• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

خانه حسن پور اراک

8 تیر، 1399
8 تیر، 1399
مدت مطالعه :
اراک نامی‌ست که کمتر از صد سال است جای قلعه سلطان آباد قدیم را گرفته است. نامی که توسط بانی این شهر یعنی یوسف خان گرجی بر آن نهاده شد. هرچند اراک به جوان بودنش مشهور است و بسیاری از تاریخ شناسان سن آن را کمی بیش از دو قرن در نظر می‌گیرند. اما این شهر رازهای تاریخی زیادی را در خود پنهان کرده است. البته که اکثر آثار تاریخی که اکنون در اراک باقی مانده متعلق به دوران قاجار است. در واقع می‌توان گفت اراک پیشرفت خود را مدیون دوران حکومت قاجارها و حاکم گرجی خود است. خانه حسن پور اراک از ده‌ها میراثی است که از زمان قاجارها برای این شهر به جا مانده است.
خانه حسن پور اراک از سبک معماری ایرانی سنتی بهره‌مند است. تک تک جزئیات این خانه سرشار از هنر ایرانی و سبک معماری سنتی است. به همین دلیل ممکن است با ورود به خانه حس کنید به 100 سال پیش قدم گذاشته‌اید. اگر قصد سفر به اراک را دارید، حتماً به خانه حسن پور اراک نیز سر بزنید تا سفری شگفت انگیز در تاریخ این شهر نیز داشته باشید. در ادامه این مطلب قصد داریم شما را بیشتر با خانه حسن پور اراک آشنا کنیم؛ با اسمارتیز همراه باشید.

