بیراه نیست اگر بگوییم
سوباتان دقیقا مثل نقاشی آبرنگی است که خداوند به ایران هدیه داده. تکهای از بهشت که بر زمین گذاشته است تا به بزرگی آن پی ببریم. مناظر رویایی، کوههای مرتفع و جنگلی، رودخانهها و چشمههای خروشان و آب و هوایی فوقالعاده از مشخصات این بهشت زیبا است. مراتعی سرسبز و رویایی که اسبهای وحشی در آن میچرخند و کلبههای چوبی، دود آتش شومینه خود را بیرون میدهند. با
اسمارتیز همراه باشید تا ییلاق سوباتان را با هم کشف کنیم.
شاید اینها را هم بپسندید!
بهترین زمان سفر به سوباتان
سوباتان منطقهای ییلاقی است، بنابراین زمستانهای سرد و غیرقابل تحملی دارد. بهترین زمان سفر به سوباتان، فصلهای بهار و تابستان است. در این زمان، سفر به سوباتان واقعا لذتبخش و فراموش نشدنی است.
راه دسترسی به سوباتان
آدرس: استان گیلان، تالش، 20 کیلومتری غرب لیسار
مسیر دسترسی: برای رفتن به سوباتان چند مسیر دسترسی پیش رو دارید.
مسیر اول (لیسار – سوباتان): فاصلهی لیسار تا سوباتان حدود 20 کیلومتر است. این مسیر مالرو، جادهای قدیمی و جنگلی دارد و در بعضی نقاط، شیب خطرناکی میگیرد. رفتن از این مسیر حدود 10 ساعت طول میکشد و مسیر سختی است. اگر زود خسته میشوید یا طبیعتگرد حرفهای نیستید این مسیر برای شما نیست. در این مسیر شما باید هرچه از سفر میدانید را در کولهبار تجربه خود داشته باشید چون باید حدود 10 ساعت پیادهروی کنید. پیشنهاد میکنم در این مسیر از یک راهنمای محلی کمک بگیرید.
مسیر پیادهروی تا آبشار نزدیک روستای سوباتان
مسیر دوم (تالش – سوباتان): این مسیر 43 کیلومتری، ماشینرو است و شما باید ماشینتان را حسابی آببندی کرده باشید. اکثر ماشینهایی که از این جاده عبور میکنند، وانت نیسان یا وانت پیکان هستند. این مسیر تا سهراهی کیش دیبی و نزدیکی روستای رزه آسفالت بوده و بقیه راه خاکی است. یعنی حدود 15 کیلومتر از مسیر آسفالت است.
مسیر سوم (تالش – آق اولر – سوباتان): تالش به فاصله حدودا 35 کیلومتری از منطقه تاریخی آق اولر قرار دارد. این جاده آسفالته است و از آق اولر تا سوباتان باید مسیر خاکی را بگذرانید. ماشینهای شاسی بلند بدون هیچ دردسری میتوانند این مسیر را طی کنند. دشت شقایق زیبای لوراهونی در همین مسیر قرار دارد.
مسیر چهارم (اردبیل – دریاچه نئور – سوباتان): سه راهی دریاچه نئور در فاصله 35 کیلومتری جاده اردبیل – خلخال و در نزدیکی روستای بودآلالو قرار دارد. این سه راهی از طرف شرق تا روستای عباس آباد و از آنجا تا ساحل دریاچه نئور حدود 8 کیلومتر جاده آسفالت دارد. از دریاچه نئور تا ییلاق سوباتان حدود 18 کیلومتر فاصله است. این جاده خاکی است و بسیاری از گردشگران بهدلیل زیباییهای بی حد و حصر ییلاقات سوباتان، این مسیر را پیاده طی میکنند.
هزینه بلیط و ساعات دسترسی
هزینه بلیط برای گردشگران ایرانی: رایگان
هزینه بلیط برای گردشگران خارجی: رایگان
ساعات بازدید: 24 ساعته
مدت زمان پیشنهادی برای بازدید: 24 الی 48 ساعت
دانستنیهایی قبل از دیدن سوباتان
ییلاقات سوباتان تکهای از بهشت در نزدیکی تالش است. در شمال سوباتان، رودخانه لیسار واقع شده و در غرب سوباتان، دریاچه نئور و ییلاقات اردبیل. در جنوب سوباتان، ییلاقات آسبومار قرار دارد و در شرق آن، جنگلهای تالش.روستای سوباتان در ارتفاع 1900 متری از سطح دریا قرار دارد و در روزهای گرم سال، آب و هوای بسیار دلپذیری دارد. در فصل بهار، چشمانداز سوباتان، دشتهایی پر از گلهای شقایق و درختان سرسبز میشود.
نام روستای سوباتان از دو کلمه ترکی "سو" و "باتان" تشکیل شده. سوباتان به معنای محل فرورفتن آب است. میگویند چشمهای در این روستا وجود داشته که آب آن بعد از جوشیدن از خاک به درون زمین بازمیگشته و به همین خاطر با نام سوباتان شناخته شده است. بومیان میگویند تا چند سال پیش صدای خرخر آبی که به داخل زمین میرفته، مسافران زیادی را به خود جذب میکرده است.
