وجود گل و گیاه در محل زندگی و محیط کار علاوهبر زیبایی و طراوتی که به فضا میبخشد، باعث ایجاد حس سرزندگی، نشاط و انرژی میشود. گلها نماد زیبایی، لطافت و عشق هستند و لمس گلبرگها و بوییدن آنها هیچ وقت تکراری نخواهد شد. در کنار اینها گل و گیاه اطراف ما با دفع آلودگیهای محیط، فضایی پاک و دلنشین برای زندگی ایجاد میکنند. از دیگر اثرات گلها و گیاهان زیبا میتوان به کاهش اضطراب، استرس و تنشهای موجود در محیط اشاره کرد. گل و گیاه یکی از نعمتهای جذاب خداوند هستند که باید قدر آنها را بیشتر بدانیم. به همین دلیل در کشورمان روز
25 خرداد به نام
روز ملی گل و گیاه نامگذاری شدهاست. در ادامه با
اسمارتیز همراه باشید تا با روز ملی گل و گیاه و دلایل نامگذاری آن آشنا شوید.
شاید اینها را هم بپسندید!
روز ملی گل و گیاه چه روزی است؟
در زمانهای دور که هنوز بشر تا این حد پیشرفته نشدهبود، انسانها و طبیعت پیوند نزدیکی با هم داشتند. مردم در دل طبیعت و در کنار درختان، گلها و گیاهان زیبا زندگی میکردند. اما با ماشینی شدن زندگی ما و گسترش شهرنشینی، فاصله ما و طبیعت بسیار زیاد شد. در این دوران هم خیلی از مردم سعی میکنند با آوردن تکهای کوچک از طبیعت به محل زندگی خود، پیوند دیرینه انسان و طبیعت را حفظ کنند. در سال 1384 و به درخواست سازمان جهاد کشاورزی، اتحادیه گل و گیاه ایران و با همکاری دفتر گل و گیاه شورای عالی انقلاب فرهنگی، روز 25 خرداد به نام روز ملی گل و گیاه در تقویم ایران نامگذاری شد. در اولین سالگرد روز ملی گل و گیاه در سال 1385، سبد گل بسیار بزرگی با 207 هزار شاخه گل در مجموعه 12 هزار نفری آزادی تهیه شد که در آن زمان لقب بزرگترین سبد گل جهان را از آن خود کرد.
نامگذاری این روز به دلیل اهمیت بسیار زیادی است که گل و گیاه در زندگی ما انسانها دارد. هدف از نامگذاری روز ملی گل و گیاه ترویج فرهنگ استفاده درست و نگهداری از گلها و گیاهان در کشور است. همچنین این روز بهانهای برای یادآوری اهمیت حفاظت از گونههای گیاهی مختلف و به خصوص گیاهان بومی و کمیاب است. البته ایران تنها کشوری نیست که روزی به نام گل و گیاه دارد و کشورهای مختلف هم در سال روزی را به این آفریدههای زیبای خداوند اختصاص میدهند. روز ملی گل و گیاه فرصتی برای اهمیت دادن به وجود گلها و گیاهان در محل زندگی و محیط کار ما است. ترویج فرهنگ استفاده از گیاهان نه تنها باعث زیبایی و شادابی شهر و کشور میشود، بلکه روی کیفیت و سبک زندگی ما هم تاثیرات قابل ملاحظهای خواهد داشت.
روز گل و گیاه نشانی از جایگاه ویژه زیباییهای طبیعت در بین ایرانیان دارد.
تاریخچه گل در جهان
انسانها از زمان خلقت تا الان با دیدن گلها و گیاهان رنگارنگ مجذوب زیبایی آنها میشدند. اما قدیمیترین مدارک کشف شده مبنی بر استفاده تزئینی از گلها، به مصر باستان برمیگردد. براساس شواهدی که باستانشناسان به دست آوردهاند، مصریان باستان از گلها در مهمانیهای مجلل و اشرافی و در مراسم مذهبی استفاده میکردند. از گلهای مهم در تمدن مصر باستان گل نیلوفر آبی بود که در آثار به جا مانده از آن دوران در دستان خدایان بزرگ مصری دیده میشود. همچنین گل نرگس و خشخاش هم از دیگر گلهای مهم مصریان بود. بعد از مصریان، یونانیان هم شروع به استفاده از گل و گیاه در منازل و خانههای خود کردند. البته در آن دوران استفاده از گلها و گیاهان تزئینی بیشتر در بین اشراف و ثروتمندان مرسوم بود. از گلهای مهم در فرهنگ یونانیان باستان میتوان به گلهای بنفشه، رز و سنبل اشاره کرد.
