را دیدهایم. فیلمی که میشد در آن زیباترین چشم اندازها و جریان داشتن زندگی در کنار این رود را دید. رود کرخه همانند برادران بزرگترش یعنی کارون و سفید رود، زندگی پر از امید را به مردم کشورمان هدیه داده و دامان خود را از شمال تا جنوب ایران گسترانده است. زندگی بخش رود کرخه چشمههای کوههای زاگرس است که در رودهای زال، سیمره، کشکان، قره سو، گاماسیاب و چرداول گردهم آمده و مبدأ رود کرخه را ایجاد کردهاند. این رود از استانهای همدان، کرمانشاه، لرستان و خوزستان میگذرد. البته که بخش اصلی آن در استان خوزستان جریان دارد.
ترکیب نیزار ها و تلاطم آب در فصل بهار زیبایی رود کرخه را دو چندان می کند
بهترین زمان برای دیدن رود کرخه
همانطور که گفتیم، رود کرخه در چند استان کشورمان جاری است. شما از هرکدام از این استانها میتوانید برای دیدن رود کرخه اقدام کنید. اما بزرگترین دهنه رود و جایی که زیباترین منظره از رود کرخه را پیش روی شما قرار میدهد، شهر تاریخی شوش است.
با سفر به شوش با یک تیر دو نشان ارزشمند را هدف خواهید گرفت. اول دیدن یکی از قدیمیترین و زیباترین شهرهای جهان که به ثبت جهانی رسیده و دوم دیدن رود کرخه با منظره بی نظیر شهر شوش که هر دو شما را به وجد میآورد. شهر شوش زمستانهایی ملایم و تابستانهایی بسیار گرم دارد. به همین دلیل برای سفر به شوش و دیدن رود کرخه بهترین زمان ماههای بهمن و اسفند است. البته اوایل بهار نیز هوا هنوز گرم نشده و فرصت خوبی برای لذت بردن زیباییهای کرخه و آب تنی در آب زلال آن است.
آدرس و راههای دسترسی به رود کرخه
آدرس: خوزستان، شهر باستانی شوش، 5 کیلومتری جاده ترانزیت اهواز-شوش، منطقه کرخه
رود کرخه بخشی از جنگل زیبای کرخه است که در غرب جاده شوش-اهواز قرار گرفته. جنگل کرخه یک زیستگاه غنی برای جانوران این منطقه محسوب میشود که گونههای جانوری زیادی نیز در خود جای داده است. برای دسترسی به شوش و منطقه کرخه راههای مختلفی هست که در ادامه شرح میدهیم.
مسیرهای منتهی به شهر شوش: شوش با دزفول تنها 40 دقیقه فاصله دارد. به همین دلیل مسیرهای رسیدن به هر دو شهر یکسان است. از سمت شمال اگر خود را به تهران برسانید، باید جاده قم را در پیش گیرید و پس از عبور از اراک، بروجرد و خرم آباد به دزفول و سپس شوش برسید.
از سمت غرب جاده دهلران-شوش شما را به این شهر میرساند. از سمت جنوب نیز کافی است خود را به اهواز برسانید و سپس از جاده مخصوص شوش-اهواز به شوش بروید.
پس از رسیدن به شوش به سمت غرب این جاده بروید. منطقه کرخه و حاشیه رود کاملاً از دور دست نیز پیداست.
برای دیدن سد کرخه که بر روی رود کرخه بنا شده نیز میتوانید به اندیمشک سفر کنید. اندیمشک در شمال غربی دزفول قرار دارد. مسیرهایی که بالا ذکر شد برای دسترسی به اندیمشک نیز قابل استفاده هستند.
هزینه بلیط و ساعات دسترسی
هزینه بلیط: برای بازدید از رود کرخه نیازی به پرداخت ورودی نیست.
ساعات دسترسی: رود کرخه هر ساعت از شبانه روز قابل دسترسی است.
سد کرخه؛ بزرگترین سد ایران و خاورمیانه و از بزرگترین سد های خاکی جهان
دانستنیهای قبل از دیدن رود کرخه
رود کرخه نه تنها به عنوان یک جاذبه دیدنی با چشم اندازهای زیبا، بلکه به عنوان یک منبع مهم اقتصادی برای کشورمان ارزش بسیار زیادی دارد. بزرگترین سد ایران و خاورمیانه و از بزرگترین سدهای جهان سالهاست که بر روی رود کرخه سایه انداخته و این رود را به یک منبع مهم درآمد برای استانهای مجاورش تبدیل کرده است.
رود کرخه سومین رود بزرگ ایران است و که ردپای آن در استانهای خوزستان، لرستان، کرمانشاه، کردستان و همدان دیده میشود.
