شیوع
ویروس کرونا در سراسر جهان انسانها را حسابی به دردسر انداخته و خطری بزرگ برای زندگی ما محسوب میشود. هرچقدر این ویروس برای ما آدمها وحشتناک است و سلامتی ما را تهدید میکند، اما ظاهرا برای محیط زیست و سایر موجودات زمین نعمت بزرگی به شمار میرود. ویروس کرونا و قرنطینه این فرصت را به زمین داده که پس از سالها، دوباره نفسی بکشد و حداقل برای مدت کوتاهی خبری از آلودگی و خرابیهای ناشی از حضور انسانها نباشد. حالا هم به لطف این ویروس و عدم حضور و تجمع افراد در سواحل سراسر جهان،
لاک پشت های دریایی در معرض انقراض به راحتی توانستهاند به سواحل بیایند و به تولیدمثل بپردازند.
شاید اینها را هم بپسندید!
علت کم شدن جمعیت لاک پشت های دریایی
لاک پشت های دریایی معمولا در فصل لانهسازی که در بهار است با چالشهای زیادی مواجه هستند. این لاکپشتها در اوایل بهار از دریا به سواحل میآیند تا لانهسازی و تخمریزی کنند. در حالت عادی انجام این کار برای این موجودات دریایی بسیار سخت است و خطرات زیادی آنها را تهدید میکند. از شلوغی و ازدحام جمعیت در سواحل و چراغهای گیجکننده گرفته تا آبراههای شلوغ و آلودگی محیط، همگی از موانعی هستند که لاکپشتها در فصل لانهسازی با آنها مواجه میشوند. اما امسال به لطف ویروس کرونا و عدم حضور مردم در سواحل، این خزندگان دریایی به راحتی و بدون مشکل به سواحل سراسر جهان آمدهاند و به لانهسازی و تخمریزی مشغول شدند.
لاکپشتها در هند از نبود انسانها در سواحل استفاده کردند و اینطوری در حال آفتاب گرفتن هستند.
رکوردشکنی لاکپشتهای دریایی در فلوریدا
البته با باز شدن سواحل به روی مردم، همچنان تهدیدها نیز به سراغ این گونههای در خطر انقراض میآیند. به عنوان مثال سواحل فلوریدا درحالی به روی مردم بازگشایی شدهاند که در مدت خالی بودن این سواحل از انسانها، گونههای کمیابی مثل لاک پشت های دریایی کله گنده و پشت چرمی رکورد لانهسازی خود را شکستهاند. ساحل جونو یکی از جاهایی است که بیشترین تراکم لانهسازی لاک پشت های دریایی را در جهان دارد. فقط از هفته گذشته تاکنون مرکز حمایت از لاک پشت های سرگنده حداقل 101 لانه لاکپشت پشت چرمی و دست کم 3 لانه لاکپشت کلهگنده را در این ساحل پیدا کردهاند. سارا هیرش، مدیر ارشد تحقیقات و دادههای مرکز Loggerhead Marinelife در این رابطه گفت: "امسال واقعا سال بسیار خوبی است چراکه با وجود شرایط ایجاد شده، لاکپشتهای پشت چرمی در سال جاری تولید مثل بیشتری خواهند داشت و قویتر میشوند. باوجود اینکه جهان حسابی تغییر کرده اما این لاکپشتها میلیونها سال است که دارند لانهسازی و تولیدمثل را انجام میدهند و این مسئله به ما امید و اطمینان میدهد که حیات ما و جهان همچنان ادامه دارد."
حضور لاک پشت های دریایی در سواحل تایلند
در تایلند هم با توجه به بسته شدن مرزهای این کشور از اواخر مارس به روی افراد خارجی و همچنین مقررات سخت قرنطینه از اوایل ماه آوریل، شاهد افزایش لاک پشت های پشت چرمی در سواحل این کشور هستیم. لاکپشتهای پشت چرمی گونهای در معرض انقراض هستند که افزایش آنها میتواند این موجودات را از خطر انقراض نجات دهد. به گزارش رویترز، مقامات تایلند از نوامبر سال گذشته تاکنون 11 لانه لاکپشت پیدا کردهاند که بیشترین میزان در 20 سال گذشته بودهاست. مدیر مرکز زیستشناسی دریایی پوکت (Kongkiat Kittiwatanawong) اعلام کردهاست از آنجا که بسیاری از مناطق تخمریزی این موجودات توسط انسانها از بین رفتهاند، این نشانه خیلی خوبی برای ماست. به این ترتیب میتوان به بقا و ادامه نسل این موجودات دریایی امیدوار بود. در سالهای اخیر به دلیل کشته شدن توسط ابزارهای ماهیگیری و همچنین مزاحمت انسانها، میزان تخمریزی لاکپشتها در سواحل تایلند بسیار کم شدهاست.
