• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

جزیره‌ی لارک؛ زیبای ناشناخته

15 اردیبهشت، 1399
15 اردیبهشت، 1399
مدت مطالعه :
بعضی‌ها دوست دارند سفرشان بدون دردسر و با امکانات کامل باشد اما بعضی افراد به دنبال مکان‌های بکر و جذاب می‌گردند و حاضرند هر سختی را برای چنین تجربه‌ای تحمل کنند. جزیره لارک یکی از زیبایی‌ها ناشناخته‌ی ایران است که در قلب تنگه‌ی هرمز قرار دارد. اگر دل‌تان می‌خواهد یک روز استثنایی را در ساحلی رویایی، قلعه‌هایی تاریخی و طبیعتی متفاوت بگذرانید، هیچ جایی بهتر از جزیره لارک پیدا نمی‌کنید. دوست دارید بدانید چرا جزیره‌ی لارک با هر سفر دیگری که رفته‌اید فرق می‌کند؟ پس با اسمارتیز همراه باشید.
بهترین زمان دیدن جزیره لارک
شاید در تمام ایران نقطه‌ای پیدا نشود که مانند لارک هوای مرطوب و گرمی داشته باشد. جزیره‌ای تک افتاده وسط خلیج فارس که احتمالا آب‌و‌هوای آن برای بسیاری از گردشگران غیرقابل‌تحمل است؛ بخصوص در فصل بهار و تابستان که دمای هوا ممکن است در زیر آفتاب به 60 درجه هم نزدیک شود! پس اولین توصیه‌ی ما این است که قید سفر به جزیره لارک در تابستان و بهار را بزنید. البته در تعطیلات نوروز هوا هنوز آنقدر گرم نیست که گردش را غیر ممکن کند. با این حال اگر محدودیت زمانی ندارید حتما فصل‌های پاییز و زمستان را انتخاب کنید.
تقریبا از آذر ماه است که هوای جزیره لارک معتدل می‌شود و می‌توانید با خیال راحت به گشت و گذار در آن بپردازید. نیازی نیست بابت شلوغی نگران باشید چون لارک هنوز زیر سایه‌‌ی کیش و قشم قرار گرفته و خیلی‌ها هنوز از زیبایی‌های آن بی‌خبر هستند و حتی نمی‌توانند اسم آن را درست تلفظ کنند! تلفظ لارک به صورت Larak است. یکی از دلایلی که باید حتما زمستان را برای سفر به جزیره لارک انتخاب کنید این است که تقریبا هیچ سیستم حمل و نقلی در این جزیره وجود ندارد و باید اکثر جاهایی که می‌خواهید بگردید را با پای پیاده ببینید؛ طبیعتا پیاده‌روی در هوای گرم و شرجی تابستان غیرممکن است و حسابی اذیت‌تان می‌کند و حتی ممکن است باعث گرمازدگی شدید شما شود. هوا در زمستان آنقدر هم سرد نمی‌شود که مشکلی برای شنا کردن و دیگر تفریحات ساحلی بوجود بیاورد.
راه‌های دسترسی به جزیره لارک
از بندر عباس نمی‌توانید به صورت مستقیم به جزیره لارک بروید. تنها راه دسترسی به این جزیره از اسکله‌های جزیره‌ی قشم است. یک از اسکله‌ها به نام ذاکری قایق‌های اتوبوسی دارد که به طور اختصاصی برای حمل و نقل مسافر بین جزیره‌های خلیج‌ فارس و بندرعباس از آن‌ها استفاده می‌شود. اسکله‌ی دوحه‌ی قشم هم گزینه‌ی دوم شماست که قایق‌های موتوری در آن به تعداد کافی وجود دارند و شما را به صورت دربستی یا همراه با مسافران دیگر به جزیره می‌برند. طبیعتا انتخاب گزینه‌ی اول امنیت بیشتری دارد و می‌توانید این فاصله‌ی 16 کیلومتری را با خیال راحت طی کنید.
البته معمولا بازدید از جزیره لارک بخش کوتاه نیمروزه‌ای از تورهای قشم‌گردی است؛ مگر اینکه خودتان علاقه داشته باشید به صورت شخصی به جزیره بروید و بدون محدودیت در آن گردش کنید. نکته‌ی دیگری که باید در نظر داشته باشید محدودیت‌های دسترسی و عبور و مرور در خلیج فارس است که بعضی مواقع به دلیل برگزاری مانور‌های نظامی برقرار می‌شود. در چنین روزهای به هیچ عنوان اجازه‌ ندارید در آب‌های آزاد حضور داشته باشید بنابراین بهتر است قبل از حرکت از این مسئله مطمئن شوید. برخلاف جزیره‌های قشم و کیش، اسکله‌ی جزیره لارک امکان پهلوگیری کشتی‌های بزرگ را ندارد و نمی‌توانید ماشین شخصی‌تان را با خودتان ببرید. جاده‌های جزیره هم اکثرا خاکی هستند و مردم محلی بیشتر با موتور سیکلت یا پیاده رفت و آمد می‌کنند.
