• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

مسجد جامع بندرعباس، عبادتگاهی رو به دریای جنوب

18 فروردین، 1399
17 اردیبهشت، 1399
مدت مطالعه :
سال‌ها پیش در دل یکی از جنوبی‌ترین شهرهای ایران، خیّری به نام «حاج زین‌العابدین ابوالقاسم اوزی» مسجدی بنا کرد که امروزه از آن به عنوان سومین مسجد بزرگ جهان اسلام یاد می‌شود، مسجد جامع بندرعباس. نام دیگرش مسجد جامع دلگشا است؛ مسجدی با معماری خاص و زیبا و منظره‌ای رو به دریای جنوب، اگر مسیرتان به جنوب و بندر عباس خورد، حتما از مسجد جامع بندرعباس دیدن کنید. همراه اسمارتیز باشید با بیشتر با این مسجد تاریخی آشنا شوید.
بهترین زمان دیدن مسجد جامع بندرعباس
بهترین زمان سفر به بندرعباس و دیدن مسجد جامعش، بسته به آن دارد که برای سفر چه چیزی برایتان اولویت دارد؛ آب‌وهوا، مراسم و رویدادها، شلوغی و خلوتی شهر. جنوبی بودن شهر گرما و شرجی بودن هوا را در ذهن‌مان تداعی می‌کند. اوایل تیر تا اوایل مرداد ماه، بندرعباس در گرم‌ترین زمان خود به سر می‌برد و به آن فصل خرماپزان می‌گویند. خنک‌ترین و سردترین زمان ممکن برای سفر به بندرعباس، اوایل دی تا اوایل بهمن می‌باشد. اگر آب‌وهوا ملاک مهمی برای برنامه‌ریزی سفرتان است، ماه‌های آذر تا فروردین را برای سفر خود انتخاب کنید. در زمستان و تعطیلات نوروز، شهر در شلوغ‌ترین حالت خود به سر می‌برد و از آن‌جایی که شهرهای جنوبی تابستان‌های طاقت‌فرسایی دارند، تابستان بندرعباس خلوت‌ترین زمان شهر محسوب می‌شود.
البته اگر سفر به بندرعباس را براساس شرکت در جشنواره و رویدادها برنامه‌ریزی کنید، می‌توانید در کنار دیدن مسجد جامع بندرعباس به مراسمی مثل جشنواره مجسمه‌های شنی (مهرماه)، جشنوراه جهله نگاری (اواخر اسفند و اوایل نوروز)، جشنواره خلیج فارس (ده اردیبهشت) و علم شویی (ماه محرم) هم بروید.
راه دسترسی به مسجد جامع بندرعباس
مسیر دسترسی به مسجد جامع بندرعباس آسان است؛ کافی است پس از رسیدن به بندرعباس به سمت بلوار طالقانی یا همان بلوار ساحلی حرکت کنید. سپس به خیابان مسجد جمع بروید، در سه راهی دلگشا به مسجد خواهید رسید. از آن‌جا که این مسجد در سه راهی دلگشا واقع شده است، به مسجد دلگشا نیز مشهور است. از بلوار امام خمینی نیز می‌توانید به مسجد دلگشا برسید اما مسیر بلوار طالقانی به دلیل ساحلی بودن بلوار مسیر زیباتری است. مسجد جامع بندرعباس به علت هم‌جواری با امام‌زاده شاه محمدتقی به مسجد امام‌زاده نیز شهرت دارد.
هزینه بلیط و ساعات دسترسی به مسجد جامع بندرعباس
بازدید از مسجد اهل سنت برای عموم رایگان است و هزینه‌ای برای گرشگران ایرانی و خارجی ندارد. مسجد جامع بندرعباس همه روزه تا کمی بعد از نماز مغرب و اعشا دایر ‌است و هر هفته، مراسم نماز جمعه اهل سنت شهر در آن برگزار می‌شود.
دانستنی‌های قبل از دیدن مسجد جامع بندرعباس
  • مسجد جامع بندرعباس از قدیمی‌ترین مساجد استان هرمزگان است و قدمت آن به 264 سال پیش می‌رسد.
  • نخستین‌بار در سال 1175 هجری قمری در محله بازار بنای مسجد ساخته شد و پس از مرمت و بازسازی، به ثبت آثار ملی ایران رسید.
  • این مسجد تحت حمایت خیّری به نام حاج عبدالله رستمانی مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است.
  • هنگام بازسازی، از سال‌های 1384 تا 1387، بخش‌هایی از مسجد جامع بندرعباس ماهیت قبلی خود را حفظ کرده که شامل شبستان مسجد و ستون‌های آن می‌شود.
  • مسجد جامع بندرعباس از معماری منحصر به فردی برخوردار است و پس از بازسازی و مرمت، ظرفیت مسجد به 6 هزار نمازگزار رسیده است.
مسجد جامع بند عباس
