آبادان شهر گرما با مردم خونگرم خود در گذشته مرکز فرهنگی ایران بعد از تهران به شمار میرفت. قبل از انقلاب اسلامی تعداد سینماهای این شهر بزرگ در رقابت تنگاتنگی با سینماهای تهران بود. با این حال بعد از جنگ ایران و عراق از آن همه معماری زیبا تنها چند خرابه به جا ماند.
سینما شیرین آبادان نیز که بزرگترین سینمای ایران بود، اقبال خوبی نداشت. اما خبرهای خوبی از بازگشایی مجددش به گوش میرسد. با
اسمارتیز همراه باشید تا داستانهای گذشته را از زبان دیوارهای ترک برداشته سینما شیرین بشنویم.
شاید اینها را هم بپسندید!
خاطراتی از سینما شیرین آبادان
سینما شیرین با عمر 80 ساله خود از قدیمیترین سینماهای ایران است که قبل از انقلاب ساخته شد. ساخت این سینمای بزرگ و مجهز در دوره پهلوی اول و توسط بخش خصوصی آغاز شد. تاجری هندی سرمایه لازم جهت تأسیس سینما را در اختیار ایرانیان گذاشت و بزرگترین سینمای ایران را در سال 1310 تأسیس کرد.
سینما شیرین آبادان در آن زمان تنها سینمای غیردولتی به شمار میرفت و بعد از بازگشایی دربهای آن، مردم خونگرم آبادان استقبال زیادی از آن کردند. در ابتدا تنها 2 سالن سرپوشیده و یک سالن تابستانی با ظرفیتی بالغ بر 700 نفر در این سینما دیده میشد، اما با استقبال چشمگیر مخاطبان هنر هفتم که در روزهای گرم و سرد سال به سینما شیرین سر میزدند، دو طبقه دیگر نیز به آن اضافه شد. درنتیجه سینما شیرین لقب بزرگترین سینمای ایران را از آن خود کرد.
این سینما که در مرکز تجاری شهر آبادان قرار داشت، از سینماهای پرطرفدار مردم آبادان بود. با وجود سینماهای دولتی یا وابسته به شرکتها، وجود سینما شیرین لذت تماشای فیلم در سالنی بزرگ را برای عموم مردم فراهم کرد.
پایان تلخ سینما شیرین آبادان
روزهای طلایی سینما شیرین با ورود دوستداران هنر که از صبح تا پاسی از شب او را تنها نمیگذاشتند، تمام شد. متأسفانه با شروع جنگ بین ایران و عراق دربهای هنر هفتم به روی مردم بسته شد و جنگ زخم بزرگی بر پیکرهی فرهنگ و هنر این مرز و بوم گذاشت.
شاید در آن زمان کسی گمان نمیکرد، باید برای همیشه با سینما شیرین خداحافظی کنند، اما از اقبال بد، سرانجام سینما شیرین به مانند بسیاری دیگر از سینماهای این شهر اثری از فعالیت دوباره در آنها دیده نشد.
سینما شیرین آبادان
جنگ ایران و عراق خسارات زیادی به ساختمان و دیوارههای سینما وارد کرد که بازسازی دوباره آنها هیچ وقت انجام نشد.
امروز از بزرگترین و مجهزترین سینمای ایران، خرابهای تنها در گوشهای از شهر آبادان باقی مانده است. کسی به دیوارها و صندلیهای سینما شیرین آبادان که به تنهایی به صفحه سنگی نمایش فیلم زل زدهاند، توجهی ندارد. با این که سینما شیرین آبادان در تاریخ 17 خرداد سال 1385 با شماره 15626 وارد فهرست آثار ملی ایران شد، اما هیچ تغییر یا مرمتی بر روی خرابههای آن انجام نشد.
ساختمان قدیمی این سینما با صندلیهایی که مربوط به 80 سال پیش است در انتظار کمی لطف و توجه مسئولین هستند. شاید نخلی که در میان ساختمان سینما نظارهگر دنیا است، تنها جزء باقیمانده از گذشته این سینما باشد که همچنان سالم و سرپا است.
البته خبرهای خوبی از بازگشایی مجدد سینما به عنوان موزه به گوش میرسد که امیدواریم هرچه سریعتر این اتفاق خوشایند را شاهد باشیم.
بازدید از سینما شیرین آبادان
ساختمان سینما شیرین در 1 کیلومتری اروندرود و در گوشهای از خیابان شهید منتظری (شاپور سابق) قرار گرفته است. شاید اگر دقت نکنید، نتوانید آن را تشخیص دهید، چرا که مغازهها و ساختمانهای اطراف نمای آن را پوشاندهاند.
برای بازدید از تاریخ سینمای ایران باید وارد خیابان شهید منتظری شوید. بلوار دهداری در شمال یا بلوار معلم در شرق شما را به میدان انقلاب و سپس خیابان شهید منتظری میرسانند. کمی بعد از پارک شهرداری و در نزدیکی موزه بنزین خانه آبادان، ساختمان سینما شیرین دیده میشود.
همانطور که حدس زدید، برای ورود به ساختمان بلیت نیاز نیست. کسی به این ساختمان توجهی ندارد. هر ساعت از شبانهروز برای بازدید و عکاسی از گذشتههای فراموششده تاریخ این سرزمین، به سینما شیرین آبادان سر بزنید. در خرابههای این سینما، تاریخ هنر هفتم پنهان شدهاست که عکاسی از آن بسیار لذتبخش خواهد بود. تنها نخل باقیمانده از روزگاران گذشته، امید بازسازی و مرمت این بنا را به تنهایی زنده نگه میدارد.
خرابههای سینما شیرین آبادان
بهترین زمان سفر به آبادان
آبادان که به آب و هوای گرم و آفتابی خود مشهور است؛ مقصدی مناسب برای مسافرتهای پاییزی و زمستانی است. سفرهای نیمه دوم سال به مناطق جنوبی شما را به آب و هوای معتدل و خنک دعوت کرده و گشت و گذار در شهر را لذتبخشتر میکند.
تحمل گرما به خصوص در روزهای تابستانی حتی برای اهالی این شهر نیز سخت است، پس بهتراست از سفر در روزهای گرم به آبادان منصرف شوید. اما روزهای پاییزی، به ویژه نیمه دوم پاییز و زمستان، سفر به آبادان، سفری فراموشنشدنی خواهد بود.
کلام آخر
شاید در حال حاضر سینما شیرین آبادان جز خرابهای تنها، چیزی نباشد، اما داستان روزهای تلخ و شیرین گذشته را در دل آجرها و صندلیهای قدیمی خود پنهان کردهاست. بازدید از این بنا که مورد کملطفی مسئولین واقع شده جانی دوباره به او خواهد داد.
توجه مردم و استقبال از سینما شیرین میتواند در احیای دوباره او مؤثر باشد، پس دوربین عکاسی خود را بردارید و سری به بزرگترین سینمای ایران در آبادان بزنید.