روستای پالنگان

10 مهر، 1398
10 مهر، 1398
مدت مطالعه :
روستای تاریخی پالنگان معروف به «بهشت پنهان»، «ماسوله کردستان» و «سرزمین پل‌ها و پاله‌ها» روستای خیال‌انگیز و بکری است که به طرز جالبی، انسان، معماری و طبیعت با هم در تعامل هستند و شبیهش را نمی‌توان در شهرها پیدا کرد. پالنگان یکی از 7 روستای گردشگری کردستان است که هر سال کلی مسافر داخلی و توریست خارجی به اینجا می‌روند. در سفر به کردستان دیدن اینجا را حتما در برنامه‌تان بگذارید.
 روستای زیبای پالنگان | عکس: royd3n
بهترین زمان دیدن روستای پالنگان
فصل بهار به‌خصوص اردیبهشت‌ماه با آب و هوا مطلوب و دل انگیزش، دشت‌های پر از لاله‌های واژگون (اشک مریم) و شقایق و رودخانه‌ی پر آب‌تر از همیشه، بهترین زمان بازدید از روستا است. هرچند زمستان پالنگان سردسیر است و دسترسی سختی دارد، با این وجود گردشگران حرفه‌ای و دوستداران طبیعت، برای دیدن منظره‌ی کوه‌های برفی این زمان از سال را ترجیح می‌دهند.
راه دسترسی به روستای پالنگان
روستای پالنگان در 48 کیلومتری شمال غرب شهرستان کامیاران در ابتدای اورامان کردستان قرار دارد. کامیاران بین سنندج و کرمانشاه واقع شده و از کرمانشاه 55 کیلومتر و از سنندج 75 کیلومتر فاصله دارد. دسترسی به آن از سنندج یا کرمانشاه از جاده‌ی کرمانشاه - سنندج امکان‌پذیر است. بعد از رسیدن به کامیاران باید از بلوار شاهو وارد جاده کامیاران – مریوان شده و حدود 50 کیلومتر دیگر را طی کنید تا به پالنگان برسید. فرقی ندارد از سنندج به پالنگان بروید یا از کرمانشاه، در هر دو مسیر باید حدود 2 ساعت در راه باشید. پیشنهاد می‌کنیم در مسیر سرسبز جاده‌ی پالنگان در عکاشه حتما نزدیک روستای "کاشتر" هم توقف کنید تا هم خستگی‌تان در برود هم از زیارتگاه، درختان زیبای بلوط و چشم انداز کوهستان شاهو لذت ببرید.
اگر می‌خواهید با وسیله نقلیه عمومی به پالنگان بروید دسترسی از سنندج یا کرمانشاه تا کامیاران با مینی‌بوس و تاکسی به‌راحتی امکان‌پذیر است، از کامیاران هم می‌توانید با تاکسی‌های خطی و مینی‌بوس‌ به پالنگان برسید اما از آنجایی که سرویس حمل نقل عمومی کامیاران به پالنگان برنامه زمان‌بندی منظم و مشخصی ندارد بهتر است از کامیاران با تاکسی دربست به پالنگان بروید.
دانستنی‌های قبل از دیدن روستای پالنگان
  • رودخانه تنگی‌ور برای ماهیگیری مناسب است همین موضوع باعث شده مراکز پرورش ماهی سرد آبی این منطقه جزو بزرگ‌ترین مراکز پرورش ماهی کشور باشد. ماهی کبابی خوشمزه و لذیذ آن را که در رستوران‌های کوچک کنار رودخانه سرو می‌شود را از دست ندهید. 
  • لذت خوردن نان محلی خوشمزه کلانه را که خانم‌های کرد روی تنور جلوی شما می‌پزند را از دست ندهید که تجربه‌ای به یاد ماندنی‌ است.
  • مراسم جشن نوروز و سال نو که در اسفند برگزار می‌شود و اهالی با روشن کردن آتش، چرخاندن مشعل، پوشیدن لباس‌های محلی و رقص و پای‌کوبی به استقبال سال جدید می‌روند از آیین‌های باستانی و دیدنی این روستا است.
  • گورستان تاریخیِ این روستا چند سنگ قبر با خط کوفی از قرن ششم و هفتم ه.ق دارد. البته قبرهای غیرمسلمان زیادی هم هست که نشان از حضور ادیان دیگر (زرتشتی) در تاریخ روستا دارد و یکی دیگر از جاذبه‌های بازدیدی پالنگان است.
  • اگر می‌خواهید به اقتصاد محلی روستا کمک کنید حتما از زنان روستا، گیوه، جاجیم و موج بخرید. موج یا رختخواب‌پیج از پشم گوسفند است و در روزهای سرد سال به عنوان روانداز هم استفاده می‌شود.
قصه زندگی پالنگانی‌ها را از زبان خودشان بشنوید | عکس: بهنام فراهانی
 زن پالنگانی در حال پختن نان محلی کلانه | عکس: Eric Lafforgue
در مراسم نوروز آتش را پیر ده روشن می‌کند و مشعل‌ها را جوانان می‌گردانند | عکس: کیوان فیروزی
 گورستان تاریخی پالنگان | عکس: معصومه نوری
  • اگر دنبال سوغاتی دیگری از پالنگان هستید به خرید کشک محلی، روغن و عسل طبیعی هم فکر کنید.
  • در اردیبهشت ماه با گرم شدن هوا هر سال چوپانان به ارتفاعات کوه شاهو کوچ می‌کنند و در گوزیبان مستقر می‌شوند. بعد از 50 روز با گرم‌تر شدن هوا به ارتفاعات بالاتر (هانیه) نقل مکان می‌کنند و تا اواخر پاییز زندگی هوارنشینی را در آنجا ادامه می‌دهند. اگر می‌خواهید به گوزیبار بروید باید از قسمت غربی روستا یک کوهنوردی 4، 5 ساعته انجام بدهید تا بتوانید از این هوار (ییلاق) دیدن کنید.
ظهرها چوپانان گله را به کنار رودخانه آورده و زنان شیر دام‌ها را می‌دوشند | عکس: Eric Lafforgue
