آیا وایکینگ‌ها هم گرفتار بلایای طبیعی شدند؟

20 خرداد، 1399
20 خرداد، 1399
مدت مطالعه :
این روزها در تمام خبرها در مورد فاجعه‌ی آب و هوایی و تغییرات اقلیمی صحبت می‌شود. نوجوان‌ها درباره‌ی این موضوع نگران هستند، معلم‌ها به دانش آموزان در این مورد اطلاع می‌دهند و دولت‌هایی که فعالیت‌های مربوط به فاجعه‌ی آب و هوایی را در اولویت قرار نمی‌دهند، احتمالا در انتخابات بعدی رای نخواهند آورد. اگر دهه 2010 را دهه نگرانی در مورد وضعیت آب و هوا حساب کنیم، دهه 2020 را می‌توان دهه اقدام‌هایی برای بهبود آب و هوا در نظر گرفت. اما آیا حتی مردم باستانی هم در مورد فاجعه‌ی بالقوه‌ای که به خاطر گرم شدن زمین انسان‌ها را تهدید می‌کند، اطلاع داشتند؟ می‌گویند وایکینگ ها آن را به طور دقیق توصیف کردند. با هم ببینیم چطور این کار را کردند؟

با توجه به اظهارات دانشگاه گوتنبرگ در سوئد، روی یک لوح سنگی باستانی خطر قریب الوقوعی که به خاطر گرم شدن هوا انسان‌ها را تهدیدی می‌کند، توصیف شده است.
سنگ نوشته ی باستانی
نمایی از جلوی لوح سنگی وایکینگ ها
لوح سنگی باستانی به نام Rok runestone که در سوئد کشف شده که از دوره وایکینگ‌ها است. از حدود یک قرن پیش متن این لوح مورد بررسی قرار گرفته تا از نظر علمی و تاریخی مورد تایید قرار بگیرد.
در گذشته دانشمندان اعتقاد داشتند تصاویر روی سنگ نبردهای عظیم تاریخ نورس را به تصویر کشیده است.  اما معنای دقیق این سنگ نوشته‌ها با توجه به زمان و تیمی که بر روی آن مطالعه می‌کنند؛ تغییر کرده است.
تحقیقات جدیدی که توسط متخصصان رشته‌های مختلف صورت گرفته است، حالا این تئوری را تایید می‌کند که لوح Rok runestone در واقع، فاجعه‌ی آب و هوایی که قرن‌ها پیش در سوئد رخ داده است را توصیف می‌کند. یافته‌های این گروه تحقیقاتی را می‌توانید در Futhark: International Journal of Runic Studies مطالعه کنید.
این اثر باستانی، از 9 معما تشکیل شده است. هر دانشمندی که روی این لوح مطالعه کرده، به آن از دریچه‌ی مبانی رشته‌ی خودش نگاه کرده است که شامل رشته‌های باستان شناسی، علوم پایه و تاریخ می‌شود.
این محققان برجسته می‌گویند گرچه نتایج تحقیقات گذشته روی این لوح نشان می‌داد که وایکینگ‌ها در حال توصیف نبردهای باشکوه خود هستند، ولی حالا اعتقاد بر این است که وایکینگ‌ها فاجعه‌‎ی آب و هوایی مانند از بین رفتن محصولات زراعی، قحطی و سایر اثرات وحشتناک این واقعه را توصیف کرده‌اند.
پر هولبرگ که استاد دانشگاه و سرپرست این تحقیقات است، در مقدمه‌ی یافته‌های خود گفته است: «گرد هم آوردن محققان از مناطق مختلف امری بسیار حیاتی است.»
وی توضیح داد: «کلید رمزگشایی این لوح در پیش گرفتن رویکرد تحقیقات بین رشته‎ای بود... بدون این همکاری‌ها حل معمای Rok runestone غیرممکن بود.» او ادامه داد: «جواب پنج مورد از معماهای مطرح شده «خورشید» بود و چهار معمای دیگر در مورد اودین، خدای نورسی، و ارتشش بودند.»
بو گراسوند که نویسنده‌ی جدید این تحقیقات و استاد باستان شناسی در دانشگاه اوپسالا است، در بیانیه‌ای که در ژانویه منتشر شد، اظهار داشت: «قبل از ساخته شدن Rok runestone در سال 800 میلادی، اتفاق‌های ناگواری رخ داده است. از جمله طوفان خورشیدی قدرتمندی که آسمان را به شکل دراماتیکی به رنگ قرمز درآورد، محصولات زراعی به خاطر سرمای تابستان خراب شده بودند و بعد از آن یک خورشید گرفتگی درست پس از طلوع آفتاب رخ داد.»
گراسوند در ادامه گفت: «به دلیل این‌که وایکینگ‌ها در آن زمان دانش علمی درستی نسبت به وقایعی که اتفاق می‌افتاد نداشتند، این فاجعه‌ی آب و هوایی را به عنوان نشانه‌های عذاب الهی در نظر می‌گرفتند. حتی یکی از این وقایع کافی بود تا تر از یک فیمبولوینتر دیگر را در میان آن‌ها افزایش دهد. به زمستان‌های طولانی، تلخ و سرد فیمبولوینتر می‌گویند.»
کلیسایی که لوح سنگی در آن قرار داردکلیسایی که لوح سنگی در آن قرار گرفته است
تیم تحقیقاتی گفته‌اند که برای دیدن این اثر باستانی مهم وایکینگ‌ها، هیجان زیادی داشتند. یکی از این محققان، هنریک ویلیامز، استاد زبان شناسی زبان اسکاندیناوی و متخصص رمزشناسی در دانشگاه اوپسالا است. وی در مقدمه‌ی این تحقیق گفته است: «این تحقیقیات جدید تاثیر بسیار زیادی بر روی مطالعات اساطیر شناسی نورسی  و تاریخچه‌ی آن داشته است. برای من مانند این بود که منبع ادبی جدیدی از عصر وایکینگ‌ها پیدا کرد باشم.»
این کار دانشمندان موجب شد یکی از مهم‌ترین یادگاری‌های سوئد از دوران وایکینگ‌ها رمزگشایی شود.
حالا دانشمندان می‌دانند که در حال مبارزه در میدان نبردی کاملا متفاوت هستند. نبرد انسان در برابر فاجعه‌ی آب و هوایی مانند نبرد نور در برابر تاریکی و گرما در برابر سرما است. این اصلی است که موجب بقای وایکینگ‌ها شد.
به همین دلیل هم هست که وایکینگ‌ها گرینلند را رها کرده‌اند.
درست مانند امروز، آن‌ها هم از آنچه که ممکن بود به وسیله‌ی فاجعه‌ی آب و هوایی رخ دهد و آسیب‌های بالقوه‌ی آن مطلع بودند.
برچسب(ها)
موقعیت(ها)
امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.