اگر از شهرهای آلوده به سوباتان سفر میکنید در بدو ورود با حجم زیادی از پاکیزگی هوا روبهرو میشوید. به محض اینکه وارد این روستا میشوید نفس عمیق بکشید تا ششهایتان پر از اکسیژن شود.
سوباتان در زمستانها بسیار سرد میشود. این سرما به حدی است که روستاییان نیز نمیتوانند تحمل کنند. برای همین سوباتان در این زمان خالی از سکنه میشود. وقتی بوی بهار میرسد، مردم محلی نیز کمکم به ییلاقات بازمیگردند و روستا رنگ و بویی تازه میگیرد.
سوباتان مانند یکی از نقاشیهای نقاش معروف "باب راس" است. روستایی مملو از زیبایی که از دیدن آن سیر نمیشوید. کلبههای چوبی و اسبها از نمادهای زیبایی روستای سوباتان هستند. هردو بهطور پراکنده پخش هستند و میتوانید در بسیاری از این کلبهها اقامت کنید. کلبهها از جنس چوب بلوط و ملات کاهگل هستند. ابرها، سرسبزیها، کلبهها و اسبها همگی سوژههای بینظیری برای عکاسی و لذت بردن هستند.
از آثار تاریخی که در سوباتان پیدا شده میتوان به گردنبندهای طلا، نقره و مفرغ، انگشتر، ظروف سفالی و کوزهی برنزی اشاره کرد که میگویند متعلق به دورهی هخامنشیان بوده. پس شما در سفر به سوباتان پا جای نیاکان خواهید گذاشت.
راهنمای بازدید از سوباتان
در اطراف سوباتان و به فاصله 4 کیلومتری، آبشار ورزان قرار دارد. این آبشار در ارتفاع 1945 متری از سطح دریا قرار گرفته و یکی از زیباترین مکانهای طبیعی گیلان است. پیادهروی از روستا تا این آبشار را از دست ندهید. آب آبشار ورزان از چشمههای اطراف، تامین میشود و به رودخانه لیسار میریزد. دشت وسیعی در اطراف آبشار هست که محل برگزاری مسابقات ورزشی بومی از جمله طنابکشی و اسبسواری توسط بومیان است.
پارک جنگلی آلچالیق، یکی از تفرجگاههای سوباتان است و مانند آهنربا مسافران زیادی را به سمت خود میکشاند. پارک جنگلی آلچالیق درختان و میوههای زیادی از جمله درختان وحشی گلابی، سیب، گوجه و ازگیل دارد. وقتی هوا رو به تاریکی میرود مردم به این پارک میآیند تا قارچ خوراکی بچینند.
تا چشم کار میکند سرسبزی میبیند
تماشای طلوع و غروب خورشید از بلندای صخره گنجنامه و گله گوسفندان هنگام بازگشت به روستا! شاید این جمله برای کسی که به سوباتان رفته بیمعنا باشد اما آنهایی که رفتند میدانند که فقط تجربه کردن آن، چقدر لذتبخش و تکرارنشدنی است. در شرق روستا غار دیدنی قرار دارد که مردم محلی معتقدند طلسم شده است. ساری داش، منطقه باغداگول، باتمان بولاق، داشباشی و هاچاداشی از دیگر مناطق دیدنی و طبیعی سوباتان و اطرف آن هستند.
در سوباتان حتما از بازار دیدن کنید. این بازار قدیمی از شیر مرغ تا جون آدمیزاد را دارد. در این بازار که قدم میزنید بوی کباب بره به مشامتان میرسد. کباب بره یکی از غذاهای محلی سوباتان است. سوجا دیله غذای محلی دیگری است که در بازار میفروشند. سوجا دیله مخلوطی از ماست محلی و گوشت گوسفند است. سوباتان غذاهای محلی دیگری نیز دارد که هرکدام را امتحان کنید پشیمان نخواهید شد.
درکل، سوباتان منطقهی پرمسافری است و به همین دلیل، دهیاری امکانات زیادی برای مسافران خود تدارک دیده. البته آنتندهی موبایل ضعیف است و برای تماس با شخصی، باید به نقاط مرتفع بروید. بیشتر کلبههایی که در این منطقه هستند اجاره داده میشوند پس نگران پیدا کردن جای خواب نباشید.
پنیر، کره و ماست محلی از سوغاتیهای معروف سوباتان هستند. همچنین در خیلی از لباسفروشیها میتوانید لباسهای محلی پشمی پیدا کنید که بسیار زیبا و گرم هستند.
آبشار ورزان و صخرههای اطرافش
فصلهای بهار و تابستان زمانهای پرمسافر هستند. اما مانند باقی مناطق کشور در زمانهای پرمسافر قیمت بعضی چیزها توسط بعضی فروشندهها دوبرابر میشوند. اگر با قیمتهای فضایی برای کلبه یا مواد غذایی روبهرو شدید اصلا متعجب نشوید.