آیا شما هم از دیدن غارها هیجانزده میشوید؟ اگر جوابتان مثبت است پس خود را برای دیدن یکی از زیباترین و عجیبترین غارهای ایران آماده کنید.
غار خربس در جزیره قشم جزو محبوبترین مقاصد مسافران جزیره است. همانطور که میدانید جزیره قشم جاذبههای زیادی دارد و غار خربس از زیباترین آنها است. همیشه خلیج فارس ارزش زیادی نزد ما ایرانیان داشته است. این بار در نزدیکی خلیج فارس به یکی از باارزشترین غارهای کشور میرویم. با
اسمارتیز همراه باشید.
شاید اینها را هم بپسندید!
بهترین زمان بازدید از غار خربس قشم
بهترین زمان بازدید از جزیره قشم فصل زمستان و بهار است. قشم در فصل بهار با تعداد زیادی از مسافران روبهرو میشود. در این فصل شما نه تنها با قیمتهای گران روبهرو هستید بلکه بازدید از بعضی جاها بهدلیل شلوغی سخت میشود. البته فصل بهار مزایایی هم برای بازدید از قشم دارد. مثلا فضای شهر در این فصل بسیار دلنشین خواهد بود. در گوشه و کنار شهر حال و هوای عید نوروز خواهد داشت و فضای گرمی در میان محلیها و مسافران برقرار است.
راه دسترسی به غار خربس قشم
آدرس: استان هرمزگان، جزیره قشم، 15 کیلومتری شهر قشم
مسیر دسترسی: شما ابتدا باید خود را با هر وسیلهای که فکر میکنید راحتتر هستید به بندر عباس برسانید. سپس باید به سمت جزیره قشم بروید. برای رفتن به قشم باید با قایق یا کشتی یا لنج به جزیره بروید. اگر با خودروی شخصی هستید باید آن هم سوار قایق کنید و به جزیره قشم ببرید. وقتی به جزیره رسیدید باید وارد جاده قشم به روستای رمچاه شوید تا در مسیر غار خربس بروید. در راه باید تابلوهای راهنما را دنبال کنید تا در جاده غار خربس بمانید.
هزینه بلیط و ساعات دسترسی
هزینه بلیط برای گردشگران ایرانی: 2 هزار تومان
هزینه بلیط برای گردشگران خارجی: 2 هزار تومان
ساعات دسترسی: هرروزه از 8 صبح تا 5 عصر
مدت زمان پیشنهادی برای بازدید از جاذبه: بین 1 تا 2 ساعت
دانستنیهایی قبل از دیدن غار خربس قشم
شاید باورتان نشود اما غار خربس یک غار طبیعی نیست بلکه یک غار انسانساخت و دستکند است که در امتداد چینخوردگیهای کوههای زاگرس و در تپههای کوچک و بزرگ ایجاد شده است. چینخوردگیهایی که از دید زمینشناسی جزو پدیدههای باستانی هستند. قدمت این غار به دوران مادها بازمیگردد. اگر به دخمههای آذربایجان، لرستان، کردستان، بوشهر، اهواز و شوشتر رفته باشید شباهت زیادی به این غار خواهید دید.
دیوارههای صخره غار به 30 متر هم میرسند. خربس مجموعهای از 4 دهانه غار در بدنه کوه و نزدیک به سواحل جنوبی جزیره است.
کاربری این غار درواقع دینی بوده و به نظر بسیاری از تاریخدانان برای زندگی مردم نبوده است. آنها این غار را محلی برای پرستش الهه آناهیتا میدانند.
شکلگیری غار خربس بسیار جالب بوده است. در ابتدا جزیره قشم زیر آبهای خلیج بود. با گذشت زمان، آب فروکش کرد و کوههایی با حفرههای تودرتو پدید آمدند. سپس گردابهایی شکل گرفت و ماسهها تخلیه شد. این تخلیه باعث شکلگیری اولیه کوه شد. سپس در دورهی ماد، دیوارهها را کندند و شکلی جدید به کوه دادند. در نهایت و به مرور زمان حفرهها و جاهای بیشتری را در کوه کندند.
