جزیره هنگام؛ همتای جزایر کالیفرنیا

10 آذر، 1398
14 آبان، 1398
مدت مطالعه :
اگر دوست دارید در همین ایران، لذتِ سفر به سواحلِ مالدیو و کالیفرنیا را تجربه کنید اما پول و ویزا دست‌تان را بسته، جزیره هنگام را انتخاب کنید. این جزیره در جنوبی‌ترین نقطه‌ی قشم قرار دارد. در این جزیره‌ی بی‌جاده و خیابان، آرامش محض برقرار است. گویی هنوز اتومبیلی اختراع نشده تا آرامش را برهم بزند و هوا را آلوده کند! با وجود این‌که خودِ جزیره چندان بزرگ نیست، دیدنی‌های جزیره هنگام بسیار متنوع و شگفت‌انگیز هستند. برای آشنایی بیشتر با هنگام در ادامه با اسمارتیز همراه باشید.
بهترین زمان دیدن جزیره هنگام

دلفین‌ها چند ماهی از سال را میهمان جزیره هنگام هستند.
بهترین زمان سفر به جزیره‌ هنگام از اواسط آبان تا اواسط اردیبهشت است. در این بازه‌ی زمانی، هم وضعیت هوای هنگام بسیار مناسب است و هم دلفین‌ها به این جزیره می‌آیند. اما اگر هم می‌خواهید از تماشای دلفین‌های جزیره هنگام نهایت لذت را ببرید، ماه‌های دی و آذر را برای سفر به جزیره هنگام انتخاب کنید. در ایام نوروز، گردشگران بسیاری به این جزیره سفر می‌کنند و جزیره شلوغ می‌شود. اگر شلوغی و ازدحام را دوست ندارید و می‌خواهید آرامش واقعی این جزیره را ببینید، ایام دیگر سال را برای بازدید از جزیره هنگام انتخاب کنید.
راه دسترسی به جزیره هنگام
چگونه از قشم به هنگام برویم؟ جزیره‌ی هنگام در جنوب شرق جزیره‌ی قشم قرار دارد و برای دسترسی به آن، باید به دل آب‌های خلیج فارس بزنید. جزیره هنگام استان هرمزگان قرار دارد و قسمتی از شهرستان قشم است. برای سفر از قشم به هنگام، ابتدا، باید به اسکله‌ کندالو قشم بروید و در آن‌جا، سوار قایق شوید. فرودگاه قشم تا کندالو 10 کیلومتر و شهر قشم تا کندالو 50 کیلومتر فاصله دارد. از قشم تا بندر کندالو دو مسیر وجود دارد؛ هم می‌توانید از اتوبان قشم-درگهان به سمت اسکله بروید و هم از جاده‌ی ساحلی جنوبی. کرایه‌ی قایق از قشم به جزیره هنگام نفری 15 هزار تومان است. تقریباً 7 تا 10 دقیقه طول می‌کشد تا از بندر کندالو به اسکله‌ی جزیره هنگام برسید. این قایق‌ها از ساعت 8 صبح تا غروب آفتاب مسافران را بین این دو اسکله جابه‌جا می‌کنند. 
هزینه بلیط و ساعات دسترسی
برای بازدید از جزیره‌ی هنگام نیازی نیست بلیط بخرید یا هزینه‌ای پرداخت کنید و در هر ساعت از شبانه‌روز هم که بخواهید، می‌توانید از این جاهای دیدنی جزیره هنگام بازدید کنید. به طور کلی، هزینه سفر به هنگام چندان زیاد نیست!
دانستنی‌های قبل از دیدن جزیره هنگام
  • جزیره هنگام تقریباً 600 نفر جمعیت دارد.
  • جزیره هنگام فقط سه روستا دارد.
  • جزیره‌ی هنگام 9 کیلومتر طول و 6 کیلومتر عرض دارد و مساحت آن 33.6 کیلومتر است. 
  • شغل اکثر اهالی هنگام صید و پرورش ماهی و میگو است.
  • بازار سنتی هنگام از زیباترین بازارهای سنتی ایران است
  • آب بخش‌هایی از ساحل هنگام شفاف است و می‌توانید حرکت ماهی‌ها را در آن تماشا کنید.
  • در جزیره‌ی هنگام، می‌توانید خرچنگ‌ها، خاردم مصری و جبیرها را از نزدیک ببینید.
  • در جزیره‌ی هنگام، هیچ ماشین و خیابانی وجود ندارد.
  • در این جزیره‌ی کوچک فقط یک کوه 106 متری هست که به کوه ناکس معروف است.
  • جزیره‌ی هنگام هم ساحل ماسه‌ای دارد و هم ساحل صخره‌ای.
  • ساحل نقره‌ای جزیره هنگام تنها ساحل نقره‌ای در ایران است.
  • در برخی ایام سال، بخش‌هایی سواحل این جزیره به رنگ آبی درخشان درمی‌آید.
  • اهالی هنگام با خاک سرخ (گلک) جزیره مربا می‌پزند.
  • اگر در آب دریا، توتیای دریا شما را گزید، اصلا نگران نباشید، چرا که هیچ خطری ندارند.
راهنمای بازدید از جزیره هنگام

