مبدأ این سفر هم مانند اکثر برنامه سفرها از تهران شروع میشود، اما شما میتوانید هر مبدأ دیگری را جایگزین آن کنید. اگر قصد سفر با اتوبوس دارید، باید بدانید ساعتهای محدودی برای اتوبوسهای ایذه از تهران وجود دارد. اکثر اتوبوسها عصر به سمت ایذه راه میافتند و صبح زود (حدودا 4 صبح) به مقصد میرسند. در این شرایط بهتر است با اقامتگاه یا هتلی که قصد اقامت در آن دارید هماهنگ کنید تا صبح زود به آنجا بروید و بتوانید کمی استراحت داشته باشید. بعد از استراحت و صرف صبحانه خود را آمادهی یک گشت شهری در ایذهی زیبا کنید.
برای شروع ایذهگردی با دیدن تنگهای که کتیبههایی تاریخی را در آغوش کشیده موافقید؟
«کول فرح» همانقدر عجیب است که نامش. قدم زدن در کول فرح راه رفتن در گذر تاریخ است، بازدید از موزهای زنده که روزگاری پرستشگاه نارسینا خدای ایلامیها بوده و 6 کتیبهی تاریخی از دورهی ایلامیها در آن به یادگار مانده. متأسفانه راهنمایی در محوطه برای توضیح سنگ نوشتهها وجود ندارد، بنابراین بهتر است از قبل مطالبی را در مورد کتیبهها بخوانید. بازدید از این جاذبه حدودا یک ساعت زمان نیاز دارد.
بعد از «کول فرح» به سمت منطقهی شهسوار ایذه بروید، جایی که میتوانید از
مجسمههای بردشیر بازدید کنید. بردشیرها (شیر سنگی) مجسمههایی هستند که بر سنگ مزار مردان بختیاری نصب میشدند و نمادی از شجاعت و دلاوری آنها محسوب میشدند. علاوه بر این گورستان و سنگ قبرهای تاریخیاش، نقش برجستهای روی دیوارهی کوه وجود دارد که با قدمتی 3000 ساله نشان از اصالت تاریخی این خطهی ایران زمین دارد. بر روی این نقش برجسته نمایی از مراسم بارعام یکی از خدایان یا پادشاهان ایلامی تصویر شده است.
جاذبهی بعدی که در ادامهی گشت ایذه به آن میرسیم، تنگهی اشکفت سلمان است. این تنگه در 1.5 کیلومتری جادهی کمربندی قرار گرفته و همچون دیگر جاذبههای ایذه ارزش تاریخی دارد. اشکفت سلمان در واقع غاری است که در انتهای یک تنگه قرار گرفته و چشمهای همیشه جوشان در آن جریان دارد. در اشکفت سلمان 4 کتیبهی تاریخی کشف شده که ترکیبی از خط میخی و نقش برجستههایی هستند که صحنههایی از حضور دوشادوش مردان و زنان در آن به تصویر کشیده شده است. قدمت تمام این آثار به دوران ایلامی برمیگردد. بازدید از این جاذبه نیم ساعت زمان نیاز دارد.
“برای این بازدیدها میتوانید با یک ماشین دربست هماهنگ کنید.”
بعد از این 3 بازدید احتمالا خسته شدید و مهمتر از آن گرسنه! پس وقت آن است که برای صرف ناهار به رستوران بروید. برای صرف ناهار یا میتوانید رستورانهای سطح شهر را انتخاب کنید یا به اقامتگاه برگردید و بعد از کمی استراحت و صرف غذا به ادامهی گشتها بپردازید.
بعد از صرف ناهار و استراحت، برای بازدید از جاذبهای که احتمالا نامش برای شما عجیب خواهد بود آماده شوید.
طاق طویله کاروانسرایی تاریخی است به زمان اتابکان لر منسوب شده. اگرچه این جاذبه در فهرست آثار ملی ثبت شده اما مراقبت درستی از آن صورت نمیگیرد، بنابراین تنها اگر ارزش تاریخی یک جاذبه برای شما اولویت دارد بازدید آن را پیشنهاد میکنیم.
حالا میخواهیم 13 کیلومتر از ایذه دور شوید. مقصد بعدی ما روستای خنگ اژدر است، جایی که جاذبهای به همین نام دارد و برای علاقهمندان به آثار تاریخی بسیار جذاب خواهد بود. خنگ اژدر سنگنگارهای به یادگار مانده از دوران اشکانی است که مراسم تنفیذ قدرت به مهرداد دوم را به تصویر کشیده. ویژگی بارز این سنگنگارهها تصویر تمام رخ نقش برجستههایی است که تا پیش از این به صورت نیمرخ کشیده میشدند.
“ خنگ در گویش بختیاری معنای ناخن میدهد. اهالی روستا بر این بار
بودند که خطوط چیندار پایین لباس پیکرههای این نقش برجسته جای چنگال یا
ناخن اژدهاست. به همین دلیل به آن «خنگ اژدر» میگویند.”
گشتهای تاریخی روز اول سفر به ایذه را با بازدید از یک تالاب طبیعی در فاصلهی 2 کیلومتری ایذه به پایان میبریم.
تالاب میانگران خوزستان در فصل زمستان میزبان پرندگان مهاجر بسیاری میشود که دیدن آنها حتی برای کسانی که با
پرندهنگری آشنایی ندارند هم جذاب است.
اقامتگاه بومگردی الیما در ایذه پیشنهاد ما به شما برای اقامت در ایذه است. این اقامتگاه در روستای تکاب و در فاصلهی 7 کیلومتری ایذه قرار گرفته و با محیطی بومی تجربهی بینظیری از حضور در این روستا به شما میدهد.
اقامتگاههای این منطقه
- اقامتگاه بومگردی الیما
- اقامتگاه بومگردی قلعه سرد ایذه
کافهها و رستورانهای این منطقه
- رستوران پدیده
- رستوران بهاران