• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

رودخانه شاوور

5 تیر، 1399
5 تیر، 1399
مدت مطالعه :
خوزستان، برخلاف ظاهر امروزی زار و نزارش که گاه و بیگاه با خشکسالی و طوفان شن دست و پنجه نرم می‌کند، استانی پُرآب و سرسبز بوده است. رودخانه‌های متعدد و مختلفی در این استان وجود دارند که شریان‌های حیاتی زمین‌های کشاورزی مردم شهرهای مختلف آن هستند. رودخانه شاوور، از منابع آبی مهم استان خوزستان و شهر شوش است که قصد داریم آن را به شما معرفی کنیم. این رودخانه، تالاب بامدژ را تغذیه می‌کند. با اسمارتیز همراه باشید تا با رود شاوور بیشتر آشنا شوید.
تاریخچه و پیشینه رودخانه شاوور
مسیر شوش به سمت اهواز، شاخه‌های زیادی از رودخانه‌های مختلف خوزستان را در خود جای داده، که شاوور نیز جزو آن‌هاست. رودخانه شاوور، در واقع از قدیمی‌ترین رودخانه‌های ایران محسوب می‌شود که سال‌هاست از آن برای تامین آب شرب و بخش کشاورزی استفاده می‌کنند. در سال‌های قبل اگرچه گاهاً کم‌آبی استان، گریبان این رودخانه را هم گرفته بود، اما به هر نحو توانستند رودخانه شاوور را از خشک شدن نجات دهند. این رودخانه از روستای سید احمد شهر شوش شروع شده و مسیرش تا اهواز و سد دز ادامه پیدا می‌کند. بعد از به هم پیوستن چشمه‌ها و جریان‌های آبی کوچک در این روستا، رودخانه شاوور شروع می‌شود و درست از وسط شهر شوش، به سمت اهواز حرکت می‌کند. رودخانه شاوور، شهر را دقیقا به دو نیمه‌ی شرقی و غربی تقسیم می‌کند و اکنون نیز در اطراف ساحل شهری آن، مغازه‌ها و پیاده‌راه‌های زیادی وجود دارد که عمده‌ی مسافران و مردم محلی، از آن برای تفریح و گردش استفاده می‌کنند.
شاوور را با نام‌های دیگری مانند شاه‌هور و شاه‌پور نیز می‌شناسند. البته این "شاه" در شاه‌هور به معنای سلطنتی بودن یا پادشاهی بودن آن نیست. دقیقاً به مشابه چیزی که در شاه‌گلی تبریز نیز می‌بینیم، تنها بزرگی و عظمت رودخانه را با کلمه‌ی شاه نشان می‌دهند و شاه‌هور یا شاوور به معنای "هور بزرگ" یا "رود بزرگ" است. این رود به قدری پُر آب بود که سطح آن از زمین‌های دو طرفش بالاتر می‌رفت و به راحتی زمین‌های کشاورزی مردم را سیرآب می‌کرد. اما به تدریج با شسته شدن کف رودخانه و بستر مسیر رود و البته خشکسالی‌های پی در پی منطقه، سطح آب پایین رفت و به وضع کنونی رسید. این رودخانه در اوایل دهه 1300 نیز دچار کم‌آبی و خشکی شدید شد؛ به حدی که مجبور شدند برای مقابله با کم‌آبی و زنده نگه داشتن کشاورزی منطقه دو سد خیرآباد و شاوور را بر مسیر آن احداث کنند. این رودخانه مسیر حدود 90 کیلومتری را از سرچشمه در روستای سید احمد شوش تا اهواز طی می‌کند و از این نظر، از بلندترین رودهای استان نیز محسوب می‌شود.
رودخانه شاوور، تالاب بامدژ را نیز سیرآب می‌کند
رودخانه شاوور، تالاب بامدژ را نیز سیرآب می‌کند
بهترین زمان رفتن به رودخانه شاوور
اگر به دنبال دیدن ایام پُر آبی رودخانه شاوور هستید، حتما سفر خود را در بازه انتهای آذر تا اواخر اسفند انجام دهید تا در فصل بارش و پُرآبی به این شهر بیایید. البته آب و هوای گرمسیری و شرجی منطقه نیز در این بازه بهتر از تابستان است و می‌توانید از خنکی و ملایمت هوا بهره ببرید. البته در نظر داشته باشید برخلاف بسیاری از شهرهای ایران، خوزستان در تمامی فصل‌ها و ماه‌های سال، مسافر دارد و کمی شلوغ است. دلیل آن را شاید بتوانید با چهارفصل بودن این استان مطبوع بودن همیشگی هوا توجیه کنید.
