای باغچه جوق، کاخ موزه باغچه جوق قرار دارد. این بنای باشکوه در سال 1272 خورشیدی به دستور سردار با نفوذ قاجار به نام اقبال السلطنه ماکویی و توسط معماران ایرانی و روسی ساخته شد. این کاخ زیبا که به قصر سردار نیز معروف است در باغ بزرگی به مساحت 11 هکتار بنا شده است. از ویژگی‌های آن می‌توان به آمیزه معماری قاجار و روسی، گچ‌بری و آئینه‌کاری‌های زیبا اشاره کرد.
تالاب بورآلان
تالاب بورآلان از دیگر جاهای دیدنی ماکو است که در فاصله 150 کیلومتری شهر مرزی پلدشت، در مرز مشترک ایران، ترکیه و ارمنستان قرار دارد. بورآلان از مهمترین تالاب‌های مرزی ایران است. این تالات 250 هکتار مساحت دارد و با چشمه‌های آب گرمی که دارد از زیستگاه‌های اصلی و زمستانی برای 64 گونه پرنده است. بورالان به دلیل وجود چشمه پر آب چشم ثریا و نزدیکی به کوه‌های پر از برف آرارات در خاک ترکیه و حضور عشایر و روستاهای مختلف با فرهنگ‌ها و سبک زندگی متفاوت و مجاورت با سه کشور ایران، ترکیه و ارمنستان، از جاهای دیدنی ماکو مخصوصا از نظر طبیعی محسوب می‌شود.
تالاب بورآلان
جاهای دیدنی ماکو؛ تالاب بورآلان
قلعه سیاه
قلعه سیاه در فاصله‌ 36 کیلومتری شهر ماکو قرار دارد. این بنا از برج‌های مستطیلی تشکیل شده است و بر روی توده‌ای از مواد مذاب منجمد آن را احداث کرده‌اند. به دلیل شباهت این بنا به ساختمان‌های دوران اورارتویی، بسیاری از کارشناسان عقیده دارند که این قلعه نیز در آن دوران ساخته شده است.
روستای قره خاچ
دهکده گردشگری قره خاچ از جاهای دیدنی ماکو است. طبیعت زیبا و بکر، به‌همراه جاذبه های طبیعی مانند چشمه چنگیز بلاغی، تپه تریان، گردشگران زیادی را به خود جلب می‌کند. این روستا در فصل زمستان با توجه به شیب مناسب و بارش برف فراوان بسیار مناسب تفریحات زمستانی مانند اسکی و تیوب سواری و برف‌بازی است. چشم انداز کوه‌های زیبا و سر به فلک کشیده آرارات نیز بر زیبایی آن افزوده است. این روستای تفریحی و گردشگری در تابستان دارای آب و هوای معتدل است و به همین دلیل مقصد گردشگران زیادی از سراسر ایران است. این روستا دارای آب گوارا از چشمه‌ های جوشانی است که از کوه‌های اطراف ماکو بالا سرچشمه می‌گیرند. چشمه چنگیز خان یکی از آنهاست که دارای آب زلال و شفافی و بسیار خنک است.
روستای قره خاچجاهای دیدنی ماکو؛ روستای قره خاچ
قلعه قبان ماکو
در دوران صفوی، در محل فعلی این شهر، قلعه‌ای به نام قلعه قبان قرار داشت که پناهگاه یک شورشی به همین نام نیز بود. بر اساس سنگ نوشته‌ای که در داخل این قلعه پیدا شده است، شاه عباس دوم صفوی مدت‌ها برای تصرف این قلعه تلاش زیادی کرد تا سرانجام موفق به فتح آن و کشتن قبان شد. سپس آنجا را تخریب می‌کند و شهر فعلی ماکو را بنا می‌گذارد. قلعه قبان از آثار بی‌همانند تاریخی است که تاکنون بیشتر بخش‌های آن هنوز هم ناشناخته باقی مانده است. بر اساس مدارک تاریخی، این قلعه در زمان حمله تیمور لنگ، برای جلوگیری از نفوذ تیمور به آن، این چنین مستحکم شد. قسمت‌های مهم این قلعه در ارتفاع 40 متری آن قرار دارد که شامل اتاق‌ها و دیوارهای فرو ریخته است. از این اتاق‌ها به‌عنوان جان‌پناه و انبار غله استفاده می‌شده است. بقایای قلعه ماکو که در بلندترین نقطه شهر و در زیر صخره بلند چتری شکل قرار دارد بیانگر عظمت این شهر در گذشته است.

قصد سفر به استان آذربایجان غربی را دارید؟ شاید مطلب «سفر به ارومیه» و «جاهای دیدنی ارومیه» برای شما مفید باشد.
برچسب(ها)
موقعیت(ها)
امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4 12 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.