جام باشگاههای آسیا، یک تورنمنت در رده باشگاهیست که به صورت سالانه و با حضور تیمهای برتر لیگهای داخلی کشورهای آسیایی، زیر نظر کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC) برگزار میشود. از سال 2003 نام این تورنمنت از جام باشگاههای آسیا به
لیگ قهرمانان آسیا تغییر یافت. این مسابقات مهم ترین و معتبر ترین مسابقات باشگاهی آسیاست و برابر با جامهای لیگ قهرمانان اروپا و جام لیبرتادورس در سایر لیگهای معتبر است.
شاید اینها را هم بپسندید!
تاریخچه لیگ قهرمانان آسیا
این رقابتها از سال 1967 برگزار میشود. در ابتدا فقط قهرمانان لیگهای داخلی در این مسابقات شرکت میکردند، که نمایندگان رژیم صهیونیستی هم در این مسابقات حضور داشتند و 4 دوره هم به قهرمانی رسیدند. اما از سال 1972 که نمایندگان سایر کشورها حاضر به بازی در برابر نمایندگان رژیم صهیونیستی نشدند، مسابقات به حالت تعلیق درآمد تا در سال 1985 با خروج رژیم صهیونیستی، مسابقات از سرگرفته شد. از نکات جالب برگزاری لیگ قهرمانان آسیا، برگزاری این تورنمت با نام جام باشگاهی آفریقا و آسیا و با حضور نمایندگان کشورهایی آفریقاییست. این مسابقات بین سالهای 1986 تا 1998 به این شیوه برگزار میشد.
قهرمانان پیشین لیگ قهرمانان آسیا
از آنجا که این لیگ، معتبر ترین لیگ باشگاهی در سطح قاره آسیاست، قهرمانی در آن افتخاری بزرگ برای هر باشگاه و کشوریست. در زیر نگاهی به کشورها و تعداد قهرمانی آنان میپردازیم:
- کره جنوبی: با 11 قهرمانی و 6 نائب قهرمانی
- ژاپن: با 7 قهرمانی و 3 نائب قهرمانی
- عربستان: با 4 قهرمانی و 9 نائب قهرمانی
- ایران: با 3 قهرمانی و 5 نائب قهرمانی
- چین: با 3 قهرمانی و 2 نائب قهرمانی
پرافتخارترین باشگاه لیگ قهرمانان آسیا، باشگاه پوهانگ استیلرز کره جنوبیست، بعد از آن به ترتیب باشگاههای الهلال عربستان، استقلال ایران، سئونگنام کره جنوبی، الاتحاد عربستان، چونبوک موتورز کره جنوبی، مکابی رژیم صهیونیستی، فارمرز بانک تایلند، سوون سامسونگ کره جنوبی، السد قطر، گوانگژو اورگراند چین و اوراواردز ژاپن هر کدام با دو قهرمانی، در جایگاههای بعدی قرار دارند.
استقلال تهران پرافتخارترین تیم ایرانی مسابقات آسیاییست
شیوه برگزاری بازیهای لیگ قهرمانان آسیا
با توجه به پهناوری قاره آسیا، همچنین تفاوت اقلیمی وسیع و حضور استرالیا به عنوان کشوری آسیایی در این بازیها، تقویم و شیوه این مسابقات بارها دچار تغییر شده است. هم اکنون این بازی با حضور 32 تیم در 8 گروه 4 تیمی، به صورت دو دسته چهارتیمی آسیای شرقی در مقابل آسیای غربی، برگزار میشود که در انتها، قهرمان قسمت غرب به مصاف قهرمان قسمت شرق میرود و قهرمان آسیا مشخص میشود. در قسمت غرب این رقابتها کشورهای امارات، عراق، قطر، ایران، اردن، کویت، عربستان، ازبکستان، تاجیکستان، هند و بحرین قرار دارند و در قسمت شرق کشورهای چین، تایلند، ژاپن، استرالیا، سنگاپور، کره جنوبی، مالزی، هنگ کنگ، فیلیپین و مالزی حضور دارند.
در ابتدا 32 تیم حاضر در رقابتها در هشت گروه چهار تیمی تقسیم میشوند به صورتی که دو تیم از یک کشور در یک گروه قرار نخواهند داشت و قسمت غرب و شرق از یکدیگر جدا هستند. چهار تیم حاضر در یک گروه، در روزهای دوشنبه و سه شنبه هفته به مصاف هم میروند. نحوه میزبانی به صورت یک در میان است و بازیها رفت و برگشتیست. در انتها دو تیم اول هر گروه به جمع 16 تیم برتر صعود میکنند. در این مرحله، تیمهای اول هر گروه با تیمهای دوم گروههای دیگر به صورت رفت و برگشتی دیدار میکنند. تیمهای برتر در این مرحله با قرعهکشی رقیبان خود را خواهند شناخت. بعد از قرعهکشی و برگزاری دو بازی، قهرمان هر قسمت قاره مشخص میشود و در انتها این دو قهرمان روبروی یکدیگر قرار خواهند گرفت و قهرمان قاره کهن مشخص میشود.