سرچشمههای اصلی رود کرخه دو رود زال و سیمره هستند که در شمال خوزستان به هم میپیوندند و اولین شاخه اصلی کرخه را به وجود میآورند.
رود کرخه پیشینه بسیار زیادی دارد. این رود در زمانهای قدیم محل شکل گیری تمدنهای ابتدایی و بعدها محل وقوع جنگهای مهم تاریخ بوده است. یکی از این جنگهای مهم، نبرد تیل توبا یا رود اولای است که در طی آن پادشاه آشور، حاکم عیلام را شکست داد و پادشاهی این منطقه را منهدم کرد.
بر اساس تحقیقات انجام شده، نام رود کرخه از روی شهری در نزدیکی شوش به نام کوردوخ یا کوردوخه گرفته شده است. نام قدیم این رود اولای بوده که در کتابهای تاریخی و مذهبی تورات و سنگ نبشته های باستانی آشور نیز آمده است. سد کرخه که بر روی رود کرخه ساخته شده، بزرگترین سد ایران و خاورمیانه و از بزرگترین سدهای خاکی جهان است. این سد در شمال غرب شهر اندیمشک در استان خوزستان واقع شده است.
بخشی از رود کرخه در مجاورت جنگل کرخه قرار دارد. این جنگل از زیستگاههای مهم استان خوزستان برای حیواناتی مانند گوزن زرد است. این گوزن یکی از گونههای نادر در ایران و جهان است. علاوه بر این، پرندگان و پستانداران با ارزشی مانند بلبل خرما، لیکو، دارج، رودک عسل خوار، گربه جنگلی و ... نیز در این منطقه زندگی میکنند و هر روز از آب رود کرخه خود را سیراب میکنند.
رود کرخه بیش از 700 کیلومتر طول دارد. این رود پس از عبور از خوزستان و لرستان به سمت مرز مشترک ایران و عراق رفته و با رودخانهای که از بهم پیوستن دجله و فرات به وجود آمده همراه میشود. در نهایت نیز به مرداب هورالعظیم میریزد.
تصویری زیبا از عبور مرد عرب و گاومیشش از رود کرخه؛ این رود در زندگی مردم عرب خوزستان نقش حیاتی دارد.
راهنمای بازدید از رود کرخه
رود کرخه حوزه آبریزی نزدیک به 35 کیلومتر مربع دارد و از شمال تا جنوب کشور کشیده شده است. در حاشیه این رود در مناطق مختلف جنگلها و سبزه زارهایی به وجود آمده که هرکدام زیستگاههای ارزشمندی برای پوشش جانوری کشورمان محسوب میشود. بزرگترین جنگلی که در حاشیه رود کرخه به وجود آمده منطقه حفاظت شده کرخه است. این منطقه از حدود 35 کیلومتری جنوب شهر تاریخی شوش آغاز شده و تا 25 کیلومتری شمال این شهر ادامه دارد. رود کرخه نیز مانند نواری آبی و نیلگون در حاشیه این منطقه جاری است.
برای دیدن بهترین منظره از رود کرخه، شهر رفتن به شهر تاریخی شوش انتخاب بسیار خوبی است. این شهر مهمترین اثری است که تاریخ برای کشورمان به جای گذاشته است. با رفتن به شوش هم خاصترین آثار تاریخی در جهان را خواهید دید و هم از نعمتهای ناب طبیعت لذت خواهید برد.
برای دیدن رود کرخه به جز شوش، شهرهای اندیمشک، پل دختر و دزفول نیز گزینههای خوبی هستند. پل دختر از زیباترین شهرهای لرستان است که به صنعت گردشگری این استان نیز جان داده است. در این شهر خالصترین طبیعت لرستان را که با زیباییهای رود کرخه همراه شده است خواهید دید.
اگر برای دیدن رود کرخه شهر پل دختر را انتخاب میکنید، بهتر است با خود کفشهای راحتی به همراه داشته باشید، زیرا نباید صخرههای زیبای این شهر را از دست داد.
در بازدید از رود کرخه تنها نکتهای که باید رعایت کنید این است که در حفظ سلامت طبیعت رود و اطراف آن بکوشید. رودخانه کرخه برای افراد محلی که در شهرهای اطراف رود زندگی میکنند منبع درآمد مهمی است. هم چنین زندگی جانوران این مناطق نیز به آب این رود وابسته است. بنابراین با آلوده کردن این رود هر دو این امر مهم را به خطر میاندازید. پس سعی کنید به جز رد پا اثری از حضور خود در این طبیعت به جای نگذارید.