تا قبل از ظهور
ویروس کرونا، صنعت حمل و نقل هوایی یکی از امنترین و سودآورترین صنایع برای سرمایهگذاری بود. اما با ورود کرونا به یکباره همه چیز تغییر کرد و حمل و نقل هوایی وارد شدیدترین رکود تاریخ شد. هر روزی که با این وضعیت میگذرد خسارتهای وارد شده به این صنعت هم بیشتر و وسیعتر میشود. این روزها خبرهای خوبی از صنعت هواپیمایی به گوش نمیرسد و مثلا روز گذشته بود که خبرهایی از
تعدیل نیروی گسترده هواپیمایی امارات منتشر شد. در چنین شرایطی مهمترین دغدغه شرکتهای فعال در زمینه حمل و نقل هوایی پایان همهگیری کرونا و بازگشت شرایط به حالت سابق است. با وجود اینکه مشخص نیست چه زمانی قرار است از شر کرونا خلاص شویم، اتحادیه بینالمللی حملونقل هوایی (یاتا) پیشبینیهای خود در مورد زمان خروج صنعت
حمل ونقل هوایی از رکود بزرگ را اعلام کردهاست.
شاید اینها را هم بپسندید!
چه زمانی بحران حمل و نقل هوایی به پایان میرسد؟
با توجه به تحقیقات یاتا به نظر میرسد که
زیانهای ویروس کرونا به شرکتهای هواپیمایی قرار نیست به این زودیها تمام شود. تحلیلها و بررسیهای انجام شده توسط یاتا نشان میدهند که بحران صنعت حمل و نقل هوایی احتمالا تا سال 2023 ادامه خواهد داشت و سفرهای راه دور تا چند سال آینده همچنان تحت تاثیر همهگیری کرونا خواهند بود. پیشبینی میشود که با کاهش
آمار کرونا در جهان، به تدریج سفرهای داخلی در تمام نقاط دنیا از سر گرفته شوند. اما محققان عقیده دارند که پس از پایان همهگیری کرونا در جهان، روند بهبود شرایط سفرهای هوایی و خروج این صنعت از رکود بسیار آهسته خواهد بود. آنطور که اتحادیه بینالمللی حمل و نقل هوایی پیشبینی کردهاست، ترافیک مسافران حمل و نقل هوایی حداقل تا سال 2023 به میزان قبل از شیوع کرونا برنمیگردد.
اقدامات لازم برای پایان رکود گردشگری و مسافرت هوایی
انتظار میرود که تقاضا برای سفرهای هوایی در سال 2021 تقریبا 24 درصد کمتر از سال 2019 و حدود 32 درصد کمتر از پیشبینیهای صورت گرفته در اکتبر 2019 باشد. در شرایطی که اقتصاد و کسبوکارها به آرامی درحال بازگشایی مجدد هستند و محدودیتهای مسافرتی هم به تدریج کاهش مییابند؛ احتمال دارد با آغاز موج دوم ویروس کرونا در جهان دوباره شاهد قرنطینه گسترده کشورها در سه ماهه سوم سال 2020 باشیم. یاتا همچنین معتقد است که اقدامات سختگیرانه و قرنطینه مسافران باعث کاهش سفرهای هوایی میشود. 69 درصد از مسافرانی که به تازگی از آنها نظرسنجی شدهاست اعلام کردهاند که اگر قرار باشد پس از ورود به کشوری به مدت 14 روز قرنطینه شوند، حاضر نیستند به مسافرت بروند. به همین دلیل یاتا اعتقاد دارد که برای شکوفایی مجدد سفرها در دوران پسا کرونا، دولتها باید در قوانین قرنطینه خود تغییراتی را اعمال کنند و یا به فکر راههای جایگزین قرنطینه 14 روزه باشند.
اکثر هواپیماهای جهان در فرودگاههای مختلف پارک شدهاند و شرکتهای هواپیمایی بیصبرانه منتظر رونق دوباره سفرهای هوایی هستند.
