اگر علاقهمند به تجربه کردن سبک سفرهای ماجراجویانه و کمپینگ هستید، باید بدانید که چادر و کیسه خواب دو رکن اصلی تجهیزات این سبک سفرها محسوب میشوند. اگر شما هم به دنبال خرید کیسه خواب هستید اما نمیدانید یک کیسه خواب خوب چه ویژگیهایی باید داشته باشد، در خرید آن به چه نکاتی باید دقت کرد و چه انواعی دارد با این قسمت "آکادمی سفر" همراه باشید.
در خرید کیسه خواب به چه نکاتی دقت کنیم؟
تجهیزات سفر از آن دسته تجهیزاتی است که بهتر است از قبل در مورد آن مطالعه داشته باشید و بعد به سراغ خرید آن بروید.
قدم اول برای خرید کیسه خواب
مشخص کردن بودجهای است که میتوانید برای آن کنار بگذارید. اگرچه بعد از نوسانات ارزی برای خرید یک کیسه خواب خوب باید حداقل 500 هزار تومان هزینه کنید، اما نمونههای ایرانی با قیمت مناسبتر هم در بازار قابل خریداری هستند.
بعد از مشخص کردن بودجه باید
نوع استفاده از کیسه خواب را مشخص کنید. آیا شما یک کولهگرد هستید که وزن وسایل برایش مهم است یا فردی هستید که صرفا برای سفرهای کمپینگی خود به دنبال کیسه خواب هستید؟ در مورد اول شما به یک کیسه خواب سبک نیاز دارید، اما در مورد دوم وزن خیلی عامل مهمی محسوب نمیشود. در
قدم سوم، باید فصلی که بیشتر در آن سفر میکنید را مشخص کنید. اگر بیشتر در فصلها گرم سفر میکنید نوع کیسه خواب شما با کیسه خوابی که برای فصل زمستان مناسب است تفاوت زیادی خواهد داشت. بعد از اینکه این سؤالها را از خودتان پرسیدید، ادامهی مطالب را بخوانید تا بدانید کدام کیسه خواب برای شما مناسب خواهد بود.
کیسه خوابها چه شکلهایی دارند؟
پیش از هر چیز بگذارید برویم سراغ شکل ظاهری کیسه خوابها که شاید روحتان هم از آن خبر نداشته باشد! کیسه خواب ها به طور کلی پنج شکل دارند: مستطیلی، نیمه-مستطیلی، مومیایی، دو نفره و کودکانه.
انواع کیسه خواب
کیسه خواب مستطیلی: این نوع کیسه خوابها به شکل مستطیل هستند و فضای بیشتری برای حرکت دادن دست و پاها دارند. اگرچه این فضای بیشتر و راحتی ناشی از آن مطلوب به نظر میرسد اما موجب هدر رفت گرما هم خواهد شد و در انتخاب آن باید به نوع سفرهایی که میروید باید دقت کنید.
کیسه خواب نیمه-مستطیلی: همانطور که از نام این کیسه خواب برمیآید، کیسه خوابی مابین کیسه خواب مستطیلی و مومیایی محسوب میشود. اگرچه این کیسه خواب راحتی مدل مستطیلی را ندارد اما از نظر نگهداری گرما کارکرد بهتری دارد.
کیسه خواب مومیایی: اگرچه کیسه خوابهای مومیایی در قسمت پاها کوچکتر میشود و ظاهر خیلی راحتی ندارند اما انتخاب اول طبیعتگردان حرفهای محسوب میشود. کیسه خوابهای مومیایی به دلیل طراحی ویژهشان گرمای بیشتری را در خود نگه میدارند و سبکتر هستند، پس برای شبمانی در شرایط جوی متفاوت انتخاب معقولتری به حساب میآیند.
کیسه خواب دو نفره: تولید کیسه خوابهای دو نفره خبری خوش برای زوجهای طبیعتگرد است که میتوانند در هزینهها صرفهجویی و به جای دو کیسه خواب مجزا یک کیسه خواب تهیه کنند.
کیسه خواب کودکانه: این کیسه خوابها برای کودکان طراحی شده است و کوچکتر و مقرون به صرفه هستند. ویژگی جذاب این کیسه خوابها، تنوع طرحهای آن است که برای کودکان جذابیت زیادی دارد.
کیسه خوابها از نظر نوع عایق چه تفاوتی با هم دارند؛ کیسه خواب پَر یا الیاف؟
وقتی وارد دنیای کیسه خوابها میشوید، بارها واژه کیسه خواب الیاف و پر را خواهید شنید و احتمالا برای انتخاب آنها کاملا سردرگم خواهید شد. بگذارید به شما بگوییم هر کدام از این کیسه خوابها چه مزایا و معایبی دارند تا بتوانید با توجه به نیازتان تصمیم بگیرید کیسه خواب الیاف میخواهید یا پَر.