راهنمای بازدید از غار خربس قشم
همین اول کار بدانید که اگر توانایی بالارفتن از پلهها را ندارید غار خربس قشم مناسب شما نیست. برای رفتن به غار باید از پلههای زیادی بالا بروید و متاسفانه برای افرادی هم که از ویلچر استفاده میکنند امکانات فراهم نشده است.
غار خربس قشم از نمای دور
غار خربس به دلیل محبوبیت میان گردشگران، دسترسی خوبی به سرویس بهداشتی و مغازه برای تهیه خوراکی و فروشگاه صنایع دستی دارد. این نکته هم بدانید که این غار، پارکینگ ندارد و باید خودروی خود را جلوی درب ورودی پارک کنید.
همانطور که گفته شد یکی از کاربردهای غار خربس، پرستش الهه آناهیتا و پرستشگاه مهرپرستی بوده است. این نظریه به دلیل در ارتفاع بودن غار بیان شده است. گفته میشود پیروان آیین مهرپرستی که از آیینهای ایران باستان است، در این غار به نیایش میپرداختند و گاهی اوقات از تالار غار برای مراسم یادبود مردگان استفاده میکردند.
غار خربس در شب
در دیوارههای کوه نیز استودانهای زرتشتی خواهید دید. استودان جایی برای نگهداری استخوان مردگان بوده است.
نظریه دیگر درباره غار خربس، پناهگاه بودن این غار است. در زمان قدیم، خلیج فارس دزدان دریایی زیادی داشته است که به جزیره قشم میآمدند و اموال مردم را غارت میکردند. بنابراین پناهگاهی با این عظمت خیلی برای مردم اهمیت داشته است. مردم برای حفاظت از خود درون غار، حفرههایی را میکندند تا جان کودکان و زنان و میانسالان حفظ شود. به دلیل مرتفع بودن غار نیز مکان خوبی برای دفاع در برابر مهاجمان بوده است.
نقش و نگارهای حک شده در دیواره غار
از بیرون که به غار نگاه میکنید شاید ناامید شوید. ظاهر ساده غار این حس را به شما میدهد که این همه راه را الکی آمدیم! اما پلهها را بالا بروید و داخل غار را ببینید. در پای دهانه غار، برکهای را خواهید دید. این برکه در اثر آب باران ایجاد شده است. البته ایجاد شدن این برکه فصلی است. وقتی وارد غار میشوید، باد خنکی به صورتتان میخورد. دنیای درون غار تاریک است اما با چراغهایی که برای گردشگران نصب شده، میتوانید به راحتی مسیر خود را ببینید.
6 روزنه در بالای ورودی غار، 2 روزنه در وسط و یکی در پایین، روزنههای دیواره کوه را تشکیل میدهند. البته امروز مسیر گردشگری غار از یکی از این روزنهها شده است. یعنی برای بازدید از غار خربس از یک روزنه وارد و از یک روزنه خارج میشوید. درون محیط غار، تالارها، دهلیزها، اتاقها، چشمهها و روزنههای دیگر را خواهید دید. همگی این مسیرها به هم راه دارند و شما را یاد بازی هزارتو میاندازند. ابعاد اتاقها حداکثر 5 متر هستند. تالار بزرگ غار به 25 متر مربع هم میرسد.
نمای دیواره کوه خربس
در دیوارههای غار میتوانید نقش و نگارهای مردم قدیم را ببینید. این آثار باستانی در دیواره غار به اهمیت این جاذبه اضافه کردند. در مسیری که به سمت غار میروید، روزنههایی را خواهید دید. این روزنهها با نردههای چوبی محافظت شدند تا کسی وارد آنها نشود. در حال حاضر از این روزنهها برای تامین نور داخل غار استفاده میشود اما در گذشته به عنوان ورودی کاربرد داشته. حتما از این روزنهها چشمانداز بیرون را تماشا کنید چون شدیدا زیبا است.
قصد
سفر به قشم را دارید؟ شاید مطالب «
جاهای دیدنی قشم»، «
خرید در قشم» و «
رستوران های قشم» برای شما جذاب باشد.