بانوی اهل لارک با لباس محلی در کنار تور‌های صید ماهی و میگو
دانستنی‌هایی قبل از دیدن جزیره لارک
  • جزیره لارک در 31 کیلومتری جنوب بندرعباس در میانه‌ی تنگه‌ی هرمز قرار گرفته. شهر بندرعباس در کنار جزیره‌های قشم، هرمز و لارک شکلی تقریبا لوزی شکل را تشکیل می‌دهند. در یک روز صاف و آفتابی که رطوبت هوا هم زیاد نباشد به راحتی می‌توانید از روی جزیره لارک، دیگر جزایر اطراف و حتی کشور عمان و امارات را هم ببینید.
  • مساحل کل جزیره لارک، که در واقع از کوه‌های آتش‌فشانی مخروطی در دوره‌ی سوم زمین‌شناسی تشکیل شده 77 کیلومتر مربع است. بلندترین کوه آن 138 متر از ارتفاع از سطح دریا دارد. جزیره لارک جنوبی‌ترین نقطه‌ی خاک کشور پهناور ایران است.
  • این جزیره در بیشتر تاریخ خود خالی از سکنه بوده و هم اکنون هم تعداد خانوارهای ساکن در آن به سختی بیشتر از 200 می‌شود. این جمعیت هم بیشتر به صورت متمرکز زندگی می‌کنند و بخش زیادی از جزیره همچنان خالی از سکنه است.
  • شغل بیشتر مردم جزیره لارک ماهی‌گیری و صید دیگر موجودات دریایی مانند میگو، صدف، خرچنگ و ... است. انواع ماهی‌ها مانند سنگسر، هامور و ... که مجموع سالانه‌ی آن‌ها بیشتر از 800 تن در سال می‌شود در ایران و عمان به فروش می‌رسد.
  • پرورش دام‌هایی مانند بز هم تا حدی در جزیره لارک رواج دارد که البته بیشتر برای مصارف شخصی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • دقیقا مشخص نیست ساکنان لارک از چه زمانی به این جزیره آمده‌اند اما گویش آن‌ها به کمزاری معروف است که از شاخه‌های گویش لری به حساب می‌آید. حتی در آن سوی تنگه‌ی هرمز و در کشور عمان نیز منطقه‌ای به نام کمزار وجود دارد.
  • آب لوله‌کشی در جزیره لارک وجود ندارد و آب مورد استفاده‌ی مردم توسط تانکرهایی از بندرعباس حمل می‌شود. چاه‌های مخصوص جمع‌آوری آب باران هم از روش سنتی بومیان جزیره برای تهیه‌ی آب آشامیدنی است.
راهنمای بازدید از جزیره لارک
چند سالی می‌شود که نام جزیره لارک بر سر زبان‌ها افتاده و گردشگری جان تازه‌ای به روح آن دمیده. مردم دیگر فقط به دنبال بازدید از جزیره‌های قشم و کیش نیستند و دوست دارند از جاهایی بکر و زیبا که هنوز حضور انسان‌های دنیای مدرن زیبایی‌های آن را از بین نبرده دیدن کنند. به همین دلیل جزیره لارک در کنار جزیره‌ی هرمز این شانس را داشته‌اند که دوباره دیده شوند و پس از سدها سال که از دوران شکوفایی‌شان می‌گذرد، باز هم خودی نشان بدهند. این جزیره‌ها در قرن 17 میلادی که پرتغالی‌ها خلیج فارس را در کنترل خودشان داشتند اهمیت اساسی پیدا کرده بودند؛‌ بعدها در زمان تجاوز نیروهای انگلیسی به خاک کشورمان هم از این جزیره‌ها برای اهداف تجاری، نظامی و ... استفاده می‌شد.
باقی‌مانده‌های قلعه‌ی پرتغالی‌ها در جزیره‌ی لارک که در حال تخریب است
بسیاری از دیدنی‌های تاریخی جزیره لارک مربوط به همین دوران است؛ و البته فرهنگ بومی ساکنان و جاذبه‌های طبیعی منحصربه‌فرد لارک چیزهایی هستند که هر کسی را برای دیدن آن وسوسه می‌کند.
