• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

مسجد گله‌داری بندر عباس؛ هم‌نشینی آرامش و زیبایی

19 تیر، 1399
17 تیر، 1399
مدت مطالعه :
مسجدهای تاریخی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری ایران هستند. در هر شهری و با هر فرهنگ و آداب و رسومی مسجدهایی ساخته شده‌اند که با وجود تفاوت‌های زیادی که دارند از لحاظ زیبایی بی‌نظیرند و در تاریخ ماندگار شده‌اند. مسجد گله داری بندرعباس هم یکی از این نمونه‌های فوق‌العاده‌ است که نمی‌توان به سادگی از کنار فضای روحانی منحصربه‌فرد آن گذشت. اگر شما هم به بازدید از مکان‌های تاریخی و مذهبی علاقه دارید و صفا و صمیمیت را به تجمل و زرق و برق ترجیح می‌دهید، نام مسجد گله داری بندر عباس را به یاد داشته باشید.
بهترین زمان دیدن مسجد گله داری بندر عباس
ایرانگردی کاری است که هیچوقت تعطیل نمی‌شود؛ مهم نیست چه فصلی از سال و در چه وضعیت آب و هوایی باشید چون همیشه در ایران چهارفصل جاذبه‌های گردشگری طبیعی، تاریخی و فرهنگی بسیاری پیدا می‌شوند. می‌توانید از اردبیل و در اوج بوران و برف بار سفر ببندید و چند ساعات بعد در هوای مطبوع حاشیه‌ی خلیج فارس از مسجد گله داری بندر عباس دیدن کنید. بندرعباس گرم‌ترین مرکز استان در ایران است و رطوبت هوا در آن بسیار بالاست. همین نکته باعث می‌شود بازدید از دیدنی‌های بندرعباس در تابستان و حتی ماه‌های اردیبهشت و خرداد برای خیلی‌ها سخت یا غیر قابل تحمل باشد. البته اگر خیلی آدم گرمایی نیستید می‌توانید صبح زود یا بعد از غروب آفتاب هم به دیدن جاذبه‌های تاریخی مثل مسجد گله داری بندر عباس بروید. 
در غیر این صورت توصیه‌ی ما این است که سفرتان به بندر عباس را به ماه‌های آخر پاییز و یا زمستان موکول کنید. البته خودتان بهتر می‌دانید که در هر صورت باید وضعیت آب و هوایی را قبل از سفر خوب بررسی کنید که ناغافل درگیر باران‌های فصلی استان هرمزگان نشوید. در نهایت به نظر می‌رسد ماه‌های آبان، آذر و دی بهترین زمان دیدن مسجد گله داری بندر عباس باشند.
راه‌های دسترسی به مسجد گله داری بندر عباس
مسجد گله داری در شهر بندر عباس قرار دارد. این مسجد تاریخی در نوار جنوبی شهر و نزدیک به ساحل ساخته شده و فاصله‌ی کمی تا ترمینال اتوبوس‌های دریایی بندرعباس دارد. راحت‌ترین راه دسترسی به مسجد گله داری بندر عباس این است که از راه بلوار آیت الله طالقانی (بلوار ساحلی بندر عباس)، قبل از رسیدن به میدان لارک وارد خیابان دانش در سمت راست شوید؛ این خیابان را تا انتها ادامه دهید تا به بلوار امام خمینی برسید؛ به راست بپیچید تا بعد از حدود 100 متر تابلوی راهنمای مسجد گله داری را ببینید.
متاسفانه برای جای پارک ممکن است کمی به زحمت بیوفتید؛ باید در اطراف چرخی بزنید تا مکان مناسبی زیر سایه پیدا کنید؛ اما اگر برنامه دارید که از ساحل و جاذبه‌های تاریخی دیگری که در اطراف وجود دارند بازدید کنید می‌توانید ماشین‌تان را در پارکینگ عمومی شهرک مروارید بگذارید. محدودیت دسترسی یا ترافیک سنگینی پیش روی شما نیست و می‌توانید با خیال راحت به دیدن مسجد گله داری بندر عباس بروید. 
دانستنی‌هایی قبل از دیدن مسجد گله داری بندر عباس 
  • مسجد گله داری بندر عباس در سال 1296 قمری معادل با سال 1258 شمسی به همت حاج عبدالرحیم گله‌داری در یکی از مراکز اصلی شهر بندرعباس ساخته شد. بعدها احمد گله‌داری فرزند او به عنوان متولی زمین‌های وقف‌شده‌، بناهای دیگری مانند حمام و عمارت کلاه‌فرنگی گله‌داری را نیز ساخت و به آن اضافه کرد.
  • این مسجد از لحاظ معماری از سبک مساجد اعراب حجاز پیروی می‌کند و در واقع توسط مسلمانان اهل سنت در محله‌ی «اوزی‌ها» یا همان «قلعه‌ شاهی» ساخته شده.
  • کتیبه‌ی سنگی وقف بنا که در سال 1338 قمری نوشته شده در بخشی از شبستان قرار داده شده که بسیار زیبا و از لحاظ تاریخی با ارزش است.
  • قبل از ساخته شدن این بنا، مسجد کوچک‌تری در این مکان قرار داشته. در واقع مسجد گله داری بندر عباس به جای آن ساخته شده و در آن زمان هزینه‌ی زیادی صرف ساختن آن شده است.
  • از جاذبه‌های گردشگری دیگری که نزدیک مسجد گله داری قرار دارند می‌توان به حمام گله‌داری، مسجد ناصری، مسجد جامع سنیان، امام‌زاده شاه محمدتقی و پلاژ ساحلی اشاره کرد. حمام گله‌داری تبدیل به موزه‌ی مردم‌شناسی استان هرمزگان شده که در نوع خودش بسیار سرگرم‌کننده و آموزنده است.
  • مسجد گله داری بندر عباس با شماره‌ی 1595/3 در فهرست آثار ملی ایرانیان به ثبت رسیده.
این ستون‌ها برای بیش از 100 سال استوار بوده‌اند.
 نمای بیرونی مسجد گله‌داری با ستون‌های استوار و طاق‌های سفید.
راهنمای بازدید از مسجد گله داری بندر عباس
اولین چیزی که با دیدن مسجد گله داری بندر عباس توجه شما را جلب می‌کند حال و هوای روحانی خاص آن است که خیلی با فضای مکان‌های زیارتی مدینه و مکه شباهت دارد. به دلیل معماری مربع شکل، ستون‌های گچی بلند و سادگی آن، احساسی از خلوص و افتادگی در مقابل خداوند به شما می‌دهد. این مسجد صحنی نسبتا بزرگ و خودمانی دارد، بدون هرگونه تزئینات اضافه و پرتکلف؛ چون تمام توجه و حواس شما باید به سمت خانه‌ی خدا باشد و بی‌درنگ شما را به سمت خود بکشاند.
دور تا دور مسجد 24 ستون بزرگ و استوار قرار گرفته که پایین‌تنه‌‌ی آن استوانه‌ای است. این ستون‌ها از ارتفاع 2 متر با بالا تبدیل به طاق‌های زیبایی می‌شوند که به ظرافت گچ‌کاری شده‌اند. این تکرار و ضرب‌آهنگ ثابت نمای بیرونی مسجد گله داری بندر عباس را کاملا پوشش داده است. بین هر دو ستون دری چوبی قرار دارد که مسیر ورود و خروج به داخل مسجد است.
داخل شبستان مسجد حقیقتا شگفت‌انگیز است؛ 36 ستون که 16 تای آن‌ها شبیه ستون‌های بیرون هستند، در وسط شبستان قرار دارند. 20 ستون دیگر با ارتفاع کمتر، دور شبستان قرار گرفته‌اند و همه‌ی این ستون‌ها با استفاده از طاق‌های شکسته و گچ‌بری‌های چشم‌نواز به هم متصل شده‌اند. پوشش سقف مخلوطی از چوب، کلوخه و سیمان است که با تیر‌های چوبی به هم متصل شده‌اند. البته در مرمتی که در سال 1354 انجام شد، برای استحکام بیشتر بخش‌هایی را با استفاده از مصالح جدید محکم کرده‌اند. احتمالا چند دقیقه‌ای را باید در لابلای این ستون‌ها بگردید و سر به سقف مسجد بدوزید تا شاید کمی از دیدن آن‌ها سیر شوید.