بهترین زمان برای بازدید از خانه حسن پور اراک
اراک در جایی میان کوهپایه‌های رشته کوه زاگرس قرار گرفته که زمستان‌های سرد را نصیب این شهر می‌کند. البته که همراهی تالاب میقان و دشت فراهان باعث شده زمستان‌های اراک مرطوب و ملایم باشد. تابستان‌ها اما هوا کمی رو به خشکی می‌رود. با توجه به شرایط اقلیمی این شهر، بهترین زمان‌ها برای سفر به اراک فصل بهار، اوایل و اواخر تابستان و اوایل پاییز است. در این بازه زمانی، خانه حسن پور اراک در بهترین حالت خود قرار دارد، فواره‌های درون حوض هنرنمایی می‌کنند و باغچه‌ها پر از گل‌های زیبا هستند. در پاییز نیز حیاط خانه به واسطه درختانش با برگ‌های قرمز و نارنجی فرش می‌شود.
اگر سفر خود را بین بهار تا پاییز تنظیم کنید، علاوه بر بازدید از خانه حسن پور اراک و دیگر آثار تاریخی شهر، می‌توانید از طبیعت زیبای اطراف این شهر نیز دیدن کنید. مطمئن باشید نشانه‌هایی از شگفتی طبیعت در هفتاد قله، دریاچه میقان و روستای هزاوه خواهید یافت.
آدرس و راه‌های دسترسی به خانه حسن پور اراک
آدرس: استان مرکزی، اراک، درب غربی بازار تاریخی اراک، کنار ارگ حکومتی
خانه حسن پور اراک در منطقه‌ای از شهر قرار گرفته که با آثار تاریخی شهر احاطه شده است. از طرفی بازار اراک و ارگ حکومتی اراک و از طرفی مدرسه سپهداری و بازار سرپوشیده که خود منبع دیدنی‌های تاریخی این شهر است، همگی در اطراف خانه حسن پور اراک هستند. خانه حسن پور اراک و همه آثار تاریخی که نام بردیم بین دو میدان شورا و میدان اراک قرار دارد. باتوجه به اینکه خیابان‌های اطراف این بنا یک طرفه هستند، برای دسترسی به خانه حسن پور اراک انتخاب‌های زیادی ندارند. بولوار امام خمینی و قائم مقام تنها انتخاب‌های شما خواهند بود.
بولوار امام خمینی: برای دسترسی به بولوار امام خمینی می‌توانید باید خود را به میدان ولیعصر یا شورا برسانید. از هر دو این میدان‌ها می‌توانید وارد خیابان شوید. در این خیابان برای رسیدن به خانه حسن پور اراک باید وارد خیابان پاسداران شوید. خانه حسن پور اراک در انتهای پنجمین کوچه این خیابان قرار دارد.
بولوار قائم مقام: بولوار قائم مقام بهترین مسیر برای دسترسی به خانه حسن پور اراک است. زیرا از هر نقطه‌ای از شهر می‌توانید به این بولوار دسترسی داشته باشید. در این بولوار در 300 متری میدان شورا وارد کوچه افتخار شوید. این کوچه به خیابان پاسداران راه دارد و شما را به خانه حسن پور اراک می‌رساند.
هزینه بلیط و ساعات دسترسی
هزینه بلیط: هزینه ورودی خانه حسن پور اراک برای اتباع ایرانی 2 هزار تومان و برای اتباع غیر ایرانی 8 هزار تومان است.
ساعات دسترسی: خانه حسن پور اراک هر روز هفته از ساعت 8 الی 18 در دسترس بازدید کنندگان است.
خانه حسن پور اراک
خانه حسن پور اراک جواهری به جا مانده از دوران قاجار است که با معماری کم نظیر خود چشم هر بیننده ای را خیره خواهد کرد.
دانستنی‌های قبل از دیدن خانه حسن پور اراک
خانه حسن پور اراک که در مجموعه بافت قدیمی اراک قرار دارد، یک خانه قدیمی به سبک معماری قاجاری است که در سال 1335 هجری قمری ساخته شده است. حاج علی مشیری، از تجار و بازرگانان فرش در اراک بوده که این خانه نیز به دستور او ساخته شده است.
کاربری خانه حسن پور اراک از زمان ساخته شدنش تاکنون تغییر زیادی داشته است. در ابتدا این خانه با هدف احداث یک شرکت فرش ساخته شده اما پس از مرگ بنیانگذار این بنا، خانه حسن پور اراک به مدرسه مجیدی تغییر کاربری داد. چند سال بعد این ساختمان به خانه مسکونی جواد حسن پور تبدیل شد. دلیل نامی که بر روی این خانه باقی مانده نیز همین است.
در سال 1374 سازمان میراث فرهنگی این خانه را از وارثان خاندان حسن پور خریداری و آن را بازسازی کرد. بازسازی این خانه باعث شد بخش تاریخی اراک جان تازه‌ای بگیرد و تاریخ گردان بهانه بیشتری برای سفر به اراک داشته باشند. در سال 1377 نیز این اثر به جمع آثار ملی پیوست.
از سال 1382 به بعد خانه حسن پور اراک تبدیل به موزه صنایع دستی شد. در این مکان انواع صنایع دستی مربوط به استان مرکزی در یکجا جمع شده و در معرض دید عموم قرار گرفته است.
