بار سفر ببندید تا به خلیج همیشه فارس برویم و سری به بزرگترین جزیرهی ایران، یعنی جزیره قشم بزنیم. جزیرهای که چند قرن پیش از چنگ ما ایرانیها درآمد و چندین سال تحت استعمار پرتغالیها بود. در دوره صفوی، سرداران جسور ایرانی به مبارزهای خونین رفتند و جزیره قشم را از چنگ استعمارگران نجات دادند.
قلعه پرتغالی ها قشم، یکی از یادگاریهای آن دوران است. دورانی که هم از جهاتی ناراحتکننده و هم از جهاتی غرورآفرین است. اما چرا این قلعه را که یادآور رنج تاریخی است باید ببینیم؟ با
اسمارتیز همراه باشید تا جواب این سوال را پیدا کنیم.
شاید اینها را هم بپسندید!
بهترین زمان بازدید از قلعه پرتغالی ها قشم
جزیره قشم آب و هوای گرم و مرطوب دارد. رطوبت نسبی هوا در تمام فصلها نسبتا زیاد است. متوسط دما در جزیره قشم 26 درجه است پس نمیتوانید در هر زمانی به آنجا بروید. از 10 تیر تا 10 شهریور، گرمترین روزهای جزیره قشم را داریم. ماههای دی و بهمن، دمای قشم به سردترین حالت خود میرسد. در کل بهترین زمان سفر به قشم از اواخر پاییز تا اواسط بهار است. همین زمان را برای دیدن قلعه پرتغالی ها قشم هم میتوانید استفاده کنید. فقط یادتان باشد که به احتمال خیلی زیاد، در فصل بهار و به خصوص نوروز، مسافران زیادی به قلعه پرتغالی ها میروند.
راه دسترسی به قلعه پرتغالی های قشم
آدرس: استان هرمزگان، جزیره قشم، بلوار ژئوپارک، نزدیک به ساحل
مسیر دسترسی: برای دیدن قلعهی پرتغالی ها قشم باید خودتان را به جزیره قشم برسانید. قبلا در مطلب
برنامه سفر قشم و هنگام مفصلا راجع به سفر به قشم و راههای رسیدن به این جزیرهی جذاب و رویایی گفتیم. پس پیشنهاد میکنیم که آن مطلب را هم حتما بخوانید. بعد از رسیدن به شهر قشم باید به سمت شرق و بندر ذاکری بروید. برای رسیدن به قلعه پرتغالیها باید به میدان ولایت برسید و از آنجا از اولین خروجی به سمت خیابان باهنر خارج شوید تا به میدان امام خمینی برسید. کمی میدان را جلو بروید تا وارد بلوار ژئوپارک شوید. کمی جلوتر تابلوی قلعه پرتغالی ها قشم را خواهید دید و باید از بلوار خارج شوید. چندتا کوچه و پسکوچه را که بگذرانید و از افراد محلی بپرسید به قلعه پرتغالی ها خواهید رسید.
تابلوی ورودی قلعه پرتغالی ها در قشم
هزینه بلیط و ساعات دسترسی
هزینه بلیط برای گردشگران ایرانی: 6 هزار تومان
هزینه بلیط برای گردشگران خارجی: 15 هزار تومان
ساعات دسترسی: از 8 صبح الی 6 عصر
مدت زمان پیشنهادی برای بازدید از جاذبه: 1 الی 2 ساعت
دانستنیهایی قبل از دیدن قلعه پرتغالی های قشم
احتمالا شنیده باشید که قلعه پرتغالیها فقط در قشم نیست و در کنگ، راس الخیمه، هرمز و چابهار هم این قلعهها ساخته شدند. قلعه پرتغالیها معمولا با پلان چهار ضلعی نامنظم ساخته شدند. این قلعهها دیوارهای بلند و قطوری دارند. قلعهای که در قشم هست، دیوارهایی به قطر حدود 4 متر و برجهایی به ارتفاع 12 متر دارد.
معماری این قلعهها در همه نقاط یکسان هستند. معمولا از انبارهای تسلیحات، آبانبار، سربازخانه، زندان، کلیسا، تالار و مقر فرماندهی تشکیل شدهاند. کلیسای قلعه دو ردیف ستون از جنس سنگ با گنبد دایرهای شکل از جنس سنگ مرجانی دارد.
پرتغالیها در جزایر جنوبی ایران و سواحل خلیج فارس، قلعههایشان را میساختند. این قلعهها که کاربری نظامی داشتند، به راحتی میتوانستند جلوی حملات از طریق آب را بگیرند.