محراب و منبر داخل مسجد بسیار زیبا است.
 داخل شبستان با ستون‌ها و محراب گچ‌کاری‌شده.
فضای روحانی داخل شبستان با استفاده از محرابی که در ضلع غربی قرار گرفته دو چندان شده. این محراب که در واقع منبر و جای سخنرانی روحانی مسجد هم هست حدود دو و نیم متر ارتفاع دارد و اطراف و داخل آن مملو از نقش‌های برجسته‌ی گچ‌کاری‌شده است. کف شبستان با موکت‌های سبزرنگ یکدستی که طرح سجاده دارد پوشانده شده. در واقع این مسجد تنها به دلیل قدمت و زیبایی تاریخی‌اش مورد بازدید گردشگران قرار می‌گیرد و هنوز محل تجمعات مذهبی و ادای فریضه‌ی نماز است؛ پس بهتر است وضو بگیرید و خودتان را برای نماز آماده کنید چون هیچ‌ جایی بهتر از مسجد گله داری بندر عباس برای خواندن نماز پیدا نمی‌کنید.

گلدسته‌ی مسجد از زاویه‌ی جنوبی به سختی دیده می‌شود.
 گلدسته‌ی مسجد گله‌داری بندر عباس که به زحمت دیده می‌شود.

یکی دیگر از بخش‌های زیبای مسجد گلدسته‌ی آن است. این گلدسته که 8 متر ارتفاع دارد در گذشته رو به ویرانی بود که خوشبختانه با مرمت جان تازه‌ای گرفته. داخل آن پلکانی وجود دارد که از آن برای بالا رفتن و اذان گفتن استفاده می‌شود؛ البته شما اجازه‌ی بالارفتن از آن را ندارید! خانه‌های زیادی در اطراف مسجد ساخته شده‌اند و این باعث شده بخشی از نمای آن پنهان شود. اگر این خانه‌ها صحن و ستون‌های مسجد را اشغال نمی‌کردند قطعا زیبایی آن بیشتر به چشم می‌آمد.

قصد سفر به بندرعباس را دارید؟ مطلب بهترین رستوران های بندرعباس را از دست ندهید.
برچسب(ها)
موقعیت(ها)

دوستام کیان صدام می‌کنن. عاشق موسیقی‌های سنگین و زیبایی‌های پیچیده هستم،‌ به خاطر همین سفر جذبم می‌کنه. چون یه فرآیند طولانی و دقیقه؛ باعث می‌شه برای یه مدت نامعلومی وارد داستان‌ها و درگیری‌های غیر قابل پیش‌بینی بشی. دانشجوام و درگیر کتاب، پرخور و درگیر غذا، شاداب و درگیر عشق. می‌نویسم تا تجربه‌ها و نظراتم را به بقیه به اشتراک بذارم می‌دونم که به درد می‌خوره.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4.3 3 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.