• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

جاهای دیدنی میبد؛ شهری در کویر وحشی

7 دی، 1398
21 آبان، 1398
مدت مطالعه :
اگر از شما بخواهند با کلمات شاهنامه فردوسی، توریست، معماری کهن، سلیمان نبی، کویر، ساسانیان، دیو، قاجار و قلعه، جمله بسازید، احتمالا مجبور می‌شوید در جمله‌تان نام میبد را هم بیاورید. اما این کلمات چه ربطی به شهر میبد دارند؟ در ادامه با اسمارتیز همراه باشید تا متوجه شوید.
جاهای دیدنی میبد به‌دلیل باستانی و تاریخی بودن و طبیعتش، فراوان است. پشت هر بنای این شهر، افسانه‌ها نقل می‌شوند و هرکدام تاریخ اسرارآمیزی را از ساسانیان تا قاجاریه برایمان شرح می‌دهند؛ پس با ما همراه باشید. شهر خورشید را نباید از دست داد. این شهر با تاریخ 7 هزار ساله و تمدنی که در خود جای داده، اهمیت و ارزش تاریخی فراوانی دارد. تا چشم کار می‌کند، خشت، آجر و کاشی می‌بینید و همه چیز در اوج زیبایی قرار دارد.
بهترین فصل برای سفر به شهر میبد: تابستان یا زمستان؟
مسافرت کردن به شهری که در اواسط تابستان دمایش بالای 35 درجه و میزان رطوبتش حدود 13 درصد است، به ظاهر کار وحشتناکی به نظر می‌رسد.
اما کسانی که از آداب و رسوم یزدی‌ها در ایام محرم مطلع هستند، ممکن است این رنج را به جان بخرند. تماشای تعزیه‌های پرشور و حرارت، نظاره کردن مراسم سینه‌زنی با نظمی حیرت‌انگیز و همچنین، شنیدن نوحه‌های گوش‌نواز و حماسی، می‌توانند دلایل این سفر داغ تابستانی باشند.
اما اگر حوصله گرما و عرق ریختن را ندارید، بهتر است صبر کنید تا تابستان بگذرد. فصل زمستان و بعدتر بهار، دو فصل عالی برای مسافرت و سرزدن به جاهای دیدنی میبد هستند. در فصل سرما، میبد هوایش بهتر می‌شود و هرکسی دلش بخواهد می‌تواند در میان کوچه پس‌کوچه‌هایی که عطر گذشته‌های دور را گرفته‌اند، قدم بزند.
نارین قلعه
این قلعه با داشتن چند طبقه (7یا 5 طبقه) مربوط به دوران حکومت ساسانیان است. نام دیگرش قلعه نارنج بوده و در گویش محلی هم با همین نام خوانده می‌شود. این بنا، از مهمترین جاهای دیدنی میبد به شمار می‌آید.
ساخته شدن کهن دژ، دالان دژ یا همان نارین قلعه روی تپه کمک کرده تا به کل شهر مشرف باشد. بخش‌هایی که در این قلعه بیضی شکل بازدید می‌کنید کم نیستند؛ مسیرهای زیرزمینی، عبادتگاه، بازار و اتاق‌های متصل به یکدیگر.
برای پیدا کردن این بنا، کافی‌ست به خیابان امام، میدان شهرداری بروید. پشت بنا، یک پارکینگ بزرگ تاسیس شده و در بدو ورود و در حالی‌که هنوز داخل ماشین نشسته‌اید، چشم‌تان درگیر عظمت و زیبایی این قلعه آجری خواهد شد.
نارین قلعه میبد
جاهای دیدنی میبد؛ درباره این قلعه حرف و حدیث‌های فراوانی وجود دارد | عکس: پیت هاین بور
قلعه نارنج که هنوز بخش‌های کشف‌نشده‌ای از آن باقی مانده، گفته می‌شود همان سپید دژی‌ست که فردوسی در شاهنامه از آن اسم آورده، یا می‌گویند به دست دال دیو و به دستورسلیمان نبی ساخته شده. به هر حال شما با دژی باستانی روبرو هستید پر از معما، ابهام و زیبایی.
هتل‌هایی که به این بنای دیدنی نزدیک هستند، به این ترتیب‌اند: هتل باغ مشیر الممالک، هتل موزه فهادان، هتل الزهرا و هتل شهرباف. برای خوردن یک وعده غذای گرم و بهداشتی هم، رستوران‌های معتبری نظیر: حاج خلیفه علی رهبر، رستوران سنتی حاج مالک، مارکو پولو و ترمه و ترنج در آن حوالی قرار دارند.
