اهل ماجراجویی هستید و از سفرهای تکراری خسته شدید؟ پس وقت آن رسیده که دل به جادههای صعبالعبور بزنید و سفرهای آفرود را تجربه کنید. در این قسمت آکادمی سفر گفتگویی داشتیم با یک تورلیدر حرفهای و اهل سفرهای ماجراجویانه تا برایمان از تجربههای آفرودیاش بگوید. اگر خورهی سفرهای آفرودی به جانتان افتاده، گفتگوی
اسمارتیز با
وحید محمدی را از دست ندهید.
شاید اینها را هم بپسندید!
وحید محمدی را بیشتر بشناسیم:
وحید تا جایی که به یاد دارد کنجکاو و ماجراجو بوده و این علاقه موجب شد تا از کودکی به سفر و طبیعتگردی علاقهمند بشود. وقتی در هنرستان گرافیک میخواند شیفتهی
عکاسی شد و با خرید یک دوربین حرفهای شروع به عکاسی از طبیعت و ابنیهی تاریخی کرد. علاقه به آثار تاریخی موجب شد تا رشتهی مرمت ابنیهی تاریخی را برای ادامه تحصیلات انتخاب کند و آن را تا ارشد ادامه دهد. این سفرها همچنان ادامه داشت تا این که در روزهای پایانی دوران کارشناسی به پیشنهاد یکی از دوستانش با دورههای تورلیدری آشنا شد و بعد از گذراندن دورههای آن به صورت رسمی وارد این حرفه شد. روحیهی ماجراجویی وحید بالاخره موجب شد تا یک ماشین دو دیفرانسیل بخرد و فاتح جادههای خاموش ایران شود! وحید چند سالی میشود که به صورت مستقل تورهای آفرود برگزار میکند و همراه شدن با گروهش تجربهی متفاوتی از این نوع سفرها را برایتان به ارمغان میآورد، چراکه هم از اطلاعات و تجربهی ارزشمند وحید استفاده خواهید کرد و هم با گروهی همراه خواهید بود که حواسش به طبیعت خواهد بود!
چرا سفر آفرود؟
پیشنیاز شروع هر سبک سفری، علاقه است. حالا که آیتم علاقه تیک خورد، باید از خود بپرسید که چرا میخواهید به صورت آفرود سفر کنید؟ در جواب این سوال باید بگوییم از آنجا که بسیاری از مناطق بکر ایران مانند کویرها و بعضی جنگلها صعبالعبور هستند و تردد در آنها سخت میباشد، بنابراین بهترین گزینه سفر با ماشینهای آفرود است.
هیجان سفر بر شنهای طلایی کویر با ماشینهای آفرودی
اگرچه در ایران سفرهای سافاری و آفرود تقریبا به جای یکدیگر به کار میروند اما لازم است بدانید که به سفرهایی سافاری گفته میشود که با ماشینهای دو دیفرانسیل و به قصد دیدن حیاتوحش صورت میگیرد. این در حالی است که سفرهای آفرود بیشتر به قصد ماجراجویی در دل مناطق صعبالعبور مثل کویرها و جنگلها انجام میشود.
وحید محمدی
" با اینکه سفرهای آفرود پتانسیل آسیب رساندن به طبیعت را دارند، اما در
برنامههایی که برگزار میکنیم، بیشترین سعی شده تا مسیرهایی را برای آفرود
انتخاب کنیم که کمترین آسیب را به طبیعت بزند".
شروع سفرهای آفرود چه پیشنیازی دارد؟
شرط اول قدم آن است که ماجراجو باشی! کسی که میخواهد سفر آفرود را شروع کند، علاوه بر علاقهی عمومی به سفر لازم است که روحیهی ماجراجویی داشته باشد.
داشتن مهارت رانندگی با ماشینهای دو دیفرانسیل؛ اگر میخواهید با ماشین خودتان این نوع سفرها را شروع کنید، باید نحوهی رانندگی با این ماشینها، استفاده از کمکهای آن و رانندگی در شرایط جوی مختلف را یاد بگیرید. به عنوان مثال برای رانندگی در کویر یا گذر از گِلها نیاز به آموزش ویژه دارید.