بنابراین از قیمت‌ها و هزینه‌های خود در سفر به شوش نترسید زیرا تقریبا در تمامی سال، بازه‌ی ثابتی پیش روی شماست. اما اگر برایتان پُر آبی رودخانه اهمیتی ندارد می‌توانید سفرتان را در تعطیلات تابستانی انجام دهید. در این ایام فرصت دارید تا حتی در ساحل‌های مشخص شده رودخانه نیز شنا کنید. تعطیلات عید نیز می‌تواند از ایام مناسب برای سفر به شوش باشد اما قطعاً شلوغ‌ترین بازه‌ی شهر در تعطیلات عید خواهد بود. خیلی از مسافران نوروزی ترجیح می‌دهند تا برای رهایی از سرمای بهاری، استان‌های گرمسیر مانند خوزستان را بازدید کنند. می‌توانید سفرتان به شوش و بازدید از رودخانه شاوور را طوری تنظیم کنید که بتوانید از چغازنبیل و دیگر جاهای دیدنی شوش نیز بازدید کنید.
راه‌های دسترسی به رودخانه شاوور
آدرس: خوزستان، 18 کیلومتری شوش، روستای سید احمد، رودخانه شاوور
اگر به آدرس پیشنهادی ما دقت کرده باشید، می‌بینید که ما تنها مسیر ابتدایی و سرچشمه‌ی این رودخانه را به شما معرفی کرده‌ایم. شما در طول مسیر خود از اهواز به سمت شوش، می‌توانید این رودخانه را در طول جاده ببینید. در تمامی 70 کیلومتر جاده، این رود ادامه دارد و برای دیدن آن حتی نیاز به توقف ندارید. البته در طول مسیر، کمتر جای راحتی را بتوانید بیابید که بشود در آن اطراق کرد؛ زیرا این مسیر بخش زیادی از کشتزارهای خوزستان را به خود اختصاص می‌دهد و عمدتا زمین‌های مردم در کنار جاده قرار دارد. اما هستند استراحتگاه‌های بین‌راهی که نزدیکی خوبی با رودخانه شاوور دارند و می‌توانید علاوه بر صرف صبحانه یا ناهار در آن‌ها، از دیدن منظره‌ی رودخانه نیز لذت ببرید. برای رفتن به شوش احتمالاً بهترین وسیله نقلیه خودروی شخصی خواهد بود. اما می‌توانید تا اهواز را با قطار یا هواپیما طی کنید و پس از آن نیز تا شوش، تاکسی یا اتوبوس سوار شوید. حتی می‌توانید با مبلغ کمی در شوش با تاکسی تردد کنید زیرا شهر ارزانی نسبت به اهواز یا شهرهای بزرگ دیگر است.
بیشه‌زارهای شاوور
بیشه‌زارهای شاوور
هزینه ورودی و ساعات دسترسی
بازدید از سرچشمه رودخانه شاوور و حتی رفتن به هر ساحلی از آن در شهر یا بین راه، رایگان است و لازم به پرداخت هیچ هزینه‌ای نیستید. حتی برای استفاده از ساحل‌های طول مسیر و گاهاً بازدید منظره رود از رستوران‌های بین راهی نیز پولی از شما نمی‌گیرند. مردمان خوزستان همواره به خونگرمی و مهمان‌نوازی مشهور بودند و خاطره و تجربه‌ی خوب مسافران از این استان، برایشان از هر مقدار پولی مهم‌تر است. در تمامی ساعات شبانه روز نیز می‌توانید به بازدید از رودخانه بروید. البته در نظر داشته باشید که با توجه به کم‌نور شدن مسیر و راه‌های اهواز به شوش در غروب و شب، بهتر است بازدیدتان را در صبح اول وقت یا ظهر شروع کنید تا در نهایت بتوانید جاهای دیدنی دیگری را همراه با شاوور ببینید. از جاهای دیدنی شوش می‌توان به زیگورات چغازنبیل، کاخ اردشیر، ایوان کرخه، هفت تپه، رود کرخه و شهر باستانی شوش (به عنوان اولین شهر متمدن ایران) اشاره کرد. 
