• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

خانه‌ی آقازاده؛ خانه‌ی بلندترین بادگیرهای ایران

27 فروردین، 1399
27 بهمن، 1398
مدت مطالعه :
خانه‌های تاریخی دوران قاجار از جاذبه‌های گردشگری اصلی ایران هستند. در این خانه‌ها می‌توان هنر و معماری اصیل ایرانی را مشاهده کرد و از شیوه‌ی زندگی کردن در آن زمان اطلاعات بسیاری کسب کرد. خانه آقازاده از زیباترین نمونه‌های خانه‌های قاجاری است که در شهر ابرکوه قرار دارد. بادگیر دوطبقه‌ی زیبا، عمارت کلاه فرنگی، طاق‌های کوتاه و بلند متنوع، حوض سنگی بزرگ و ... تنها بخشی از زیبایی این مجموعه‌ی تاریخی‌اند. در کنار ما مهمان خانه‌ی آقازاده شوید و کمی در آن پرسه بزنید.
بهترین زمان دیدن خانه آقازاده
اگر می‌خواهید با خیال راحت یک تا دو ساعت در میان اتاق‌های خانه آقازاده پرسه بزنید و از زیبایی‌های آن لذت ببرید باید برنامه‌ی سفر و بازدیدتان را طوری تنظیم کنید که به گرمای شدید نخورید. این یعنی در درجه‌ی اول اگر می‌توانید فصل تابستان را برای سفر به استان یزد و دیدن خانه آقازاده انتخاب نکنید؛ شهر یزد از مناطق کویری و فراخشک ایران است که در تابستان‌ها گرمای طاقت‌فرسایی دارد. پس فصل بهار به خصوص تا ماه اردیبهشت و همچنین فصل پاییز و زمستان تا دی ماه می‌توانند گزینه‌های خوبی برای بازدید از خانه آقازاده باشند. در هر صورت اگر سفرتان به تابستان افتاد حتما بازدیدتان را در ساعت‌های اولیه‌ی صبح و یا بعد از ساعت 6 عصر انجام دهید که هوا خنک‌تر باشد. خانه آقازاده جای خیلی شلوغی نیست ولی اگر قصد دارید در اقامتگاه‌های تاریخی کنار آن اتاقی اجاره کنید و شب را مهمان ابرکوه و مجموعه‌ی تاریخی آقازاده باشید، حتما از قبل رزرو را انجام دهید؛ این اقامتگاه‌ها ممکن است در فصل پیک مسافرت‌ها به سرعت پر شوند.