تا همین جا هم کسبوکارهای حوزه گردشگری روزهای بسیار بدی را پشت سر گذاشتهاند و باید به دنبال راهی برای پایان
بحران صنعت گردشگری دنیا بود. پس انتظار میرود که دولتهای جهان در تصمیماتی که برای دوران پس از پایان همهگیری کرونا اتخاذ میکنند، به صنعت گردشگری توجه ویژهای داشتهباشند. بدون شک پس از پایان کرونا در جهان، شرایط مانند گذشته نخواهد بود و کشورها قوانینی را برای جلوگیری از شیوع گسترده بیماری و ویروسهای مشابه تصویب خواهند کرد. اما نکته مهم این است که قوانین اتخاذ شده باعث سختتر شدن شرایط احیای صنعت گردشگری نشوند و مردم را از سفر به سایر کشورها منصرف نکنند. نکته مهم برای خروج صنعت گردشگری و مسافرت هوایی از بحران کنونی این است که شرایط برای مسافرت ایمن و بدون دردسر مردم فراهم شود.
تاثیرات بحران صنعت حمل و نقل هوایی
هم اکنون افراد زیادی در شرکتهای ارائه دهنده خدمات حوزه مسافرت هوایی مشغول به کار هستند که هرچه این بحران بیشتر ادامه پیدا کند، افراد بیشتری هم شغل و درآمد خود را از دست میدهند. رکود مسافرت هوایی باعث شده شرکتهای هواپیمایی، دیگر هواپیمای جدید نخرند و به همین دلیل تولیدکنندگان هواپیما هم دچار رکودی بزرگ شدهاند. درحال حاضر
بدهیهای سنگین بوئینگ وضعیت این شرکت را بسیار بحرانی کردهاست. از طرفی آژانسهای مسافرتی و تورهای گردشگری سراسر جهان هم ماههاست که تعطیل شدهاند و کارمندان آنها در خطر بیکاری دائمی قرار دارند. الکساندر د جونیاک مدیرعامل یاتا (IATA) معتقد است که بازسازی اعتماد مسافران نسبت به ایمن بودن سفر، کاری زمانبر و طولانی مدت خواهد بود. وی همچنین پیشبینی میکند که پس از پایان کرونا، بیشتر مردم ترجیح خواهند داد که به مناطق نزدیک سفر کنند و میزان تقاضا برای سفرهای راه دور تا مدتها پایین خواهد بود.
باوجود اقدامات سختگیرانه دولتها و قرنطینه مسافران خارجی، به نظر میرسد وضعیت صنعت حملونقل هوایی تا سالها در شرایط بحرانی باشد.
مدیرعامل اتحادیه بینالمللی حمل و نقل هوایی اظهار کردهاست که باید از توانایی و ظرفیتهای حمل و نقل هوایی برای بهبود شرایط اقتصادی در دوران پسا کرونا استفاده شود. او میگوید که نباید با جلوگیری از سفر و اقدامات سختگیرانه و قرنطینه مسافران، وضعیت مسافرت هوایی را بدتر کنیم. الکساندر د جونیاک همچنین گفتهاست: "برای سفری ایمن و مطمئن نیاز به راهحلی است که دو چالش مهم در این زمینه را برطرف کند. اول اینکه به مسافر اطمینان بدهد که میتواند با خیال راحت به سفری امن برود و هیچ زحمت بیموردی را متحمل نشود. دوم اینکه باید به دولتها و مسئولان اطمینان بدهد که کشورشان از ورود ویروس کرونا و بیماریهای واگیردار دیگر در امان خواهد بود." در ادامه د جونیاک از ایرلاینهای سراسر جهان درخواست کردهاست که سیاستهای بهداشتی شدیدی را از جمله تبسنجی مسافران، اجبار به استفاده از ماسک، ضدعفونی کردن هواپیماها پس از هربار پرواز و استفاده از غذاهای از قبل بستهبندی شده برای پذیرایی از مسافران اتخاذ کنند. با وجود باز شدن تدریجی برخی از کشورها برای ورود مسافران و همچنین نزدیک بودن تعطیلات تابستانی، پیشبینی میشود شرایط صنعت حمل و نقل هوایی تاحدودی بهتر شود. اما همچنان زمان زیادی نیاز است تا شرایط این صنعت به وضع مناسبی برسد و بهطور کامل از رکود خارج شود.