رقص شمشیر محلی در لارک هم بسیار معروف است
قلعه‌ی پرتغالی‌ها که در دوره‌ی صفوی ساخته شده یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های تاریخی لارک است. مشابه‌ این قلعه در جزیره‌های قشم و هرمز هم موجود است و نشان می‌دهد در آن دوران این جزیره‌ها به صورت کامل در اختیار استعمارگران پرتغالی بوده. عمر این قلعه، از قلعه‌ای که در قشم وجود دارد کمتر است اما متاسفانه به حال خود رها شده و تنها به دلیل ستون‌های محکم چوبی‌اش توانسته هنوز سرپا باشد.
این تنها قلعه‌ی جزیره لارک نیست. دژ‌های نظامی مختلفی در گوشه و کنار جزیره آرامیده‌اند؛‌ انگلیسی ها در اواسط قرن 18 میلادی تصمیم گرفتند خط تلگرافی بین ایران و هند راه‌اندازی کنند که باقی‌مانده‌های ساختمان مربوط به آن در جزیره لارک موجود است. یکی دیگر از بناهای جذاب لارک برج فانوس دریایی آن است که می توانید با قایق برای شنا نزدیک آن بروید.
اما شاید چیزی که بسیاری از گردشگران را به جزیره لارک علاقه‌مند کرده، جاذبه‌های طبیعی زیبا به خصوص ساحل آن باشد. ساحل جزیره لارک آب‌های شفافی دارد که در هیچ جای دیگری نمی‌توانید پیدا کنید. موجودات مختلف در عمق‌ آب به راحتی قابل دیدن هستند و سنگ‌های مرجانی رنگارنگ در کنار بازتاب آسمان و خورشید در آب، منظره‌ای آفریده که هرگز آن را از یاد نمی‌برید. این آب‌های بکر بسیار پاکیزه‌اند و بهترین جای خلیج برای تفریحات دریایی به حساب می‌آیند. اگر کمی خوش‌شانس باشید هم می توانید هنگام غروب یکی از زیباترین منظره‌های عمرتان را در ساحل جزیره‌ی لارک ببینید. آب‌های نزدیک ساحل پر از پلانکتون است و وقتی دریا آرام و بدون موج باشد، این پلانکتون‌ها همراه با وزش آرام باد به ساحل نزدیک می‌شوند و بازتاب غروب خورشید باعث می‌شود رنگ‌های متنوعی مثل آبی، سبز و قرمز پیدا کنند. یادتان نرود که صدف‌ها و سنگ‌های مرجانی زیبا در ساحل زیاد است و می‌توانید یک کیسه‌ی پر از سوغاتی جمع کنید.
شب‌های درخشان ساحل لارک با نور آبی پلانکتون‌ها
در خود جزیره‌ هم حیوانات بومی مختلفی مانند خرگوش و آهو زندگی می‌کنند و احتمالا در مسیر بازدید‌تان از قسمت‌های مختلف جزیره آن‌ها را خواهید دید. توصیه می‌کنیم حتما سری هم به قبرستان تاریخی جزیره بزنید که بسیار جالب توجه است. سنگ قبر‌ها از جنس صخره‌های مرجانی هستند و معمولا کوزه‌های زیبایی بالای آن‌ها قرار دارد. درون این کوزه‌های مواد معطری مانند کند و اسپند سوزانده می‌شود و هوای اطراف را خوش‌بو می‌کند.
غواصی یکی از محبوب ترین تفریحات دریایی جزیره‌ی لارک است
نکته‌ای که باید حتما در نظر داشته باشید این است که جزیره لارک هنوز مانند جزیره‌های قشم یا حتی هرمز شناخته شده نیست و امکان اقامت در آن وجود ندارد. چند اقامتگاه بومگردی در حال ساخت هستند که به زودی اقامت در لارک را نیز فراهم می‌کنند. در مجموع امکانات جزیره آن‌قدری نیست که بتوانید با خیال راحت و مانند دیگر مناطق گردشگری به گشت و گذار بپردازید. حتما پول نقد همراه‌تان داشته باشید و لباس و کفش مناسب پیاده‌روی داشته باشید.

قصد سفر به هرمزگان را دارید؟ مطالب «جاهای دیدنی قشم» و «جاهای دیدنی کیش» را از دست ندهید.
برچسب(ها)
موقعیت(ها)

دوستام کیان صدام می‌کنن. عاشق موسیقی‌های سنگین و زیبایی‌های پیچیده هستم،‌ به خاطر همین سفر جذبم می‌کنه. چون یه فرآیند طولانی و دقیقه؛ باعث می‌شه برای یه مدت نامعلومی وارد داستان‌ها و درگیری‌های غیر قابل پیش‌بینی بشی. دانشجوام و درگیر کتاب، پرخور و درگیر غذا، شاداب و درگیر عشق. می‌نویسم تا تجربه‌ها و نظراتم را به بقیه به اشتراک بذارم می‌دونم که به درد می‌خوره.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4.1 9 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.