روستای استاد فاروج از قدیمیترین روستاهای خراسان شمالی است که خانههایش پلکانی هستند و کنار باغات پرمیوه ساخته شدند. کنار باغها هم رودی کوچک و همیشه زنده در جریان است. روستای استاد فاروج با آب و هوایی بینظیر در تابستان و جاذبههای تاریخی میتوانید مقصد ایدهآلی برای دوری از زندگی روزمرهی شهری و لذت بردن از سادگی و صمیمیت روستایی باشد. اگر تصمیم دارید در سفر به خراسان شمالی و شیروان با مردم این منطقه بیشتر آشنا شوید، روستای استاد فاروج بهترین جاست. در ادامه با
اسمارتیز همراه باشید تا با این روستا بیشتر آشنا شوید.
شاید اینها را هم بپسندید!
بهترین زمان دیدن روستای استاد فاروج
روستای استاد فاروج حدود 1500 متر از سطح دریا فاصله دارد و از جمله مناطق کوهستانی حساب میشود. آب و هوای این روستا در فصل بهار و تابستان معتدل و بسیار مطبوع است و در فصل پاییز و زمستان سرد و خشک. از طرف دیگر یکی دیگر از زیباییهایی که روستای استاد فاروج را دیدنی میکند درختهای متنوعی هستند که فضای روستا را پر کردهاند که در نیمهی تابستان در اوج شادابی هستند و پر از میوههای خوش طعم میشوند. با این اوصاف توصیهی ما این است که اگر قصد دیدن از روستای استاد فاروج را دارید فصل بهار یا تابستان را برای این کار انتخاب کنید تا تجربهی سفرتان دلپذیرتر شود.
راه دسترسی به روستای استاد فاروج
روستای استاد فاروج از توابع دهستان شاهجهان است و روی نقشه حدود 30 کیلومتر با فاروج فاصله دارد. تقریبا پس از 20 کیلومتر رانندگی در جادهی شیروان به قوچان در سمت راست خود تابلویی مشاهده خواهید کرد که شما را به سمت روستای استاد فاروج هدایت میکند. ورودی این جاده قبل از رسیدن به فاروج قرار گرفته است. اگر از سمت قوچان حرکت میکنید نیز باید پس از گذشتن از فاروج و 200 متر پس از خروجی جادهی برگرد، به سمت روستای استاد فاروج بپیچید. در مسیر خود از فروشگاه 3 گنبد و بعد از آن از روستای مایوان رد خواهید شد و پس از 45 دقیقه رانندگی به روستای استاد فاروج خواهید رسید. خوشبختانه تمام مسیر تا رسید به روستا آسفالت است و خبری هم از ترافیک نیست. درست است که جاده کوهستانی است اما با هر ماشینی میتوانید از آن عبور کنید. حتی اگر کمی صبور باشید ماشینهایی پیدا خواهند شد که شما را تا روستا برسانند.
خرید خشکبار از فاروج را فراموش نکنید
دانستیهای جالب قبل از دیدن روستای استاد فاروج
این روستا قدمت زیادی دارد و میگویند یکی از اولین سکونتگاههای بشری در ایران بوده. این مسئله هم از باقیماندههای تاریخی در روستا مشخص است و هم از ردی که از اسم آن در اسناد و کتابهای تاریخی پیدا میشود.
گفته میشود نام این روستا استو بوده که در زمان خسرو پرویز به استاد تغییر کرده زیرا اهالی آن در ساخت انواع صنایع دستی استاد بودهاند. همچنین در برخی از اسناد تاریخی نام آن آساک است. در واقع یکی از سکونتگاههای اصلی و بنابر روایتهایی یکی از پایتختهای دورهی اشکانیان بوده است.
کوه شاهجهان با 3032 متر ارتفاع در حوالی جنوب روستای استاد فاروج قرار گرفته و همسایههای آن روستاهای خسرویه، ورشوانلو، چوکانلو و شهر شیروان هستند.
روستای استاد فاروج از نوع روستاهای درهای کوهستانی است که علاوه بر رودخانهای که در دل آن جریان دارد، در پایین دست مناطق کوهستانیاش، چشمههای زیرزمینی متنوعی هم دارد. همین آبها هستند که به طبیعت زیبای آن جان بخشیدهاند.
روستای استاد فاروج امکانات خوبی هم دارد. علاوه بر اینکه جادهی منتهی به روستا آسفالت شده است، آب شرب، نانوایی، مدرسه، آنتن تلویزیون، پوشش نسبی تلفن همراه و ... نیز وجود دارد که باعث میشود اقامت در آن راحتتر باشد. در سال 1385 و براساس سرشماری جمعیت که انجام شد، تعداد نفرات این روستا 435 نفر بود که شامل 133 خانوار میشدند.
مردم این روستا عموما از راه باغداری و دامداری زندگی خود را میگذرانند. به همین دلیل سراسر روستا پر از درختان و باغات میوه و گلههای گوسفندان است که جلوهای خاص به آن میدهند. آنها همچنین به قالیبافی نیز شهرت دارند و ورزش محلی آنها کشتی با چوخه است.