خانه حسن پور اراک زیربنایی حدود 600 متر مربع دارد و از دو طبقه ساخته شده است. هر طبقه این خانه نیز مساحتی حدود 300 متر مربع متر دارد. دور تا دور این بنا در هر دو طبقه اتاق‌های سه دری و پنج دری ساخته شده است.
خانه حسن پور اراک نیز مانند سایر خانه‌های سنتی ایرانی با یک حیاط و حوض مرکزی ساخته شده و ضلع‌های شرقی، شمالی و جنوبی بنا قسمت‌های مسکونی قرار گرفته‌اند. ضلع غربی نیز به ورودی خانه اختصاص یافته است.
طبقه همکف خانه حسن پور اراک به اتاق‌های زمستان نشین، مطبخ، انبار آذوقه و ورودی اصلی اختصاص یافته است. طبقه اول این بنا نیز شامل اتاق‌های شاه نشین و تابستان نشین می‌شود.
چند سالی است که طبقه همکف خانه حسن پور اراک به رستوران سنتی و قهوه خانه تبدیل شده است. این رستوران هر روز هفته از ساعت 8 صبح تا 12 شب میزبان شماست.
راهنمای بازدید از خانه حسن پور اراک
خانه حسن پور اراک اکنون موزه‌ای مملو از صنایع دستی ارزشمند و زیباست. رفتن به خانه حسن پور اراک برای شما سرشار از تجربه‌های جدید خواهد بود. این موزه زیبا در دل خانه تاریخی شامل بخش‌های زیر است:
نمایشگاه فلز و آثار حجمی: در موزه صنایع دستی خانه حسن پور اراک آثار مشهوری از استادان برجسته نیز به چشم می‌خورد. در این بخش از موزه قلم زنی هنرمندان اراکی، برنج بروجرد، ملیله کاری زنجان و... را می‌توانید ببینید. ناگفته نماند که چند اثر زیبا از قلم زنی استاد باباخانی نیز در این بخش موجود است.
نمایشگاه فرش و گلیم: در استان مرکزی دو شهر هستند که آوازه هنر فرش بافی آن‌ها زبان زد کل ایران است. ساروق و خمین هر دو در هنر فرش بافی و گلیم بافی در استان مرکزی پیشتاز هستند. آثار هنرمندان این مناطق در خانه حسن پور اراک به نمایش گذاشته شده است.
نمایشگاه خطاطی: در این بخش از نمایشگاه آثار خوش نویسی استادان برجسته و هنر تذهیب معاصر وجود دارد که برای علاقه مندان به خطاطی بسیار جذاب خواهد بود.
نمایشگاه اثرهای چوبی: بخش اثرهای چوبی پر از معرق و منبت کاری‌های چشم نواز و ظریف است که تماشای آن‌ها شما را حیرت زده خواهد کرد.
نمایشگاه منسوجات: جذاب‌ترین بخش موزه صنایع دستی است. زیرا در این بخش لباس‌های ستنی ایرانی و اراکی با ترمه دوزی، منجق کاری و... به نمایش گذاشته شده است.
طبقه همکف خانه حسن پور اراک چند سالی است که به رستوران سنتی تبدیل شده است. شما می‌توانید در زمان بازدید خود از این خانه قدیمی و زیبا یک وعده غذا و یا عصرانه نیز در حیاط خانه و یا فضای سنتی خانه نوش جان کنید. مطمئناً نوشیدن یک لیوان چای داغ در یک عصر خنک آن هم در حیاط یک خانه تاریخی تجربه‌ای لذت بخش خواهد بود.
در اطراف خانه حسن پور اراک آثار تاریخی دیگری نیز وجود دارد که بدون دیدن آن‌ها سفر شما به اراک تکمیل نخواهد شد. بازار سرپوشیده اراک و حمام چهارفصل آن، ارگ تاریخی اراک و مدرسه سپهداری بناهایی هستند که برای سفر در تاریخچه اراک باید آن‌ها را ببینید.
پس از سفر در زمان، کمی هم به دل طبیعت بزنید و به سراغ دیدنی‌های بکر اطراف اراک بروید. منطقه حفاظت شده هفت قله مجموعه کاملی از جاذبه‌های طبیعی استان مرکزی است. علاوه بر این، اگر سفر خود را در ماه اردیبهشت برنامه ریزی کردید، می‌توانید از دهکده گل محلات یا بهتر است بگوییم هلند ایران نیز دیدن کنید.

قصد سفر به اراک را دارید؟ مطالب «جاهای دیدنی اراک» و «رستوران های اراک» را از دست ندهید.
برچسب(ها)
موقعیت(ها)

از وقتی یادم میاد خوندن همه چیو دوست داشتم از سر در مغازه ها تا مطالب وبسایت های مختلف. ترجمه چیزایی که میخوندم رو از دوران دانشجویی شروع کردم. از ترجمه مطالب دیگران رسیدم به نوشتن مطالب خودم توی سایت های مختلف و انقدر از این کار لذت میبرم که اصلا نفهمیدم چجوری بیشتر از هزار تا مطلب تو دو سال گذشته نوشتم. هنوز در حال یادگیریم و دوست دارم چیزای جدیدو امتحان کنم.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 1 1 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.