حیاط باصفای خانه‌ی آقازاده
 عکسی زیبا از حیاط و نمای بیرونی خانه‌ی آقازاده
راه‌های دسترسی به خانه آقازاده
خانه آقازاده در استان یزد و شهر ابرکوه قرار دارد. برای رسیدن به خانه آقازاده اگر از سمت یزد به ابرکوه می‌آیید باید دقت کنید که پس از رسیدن به ورودی شهر، به سمت جاده‌ی کمربندی نروید و وارد شهر شوید. ورودی شهر درست بعد از دوربرگردان قرار دارد و جاده‌ای آسفالته به سمت چپ است که تابلوی راهنما هم دارد. با ادامه دادن این مسیر به یک میدان می‌رسید که سه خیابان به آن متصل است؛ مسیر را مستقیم ادامه دهید، میدان اول را هم رد کنید تا به میدان امام حسین برسید. در این میدان به سمت چپ بروید تا وارد خیابان باهنر شوید. در انتهای این خیابان میدانی قرار دارد که از آنجا خانه آقازاده کاملا پیداست.
مجموعه‌ی خانه آقازاده پارکینگ اختصاصی دارد و لازم نیست دنبال جای پارک بگردید. محدودیت دسترسی با هرگونه وسیله‌ی نقلیه هم وجود ندارد و مسیر کاملا آسفالته است.
ساعات بازدید و هزینه‌ی بلیط
هر روز از ساعت 8 صبح تا 10 شب 
هزینه‌ی بلیط برای شهروندان ایرانی: 2000 تومان
هزینه‌ی بلیط برای اتباع خارجی: 8000 تومان
تلفن:‌ 03532827677
برای بررسی باز یا بسته بودن خانه آقازاده در روزهای تعطیل رسمی و مناسب‌های خاص حتما با آن‌ها تماس بگیرید.
دانستنی‌های قبل از دیدن خانه آقازاده
  • خانه آقازاده یکی از خانه‌های تاریخی مربوط به دوره‌ی قاجاریه است که در کنار خانه‌های حسینی دوست، موسوی، گبری و سید علی آقا مجموعه‌ی تاریخی چشم‌نواز و ارزشمندی را تشکیل داده‌اند.
  • خانه آقازاده 820 متر مساحت دارد و تاریخ دقیق ساخت آن مشخص نیست. این خانه متعلق به سید حسین ابرقویی بوده که یکی از ثروتمندان و اعیان شهر ابرکوه به حساب می‌آمده. اصولا اکثر خانه‌های قاجاری که به این شکل ساخته شده‌اند متعلق به ثروتمندان آن دوران بوده‌اند.
  • خانه آقازاده در سال 1375 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و طرحی از بادگیرهای بی‌نظیر آن بر روی اسکناس‌های 2 هزار تومانی نقش بسته است.
  • سرو 4500 ساله یکی دیگر از جاذبه‌های ابرکوه است که فاصله‌ی بسیار کمی با خانه‌ی آقازاده دارد و می‌توانید از آن هم بازدید کنید.
  • خانه آقازاده در سال 1385 وارد یک مرحله‌ی مرمت اساسی شد تا برای بازدید‌های فراوانی که از آن می‌شود آماده باشد و بتواند سال‌های به زندگی خود ادامه دهد.
  • غیر از این خانه‌ که به بازدید‌های گردشگران اختصاص دارد، خانه‌های دیگر مجموعه‌ی آقازاده تبدیل به مکان‌های رفاهی و اقامتی شده‌اند که اگر مایل بودید می‌توانید یک شب زیبا و به یاد ماندنی را در آن‌ها سپری کنید.

بادگیرهایی که حتی بدون باد هم کار می‌کنند!
 بادگیر، کلاه فرنگی و ایوان ورودی خانه‌ی آقازاده در یک قاب.


راهنمای بازدید از خانه آقازاده
اولین نکته‌ای که در بازدید از خانه آقازاده توجه شما را جلب می‌کند این است که این خانه در سه جهت ساخته شده و یک قسمت آن فقط دیوار بلند آجری و کاه‌گلی است. با توجه به زاویه‌ی تابش نور خورشید و شرایط آب‌و‌هوایی در هر فصل، ساکنان خانه می‌توانستند در قسمت‌های مختلف ساکن شوند.
حیاط بزرگ مستطیلی شکل است و حوض زیبای سنگی در وسط آن قرار دارد. این حوض با بقیه‌ی حیاط هم‌سطح نیست و برای رسیدن به آن باید 4 پله پایین بروید. این فضا علاوه بر حوض، باغچه‌های سرسبزی هم دارد و باعث می‌شود ظاهر محیط از یکنواختی در بیاید؛ همچنین ساکنان خانه می‌توانستند در گوشه و کنار حوض بنشینند و به دیوار کوتاه اطراف آن تکیه بدهند.
ایوان ورودی اصلی طاق بلندی دارد که در نهایت سادگی و زیبایی طراحی شده. در خانه آقازاده خبری از کاشی‌کاری‌ها و مقرنس‌کاری‌های پیچیده و گران نیست. جنس مصالح به کار رفته برای ساخت بنا بیشتر از چوب، خشت، آجر و دیگر مصالح بومی است. برای تزئینات هم معمولا در قسمت‌هایی از گچ استفاده شده است تا گچ‌کاری‌های زیبایی به گوشه‌و‌کنار آن زینت ببخشد. در اطراف ورودی طاق‌های کوچک و بزرگ زیادی وجود دارند که هر کدام دارای در و پنجره‌های چوبی اصیل و شیشه‌های رنگارنگی هستند. تزئینات طاق‌ها همه جا یکسان است و انسجام خوبی به ظاهر ساختمان داده. در دیگر سمت‌های ساختمان هم حجره‌های پرتعداد و متنوعی وجود دارد که هر کدام در نوع خود کم‌نظیرند.