هر ساله میزان پاداشهای لیگ قهرمانان متفاوت است اما طبق آخرین اعلامیه کنفدراسیون فوتبال آسیا، پاداشها برای سال 2020 به شرح زیر است:
- تیم قهرمان: 4 میلیون دلار
- نایب قهرمان: 2 میلیون دلار
- حضور در نیمه نهایی: 250 هزار دلار
- حضور در یک چهارم نهایی: 150 هزار دلار
- حضور در یک هشتم نهایی: 100 هزار دلار
- پیروزی در مرحله گروهی و سایر مراحل حذفی: 50 هزار دلار
- تساوی در مرحله گروهی و سایر مراحل حذفی: 10 هزار دلار
تیمهای حاضر در لیگ قهرمانان آسیا 2020
32 تیم حاضر در رقابتهای سال 2020 به شرح زیر هستند:
تیمهای حاضر در منطقهی غرب: - الشارجه امارات
- شباب الاهلی امارات
- الوحده امارات
- العین امارات
- النصر عربستان
- التعاون عربستان
- الهلال عربستان
- الاهلی عربستان
- السد قطر
- الدحیل قطر
- پرسپولیس ایران
- سپاهان ایران
- استقلال ایران
- شهر خودرو ایران
- الشرطه عراق
- پاختاکور ازبکستان
تیمهای کرهای توان خوبی برای قهرمانی در مسابقات دارند
تیمهای حاضر در منطقهی شرق: - جوهر دارالتعظیم مالزی
- چونبوک هیوندای موتورز کره جنوبی
- سوون سامسونگ کره جنوبی
- اولسان هیوندای کره جنوبی
- افسی سئول کره جنوبی
- گوانگژو اورگراند چین
- شانگهای شنهوا چین
- شانگهای SIPG
- بیجینگ گوان چین
- ویسل کوبه ژاپن
- افسی توکیو ژاپن
- یوکوهاما مارینوس ژاپن
- پرث گلوری استرالیا
- چیانگرای یونایتد تایلند
- سیدنی استرالیا
- ملبورن ویکتوری استرالیا
گروه بندی لیگ قهرمانان آسیا 2020
قرعه کشی این بازیها با حضور نمایندگان تیمهای حاضر در مقر کنفدراسیون آسیا (مالزی) انجام شد. در نهایت 8 گروه مقدماتی حریفان خود را شناختند.
- گروه A: الاهلی عربستان – الوحده امارت – استقلال ایران – الشرطه عراق
- گروه B: پاختاکور ازبکستان – الهلال عربستان – شباب الاهلی امارات – شهر خودرو ایران
- گروه C: التعاون عربستان – الدحیل قطر – پرسپولیس ایران – شارجه امارات
- گروه D: السد قطر – النصر عربستان – سپاهان ایران – العین امارات
- گروه E: افسی سئول کره جنوبی – بیجینگ گوان چین – ملبورن ویکتوری استرالیا – چیانگرای تایلند
- گروه F: افسی توکیو ژاپن – اولسان هیوندای کره جنوبی – شانگهای شنهوا چین – پرث گلوری استرالیا
- گروه G: ویسل کوبه ژاپن – گوانگژو چین – سوون سامسونگ کره جنوبی – جوهر دارالعظیم مالزی
- گروه H: یوکوهاما ژاپن - شانگهای SIPG – چونبوک موتوز کره جنوبی – سیدنی استرالیا
تقویم بازیها لیگ قهرمانان آسیا 2020
این بازیها به طور رسمی و در 21 نوامبر 2019 و با انجام بازیهای گروهی آغاز شد. قرار بود در 6 می آخرین بازیهای مرحله گروهی به طور همزمان انجام شود که به دلیل شیوع
ویروس کرونا به تعویق افتاد. بعد از آن دور یک شانزدهم نهایی در تاریخ 10 آگست 2020 آغاز و در 26 آگست 2020 به اتمام میرسد. در بین تاریخ 14 سپتامبر 2020 تا 30 سپتامبر 2020 مرحله یک چهارم پایانی انجام میشود. نیمه نهایی در تاریخ 20 اکتبر 2020 تا 28 اکتبر 2020 انجام میشود و نهایتاً بازیهای فینال در دو روز 22 نوامبر 2020 و 28 نوامبر 2020 انجام خواهد شد و قهرمان بازی تعیین میشود.