راهنمای بازدید از روستای استاد فاروج
خوبی روستای استاد فاروج این است که جاذبههای متنوعی دارد. بازدید شما تنها محدود به دیدن بازماندههای تاریخی نخواهد بود و میتوانید همزمان از پوشش طبیعی منحصربهفرد آن در کنار جاذبههای تاریخیاش لذت ببرید. به شخصه ترجیح میدهم فرصت بازدید از چنین روستایی را تا جایی که میشود طولانی کنم! پس اگر امکانش را دارید حتما شب را در یکی از خانههای روستایی که اجاره داده میشوند سپری کنید و برای برگشتن عجله نداشته باشید.
نمایی از روستای فاروج
پرسه زدن در طبیعت روستا اولین کاری است که باید انجام دهید. اجازه بدهید راههای روستا خودشان شما را به جاهای مختلف هدایت کند. طولی نخواهد کشید که با صحنهی حرکت گلههای پرتعداد گوسفندان در میان چراگاهها و در کنار رودخانه مواجه خواهید شد. گلههایی که با صدای زنگولهها و داد و فریادشان شما را وارد فضایی میکنند که از زندگی شهری بسیار دور است. خانههای روستایی گاهی به صورت
پلکانی و گاهی به صورت تک افتاده در محیط روستای استاد فاروج پراکنده شدهاند. میتوانید با مردم محلی روستا گرم بگیرید و از
محصولات طبیعی متنوعی که دارند خرید کنید.
به مسیرتان که ادامه دهید دیر یا زود سر از باغهایی در میآورید که از انواع درختان میوه پر شده است. درختان گردوی سر به فلک کشیده که زیرشان پر از گردوهای سبز رنگ شده؛ گردوهایی که درختان دیگر توان نگه داشتن آنها را نداشتند. اگر در فصل میوههای شیرین تابستانی به دیدن روستای استاد فاروج آمده باشید در اطرافتان پر از درختان گلابی، انگور، زردآلو، آلبالو و گیلاس خواهد بود که احساس بودن در بهشت را به شما میدهد: درختانی که رودهایی در زیر آنها جریان دارد! درختانی که از ظاهر برخی از آنها مشخص است که عمرشان
چند صد سال است.
اما این تازه اول قصه است. همان طور که اول گفتیم روستای استاد فاروج یک روستای تاریخی است آن هم از نوع باستانی! در قسمت بالادست روستا برج و بارویی سنگی قرار گرفته است که کارشناسان قدمت آن را مربوط به پیش از اسلام و دوران اشکانیان میدانند.
مهمترین اثر تاریخی روستای استاد فاروج حمام قدیمی آن است که از روی سبک معماریاش میتوان آن را مربوط به
دورهی صفویه دانست. این حمام به صورت زیرزمینی و با سنگ و ساروج ساخته شده است. برای ورود به آن باید ابتدا از یک راهرو عبور نمایید تا با دالان اصلی حمام که به صورت 8 ضلعی است برسید؛ در سقف گنبدی شکل حمام قدیمی روستای استاد فاروج روزنهی بزرگی قرار گرفته است که روشنایی مورد نیاز آن را تامین میکرده.
دیگر مکان تاریخی روستای استاد فاروج که متاسفانه هنوز قدمت آن مشخص نیست، مسجد جامع روستا است. این مسجد معماری چشمگیری دارد که با دیگر آثار تاریخی ایران که دیدهایم فرق میکند. علاقهمندان به معماری و تاریخ ایران میدانند که تزئینات اسلیمی یکی از مهمترین المانهای معماری ایرانی است. اما مسجد جامع روستای استاد فاروج پلانی مستطیلی با ستونهایی قطور دارد که بخش بالایی ستونها به شکل طاق در آمده، تمام سقف را در بر میگیرد و به هم متصل میشوند. این شکل از معماری علاوه بر کمکی که به استحکام بنا میکند فضای معنوی منحصر به فردی نیز ایجاد میکند. یا این حال هیچ نوع تزئیناتی در این بنا دیده نمیشود.
در برخی قسمتهای روستای استاد فاروج باقیماندههایی از دیوارهای قلعههای قدیمی و همچنین نشانههایی از وجود
آتشکده دیده میشود که متاسفانه هنوز مورد بررسی دقیق قرار نگرفتهاند تا قدمت و دورهی ساخت آنها آشکار شود. سنگ آسیابی قدیمی نیز در بالادست روستا در نزدیک برج دیدهبانی قرار دارد. در نزدیکی روستای استاد فاروج نیز
روستای خسرویه قرار گرفته است که توصیه میکنیم در بین گردشهایتان سری هم به آنجا بزنید. یکی از جاذبههای گردشگری مذهبی – تاریخی این روستا آرامگاه بابا و بیبی است که به زمان تیموریان برمیگردد. خانههای روستای استاد فاروج به گونهای ساخته شدهاند که در مقابل نور مستقیم آفتاب قرار بگیرند تا از گرما و نور آن به خصوص در فصل پاییز و زمستان استفادهی بیشتری کنند.