  • قسمت غربی پالنگان منتهی به روستای تفین پوشیده از باغ‌ میوه‌هایی مانند انار، توت فرنگی، هلو، زردآلو و انجیر است که در تابستان با سایه سار درختان پر میوه و در بهار با شکوفه‌های رنگارنگ، بسیار زیبا و قدم زدن در آن مثل راه رفتن در رؤیاست. پیشنهاد می‌شود از این مسیر با یک پیاده روی 2 ساعته سری به روستای تفین هم بزنید و علاوه بر سرسبزی‌اش از چشم انداز زیبایش به پالنگان لذت ببرید و عکاسی کنید.
  • امکانات عمومی برای گردشگران شامل اقامتگاه، مغازه‌های کوچک و محلی، رستوران‌ها و قهوه‌خانه‌، عابر بانک، سرویس بهداشتی عمومی، پارکینگی با ظرفیت 350 خودرو و پیاده راه دسترسی به شیلات می‌باشد.
 پیاده‌راه تازه تأسیس | عکس: Neda M
راهنمای بازدید از روستای پالنگان
خانه‌های پالنگان در دو طرف دره‌ی تنگی‌ور و در شیبی نسبتا زیاد ساخته شده‌اند. از دور که به سمت پالنگان قدم برمی‌دارید، خانه‌های پلکانی که پشت بام هر خانه، حیاط خانه‌ی دیگری است جلب توجه می‌کند. قدمت روستا 3000 سال است اما از آنجا که چندین بار ویران و دوباره ساخته شده روستای فعلی پالنگان حدود 500 سال قدمت دارد.
این روستا حدود 900 نفر جمعیت دارد. مردم روستا لباس‌های محلی رنگارنگ مخصوص به خود را می‌پوشند و به زبان کردی و گویش اورامی صحبت می‌کنند و تا حدود زیاد آداب و سنت‌های دیرینه‌شان را حفظ کرده‌اند. کشاورزی، دامداری، پرورش ماهی و صنایع دستی از مشاغل اصلی اهالی پالنگان محسوب می‌شود.
 پوشش محلی، چشم اندازی به روستا | عکس: بابک مهر افشار
خانه‌های‭ ‬پالنگان‭ ‬طوری‭ ‬روی‭ ‬کوه‌های‭ ‬شاهو‭ ‬نشسته‌اند‭ ‬که‭ ‬مشکل‭ ‬بشود‭ ‬گفت‭ ‬روستا‭ ‬کجا‭ ‬تمام‭ ‬می‌شود‭ ‬و‭ ‬یا‭ ‬طبیعت‭ ‬کوهستانی‭ ‬از‭ ‬کجا‭ ‬شروع‌ شده‭ ‬ جهت بیشتر ساختمان‌ها روبه جنوب و جنوب شرقی و بافت روستا متراکم است. برای ساخت خانه‌ها، بدنه کوه تراشیده شده و بعد در آن خانه‌های سنگی بنا شده‌اند. مصالح به کار رفته در ساخت خانه‌ها، مصالحی بوم‌آورد و اغلب سنگ‌ است که به روش خشکه‌چینی روی هم قرار گرفته‌اند؛ یعنی اینکه هیچ ملاطی برای چسباندن سنگ‌ها استفاده نشده! بیشتر خانه‌های پالنگان دو طبقه هستند که طبقه‌ی پایین برای دام‌ها است و طبقه‌ی بالا برای سکونت صاحب‌خانه.
  چیدمان پلکانی بناهای روستا | عکس: Güler İnac ‬
  ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬همین‌طور که در روستا قدم می‌زنید و از دیدن معماری خانه‌ها و صورت مهربان مردم روستا لذت می‌برید، بد نیست به سیستم خیابان‌کشی روستا هم توجه کنید. مثلا یک راه اصلی به موازات رودخانه در داخل روستا کشیده شده که هم‌راستا با شیب طبیعی روستا است. از آن طرف هم برای دسترسی به سایر جاهای روستا مثل رودخانه، چند راه عمود بر شیب ایجاد شده که طبیعتا شیب‌شان بیشتر است و برای رفت و آمد راحت‌تر از پله استفاده شده.
 معابر سنگی کم عرض روستا | عکس: Eric Lafforgue
بعد از دیدن روستا، می‌توانید به سمت چشمه‌های جوشان بروید که در فاصله 700 تا 800 متری روستا هستند. این چشمه‌ها از کوه‌ها و ارتفاعات به دره تنگی‌ور می‌ریزند و بعضی‌های‌شان به خاطر عبور از شیب تند دره، آبشارهای زیبایی می‌سازند. مثلا چشمه‌های سید علاءالدین، خاتون و شیته در باغ شیخ عمر همینطوری هستند.
 رودخانه تنگی‌ور | عکس: Jacob Otten
چون روستا در دو طرف رودخانه ساخته شده، مردم محلی برای دسترسی به بخش‌های مختلف از پل‌های روی رودخانه استفاده می‌کنند که بارها و بارها خراب شده و دوباره آن‌ها را ساخته‌اند. پل اصلی داخل روستا، دوآو (دو آب)، پل ورودی قلعه پالنگان، پل تنگی‌ور و بقایای پل دختر به خوبی نشان می‌دهد که اهالی پالنگان چقدر برای ساخت پل زحمت می‌کشیدند.
حالا می‌رسیم به قلعه‌ی تاریخی پالنگان که در 800 متری جنوب شرقی روستا است. هنوز کسی نمی‌داند که تاریخ ساخت این قلعه‌ی صخره‌ای کی بوده اما در دوره‌ای جدید، امرای کلهر در اینجا زندگی می‌کردند. بعدها هم خاندان معروف اردلان که از والیان کردستان بودند، اینجا را تصرف می‌کنند. دروازه اصلی قلعه، برجک‌های نگهبانی، بقایای اتاق‌ها، آتشکده‌ها و پل‌های قلعه هنوز هم به جا مانده.
بعد از قلعه باید به سمت دره‌ی تنگی‌ور برویم تا کتیبه‌ای قدیمی را ببینیم. این کتیبه که حدود 2700 سال پیش نوشته شده مربوط به یکی از شاهان آشوری است. سارگن دوم که از پادشاهان قدرتمند آشوری بوده (عراق امروزی) در لشکرکشی‌هایش به ایران، دستور به ساخت این کتیبه داده که 50 متر بالاتر از سطح زمین است.
کمی آن‌طرف‌تر و روبروی کتیبه‌ی آشوری، شکافی کوچک هست که محلی‌ها به آن «زیناله» می‌گویند یعنی زندان کوچک که کاملا مشخص است کاربردش چه بوده.
 کتیبه تنگی‌ور مربوط به 27 قرن پیش
 