ساعات بازدید، بین 8 صبح تا 5 بعدظهر و در تمام روزها غیر از روزهای تعطیل است. گردشگران ایرانی باید 2هزار و 500 تومان و گردشگران خارجی 15 هزار تومان ورودی بپردازند. ورود به این مکان، برای سالمندان و افراد کم‌توان ممکن است به دشواری صورت گیرد و برای افراد معلول، ممکن نیست.
برج کبوترخانه میبد
برج کبوتر میبد، با داشتن بیش از 4 هزار لانه پرنده، گنجایش 40 هزار کبوتر و به‌دلیل طراحی پیچیده لانه‌ها در کنار هم، شاهکار معماری به شمار می‌آید و یکی دیگر از جاهای دیدنی میبد است.
قدمتش به دوران قاجار برمی‌گردد و نشان دهنده توجه مردمان این سرزمین به حیوانات و پرندگان است. اندازه لانه‌ها 20 در 20 و نحوه طراحی به شکلی بوده که شکارچیان کبوتر مانند جغد و کلاغ نتوانند به آن وارد شوند. خانه‌ای امن برای کبوتران که رنگ خاصش آنها را جذب لانه‌ها میکرده است.
حتی جالب است بدانید که دیوارهای گچی‌اش به گونه‌ای کار شده‌اند که خزندگانی مثل مارها نتوانند از دیوار بالا بکشند. این همه ویژگی مثبت، نشان از هوشمندی کسانی دارند که در کویر برای کبوترها خانه‌ای عظیم ساخته‌اند.
از دلایل تاسیس این مکان، به جز پناه دادن به کبوترها، ایجاد یک سیستم حمل نامه یا همان اداره پست خودمان است! کبوترها آموزش داده می‌شدند برای رساندن نامه به جاهای مختلف و از کودشان نیز برای کشاورزی استفاده می‌شده.
برج کبوترخانه میبد
جاهای دیدنی میبد؛ این بنا در بلوار بسیج شهر میبد، کنار فرمانداری قرار گرفته | عکس: سعید
این بنا در بلوار بسیج شهر میبد، کنار فرمانداری قرار گرفته. هر روز می‌توانید از ساعت 8 صبح تا 5 بعدظهر به آن سر بزنید. قیمت بلیط نیز برای گردشگران ایرانی 2 هزار و 500 تومان و برای گردشگران خارجی 15 هزار تومان است.
نزدیک بودن کبوترخانه به نارین قلعه (فاصله حدودا 800 متری) سر زدن به هر دوجا را حسابی راحت می‌کند.
بالا رفتن از پله‌های این برج سه طبقه، برای افراد معلول یا کهنسال سخت خواهد بود. گرچه با توجه به اینکه در آن هیچ پرنده‌ای نگه‌داری نمی‌شود و بسیار تمیز است و همچنین به‌دلیل تهویه مناسب هوا، چرخیدن در آنجا تجربه‌ای به یاد ماندنی می‌آفریند.
کاروان سرا و چاپارخانه شاه عباسی
کسانی که با تاریخ هنر و معماری ایرانی آشنا هستند، به خوبی اهمیت کاروان سرا و چاپارخانه شاه عباسی را می‌دانند. این مکان به‌عنوان بنای به‌جا مانده از عصر صفوی شامل: حجره، بادگیر، حیاط هشت ضلعی، ساباط، ایوان بیرونی، مهتابی و چیزهای دیگر است.
در ضلع شرقی کاروان سرای میبد، موزه زیلوی این شهر قرار دارد. پس به راحتی می‌توانید بعد از گردش اینجا، به آن موزه نیز سری بزنید. کاروان سرای میبد را می‌توانید در بلوار قاضی میرحسین پیدا کنید. مسیر رسیدن به آن کاملا سرراست است.
در سالن غربی هم، یک غذاخوری سنتی و یک کافی شاپ وجود دارد که برای صرف غذا و نوشیدنی مناسب هستند.
ضمنا، برای سیاحت این کاروان سرا که حدود 100 حجره دارد، به زمان چند ساعته‌ای نیاز خواهید داشت.
بلیط ورودی به این بنا 2 هزار تومان است و گردشگران می‌توانند هرروز، بین 9:30 صبح تا 17 عصر از این بنا بازدید کنند. در نظر داشته‌باشید بین ساعات 14 تا 15:30 موقتا تعطیل می‌شود.
کاروان‌سرا و چاپارخانه شاه عباسی همانطور که گفته شد وسعت زیادی دارد و پیاده روی نسبتا طولانی می‌طلبد. همچنین، برای ورود به حجره‌ها و بعضی قسمت‌های دیگر لازم است از تعدادی پله بالا بروید. به همین خاطر، اگرچه بازدید از اینجا خیلی سخت نیست، اما افراد ناتوان یا کم‌توان ممکن است برای بازدید از بعضی بخش‌ها به مشکل بر بخورند.
