رسیدن به زیبایی و لذت کار آسانی نیست. اگر سفر کردن و گردشگری را دوست دارید و از آن لذت میبرید بعضی وقتها باید برای آن تلاش کنید. ولی مهم این است که همیشه در آخر کار میگویید: ارزشش را داشت! داستان
غار اشکفت یزدان هم همین است؛ یک غار زیبا با تاریخی شگفتانگیز که برای رسیدن به آن باید سختی یک مسیر کوهستانی را به دوش بکشید. شاید دیگر هیچوقت برای دوباره دیدن غار اِشکفت یزدان برنگردید اما خاطرهی بازدید از آن را همیشه با خودتان خواهید داشت. با
اسمارتیز همراه باشید تا با این غاز بیشتر آشنا شویم.
شاید اینها را هم بپسندید!
بهترین زمان دیدن غار اشکفت یزدان
فکر نمیکنم هیچ کس دوست داشته باشد با گرمای تابستانی استان یزد سروکار داشته باشد؛ به هر حال بیشتر قسمتهای استان یزد جزو مناطق خشک و کویری ایران حساب میشوند که در طول سال کمترین بارش ممکن را دارند. اما غار اشکفت (Eshkaft) یزدان تقریبا در قسمت شمالی این استان قرار دارد که آخرین ارتفاعات رشتهکوههای زاگرس به آن میرسند که در نهایت باعث میشود هوا به گرمی قسمتهای کویری نباشد. اما با تمام اینها توصیه میکنیم قید بازدید از غار اشکفت یزدان در فصل تابستان را بزنید؛ در واقع بهتر است هنگام برنامهریزی برای سفر حتما گزینهی فرار از گرما را در نظر داشته باشید. بنابراین بهترین زمان دیدن غار اشکفت یزدان فصلهای پاییز و زمستان است. البته اگر در فصل زمستان به دیدن این جاذبهی طبیعی فوقالعاده میروید شبهای سرد کویر را فراموش نکنید؛ سعی کنید بازدید خود را در صبح یا ظهر انجام دهید و قبل از تاریک شدن هوا برگردید.
راههای دسترسی به غار اشکفت یزدان
غار اشکفت یزدان در روستای هفتمهر در نزدیکی شهر اردکان قرار دارد و هم از طرف ندوشن و هم عقدا میتوانید به آن برسید. اگر از سمت ندوشن به سمت هفتمهر حرکت کنید تقریبا 3 کیلومتر بعد از روستا، به یک جادهی خاکی که در سمت راست شما قرار دارد میرسید. این مسیر را باید حدود 8 کیلومتر ادامه دهید که با توجه به خاکی بودن 15 تا 20 دقیقه طول میکشد. سر راه مسیرهای فرعی زیادی هستند که به معدنهای مختلف وصل میشوند اما شما باید تا آخر مسیر مستقیم را بروید تا به فضای باز محل پارک ماشینها برسید. اگر قبل از شما کسی آنجا نبود و مطمئن نبودید که آیا به محل پارک ماشین رسیدهاید یا نه دو نشانه هست که به شما کمک میکند؛ یک آغل روستایی و یک آب انبار. شما باید ماشین را نزدیک آغل پارک کنید و از آنجا میتوانید آب انبار را از دور ببینید. درست است که چند کیلومتر آخر مسیر خاکی است اما جاده آنقدر ناهموار نیست که نیاز به ماشینهای شاسی بلند یا آفرودی داشته باشید.
مسیر کوهستانی رسیدن به دهانهی غار اشکفت یزدان.
دانستنیهایی قبل از دیدن غار اشکفت یزدان
- غار شگفت یا اشکفت یکی از غارهای مقدس زرتشتیان است که با شمارهی 464 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده.
- آتش مقدس آتشکدهی ناهید برای اینکه همیشه روشن بماند و از آن محافظت شود در طول زمان به مکانهای مختلفی منتقل شده. بیشتر این مکانها مثل عقدا، ترک آباد، هفتاد و هفتمهر در استان یزد که محل اصلی سکونت زرتشتیان ایران است قرار دارند.
- غار اشکفت یزدان برای 30 سال تمام یکی از مکانهایی بود که در آن به صورت مخفی از آتش مقدس نگهداری میشد تا اینکه سرانجام به آتشکدهی بهرام منتقل شد و در آنجا همچنان روشن است.
- به همین دلیل است که هر ساله علاوه بر گردشگران مختلف، تعدادی از زرتشتیان هند هم برای عبادت به غار اشکفت یزدان میآیند و یک شب را در آنجا سپری میکنند.
- راه رسیدن به غار اشکفت یزدان خیلی دشوار است اما فضای داخل آن بسیار گسترده و زیبا است.
- اشکفت در گویش یزدی به معنای غار یا شکاف است.
- دهانهی این غار 60 متر است اما به تدریج قطر آن به 45 متر کاهش پیدا میکند، با این حال از لحاظ بزرگی یکی از غارهای منحصربهفرد جهان است.