کیسه خواب پَر: در تولید کیسه خوابهای پَر معمولا از پر غاز یا قو استفاده میشود. این پرها بهترین عایقهای طبیعی هستند و میتوانند گرمای زیادی را در خود حفظ کنند. ویژگی این کیسه خواب سبک بودن و در عین حال گرمتر بودن آن است. کیسه خوابهای پَر رطوبت زیادی به خود جذب میکنند و به همین دلیل برای مقاصد مرطوب اصلا مناسب نیستند. این کیسه خوابها معمولا گرانتر هستند و طول عمر بیشتری نسبت به مدلهای الیافی دارند اما در عین حال اگر خیس بشوند مدت زمان بیشتری طول میکشد تا خشک شوند و نگهداری از آنها کمی سختتر است. این کیسه خواب برای سفرهای با دوچرخه، کوهنوردی و مناطق کم رطوبت مناسب است.
“هر چه تراکم پر بیشتر باشد، گرمای بیشتری را حفظ میکند.”
کیسه خواب الیاف: این کیسه خوابهاکمی سنگینتر از پَر هستند، رطوبت را به خود جذب نمیکنند و اگر خیس شوند خیلی زود خشک خواهند شد. کیسه خوابهای الیاف ارزانتر از مدلهای پَر هستند، اما در عین حال پر حجمتر و کمی دستوپا گیر هستند. این نوع کیسه خواب برای سفرهای تابستانه و مقاصدی که دمای هوای خیلی پایینی ندارند مناسب است.
چه کیسه خوابی مناسب فصل سفر من است؟
هیچ کیسه خوابی را نمیتوانید پیدا کنید که برای هر چهار فصل مناسب باشد، پس مراقب تبلیغات گول زنندهی بازاریها باشید. کیسه خوابها به طور کلی به سه دستهی تابستانی، 3 فصل و زمستانی تقسیم میشوند. کیسه خوابهای 3 فصل برای بهار و تابستان و پاییز مناسب است و تحمل دمایی بین 15-30 درجه دارند، کیسه خوابهای تابستانی برای دمای بیشتر از 30 درجه کاربرد دارند. در نهایت میرسیم به کیسه خواب زمستانی که در دماهای کمتر از 15- درجه میتواند گرمای بدن شما را نگه دارد.
کیسه خوابها از نظر درجه تحمل دمایی چه انواعی دارند؟
فاکتور بسیار مهمی که در هنگام خرید کیسه خواب باید رعایت کنید توجه به درجه تحمل دمایی آن است. درجه تحمل دمایی کیسه خوابها متنوع هستند و مهمترین معیار برای متناسب بودن آن با سبک سفر شما محسوب میشوند. اصطلاح رایج دیگری که در هنگام خرید حتما خواهید شنید درجه comfort کیسه خواب است، اما درجه comfort چیست و چه معنایی دارد؟
همانطور که میبینید روی هر کیسه خواب این موارد درج شده است.
شرکتهای تولیدی کیسه خواب معمولا استانداردهای مشخصی برای تعیین درجه دمایی آنها دارند. EN13537 استاندارد رایجی است که تقریبا اکثر شرکتهای تولیدی از آن پیروی میکنند. طبق این استاندارد روی هر کیسه خواب باید سه درجه دمایی مشخص شده باشد:
Comfort: دمایی است که یک زن معمولی میتواند یک خواب راحت در آن داشته باشد.
Comfort limit: کمترین دمایی که یک مرد عادی میتواند در آن خواب راحتی داشته باشد.
Extereme : کمترین دمایی که یک زن عادی میتواند شش ساعت خواب غیر راحت در کیسه خواب داشته باشد بدون اینکه دمای داخلی بدن تا مرحله خطرناک پایین بیاید.
چرا اندازه و وزن کیسه خوابها عامل مهمی محسوب میشود؟
قطعا اندازه و وزن کیسه خوابها مهم هستند، اما چرا؟ در سفرهای طبیعتگردی و کمپینگ وزن وسایلی که با خود حمل میکنید اهمیت بسیار زیادی دارند و باید تا حد امکان سبک سفر کنید. معمولا کیسه خوابهای پَر وزن سبکتر و گرمای بیشتری دارند، اما کیسه خوابهای الیافی سنگینتر هستند و در عین حال در صورت خیس شدن زودتر خشک میشوند. انتخاب با شماست که کدام وزن را به کدام ویژگی ترجیح میدهید. بعد از عامل وزن، نوبت به فاکتور بعدی یعنی طول کیسه خواب میرسد. کیسه خوابها از نظر طول به دو دسته معمولی و بلند تقسیم میشوند. آن دسته از کیسه خوابها که طولی معادل 180 سانتیمتر دارند کیسه خواب معمولی و آنها که طولی بیشتر از 180 سانتیمتر دارند در دسته کیسه خوابهای بلند قرار میگیرند. بنابراین اگر قدبلند هستید، هنگام خرید کیسه خواب به این نکته دقت داشته باشید.