آخرین بار پاس همدان توانست از ایران قهرمانی مسابقات آسیایی شود
قهرمان این دوره از لیگ قهرمانان آسیا کیست؟
از آنجا که فوتبال ورزش لحظههاست، پیشبینی آن سخت و حتی ناممکن است. بارها و بارها بوده که تیمهای کوچک با انسجام تیمیشان، بر سکوی افتخار تکیه زدند و تیمهای بزرگی که با دستکم گرفتن رقیبان کوچک، در مرداب شکست فرو رفتهاند. با این حال این اتفاقات جزو نوادر دنیای فوتبال هستند. در قاره آسیا، بعد از تشکیل لیگ قهرمانان آسیا تیمهای بلوک شرق قویتر بودهاند. در این قسمت از قاره کهن، تیم ویسل کوبه ژاپن با ستارگانی نظیر آندرس اینستا اسپانیایی و خاویر ماسکرانو آرژانتینی و هدایت تورستن فینک آلمانی از تیمهاییست که پتانسیل قهرمانی را دارد. از سویی دیگر، تیم چونبوک هیوندای موتور کره جنوبی با سابقه دو قهرمانی و رتبه خوب در لیگ داخلی، خود را محیا حضور پرقدرت در این مسابقات کرده است.
در شرق دور چند سالیست تیمهای چینی برای رشد فوتبال خود دست به سرمایه گذاری گسترده کردهاند و بازیکنان و سرمربیان بزرگ را مجاب کردهاند تا به لیگ داخلی این کشور بپیوندند. مربیان نامداری چون پکرمن، مارچلو لیپی، رافئل بنیتز و فابیو کاناوارو در کنار ستارههای بیشماری مانند کارلوس توز، هالک، کاراسکو و اسکار با گرفتن حقوقهای نجومی در این کشور، پا به توب شدهاند. در لیگ داخلی چین هم اکنون تیم گوانگژو اورگراند در صدر جدول است و با توجه به سرمربی خود (فابیو کاناوارو) و ستارهایی نظیر پائولینیو و تایاس براونینگ امید قهرمانی دارند. نکته جالب در بلوک شرق این است که تیمهای استرالیایی تاکنون هیچ درخششی نداشتهاند و باید ببینیم امسال میتوانند این طلسم را بشکنند؟
اما در بلوک غرب اوضاع کمی متفاوت است، کشورهای عربی که با پول هنگفت نفت هر چیزی را میخرند و هر رای را صادر میکنند، به دنبال قهرمانی خواهند بود. قطعاً اولین تیم که بتوان به آن شانسی برای قهرمانی داد، تیم الهلال عربستان، با خط حمله خوفناکش است. خطه حملهای که با حضور گومیس فرانسوی، جوینکو ایتالیایی و جاناتان سوریانو و همچنین حضور عمرعبدالرحمن اماراتی در پشت مثلث تهاجمی این تیم، جایی برای صحبت باقی نمیگذارد. تیم دیگر این کشور یعنی الاهلی عربستان، که در دورههای گذشته همواره در جمع چهار تیمی پایانی بوده، با حضور عمر سوما فوقستاره سوری خود، دیگر تیم در خور قهرمانی است.
السد قطر نیز با هدایت ژاوی و گلزنیهای بغداد بونجاح الجزایری، توانست سلطه الدحیل را در لیگ داخلی قطر بشکند، دیگر تیمیست که با امید و آرزوی قهرمانی پا به لیگ قهرمانان 2020 گذاشته است. تیم ازبکستانی پاختاکور هم درست مانند سال 2004 که با هدایت فیل بزرگ (لوئیز فلیپه اسکولاری) و کاپیتانی ریوالدو برزیلی همهی تیمها رو پس زدند و در جمع 4 تیم پایانی قرار گرفتند، میتواند جرقهای برای جذابیت مسابقات باشد. تیمهای ایرانی با سه بار حضور در فینال و شکست، بدترین نتیجه ممکن را در سالهای اخیر کسب کردهاند. سپاهان، ذوبآهن و پرسپولیس، تیمهایی بودند که در راه رسیدن به قهرمانی ناکام ماندند. باید دید 4 نماینده ایران (استقلال، پرسپولیس، سپاهان و شهر خودرو) میتوانند امسال کار ناتمام خود را به انجام برسانند؟