نمایی از اتاق‌های بالا به درون حیاط زیبای خانه.
 نمای حیاط و تزئینات عمارت که از داخل طبقه‌ی دوم عکاسی شده

در قسمت‌هایی از خانه‌های این مجموعه تاریخی درهایی وجود دارد که آن‌ها را به همدیگر متصل می‌کند؛ این نشان می‌دهد که احتمالا صاحب این خانه‌ها یک نفر بوده و ساکنان آن‌ها روابط نزدیکی با یکدیگر داشته‌اند. یک زیرزمین بزرگ 400 ساله نیز در این خانه وجود دارد که گفته می‌شود به صورت دستی کنده شده.
خانه آقازاده 2 طبقه است و بیشترین تزئینات آن مربوط به فضاهایی می‌شود که بین طبقه‌ی اول و دوم قرار دارند؛ یعنی پایین و بالای طاق‌ها، کنگره‌ها و ... . در بالای بام طبقه‌ی اول عمارت کلاه فرنگی خانه آقازاده قرار گرفته که از بیرون 8 ورودی با طاق‌های کوتاه دارد که سقف مخروطی کوچکی روی آن‌ها را پوشانده است. این بنا هم از خشت ساخته شده. طاق آن از زیر گچ‌کاری‌های فوق‌العاده زیبایی دارد و ترکیب نور‌های رنگی که از پشت شیشه‌های ریز و درشت آن وارد می‌شود، فضایی رویایی به آن می‌بخشد.
تزیینات ساده و در عین حال چشم‌نواز داخل خانه.
نمای تزئینات زیبای طاق کلاه فرنگی از داخل.

اما مسلما مهم‌ترین بخش خانه آقازاده بادگیر‌های آن است. این بادگیرها در شهر‌های کویری مثل کاشان، یزد، اردکان، کرمان و ...  بسیار پرکاربرد هستند و شکل‌های مختلفی از آن‌ها ساخته می‌شود. بادگیر خانه آقازاده 2 طبقه دارد؛ ارتفاع آن 18 متر، مساحت آن 18 متر مربع و تعداد دریچه‌های آن 19 عدد است. این بادگیر می‌تواند حتی در شرایطی که بادی وجود ندارد، تهویه‌ی هوا را به خوبی انجام دهد. در مناطق کویری زندگی بدون این بادگیر‌ها غیرممکن است. مسیری که به بادگیر‌ها و عمارت کلاه‌فرنگی می‌رسد هم بی‌نهایت زیبا و خاص است. پله‌های متعدد در کنار طاق‌های خشتی که بسیار ساده‌اند و مثل طاق‌های نمای اصلی خانه گچ‌کاری ندارند.


 عکسی زیبا از شکوه و زیبایی بادگیر‌های بزرگ خانه‌ی آقازاده

گشت‌و‌گذار در خانه آقازاده در مجموع 1 تا 2 ساعت وقت می‌برد و زیبایی آن حتما ارزش وقتی که می‌گذارید را دارد. می‌توانید با کمی خلاقیت عکس‌های خوبی به خصوص در کنار پنجره‌های رنگی آن بگیرید. تمام امکانات رفاهی مثل پارکینگ، سرویس بهداشتی، رستوران، فروشگاه، محل اقامت و ... در اطراف خانه آقازاده وجود دارد و خیال‌تان را از هر نظر راحت می‌کند.

قصد سفر به یزد را دارید؟ شاید خواندن مطالب «باغ دولت آباد» و «مسجد جامع یزد» برای شما جذاب باشد.
برچسب(ها)
موقعیت(ها)

دوستام کیان صدام می‌کنن. عاشق موسیقی‌های سنگین و زیبایی‌های پیچیده هستم،‌ به خاطر همین سفر جذبم می‌کنه. چون یه فرآیند طولانی و دقیقه؛ باعث می‌شه برای یه مدت نامعلومی وارد داستان‌ها و درگیری‌های غیر قابل پیش‌بینی بشی. دانشجوام و درگیر کتاب، پرخور و درگیر غذا، شاداب و درگیر عشق. می‌نویسم تا تجربه‌ها و نظراتم را به بقیه به اشتراک بذارم می‌دونم که به درد می‌خوره.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4 4 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.