بازار سنتی جزیره هنگام
جزیره هنگام از شگفتی‌های جنوب ایران است که خود جاذبه‌های گردشگری متنوع و زیبایی دارد. جزیره قشم و جزیره هنگام فاصله چندانی با هم ندارند، به همین دلیل مسافران قشم از جزیره هنگام نیز بازدید می‌کنند. جزیره هنگام از هر طرف با دریا احاطه شده است و شما از هر سو که نگاه کنی، چشم‌انداز متفاوتی را از دریا خواهید دید. سه روستای جزیره هنگام یعنی هنگام قدیم (یا هنگام کهنه)، هنگام نو (یا هنگام جدید) و غیل فقط از راه شوسه راه ارتباطی دارند. روستای هنگام نو شنی است و مکان مناسبی برای پهلو گرفتن قایق‌هاست؛ روستای هنگام کهنه، در مقایسه با دو روستای دیگر، بسیار کمتر است واکثر خانه‌هایش خالی از سکنه هستند و روستای غیل میان دو روستای قدیم و جدید هنگام واقع شده است و چون گود است، آب زیادی را در خود جمع می‌کند. کوه ناکس، به ارتفاع 106 متر، بلندترین نقطه از این جزیره‌ی کوچک و تنها کوه جزیره هنگام است. 
ساحل نقره فام جزیره زیبای هنگام
سواحل جزیره‌ی هنگام دو نوع هستند: صخره‌ای و ساحلی. با این حال، ساحل نقره‌ای هنگام از بقیه‌ی سواحل معروف‌تر و پرطرفدارتر است. متاسفانه به دلیل نقره‌فام بودن شن‌های ساحل هنگام، در طی سالیان گذشته گردشگران آسیب زیادی به این ساحل زده‌اند. بنابراین گردشگران به ساحل نقره‌فام جزیره هنگام نمی‌توانند وارد شوند. بنابراین فقط می‌توانید از فاصله‌ی دور، آن را تماشا کنید.
در جزیره هنگام، می توانید با قایق به میان آب بروید و دلفین‌ها را از نزدیک ببینید.
هنگام جزیره دلفین‌ها هم هست. از اول پاییز تا اواسطِ اردیبهشت، فصل دلفین‌های جزیره‌ هنگام است. در این ایام، می‌توانید از نزدیک، شاهدِ بازی آن‌ها در آب باشید. حتی می‌توانید با قایق به میان آب بروید و از نزدیک نظاره‌گر بازی و جست‌ و خیزهای آن‌ها باشید. بهترین زمان برای تماشای بازی دلفین‌ها در جزیره هنگام صبح خیلی زود است. 