دانستنی‌هایی در مورد رودخانه شاوور
  • رودخانه شاوور در بخش شاوور شهر شوش و در روستایی به نام سید احمد قرار دارد.
  • این رود پس از به هم پیوستن چندین مسیر آبی تشکیل شده و در نهایت با طی مسافتی به طول 90 کیلومتر به اهواز می‌رسد و پس از آن رود دز می‌ریزید.
  • رودخانه شاوور به نام‌های شاه‌هور و شاه‌پور نیز شناخته می‌شود که به معنای هور بزرگ است.
  • از آب رودخانه شاوور برای تامین آب شرب منطقه شوش و اهواز و همچنین مصارف کشاورزی استفاده می‌کنند.
  • این رودخانه در گذشته‌های دور نیز دچار خشکسالی شده بود و پس از آن بود که دو سد خیرآباد و شاوور بر روی مسیر رود ساخته شد.
  • شاوور، شهر شوش را به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم می‌کند و قسمتی از رودخانه درون شهر قرار دارد. می‌توانید از مسیر این رود در شهر، برای پیاده‌روی عصرانه استفاده کنید.
آرامگاه دانیال نبی و مسیر رودخانه شاوور در شوش
آرامگاه دانیال نبی و مسیر رودخانه شاوور در شوش
راهنمای رفتن به رودخانه شاوور
بازدید از رودخانه شاوور شاید نهایتا 2 ساعت از وقت شما را بگیرد. اما همین بازدید کوتاه، می‌تواند بهانه خوبی برای سفر به اهواز یا شوش و دیدن جاهای دیدنی این دو شهر باشد. بازدید از رودخانه شاوور یقیناً تنها دلیل سفر هیچ مسافری نخواهد بود اما می‌تواند بهانه‌ی خوبی برای دیدن تمام جاهای دیدنی را به شما بدهد. می‌توانید حتی در نزدیکی رودخانه نیز جایی برای اقامت پیدا کنید. چه در روستای سید احمد و چه در شهر شوش، اقامتگاه‌هایی هستند که می‌توانید با کرایه اتاق  و واحد از آن‌ها، هم به دیدن جاهای دیگر شهر بروید و هم منظره‌ی رودخانه شاوور را در تمامی ساعات شبانه روز به تماشا بنشینید.
می‌توانید در طی سفر خود به استان خوزستان و شهر شوش، آثار به جا مانده از تاریخ قدیم ایران را مشاهده کنید. شهر شوش قدیمی دیرینه دارد و قدمت آن به تاریخی نزدیک شهر سوخته و عصر جیرفت برمی‌گردد. مراکز تفریحی، رفاهی و گردشگری زیادی در مسیر این رودخانه قرار دارند که می‌توانید از آن‌ها برای استراحت و گذران وقت استفاده کنید. بازدید از این رودخانه می‌تواند هم برای خانواده‌ها و هم برای زوج‌های جوان جذاب باشد. چه کسی می‌تواند به قدم زدن در مسیر رودخانه، آن هم در وسط شهر جواب رد بدهد؟ قطعاً نشستن در کافه‌ای نزدیک به رودخانه و دیدن آن می‌تواند هر کسی را برای رفتن به شوش ترغیب کند.

قصد سفر به شوش را دارید؟ مطالب «کاخ آپادانا شوش» و «مقبره دانیال نبی» را از دست ندهید.
برچسب(ها)
موقعیت(ها)

اگر برای خیلی از افراد خواندن و نوشتن در همان دوران مدرسه به اتمام رسید، برای من اما تا همین حالا ادامه دارد. یکی از لذت‌های من در زندگی نوشتن است و این کار را 7 سال است که به طور مداوم انجام می‌دهم. همان مسیری که از نوشتن روزنگاری‌ها شروع شد، حالا به تخصص و راهی برای گذران اوقات بیکاری تبدیل شده است.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 3.3 6 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.