رانندگی در گل و شرایط جوی متفاوت را یاد بگیرید!
تجهیزات خوب و با کیفیت در این راه حرف اول را میزند؛ باز هم میگوییم که اگر به دنبال تجربهی آفرود با ماشین دو دیفرانسیلی خود هستید، باید برای تجهیزات خوب هزینه کنید. ماشین دو دیفرانسیل، وسایل کمپینگ، ملزومات بقا در طبیعت تنها بخشی از تجهیزاتی هستند که به آن نیاز پیدا میکنید.
با اصول کمکهای اولیه آشنا باشید: چون ماهیت این سفرها با ماجراجویی گره خورده و معمولا در مناطق دور از دسترس به سر میبرید، داشتن جعبهی کمکهای اولیه و آشنایی با اصول آن، اهمیت زیادی دارد. خوشبختانه همهی تورلیدرها موظف به گذراندن دورهی کمکهای اولیه هستند و در مواقع لزوم میتوانند کمکهای اولیه را انجام دهند. اگر به صورت مستقل میخواهید آفرود را تجربه کنید هم گذراندن دورهی مقدماتی کمکهای اولیه را در اولویت قرار دهید.
کار با GPS را یاد بگیرید!
نقشهخوانی و کار با GPS را یاد بگیرید: این نوع سفر ایجاب میکند نقشه خوانی و کار با GPS را بیاموزید. همچنین بهتر است نحوهی استفاده از تلفنهای بیسیم و ماهوارهای هم بلد باشید تا با مشکلی مواجه نشوید.
چه تجهیزاتی برای سفرهای آفرود نیاز داریم؟
کسانی که میخواهند
سفرهای آفرود را تجربه کنند به دو دسته تقسیم میشوند: افرادی که خودشان ماشین دو دیفرانسیل دارند و کسانی که ماشین ندارند و صرفا با تورهای سافاری این نوع سفر را تجربه میکنند. اگر ماشین از خودتان باشد، باید بدانید که نوع و کیفیت تجهیزات در سفرهای آفرود و سافاری حرف اول را میزند. خب، حالا بیایید ببینیم چه تجهیزاتی نیاز داریم؟
در سفرهای آفرودی تجهیزات حرف اول را میزند!
ماشین مناسب: برای سفر آفرودی به ماشین دو دیفرانسیل نیاز داریم. باید توجه داشته باشید که ماشین دو دیفرانسیل با ماشینهای cross over تفاوت دارد. بنابراین ماشینهای چینی شاسی بلند برای آفرود مناسب نیستند و ممکن است هم به خودتان آسیب برسد و هم به ماشینتان! جیپ، لندوور، رونیز، تویوتا و نیسان از جمله ماشینهای دو دیفرانسیلی هستند که میتوانید متناسب با بودجهتان تهیه کنید. همچنین تجهیزات فنی مثل روغن اضافی، لاستیک زاپاس، جک و مواردی از این دست را هم فراموش نکنید.
لوازم کمپینگ: این نوع سفرها گره محکمی با کمپینگ دارد. بنابراین تهیهی لوازم کمپینگ مناسب در درجهی اول اهمیت قرار دارد.
چادر خوب؛ چادرهایی مناسب این نوع کمپینگ هستند که عایق آب و سرما باشند. بنابراین چادرهای دوپوش انتخاب مناسبتری هستند.
کیسه خواب؛ کیسهخوابها متناسب با فصل هستند و در خرید آنها باید به درجهی تحمل دمایی توجه زیادی داشته باشید.برای خرید کیسه خواب، مطلب «
راهنمای خرید کیسه خواب» را بخوانید.
