دستیابی به آرامش حقیقی از خواستههای دائمی بشر بوده است که بیتردید سپری کردن زمان در طبیعت میتواند حس رفاه عمومی و آرامش را برای هر شخصی در پی داشته باشد. روستای سامان شهرستان ساوه از جمله روستاهاییست که جاذبههای طبیعی زیادی چون آبشارهای بزرگ و کوچک، درختان کهن، رودخانه خروشان و پوشش گیاهی خاص منطقه دارد و شما میتوانید نهایت لذت و آرامش را در این روستا تجربه کنید. همچنین در این روستا برای علاقهمندان به کوهنوردی امکان کوهپیمایی و کوهنوردی برای گردشگران فراهم است. در ادامه با
اسمارتیز همراه باشید تا بیشتر با زیباییهای
روستای سامان آشنا شویم.
شاید اینها را هم بپسندید!
پیشینه روستای سامان ساوه
روستای سامان در شمال غربی شهرستان ساوه در دامنه جنوبی کوههای خرقان، در مجموعه دهستان مزلقانچای و 19 کیلومتری شمال غربی بخش نوبران واقع شده که پیدایش این روستا به احتمال زیاد به پیش از قرون دوم و سوم هجری شمسی برمیگردد. ضمن آنکه کشف برخی آثار باستانی مربوط به آن دوران در این منطقه نیز تاییدکننده این دیدگاه میباشد. آب و هوای این روستا متمایل به سرد و نیمهخشک است. این روستا از روستاهای مذهبی بخش نوبران است که در انقلاب و جنگ هشت ساله میان ایران و عراق به خوبی نقش آفرینی کرده به طوری که 44 تن از ساکنان این روستا در جبهههای جنگ به شهادت رسیدند. از چهرههای مشهور این روستا، ابوالفضل انوری قهرمان کشتی جهان و همدورهای جهان پهلوان تختی، مرحوم استاد شعبان زاهد از برترین معماران ایران در روستای سامان و پدر شهید مدافع حرم هادی زاهد که در 16 آبان به خیل شهدا پیوست، میشود نام برد. محصولات کشاورزی این روستا در روزگاران قدیم شامل غلات، پنبه و انگور میشده ولی هماکنون شامل غلات به صورت عمده و محصولات باغی مانند گردو و بادام است.
آب کشاورزی از رودخانه سامان که در جوار همین روستا میباشد تامین میشود و آب شرب اهالی روستا در زمان قدیم از محل چشمههای باینک تامین میشده و هماکنون از آبهای زیرزمینی پمپاژ میشود. کل مساحت روستای سامان بالغ بر 10000 هکتار میشود که مقدار 5700 هکتار آن مسطح و زیر کشت آبی و دیمی است. جمعیت روستای سامان طبق سرشماری سال 1395، بالغ بر 700 نفر برآورد شده که نسبت به سرشماری دوره قبل، تقریبا دو برابر شده بود. هماکنون ساکنان روستا پدربزرگها و مادربزرگها هستند و بچهها و نوهها همیشه در تعطیلات و عید نوروز به زادگاهشان برمیگردند. روستای کنونی سامان از دو بخش قلعه بالا و قلعه پایین تشکیل میشود. قلعه سامان در غرب منطقه قرار دارد و مشرف به قلعه صلصال و شاهزاده مسلم است که راه تلگرافی و امنیتی بین سه منطقه استراتژیک بود که از مناطق تاریخی روستای سامان به شمار میرود. در طول مسیر رودخانه این روستا چند آسیاب قدیمی وجود دارد که مشهورترین آنها آسیاب قازان بیگ نام دارد. بافت منطقه بسیار قدیمی و از میراث فرهنگی و کهن پیشینیان برخوردار است و موقعیت بکر و طبیعت چشمنواز آن برای کوهپیمایی بسیار مناسب خواهد بود.
قلعه دختر روستای سامان ساوه
بهترین زمان رفتن به روستای سامان ساوه
شهر ساوه در زمره شهرهای با اقلیم نیمه خشک میباشد که به دلیل همجواری با کویر، تابستانهای گرم و زمستانهای به نسبت سردی دارد. بهترین فصل برای سفر کردن به روستای سامان ساوه، پاییز هزار رنگ است اما سفر به این روستا در دیگر فصلهای سال نیز خالی از لطف نیست. حتی اگر روستای سامان مقصد شما برای سفر نیست، توصیه میشود که حداقل چند ساعتی را در این روستا بمانید و از جاذبههای دیدنی، آبشارهای زیبا و سرسبزی آن بازدید کنید. در هنگام برنامه ریزی سفر خود، حتما تفاوت دماهای شب و روز را در نظر بگیرید زیرا نزدیک بودن به منطقه کویری، باعث بروز اختلاف دمای زیاد در شب و روز میشود.
راههای دسترسی به روستای سامان ساوه
آدرس: ساوه، 19 کیلومتری شمال غربی نوبران، روستای سامان
برای بازدید از روستای سامان ابتدا باید به شهرستان ساوه در استان مرکزی بروید. روستای سامان در شمال غربی شهرستان ساوه و با مختصات جغرافیایی 35 درجه و 16 دقیقه عرض شمالی و 49 درجه و 36 دقیقه طول شرقی، در دامنه جنوبی کوههای خرقان، در مجموعه دهستان مزلقانچای و 19 کیلومتری شمال غربی بخش نوبران قرار دارد. مسیر حرکت از ساوه به سمت غرقآباد، سپس نوبران و روستای سامان میباشد. فاصله بین ساوه تا سامان 374 کیلومتر و تقریبا 4 ساعت و 19 دقیقه است. شما برای رفتن به این روستا با خودروهای شخصی خود باید آنجا برسید و پس از رسیدن به روستا میتوانید خودروهای خود را در روستا بگذارید و برای گشت و گذار در روستا ادامه مسیر را با پای پیاده ادامه دهید و از مناظر زیبای این روستا لذت ببرید.