اهمیت گل و گیاه در این دوران به حدی زیاد بود که به نماد اصلی بزرگترین امپراطوریهای جهان تبدیل شد. پادشاهان یونانی برای اولینبار تاجی به شکل شاخه زیتون و از جنس طلا بر سر گذاشتند. این سنت توسط پادشاهان رومی ادامه پیدا کرد و تبدیل به نماد امپراطوری بزرگ روم باستان شد. در این میان برخی از پادشاهان رومی به جای استفاده از تاجهای طلایی و پر زرق و برق، شاخههای زیتون به روی سرشان میگذاشتند. در اساطیر یونانی رقابتی بین آتنا و پوزئیدون خدای دریا بر سر در اختیار داشتن آتن درمیگیرد. ابتدا خدای دریا با پرتاب نیزه سه شاخ خود به آکروپلیس، دریایی را در آتن ایجاد میکند. اما آتنا با کاشت درخت زیتون، صلح و آرامش را برای آتن به ارمغان میآورد. در نهایت دادگاه خدایان، آتنا را پیروز رقابت با پوزئیدون انتخاب کرد. چرا که او هدیه بهتری را به زمین اعطا کرد. به همین دلیل امروزه درخت زیتون به عنوان نماد صلح در جهان شناخته میشود. حتی از شاخه زیتون در پرچم سازمان ملل هم به عنوان نمادی از صلح و دوستی میان تمام مردم جهان استفاده شدهاست.
در روز ملی گل و گیاه با برپایی نمایشگاههای گل و گیاه در سراسر کشور سعی میشود مردم به خرید گیاهان تزئینی تشویق شوند.
اهمیت گل و گیاه در ایران
در ایران هم استفاده از گل و گیاه قدمتی طولانی دارد. قدیمیترین اسناد به دست آمده مربوط به استفاده از گلها در ایران به 2500 سال پیش باز میگردد. سنگ نگارههایی در
تخت جمشید کشف شده که گلهایی را دست داریوش، پادشاه بزرگ ایران نشان میدهد. همچنین مدارکی مبنی بر استفاده ایرانیان از گلها و گیاهان مختلف، در جشنها و مراسم گوناگون کشف شدهاست. از زمانهای قدیم تاکنون گل و گیاه نقش پر رنگی در زندگی مردم ایران داشتهاند. کشور ما به دلیل اقلیم چهار فصل و خاک حاصلخیزی که دارد، محل مناسبی برای کاشت و پرورش گلها و گیاهان گوناگون است.
نقش گل و گیاه به اندازهای در زندگی مردم ایران مهم و پر رنگ است که نشانههایش در صنایع دستی و به خصوص فرش ایرانی همواره قابل مشاهده است. علاوهبر این در اشعار و سرودههای شاعران بزرگ ایران هم میتوان تاثیرات و اهمیت گلها و گیاهان مختلف را در زندگی مردم این سرزمین ملاحظه کرد. فرهنگ، تمدن و زندگی ما ایرانیها به شکل عجیبی با گل و گیاه پیوند خوردهاست. ایرانیان جزو اولین اقوامی بودند که گل به یکدیگر هدیه میدادند و این سنت به تدریج در تمام جهان فراگیر شد. هم اکنون نیز باغها و گلخانههای زیادی در سراسر کشور وجود دارد که سالانه مقدار قابل توجهی گلها و گیاهان گوناگون پرورش میدهند.
در روز ملی گل و گیاه باید تلاش کنیم تا بیشتر به محیط اطرافمان و گیاهان و گلهای زیبا توجه کنیم.
گلهای ملی ایران
بسیاری از کشورهای جهان یعنی بیش از 100 کشور جهان دارای گل ملی هستند. گلهای رز، ارکیده، لاله و یاس بیشتر از سایر گلها به عنوان گل ملی کشورها انتخاب شدهاند. در کشور ما هم گل لاله، گل رز یا گل محمدی، سروناز و گل نیلوفر آبی، گلهای ملی ایران به شمار میروند. اولینبار مصریان در بیش از 4000 سال پیش گل نیلوفر آبی را به عنوان گل ملی کشورشان انتخاب کردند. گل ملی هر کشور نمادی از فرهنگ، مذهب، تمدن و تاریخ آن کشور است. این روزها که نقش گل و گیاه در زندگی ما کمتر از قبل شده است، روز ملی گل و گیاه 99 فرصتی برای آرایش محیط اطرافمان با گلها و گیاهان رنگارنگ و زیباست.
طبق آمارهای منتشر شده، سرانه مصرف گل در ایران کمتر از 10 شاخه و چیزی حدود 5 الی 7 شاخه گل در سال است. این درحالی است که در برخی از کشورهای اروپایی سرانه مصرف گل به 200 شاخه هم میرسد. کشور هلند با سرانه مصرف 150 شاخه گل، جزو پرمصرفترین کشورها در زمینه گل و گیاه است. با وجود اینکه ایران جزو 20 کشور اول در زمینه تولید و پرورش گل و گیاه در جهان است، اما جای این محصولات حسابی در بین خانوادههای ایرانی خالی است. علاوهبر این کاشت و پرورش گل و گیاه جزو صنایع بسیار سودآور در جهان است. کشور هلند به واسطه درآمد هنگفتش از صادرات گل به تمام نقاط دنیا یکی از پویاترین اقتصادهای جهان را دارد که سالانه بیش از 7 میلیارد دلار از پرورش گل درآمد کسب میکند.