پوشاک مناسب: در این سبک سفر باید طبیعتی لباس بپوشید! استفاده از لباسهای گورتکس، پلار، ضدآب و همراه داشتن پانچو و بارانی اهمیت زیادی دارد. داشتن
لباس گرم حتما توصیه میشود، چرا که آبوهوای طبیعت غیرقابل پیشبینی است. علاوه بر لباس مناسب، کفش و صندل مناسب طبیعتگردی و کولهی استاندارد چند روزه هم فراموش نشود. شاید مطلب «
راهنمای انتخاب کوله پشتی سفر» به شما برای خرید کوله کمک کند. پیشنهاد میکنیم که هم کلاه لبهدار همراه داشته باشید و هم کلاه کشی که در صورت سرمای هوا بتوانید استفاده کنید.
وحید محمدی
"سر، گوشها و پا، قسمتهایی از بدن هستند که باید در برابر سرما محافظت
شوند چرا که بدن بیشترین میزان انرژی را از این قسمتها از دست میدهد".
تجهیزات بهداشتی: به دلیل سبک خاص این نوع سفرها، مدیریت آب و رعایت مسائل بهداشتی نیازمند توجه ویژهای است. قبل از هر چیز باید به نحوهی تأمین آب مورد نیاز در این سفر بپردازیم.
تهیهی گالنهای 20 لیتری: پیشنهاد ما تهیهی گالنهای آب مخصوص این نوع سفرها میباشد چرا که هم دارای شیر آب هستند و هم میتوانیم استفاده از آب را بهتر مدیریت کنیم. همچنین بهتر است آب آشامیدنی را از آب شرب جدا کنید.
رعایت بهداشت بدون آسیب به طبیعت: رعایت بهداشت در سفر باید به گونهای باشد که محیط زیست را هم آلوده نکنیم، پس همراه داشتن یک ظرف برای شستشو و جلوگیری از آلوده شدن آب و خاک آن منطقه را فراموش نکنید. همچنین تا جایی که امکان دارد از مواد شیمیایی برای شستشو استفاده نکنید.
روش حمام کردن در سفرهای آفرودی: برای حمام کردن در سفر دوشهای مخصوصی وجود دارد که بعضی برقی هستند و با باتری ماشین کار میکنند و بعضی با آلومینیوم پوشیده شده و با تابش نور خورشید آب گرم تأمین میکنند.
سفرهای آفرود چقدر هزینه دارد؟
هزینههای سفرهای کمپینگ مسلما کمی بالاتر از سفرهای معمولی است. چون تجهیزات این نوع سفرها معمولا گران هستند. علاوه بر هزینهای که باید برای خرید ماشینهای دو دیفرانسیل بپردازید، هزینههای دیگری هم داریم که عبارتند از :
هزینهی خرید لوازم کمپینگ: چادر، کیسهخواب
پوشاک مناسب طبیعتگردی: کفش، صندل، کولهپشتی، پانچو، لباسهای مناسب، بالش بادی گردنی و باتوم
هزینهی تجهیزات ماشین: علاوه بر هزینهی لوازم جانبی خودورهای آفرود برای تجهیزات سفری وابسته به این ماشینها هم باید بودجه کنار بگذارید. وسایل تأمین برق، یخچال یا یخدان برای نگهداری مواد غذایی، گالنهای آب و دوشهای مسافرتی بخشی از این هزینهها هستند.
شرکت در تورهای آفرود راه حل ایمنتر و کمهزینهتری برای تجربهی این نوع سفرها میباشد.
این هزینهها در صورتی است که خودتان ماشین آفرود داشته باشید، بنابراین اگر با تورهای سافاری میخواهید این نوع سفر را تجربه کنید، تنها بودجهای که باید کنار بگذارید هزینهی وسایل شخصی و شرکت در تور خواهد بود.
در سفرهای آفرود چطور برق مورد نیازمان را تأمین کنیم؟
برای تأمین برق در سفرهای آفرود 3 راه پیش رو دارید:
استفاده از
موتور برق که مدلهای جدید آن صدا و مصرف کمتری دارند. قیمت این موتورها از پنج میلیون تومان شروع میشود.
دومین راه خرید یک
تبدیل کننده (invertor)
است. این تبدیلکنندهها برق 12 را به 220 ولت تبدیل میکند و میتوان
برای شارژ گوشی موبایل، باتری دوربین و لپتاپ را از آن استفاده کرد. قیمت
این تبدیلکنندهها از 500 یا 600 شروع میشود.