جزیره هنگام اقامتگاه جبیرهای زیبا و تیزپا است.
جزیره‌ی هنگام با وجود کوچک بودنش اما آنقدر بخشنده است که حیوانات زیادی در خاکش زندگی می‌کنند. جِبیرها یکی از آن‌ها هستند. اگر بخواهیم به زبان ساده‌تر بگوییم که جبیرها چه نوع موجوداتی هستند، شاید اسم آهوی بومی انتخاب خوبی باشد. جبیرها از خانواده‌ی غزال‌ها هستند و جزو حیوانات تیزپا هستند. حدود 80 کیلومتر در ساعت می‌توانند بدوند، آن هم بدون پرس. فکر می‌کنید در این سرعت کدام حیوان می‌تواند شکارشان کند؟ فقط یوزپلنگ می‌تواند دنبالش بدود. البته در جزیره هنگام خبری از یوزپلنگ نیست. با این حال از آنجایی که آن‌ها انسان‌گریز هستند، ممکن است که شانس دیدن‌شان را نداشته باشید. به جز جزیره‌ی هنگام، جبیرها در جزیره‌ی لاوان، پارک ملی کویر، پارک ملی توران، کویر مرکزی، اصفهان و لارستان هم زندگی می‌کنند. 
ساکن بعدی جزیره‌ی هنگام، خاردُم مصری است؛ تنها سوسمار گیاه‌خوار ایران که روزگرد هم هستند. خاردم‌ غذای مورد علاقه‌ی اعراب کشورهای حاشیه خلیج فارس هم هست و به همین خاطر گونه‌ای در معرض خطر انقراض به شمار می‌رود. لاک پشت پوزه عقابی هم وضعیت تقریبا مشابهی مثل خاردم مصری دارد؛ از گونه‌های نادر و رو به انقراض که در جزیره‌ی هنگام زندگی و تخم‌گذاری می‌کنند.  
 تخم‌گذاری لاک پشت پوزه عقابی در جزیره هنگام
در قسمتی از جزیره‌ی هنگام، آبِ دریا کاملاً شفاف است و جست ‌و خیر موجودات دریایی و ماهیان رنگی در آن کاملاً پیداست و شما را به یاد آکواریوم می‌اندازد. در نزدیکی آکواریوم طبیعی جزیره هنگام، می‌توانید کشتی به گل نشسته‌ی پرتغالی‌ها را ببینید که در زمان صفویان، وارد این جزیره شدند. پارک نوپک یا اولین پارک پرورش کروکودیل در ایران، در جزیر‌ی هنگام است، بنابراین می‌توانید سری به اینجا هم بزنید و با داستان کروکودیل‌های ایران و پرورش آن‌ها بیشتر آشنا شوید.  
به جز حیوانات ساکن جزیره باید به عجایب هنگام هم اشاره کنیم. مثلا در حوالی روستای غیل جزیره هنگام، سنگ‌هایی شبیه به انسان دیده می‌شود که افسانه‌های متعددی درباره‌ی آن‌ها روایت شده است. برخی معتقدند که این سنگ‌ها، در واقع مادر و دختری هستند که در حال فرار از دست دشمن، از خدا می‌خواهند که تبدیل به سنگ شوند. نخلستان‌ها از دیگر دیدنی‌های جزیره هنگام هستند. می‌توانید طعم خرماهای خوشمزه و تازه‌ی این نخلستان‌ها را بچشید. در نخلستان‌های هنگام، می‌توانید خودتان از چاه آب بکشید و میل کنید. در جزیره‌ی رنگارنگِ هنگام هم قسمت‌هایی با خاک سرخ (یا گلک) هست که از آن برای ساخت سنگ‌های تزئینی و اسکله استفاده می‌شود.
خوشبختانه جزیره‌ی کوچک هنگام هنوز رنگ و بوی مدرنیته را به خود نگرفته است و سنت‌های بومیان آن همواره به قوت خود باقی است. بازار جزیره هنوز به سنتی‌ترین شیوه‌ی خودش به کارش ادامه می‌دهد و در گوشه گوشه‌ی آن، می‌توانید رد پای سنت‌های مردم این دیار را ببینید. فروشندگان بازار سنتی هنگام، لباس‌های محلی زیبا و رنگارنگ به تن دارند و صنایع دستی ساخته دست خودشان را در غرفه‌های‌شان عرضه می‌کنند. این صنایع دستی عمدتاً از صدف ساخته شده‌اند و منبع درآمد خوبی هم برای اهالی این جزیره است. در بازار محلی جزیره هنگام، به جز صنایع دستی، انواع ادویه و روغن (به‌ ویژه روغن کوسه) نیز به فروش می‌رسد. در ضمن، قیمتِ اجناس این بازارِ سنتی بسیار مناسب است. می‌توانید زیباترین و ماندگارترین سوغات جزیره هنگام را از این بازار تهیه کنید و برای عزیزان‌تان هدیه ببرید. در بازار سنتی هنگام، به جز خرید کردن، می‌توانید با اهالی هنگام گپ بزنید و بیشتر با فرهنگ و رسوم‌شان آشنا شوید. اگر قصد دارید به بازار سنتی بروید، حتماً پول نقد با خودتان داشته باشید، چون در این جزیره، کارت‌خوان هنوز چندان مرسوم نیست.
هر گوشه‌ از جزیره‌ی زیبای هنگام یک قابِ عکاسی است، پس حتماً دوربین عکاسی‌تان را با خودتان ببرید تا همه‌ی زیبایی‌های این جزیره و لحظه‌های زیبای‌تان را ثبت کنید. در جزیره‌ی زیبای هنگام، به جای رستوران‌های لوکس و گران، غذاهای محلی خوشمزه‌ای هست که با مواد اولیه‌ی تازه طبخ می‌شوند. سمبوسه‌های دریایی و نان محلی توموشی جلوی چشم خودتان طبخ می‌شوند، حتماً آن‌ها را حتماً امتحان کنید. اگر دوست داشته باشید، هنرمندان هنگام روی دست‌تان با حنا نقش می‌کشند. این نقش‌های زیبا تا مدت‌ها روی دست‌تان باقی می‌ماند و خاطره‌ی خوش سفر به جزیره هنگام را در ذهن‌تان زنده می‌کنند. 
چادر زدن در جزیره هنگام
اگر هم بخواهید در جزیره اقامت کنید، باید بدانید که در این جزیره، خبری از هتل و مهمانسرا نیست و شما می‌توانید در اقامتگاه‌های بومگردی بمانید. البته گزینه‌ی کمپینگ هم وجود دارد. اما به طور کلی، بازدید از جزیره‌ی هنگام بیشتر از یک روز طول نمی‌کشد، مگر این‌که صرفاً دوست داشته باشید شبی را در جزیره هنگام سپری کنید.

قصد سفر به هنگام را دارید؟ شاید خواندن مطلب «برنامه سفر قشم و هنگام» به شما کمک کند.
موقعیت(ها)

پروین سهیلی هستم. ادبیات انگلیسی خوندم و برای نشریات ترجمه می‌کنم و می‌نویسم. سفر کردن رو هم به اندازه نوشتن دوست دارم و به نظرم، دیدنی‌های ایران و جهان آنقدر جذاب هستند که بتوان ساعت‌ها درموردشون نوشت و همواره لذت برد.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4.3 77 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.