مسجد جامع بندرعباس
راهنمای بازدید از مسجد جامع بندرعباس
ابتدای بازدید از مسجد جامع بندرعباس، معماری خاص و بی‌نظیرش توجه‌تان را جلب می‌کند؛ این مسجد که در دو طبقه بنا شده است، زیربنایی نزدیک به 4900 مترمربع دارد، دارای 20 درب بزرگ است که به روی ایوان‌های شمالی، جنوبی، غربی و شرقی باز می‌شوند. هنگامی که به داخل مسجد پا می‌گذارید، هنر دست کاشی‌کارها که صحنه‌ای دل‌فریب خلق کرده‌اند، مجذوبتان می‌کند. این کاشی‌کاری‌ها هنر دست هنرمندانی چون مسعود نصری، امیر حمزه، شهاب‌الدین ارفعی و ناصر مجاور است. زمانی که به تماشای بنای قدیمی مسجد که پس از بازسازی ماهیت خود را حفظ کرده برسید، شبستان مسجد را از نظر می‌گذرانید که در آن، 12 ستون در میانه واقع شده‌اند و ایوان‌ها را در سه جهت غرب، شرق و جنوب خواهید دید. پایه‌های ستون‌ها مکعبی شکل‌اند و سرستون‌ها توسط قوس‌هایی به هم متصل شده‌اند. نمای ستون‌ها پس از بازسازی با سنگ تزیین شده و تزیینات گچی در سرستون‌ها و پایه‌هایش به چشم می‌خورد. محراب مسجد، مناره‌ و منبر قدمتی دیرینه دارند و به دوران زندیه تعلق دارند.
در صحن مسجد، امکاناتی چون سرویس بهداشتی وجود دارد و در فازهای بعدی بازسازی، پارکینگ هم به مجموعه مسجد اضافه خواهد شد.
پس از بازدید از مسجد جامع بندرعباس و مدتی خلوت کردن در آن فضای معنوی، می‌توانید به دیدن مساجد دیگر و جاذبه‌های دیدنی دیگر بندرعباس بپردازید. بازدید از مساجدی نظیر مسجد دزک، مسجد صحراباغی، مسجد گپ و زیارتگاه‌هایی چون زیارتگاه خواجه خضر، امام‌زاده سید مظفر و امام‌زاده شاه محمدتقی خالی از لطف نیست. مسجد گله‌داری یکی از دیگر مساجد بندرعباس است که به مسجد جامع نیز شباهت‌هایی دارد. هم‌نام این مسجد، خانه و حمامی وجود دارند که به دوران قاجار تعلق دارند. خانه گله‌داری معماری به خصوصی ندارد؛ حمامش که در محله اوزی‌ها واقع شده است، از سنگ‌های دریایی اسفنجی، گچ دست‌کوب و ساروج محلی ساخته شده است. این حمام دارای بخش‌های مختلفی نظیر گرم‌خانه، بیده، سربیده و خزینه می‌باشد و گرمایش حمام از بخش‌هایی نظیر آتشدان، دودکش، انبار سوخت، گودال جمع‌آوری خاکستر و دیگ تامین می‌شود. از دیگر جاذبه‌های دیدنی بندرعباس می‌توان به عمارت کلاه فرنگی اشاره کرد که در دوره صفویه و در کنار اسکله قدیم شهر احداث شد. قلعه فین، معبد هندوها، حمام گپ، مجتمع توریستی و آب‌درمانی گنو و مجموعه برکه‌های باران از دیگر جاهای دیدنی بندرعباس به شمار می‌آیند.
جاذبه‌های گردشگری دیگری نیز اطراف بندرعباس واقع شده‌اند که سالانه گردشگران زیادی را به خود می‌کنند. از این جاذبه‌ها می‌توان به روستای سیخوران، سرخا، مزارع گلایل روستای سرخون، باغات مرکبات، برکه طولی، برکه گرد، آسیاب‌های آبی گنو، آسیاب‌های آبی تخت، آسیاب مارم، کاروانسرای خون‌سرخ، کاروانسرای گچین، آبگرم‌های خورگو، چستانه، کشکو، نیان و سیاه‌کش اشاره کرد. هم‌چنین گشت‌وگذار در دهستان ذرتو، بازار ماهی و اثر طبیعی ملی خرسین را نیز می‌توانید در برنامه سفر خود بگنجانید.
اگر با ماشین شخصی می‌روید، با نزدیکترین پمپ بنزین، پمپ بنزین دریای جنوب، 5 دقیقه زمانی فاصله دارید. مجموعه پارکینگ اختصاصی ندارد. اما با پارکینگ‌های عمومی واقع در بلوار امام خمینی با ماشین 6 دقیقه زمانی فاصله دارید.

قصد سفر به بندرعباس را دارید؟ خواندن مطالب «خرید در بندرعباس» و «رستوران های بندرعباس» را از دست ندهید.
برچسب(ها)
موقعیت(ها)
امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 3 1 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.