سومین راه استفاده از
انرژی پاک است. به این صورت که
پنلهای خورشیدی
مخصوصی را پشت شیشه یا روی سقف ماشین نصب میکنند تا نور خورشید را به برق
تبدیل میکند. قیمت این پنلها حدودا از 1 میلیون تومان شروع میشود.
سفرهای آفرود تفریحی است یا میتوان به عنوان یک شغل هم روی آن حساب باز کرد؟
با توجه به محبوبیت این نوع سفرها در سالهای اخیر، میتوان به عنوان یک شغل هم روی آن حساب کرد. طراحی تور و اجرای آن، بازاریابی، رانندگی ماشینهای آفرود بخشی از کارهایی است که در این حوزه میتوانید انجام دهید. البته لازمهی برگزاری این تورها آن است که تورلیدر باشید و تورلیدرهایی که ماشین دو دیفرانسیل دارند drive guide محسوب میشوند. نکتهی بسیار مهم در برگزاری این نوع سفرها آشنایی کامل با سفر مسئولانه و رعایت مسائل محیطزیستی است، چراکه طبیعت نباید قربانی تفریحات ما شود.
وحید محمدی
" وحید محمدی چند سالی است که با نگاهی تخصصی تورهای آفرودی برگزار میکند و
موفق به راهاندازی یک کارآفرینی در این حوزه شده است. اگر شما هم مشتاق
تجربهی سفرهای ماجراجویانه هستید و در عین حال نمیخواهید به محیطزیست
آسیب برسانید، سفر با گروه ایرانویچ را در لیست سفرهای امسالتان قرار دهید".
در سفرهای آفرود ممکن است با چه خطراتی روبهرو شویم؟
طبیعتا سفرهای ماجراجویانه مثل سافاری خطر بیشتری دارند که آشنایی با این خطرات کمک بیشتری در مدیریت آنها میکند:
در این نوع سفرها احتمال
خراب شدن ماشین
بیشتر وجود دارد و ممکن است خرابی و تعمیر ماشین شما را از برنامه عقب
بیندازد. بنابراین، رانندهی این نوع ماشینها باید اطلاعات و ابزار
مکانیکی داشته باشد تا در مواقع لزوم بتواند بحران را مدیریت کند.
احتمال
واژگونی ماشین مخصوصا در مسیرهای کویری وجود دارد و باید آمادگی برخورد با این شرایط را داشته باشید.
احتمال آسیب دیدن
در این نوع سفرها بیشتر از سبکهای دیگر سفر است، بنابراین لازم است که هم
جعبهی کمکهای اولیه همراه داشته باشید و هم با اصول آن آشنایی! سفر با
تورهای حرفهای سافاری این مزیت را دارد که از تورلیدرهای آشنا به تمام این
اصول بهرهمند میشوید.
چه نکاتی را در این سفرها باید رعایت کنیم؟
ابتدا لازم است بدانید این نوع سفرها
محدودیت سنی دارند. کسانی که سن بالایی دارند و نشستن در ماشین برایشان سخت است نباید در این نوع سفرها شرکت کنند.
سفرهای آفرود نیاز به آموزش دارد و نمیتوان به صرف داشتن یک ماشین دو دیفرانسیل سفر آفرود را تجربه کرد. پس این قسمت مهم را اصلا نادیده نگیرید.
سفر آفرودی با تنهایی میانهی خوبی ندارد!
این نوع سفر را
هرگز نباید به تنهایی تجربه کرد چرا که خطرات زیادی دارد. بنابراین سعی کنید همیشه در قالب گروههای حداقل 2 یا 3 ماشینی سفر آفرود داشته باشید.
نکتهی پایانی مربوط به
احترام به طبیعت و کمتر آسیب زدن به آن
است. بنابراین قبل از اینکه این سفرها را شروع کنید، در مورد سفر
مسئولانه مطالعه کنید و با راهنمایی تورلیدرهای باتجربه مسیرهایی را انتخاب
کنید که کمترین آسیب را به طبیعت بزنید.