راهنمای بازدید از غار اشکفت یزدان
اول از هر چیز باید به این نکته دقت کنید که در اطراف غار اشکفت یزدان مغازه یا امکانات رفاهی وجود ندارد پس قبل از راه افتادن آب و غذا تهیه کنید و همراه خود داشته باشید. برای رسیدن به غار از محل پارکینگ به بعد باید حواستان به پاکوبهای روی زمین باشد و آنها را دنبال کنید. مسیر پاکوبشده که در سمت راستتان قرار دارد را تا حدود 3 کیلومتر ادامه دهید تا به یک پیچ برسید. بعد از این پیچ یک دوراهی قرار دارد که باید مسیر راست را ادامه بدهید. اگر کمی دقت کنید میتوانید از همینجا هم غار را از دور ببینید. اگر دوست داشتید کمی اینجا استراحت کنید چون قسمت سخت مسیر هنوز شروع نشده! اگر دوست داشتید میتوانید در دامنهی کوه هم استراحت کنید.
فکر میکنم حالا که کوه بلند و دهانهی غار باشکوه اشکفت در مقابلتان قرار دارد میتوانید حدس بزنید چه کار سختی برای رسیدن به آن دارید. شیب مسیر در بعضی قسمتها خیلی زیاد میشود و احتمال لیز خوردن یا ریزش سنگهای کوچک زیر پایتان وجود دارد پس حتما با دیگر همراهانتان همکاری کنید و هوای همدیگر را داشته باشید. بازدید از غار اشکفت یزدان برای افراد مسن یا کودکان اصلا مناسب نیست و باید حتما آمادگی لازم جسمی برای پیمودن مسیر را داشته باشید.
مسیر غار اشکفت یزدان؛ مواظب ریزش سنگها از زیر پایتان باشید.
منظرههای اطراف عجیب و تا حدی ترسناک هستند؛ یک جور زیبایی یکنواخت و سنگی، با پوشش گیاهی کم پشت اما متنوع و کمیاب، کوههای بدون درخت و آسمان رنگ پریدهی یکدست. پس برای لذت بردن از زیباییهای این تجربه لازم نیست منتظر رسیدن به غار بمانید. در طول مسیر هم میتوانید عکسهای جالبی بگیرید و گیاههای زیبایی جمع آوری کنید. از دامنه تا دهانهی غار حدود یک و نیم تا دو ساعت کوهنوردی در پیش دارید.
بعد از رسیدن به دهانهی غار دوباره کمی استراحت کنید تا مرحلهی سخت آخر یعنی داخل شدن به غار را هم بتوانید با دقت و موفقیت پشت سر بگذارید. شیب قسمت آخر زیاد است و به همین دلیل یک نردبان فلزی و یک طناب آنجا گذاشته شده که باید حتما از آنها استفاده کنید. مراقب باشید طناب پوسیده نباشد. بعد از این لحظه است که وارد غار میشوید و احتمالا با خودتان میگویید: ارزشش را داشت!
گوشهای از منظرههای زیبایی که داخل غار اشکفت یزدان با آنها مواجه میشوید.
هیبت غار از همان ابتدا بسیار چشمگیر است و شما را مبهوت خودش میکند. شیب ملایمی تا انتهای غار وجود دارد و به تدریج مسیر تنگتر میشود. اگر میخواهید تا انتهای غار را پیش بروید حتما کلاه و چراغ قوهی مخصوص همراه داشته باشید چون به تدریج نور کم میشود و دیدتان به مشکل میخورد. در مجموع سه استالاگمیت در غار اشکفت یزدان وجود دارد که ارتفاع یکی از آنها 3 متر و 80 سانتیمتر است. دو استالاگمیت دیگر هر کدام 1 متر و 20 سانت و آخری هم 40 سانت طول دارند. سه حوضچه با اندازههای مختلف هم در داخل غار تشکیل شده که آب آنها از سقف میچکد.
یکی از اشکال سنگی که احتمالا توسط زرتشتیان مورد استفاده قرار میگرفته.
علاوه بر این بخشهای طبیعی، آثاری از وجود انسانها در این مکان تاریخی هم به چشم میخورد؛ مثلا بخشهایی که نشان از وجود ساختمانهایی کوچک دارند و همچنین خاکستر در گوشه و کنار غار هم دیده میشود. محیط داخل غار بسیار وسیع است و قسمتهای همواری دارد که میتوانید برای چند ساعتی آنجا اتراق کنید، غذا بخورید و عکاسی کنید.
نکات دیگری که باید در نظر داشته باشید: جعبهی کمکهای اولیه حتما همراهتان باشد تا در صورت هرگونه اتفاقی بتوانید اقدامات اولیه را انجام دهید. کفش مخصوص کوهنوردی بپوشید تا مسیر را راحتتر طی کنید. از هرگونه آسیب به استالاگمیتها و دیگر اشیای سنگی و دیوارههای غار جدا خودداری کنید.