دیوارهای قلعه که تقریبا از بین رفتند
دریانورد پرتغالی، آلفونسو آلبرکرک دستور ساخت این قلعهها را در سال 1507 میلادی داد. در همان زمانها بود که پرتغالیها به خلیج فارس حمله کردند و اکثر مناطق جنوبی ایران را تحت سلطه خود درآوردند. پرتغالیها با ساخت این قلعهها توانستند تسلط کامل بر جنوب ایران داشته باشند. ضمنا راه بازرگانی دریایی بین هند و اروپا را در دست داشتند. پرتغالیها حدود 110 سال بر این منطقه حکومت کردند و منابع زیادی از ایران به غارت بردند. در سال 1623 میلادی، شاه عباس به یکی از والیان فارس دستور حمله به پرتغالیها را داد. او هم سپاهی از شجاعترین سربازان ایرانی جمع کرد و پسرش فرماندهی آنها را برعهده گرفت. این سپاه در جنگی سخت توانستند خلیج فارس را از پرتغالیها در مناطق هرمز، بندر عباس و قشم پس بگیرند. آنها در قلعه انواع اسلحهها مانند توپ و منجنیق داشتند که هنوز بعضی از این اسلحهها در قلعه هستند.کمی درباره تاریخ استعماری پرتغال و دلیل حمله آنها هم بدانیم بد نیست. بعد از اینکه امپراتوری عثمانی تشکیل شد، مسیر تجاری جاده ابریشم دچار با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکرد. اروپاییان دیگر نمیتوانستند به راحتی معاملات تجاری با کشورهای آسیایی انجام دهند و امپراتوری عثمانی تقریبا جلوی همه معاملات را میگرفت. درنتیجه قیمت کالاهای شرق اروپا بسیار گران شد و مجبور بودند به فکر چاره باشند. در قرن پانزدهم میلادی، پرتغالیها برای رفع این مشکل پیش قدم شدند و چند ناوگان برای شناختن منطقه جنوب هند، سواحل آفریقا، عربستان و دریای عمان فرستادند. در آن زمان تجارت دریایی در دست تاجران عمانی و یمنی بود. قلعه پرتغالیها در لافت از اولین نمونههای تلاش پرتغالیها برای بهدست آوردن قدرت دریایی در منطقه بود. در این زمان پرتغالیها شروع به ساختن قلعههای دیگر و گسترش قدرت خود کردند و در نهایت از دریای عمان تا عربستان را در دست گرفتند. این اتفاق باعث قدرتمندشدن و افزایش اعتبار پرتغالیها در سیستم تجارت اروپا شد.
در آبان سال 1387، شرکت برق منطقهای قشم در حال حفاری برای تامین برق بود که در 500 متری قلعه، تونل قدیمی را کشف کرد. این تونل از شهر به قلعه وصل میشد. میتوان گفت از این تونل برای فرار فرماندهان و سربازان و نگهداری از مهمات استفاده میکردند. تابهحال تنها 3 کیلومتر از این تونل کشف شده اما به گفته محلیها، تونل تا غارهای خربس که در 15 کیلومتری جنوب شهر قشم هستند هم ادامه دارد.
در چند جای قلعه میتوانید این توپهای جنگی را ببینید
متاسفانه به دلیل فرسایش و جنگ، چیز زیادی از قلعه باقی نمانده و هیچوقت هم مرمت نشده است.راهنمای بازدید از قلعه پرتغالی ها قشم
قلعه پرتغالی ها قشم در سطح شهر قرار گرفته و برخلاف بسیاری از
جاذبههای دیگر جزیره قشم به نقاط مهم شهر دسترسی راحتی دارد. اما به دیدن قلعه پرتغالیها اکتفا نکنید و بعد از بازدید کمی به طرف دریا قدم بزنید تا به پارک ساحلی قلعه پرتغالی برسید. ضمنا اگر گرسنه بودید در چند قدمی قلعه، سری به رستوران دریایی خاله خانوم بزنید و ماهیهایش را حتما امتحان کنید. در بلوار ساحلی که قلعه در آن قرار دارد تا دلتان بخواهد رستوران و استراحتگاه هست. وقتی به ساحل رسیدید میتوانید تفریحاتی مانند قایقسواری، جت اسکی، پاراگلایدر و غواصی را امتحان کنید.
برای اقامت میتوانید در یکی از اقامتگاههای بومگردی در شهر قشم استفاده کنید. قشم اقامتگاههای زیادی دارد و با یک سرچ ساده خودتان خواهید دید. ضمنا اگر قصد کمپکردن دارید میتوانید بلوار ژئوپارک را به سمت بلوار دریا بروید تا به
پارک زیتون قشم برسید. بسیاری از مسافران قشم شب را در این پارک کمپ میکنند.
دیوار پشت قلعه و یک توپ جنگی متحرک و زنگزده
نزدیکترین جزایر به شهر قشم و قلعه پرتغالیها، جزیره هرمز و جزیره لارک هستند. شما از بندر ذاکری میتوانید تا یکی از این جزایر با قایق بروید. جزیره هرمز نیز قلعه پرتغالیها را دارد که اتفاقا از اهمیت بیشتری برخوردار است. زیرا قلعه پرتغالیهای هرمز آخرین مکانی بود که توسط ایرانیها گرفته شد. قلعهی هرمز بقایای بیشتری نسبت به قلعه قشم دارد.