آبشار یخی روستای سامان
هزینه بلیط و ساعات دسترسی
بازدید از این جاذبه گردشگری هزینه ورودی ندارد و گردشگران میتوانند به صورت رایگان از این روستای زیبا بازدید کنند و همینطور بازدید از این روستا به ساعات خاصی از شبانهروز محدود نمیشود ولی اگر قصد دارید که زیبایی کامل این روستا را ببینید و برای اولین بار است که به روستای سامان میروید، بهتر است در طول روز از این روستا دیدن کنید. مدت زمان تقریبی که میتوانید از این روستای زیبا دیدن کنید، بین 2 تا 3 ساعت است. در نزدیکی روستا میتوانید مغازه خرید مواد خوراکی را پیدا کنید اما تنوع بالایی در محصولات آن دیده نمیشود. بهتر است اگر نیاز به مواد خوراکی خاصی یا کالای دارویی خاصی دارید، آن را از ساوه تهیه کنید.
دانستنیهایی در مورد روستای سامان ساوه
- روستای سامان دارای آب و هوایی سردسیر است و تغییرهای فصلی دیرتر از روستاهای اطراف در آن نمود مییابند.
- این روستا دارای جاذبههای طبیعی زیادی چون آبشارهای بزرگ و کوچک، درختان کهن، رودخانه خروشان و پوشش گیاهی خاص منطقه است.
- امکان کوهپیمایی و کوهنوردی برای گردشگران وجود دارد.
- روستای سامان از دو بخش قلعه بالا و قلعه پایین تشکیل شده که این دو قلعه از آثار تاریخی این روستا به شمار میرود.
- بازدید از این جاذبه گردشگری رایگان است.
- روستای سامان همراه 47 روستای دیگر دهستان کوهپایه را تشکیل میدهند.
- با ردیابی از آثار و نشانههایی از اسکان مردمان پیشین به صورت پراکنده در
دشت و نواحی کوهستانی این روستا، شاید بتوان قدمت آن را حداقل تا هزارهی
اول و دوم پیش از میلاد به بخشی از تاریخ غرب ایران پیوند داد.
- ورودی یا همان در خانههای روستای سامان به گونهای ساخته شده که بخشی از فرهنگ ایران را به نمایش میگذارد.
- محصولات کشاورزی این روستا شامل غلات به صورت عمده و محصولات باغی مانند گردو و بادام است.
- در طول مسیر رودخانه سامان چند آسیاب آبی وجود دارد که اولین آن به قازان بیگ (دیگ بزرگ) مشهور است.
بند روستای سامان
راهنمای رفتن به روستای سامان ساوه
رابطه با طبیعت و لذت بردن از منظرههای زیبای آن سادهترین راه ممکن برای کسب آرامش و لطیفسازی روح و روان انسان است. پناهبردن به طبیعت میتواند آرامش گمشده را به هر فردی بازگرداند و نمونهی کوچکی از طبیعت در دسترس تمامی مردم قرار دارد و ما هم به شما روستای سامان ساوه را پیشنهاد میکنیم تا با دیدن این فضا روحیهتان را تازه کنید. رود سامان در تمامی فصول دارای آب است و جاذبههای طبیعی فراوانی مانند آبشارهای بزرگ و کوچک، چرخ آب، دیوارههای بسیار بلند، درختان کهن و پوشش گیاهی خاص منطقه دارد. از ویژگیهای مهم روستا خودکفا بودن آنهاست، به این معنی که اگرچه شغل کشاورزی به طور معمول به خاطر تامین مواد غذایی، اصلی ترین حرفهی اهالی روستاست اما در کنار آن شغلها و امور دیگری نظیر مغازه داری و دامداری بودند که هر کدام بخشی از نیاز اهالی را تامین میکند.
میدان اویان محله (دایره آبی رنگ) بزرگترین میدان روستای سامان است که بیشتر و در واقع همهی بخشهای خدمات عمومی روستا مثل مسجد، شرکت تعاونی، فروشگاه بزرگ اقبایی، مخابرات و شعبهی فروش نفت در اطراف این میدان مستقر هستند و همچنین بخشی از برنامههای جمعی نیز مثل تعزیه هم در این میدان برگزار میشود. از دیگر ویژگیهای قابل توجه این روستا از لحاظ معماری درب خانههای این روستاست که درهای خانهها به عنوان بخشی از فرهنگ ایرانی ساخته شده است. اگر دقت کنید چوبها با بستهای فلزی به هم وصل شدهاند، اما به نظر میآید که برای برخی درها برخی تزیینات نظیرگل میخهای بزرگ و زیر کوبهها (دقالباب) هم فلزهای گرد و زیبا کار شده که روی هر الوار نصب شدهاند. این توضیحات فقط بخشی از زیبایی این روستاست و شما هنگام بازدید از این روستا متوجه تمام زیبایی این روستا خواهید شد و امیدواریم که با انرژی مثبت و شاد بازدید این مکان دیدنی را به پایان برسانید و خاطرات خیلی خوبی را در این روستا در کنار همسفران عزیزتان رقم بزنید.