“حتما قد کیسه خواب را موقع خرید امتحان کنید، چرا که اگر انگشتهای پا فضای زیادی داشته باشند به زودی احساس سرما میکنند.”
چطور در کیسه خواب گرم بمانیم؟
نکتهی مهمی که در مورد کیسه خواب باید بدانید آن است که کیسه خوابها گرمایی تولید نمیکنند، بلکه گرمای بدن شما را در شرایط جوی مختلف نگه میدارند. علاوه بر توجه به درجه تحمل دمایی کیسه خواب، در شرایط جوی مختلف باید نکاتی را رعایت کنید تا در کیسه خواب گرم بمانید:
لباس گرم بپوشید: اگر هوا سرد است و فکر میکنید کیسه خوابتان به قدر کافی نمیتواند گرمای بدنتان را حفظ کند، حتما لباس گرم بپوشید و داخل کیسه خواب بروید. یادتان باشد لایه لایه لباس بپوشید تا هر زمان احساس گرما کردید بتوانید از لباستان کم کنید.
غذا به اندازه کافی بخورید: سعی کنید در کمپینگ غذای گوشتی بخورید و پر کالری بخورید؛ چرا که هضم آن مدت زمان بیشتری طول خواهد کشید و این سوخت و ساز بدنتان را گرم نگه میدارد.
آب بنوشید: نوشیدن آب به مقدار کافی در برابر از دست دادن آب بدنتان از شما محافظت میکند. تفاوتی ندارد در تابستان سفر میکنید یا زمستان، در هر صورت بدن شما به آب کافی نیاز دارد. علاوه بر این، در فصلهای سرد نوشیدنیهای گرم کمک میکنند تا بدنتان گرمتر بماند.
کلاه بپوشید: گرمای بدن از دو راه سر و پا از بدن خارج میشود، بنابراین بهتر است با پوشیدن یک کلاه متناسب با فصل از سرد شدن سرتان جلوگیری کنید.
کیسه آب گرم همراه داشته باشید: کیسه آب گرم را از قبل در کیسه خواب بگذارید تا گرم شود، اگر کیسه نداشتید هم آب را جوش بیاورید و در بطری آب سفریتان بریزید. بطری را داخل کیسه خواب بگذارید تا گرم شود.
با لباس خیس داخل کیسه خواب نروید: همیشه به یاد داشته باشید که اگر لباستان خیس شده حتما ابتدا آن را عوض کنید و بعد وارد کیسه خواب شوید. لباس خیس گرمای بدنتان را میگیرد و احتمال آن که سرما بخورید هم زیاد است، پس حتی اگر جورابتان خیس شده حتما آن را عوض کنید.
زیرانداز عایق برای کیسه خوابتان تهیه کنید: از نقش یک زیرانداز خوب برای کیسه خواب نباید غافل شد. زیرانداز عایق کمک میکند تا کیسه خوابتان گرم بماند و سرمای زمین به کیسه خواب منتقل نشود.
چطور از کیسه خوابمان مراقبت کنیم؟
برای اینکه طول عمر کیسه خوابتان افزایش پیدا کند، باید بتوانید به خوبی از آن مراقبت کنید. در قدم اول باید همیشه به خاطر داشته باشید که اگر در سفر نیستید کیسه خواب را از کاور مخصوصش در بیاورید و ترجیحا در یک محفظهی تنفسدار آویزان کنید تا هوا در آن جریان داشته باشد. استفاده از زیرانداز مخصوص کیسه خواب هم به تمیز ماندن آن کمک میکند و هم طول عمرش را افزایش خواهد داد.
کاور ضدآب، زیرانداز عایق و در معرض هوای آزاد قرار دادن کیسه خواب طول عمر آن را بیشتر خواهد کرد.
اگر کیسه خوابتان خیس شد، از خشک شدن آن مطمئن شوید بعد آن را در کاور تنفسدار بگذارید. همیشه حواستان به تمیزی کیسه خواب باشد و اگر به هر دلیلی کثیف شد ترجیحا همان لحظه با یک دستمال مرطوب آن را تمیز کنید. شستشوی کیسه خواب به دلیل اینکه به عایق بودن آن صدمه میزند بهتر است تا مواقع بحرانی به تعویق بیفتد. البته شستشوی کیسه خواب ترفندهای مخصوص خود را دارد که در مطلب جداگانهای به آن خواهیم پرداخت.
در نهایت امیدواریم این مطلب در خرید کیسه خواب مطلوب به شما کمک کند. اگر تجربهای در خرید کیسه خواب دارید، خوشحال میشویم آن را با اسمارتیز در میان بگذارید :)