فصل لانهسازی لاکپشتهای کلهگنده از ماه آوریل تا سپتامبر است اما اوج آن در ماه ژوئن شکل میگیرد.
لانهسازی گسترده 4 گونه در خطر انقراض در برزیل
طبق گزارشی که گاردین در اواخر ماه مارس منتشر کرد، شهر پائولیستا برزیل امسال میزبان 4 گونه از لاک پشت های دریایی کمیاب است. این لاکپشتها از گونه سرگنده، لاکپشتهای دریایی سبز، لاکپشتهای زیتونی و لاکپشت منقاردار هستند که تاکنون بیش از 300 تخم از آنها در سواحل این شهر پیدا شدهاست. لاکپشتهای منقاردار به دلیل منقار نوک تیز و طرح خاص لاکشان بسیار معروف هستند و توسط سازمان جهانی حیاتوحش جزو گونههای به شدت در معرض انقراض دستهبندی شدهاند. براساس گزارش گاردین در اوایل فصل بهار فقط در یک روز 100 تا از این لاکپشتها در پائولیستا تخمگذاری کردهاند. روبرتو کوتو مدیر محیط زیست پائولیستا به گاردین گفتهاست: "تماشای لحظه بیرون آمدن این موجودات از تخم و پیادهروی آنها در ساحل بسیار زیبا و دیدنی است. اما این بار به دلیل شیوع کرونا به مردم نمیتوانیم بگوییم که چنین اتفاقی افتادهاست."
افزایش لانهسازی لاکپشتها در سواحل قاره آمریکا
در 11 آوریل هم در جزیره پادره، اولین لانه لاکپشت دریایی ریدلی کمپ در تگزاس کشف شد. یک هفته بعد از آن هم سازمان حمایت از لاک پشت های دریایی تورتوگوئرو در کاستاریکا، خبر کشف 45 لانه لاکپشت پشت چرمی، 3 لانه لاکپشت دریایی سبز و یک لانه لاکپشت منقاردار را اعلام کرد. دیوید گادفری، مدیر سازمان حمایت از لاک پشت های دریایی اعلام کرد که افزایش لانهسازی و تولیدمثل این گونههای کمیاب به دلیل تغییر رفتار و کاهش اثر انسانها در چرخه طبیعی تخمریزی این موجودات است. وی همچنین گفت که به لطف کاهش حضور مردم در سواحل و همچنین کمتر شدن حمل و نقل دریایی، احتمال کشته شدن این موجودات و همچنین آلودگی آبها بسیار کاهش یافته و شانس ادامه حیات لاک پشت های دریایی افزایش چشمگیری داشتهاست.
لاکپشتهای پشت چرمی اینطوری در سواحل خلوت فلوریدا و تایلند از سر و کول هم بالا میروند.
کمک تاریکی سواحل به زنده ماندن لاکپشتها
البته بهنظر میرسد که تاریک شدن سواحل هم از جمله مزایایی است که به ادامه حیات لاک پشت های دریایی کمک میکند. دیوید گادفری معتقد است که امسال به دلیل خلوت بودن سواحل و نبود چراغها، شانس زنده ماندن لاکپشتهای تازه متولد شده بیشتر است. لاک پشت های دریایی تخمهای خود را زیر ماسههای ساحل قرار میدهند و به دریا برمیگردند. جوجه لاکپشتهای تازه متولد شده پس از بیرون آمدن از تخم، باید راه دریا را پیدا کنند و سریعا به آب برگردند. اما متاسفانه وجود نور و چراغهای زیاد در اطراف این موجودات، میتواند باعث سردرگمی این جوجههای طفل معصوم شود. سالانه لاکپشتهای تازه متولد شده زیادی به این دلیل جان خود را از دست میدهند. اما امسال به احتمال زیاد به دلیل کمتر شدن نورهای گیج کننده در ساحل، بچه لاکپشتهای بیشتری میتوانند به سلامت وارد دریا شوند و رشد کنند.
آمار به دست آمده نشان میدهد که امسال میزان مرگومیر لاکپشتهای دریایی براثر برخورد با وسایل نقلیه آبی، کاهش 9 درصدی نسبت به سال قبل داشتهاست. مسئولان انتظار دارند که امسال شاهد افزایش قابل توجه جمعیت لاکپشتهای دریایی باشیم. سال گذشته در فلوریدا 400 هزار لانه لاکپشت در فصل لانهسازی کشف شد که از هر 1000 لاکپشت تازه متولد شده تنها یک لاکپشت زنده ماند. در ایران هم وضعیت لاکپشتهای دریایی بسیار خطرناک است. به گفته یکی از اعضای هئیت علمی دانشکده منابع طبیعی، در ایران 5 گونه لاکپشت دریای وجود دارد که تمام آنها در معرض انقراض قرار دارند.