یخچال خشتی میبد
دیواری بزرگ به طول 42 متر وظیفه سرد نگاه داشتن حوض‌های یخچال خشتی میبد را بر عهده داشته؛ دیواری که 8 متر ارتفاع و 2 متر ضخامت دارد.
درون این یخچال طبیعی یک حوض با عمق نیم متر و با مساحت 8 کیلومتری وجود دارد. همچنین گودالی با عمق حدودا 6 متر و دهانه‌ی 13 متری هم برای نگه‌داری یخ ساخته بودند.
ویژگی‌های یخچال و کارکرد حیرت‌انگیزش به کنار، باید به گنبد آن نگاه کنید. گنبد یخچال خشتی شهر، هم زیباست و هم مستحکم. با تکیه بر اصول ریاضی ساخته شده و نشانه‌هایی از معماری مترقی ایران در زمان صفوی دارد.
یخچال خشتی میبد در بلوار قاضی میرحسین و در کمترین فاصله نسبت به کاروان سرا و موزه زیلو قرار دارد. بسیار راحت می‌توانید به این یخچال برسید، حتی افراد کم‌توان هم به‌راحتی ‌می‌توانند از آنجا لذت ببرند. فقط در کنار گودالی که برای نگهداری یخ تعبیه شده، بخش مرتفعی وجود دارد که مسافران بر روی آن داخل گودال را نگاه می‌کنند. رفتن به بالای این قسمت، مسلما برای افراد سالمند و کم‌توان سخت خواهد بود.
قیمت بلیط 2هزار و 500 تومان و ساعات بازدید، بین 8 صبح تا 17 بعدظهر است. یخچال خشتی میبد را می‌توانید در مدت زمانی بین 30 تا 45 دقیقه بازدید کنید.
مسجد جامع میبد
معماری مسجد، بخش مهم و جدایی ناپذیری از معماری ایرانی اسلامی است. بنای این مسجد به سده دوم هجری بازمی‌گردد. هر حکومتی که بر ایران حکمفرمایی کرده، تغییراتی در آن ایجاد کرده و حتی بناهای جدیدی هم در آن ساخته است. به خاطر همین، یکی از ارزش‌های مهم این مسجد، رشد و توسعه‌اش در طول تاریخ و به‌دست حکومت‌های مختلف است.
آل بویه و آل مظفر، دو حکومتی هستند که نقش بسیاری در رونق این بنا داشته‌اند. ایوان‌ها، شبستان‌ها، کتبیه‌های مربوط به 913 و 867 هجری قمری و مساجد دیگری که درونش ساخته شده، جذابیت‌های مسجد جامع میبد را تشکیل می‌دهند.
مسجد جامع میبد
جاهای دیدنی میبد؛ این مسجد بلیط ورودی ندارد | عکس: امیررضا تقوی
نزدیکی این مسجد به نارین قلعه، پیدا کردنش را ساده کرده اما از خیابان آیت تا این مسجد، تعدادی کوچه وجود دارد که باید طی کنید. پیاده‌روی از میان کوچه‌ها، مساحت 3 هزار متری محوطه مساجد و رفتن به شبستان‌ها و ایوان ممکن است برای افراد سالمند یا ناتوان مشکل‌ساز باشد. اما، سیاحت داخل حیاط برای این افراد راحت می‌باشد و در بخش‌هایی نیز، مسیر مناسب برای تردد معلولین طراحی شده است.
ورود به این مسجد تاریخی و زیبا برای مسافران ایرانی و غیرایرانی رایگان بوده و از ساعت 9 صبح تا 17 امکان پذیر است.
قصد سفر به میبد را دارید؟ شاید خواندن مطلب «سفر به اردکان و میبد» برای شما جذاب باشد.
برچسب(ها)
موقعیت(ها)

سالهاست که با عشق به سینما زندگی کرده‌ام و حالا که در این رشته فارغ التحصیل شده‌ام، تولید محتوا را در کنار فیلم‌سازی جذاب‌ترین و دوست‌داشتنی‌ترین شغل می‌دانم. فیلم دیدن، مطالعه، تماشا و تحلیل فوتبال و سفر کردن از تفریحات مهم من هستند. ضمنا مدتی است که بصورت جدی در زمینه هنر و اتیسم فعالیت می‌کنم به امید آینده‌ای بهتر برای فرشته‌های اتیسم.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4.8 20 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.