هر خانهی تاریخی با صاحبش و آدمهایی که به آن رفت و آمد داشتند، تعریف میشود و البته داستانهایی که در چهاردیواری خانه اتفاق افتاده، همیشه از مهمترین دلایل وسوسهانگیز برای دیدن خانههای تاریخی است. درباره خانه پدری پرویز مشکاتیان هم میتوان همین دلیل را کافی دانست. خانهی کسی که به پدر سنتور ایران معروف است و دیوارهایش روزهایی را شاهد بودند که چطور پرویز مشکاتیان شروع به یادگیری موسیقی کرد. اما حالا سرنوشت خانه به سمت نابودی رفته و خیلیها را نگران کرده. همگی این سوال را دارند که چه بلایی قرار است بر سر
خانه پرویز مشکاتیان بیاید؟ با
اسمارتیز همراه باشید تا از ماجرای تخریب خانه پرویز مشکاتیان و اتفاقات پس از آن مطلع شوید.
شاید اینها را هم بپسندید!
تخریب خانه پدری پرویز مشکاتیان
روز 14 خرداد 1399، رییس میراث فرهنگی نیشابور با خبرگزاری مهر مصاحبه کرد و اطلاع تخریب خانه پدری مشکاتیان در نیشابور را داد. محمد اسماعیل اعتمادی، رئیس میراث فرهنگی نیشابور گفت که تخریب خانه پرویز مشکاتیان صبح روز 14 خرداد 1399 اتفاق افتاده و حدود 90 درصد بنا از بین رفته است. این تخریب که توسط مالک جدید خانه صورت گرفته و در مراحل پایانی تخریب با دستور مقام قضایی متوقف شده.
مالک کنونی خانه پرویز مشکاتیان میگوید که به دلیل بافت فرسوده خانه، اینجا محل تجمع افراد معتاد بوده و او چارهای جز تخریب نداشته!
با پخش شدن خبر تخریب خانه مشکاتیان، جامعه هنرمندان و به خصوص خانواده مشکاتیان ابراز نارضایتی و ناراحتی کردند. اعتمادی میگوید از آنجایی که خانه معماری خاصی ندارد، امکان بازسازی مجدد آن وجود دارد.
خانه پرویز مشکاتیان: سومین قربانی
در میان خانههای قدیمی و تاریخی نیشابور، خانه پرویز مشکاتیان سومین خانهای است که توسط مالک جدیدش و بدون اطلاع میراث فرهنگی استان، تخریب میشود. قبل از این هم، خانه استاد معمار باشی در خیابان رازی و خانه تاریخی رئیسالتجار در خیابان اسدآبادی شمالی نیشابور تخریب شده بود.
“پرویز مشکاتیان نوازنده سنتور، آهنگساز، استاد دانشگاه، موسیقیدان و
پژوهشگر ایرانی بود که در سال 1388 فوت کرد. او تا پایان دوره متوسطه زیر
نظر پدرش و در خانهای که الان تخریب شده به آموختن موسیقی پرداخت و بعد به
تهران رفت.”
اعتراض خانواده مشکاتیان به تخریب خانه پدری
بعد از منتشر شدن خبر تخریب خانه مشکاتیان در نیشابور، خانوادهی او نسبت به این خبر ابراز تاسف و نارضایتی کردند. آوا مشکاتیان، فرزند پرویز مشکاتیان در گفتگویی که با حامد بهداد داشت، اعلام کرد که وراث خانه پدری پرویز مشکاتیان، 5 نفر هستند و 9 سال پیش هم خانه به خاطر زلزله تخریب شده بود. بنابراین وراث تصمیم گرفتند که خانه را به خاطر بار معنوی و فرهنگیاش به میراث فرهنگی نیشابور واگذار کنند.
خانه پدری پرویز مشکاتیان قبل از تخریب
با این حال بعد از کش و قوسهای فراوان خانه پرویز مشکاتیان به شخصی به اسم محمد داراشانی فروخته میشود و او هم تصمیم میگیرد تا خانه را تخریب کند. با این حال همچنان میراث فرهنگی و شهرداری در تلاش بودند تا این خانه را بخرند اما این قضیه ممکن نشد تا اینکه در خرداد 99 و بدون اطلاع سازمان میراث فرهنگی خانه تخریب شد. البته در اردیبهشت 99 خانه ثبت ملی شد و به همین دلیل، در آخرین ثانیههای تخریب، دستور توقف صادر شد.
چرا حفظ خانه پدری مشکاتیان مهم است؟
خانه پدری پرویز مشکاتیان ارزش تاریخی و معماری ندارد و قدمتش هم به 100 سال نمیرسد با این حال به دلیل اینکه یکی از مهمترین اشخاص موسیقی سنتی ایران یعنی پرویز مشکاتیان در آن به دنیا آمده و بزرگ شده، میتوانست تبدیل به قطب فرهنگی و هنری شهر نیشابور شود. مازیار شاهی که از شاگردان و دوستان پرویز مشکاتیان بود، معتقد است که این خانه میتواند سرمایه فرهنگی نیشابور باشد: جایی مثل خانه صبا که تبدیل به موزه شده، خانه دکتر حسابی یا خانه استاد انتظامی.
پرویز مشکاتیان
خانه پدری پرویز مشکاتیان قبل از تخریب؛ خیابان نگارستان نیشابور
در حقیقت خانه پدری مشکاتیان فقط خانه نیست، بلکه باید به آن فراتر از زمین و بنا نگاه کرد، جایی که از لحاظ فرهنگی پربار است و با تغییر کاربری اتفاقات خوبی میتوانست برای شهر بیفتد.