بنچاق اورامان که اکنون موزه برلین نگهداری می‌شود
و در آخر می‌رسیم به سندی تاریخی که از اینجا پیدا شد و به بنچاق اورامان معروف شد. این سند که به خط پهلوی اشکانی است و روی پوست آهو نوشته شده قدیمی‌ترین سند کشف شده در کل منطقه است. متاسفانه اصل سند در موزه‌ی برلین آلمان نگهداری می‌شود. تنها به این خاطر بنچاق اورامان را معرفی کردیم که بدانید در روستایی که قدم می‌زنید، یکی از قدیمی‌ترین سندهای املاکی دنیا پیدا شده.

معماری خوندم، همیشه دنبال بهانه ای برای خندیدن و شاد بودن می گردم.عاشق سفر کردن، عکاسی و سینمام.

امتیاز دهید 4 دیدگاه ۵ / 4.6 96 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
مراد فرهمند
7 تیر، 1399

بسیار آموزنده و دقیق بود.

لیلا
7 اردیبهشت، 1399

خیلی قشنگه خیلی قشنگه من تبریزی ام قبول می کنند کلا من اونجا زندگی کنم

پاسخ اسمارتیز :
آخی انقدر پالنگان رو دوست دارید یعنی؟
راجع به نحوه سکونت در اینجا اطلاعاتی نداریم ولی میتونین یه سفر برید کردستان و پالنگان رو ببینید، از اهالیش بپرسید :)
امین امرائی
26 بهمن، 1398
در پاسخ به مرجان
سلام تاریخ برگزاری جشن سنتی نوروز امسال کی است؟

سلام میشه بگید مراسم آگر در پالنگان امسال کی برگزار میشه

پاسخ اسمارتیز :سلام. متاسفانه اطلاعات دقیقی راجع به این موضوع نداریم چون تاریخش هی فرق می‌کنه، مثلا پارسال آگر در روستای چنار کرمانشاه، 28 اسفند برگزار شده.
مرجان
6 بهمن، 1398

سلام تاریخ برگزاری جشن سنتی نوروز امسال کی است؟