مصلی امام خمینی تهران از بزرگترین و با شکوهترین بناهای جهان اسلام است. ساخت این بنای عظیم از حدود 20 سال پیش آغاز شده اما وسعت زیاد، ویژگیهای کم نظیر بنا و شرایط خاص این پروژه باعث شد که همچنان بعد از گذشت این مدت زیاد، بخشهای زیادی از آن به صورت کامل به بهره برداری نرسد. با اینکه ساخت مصلی امام خمینی هنوز به اتمام نرسیده اما مراسم باشکوه نماز عید فطر و نمازهای جمعه با جمعیت میلیونی در این مصلی انجام میگیرد. علاوه بر این مصلی امام خمینی محل
نمایشگاه کتاب تهران نیز محسوب میشود و سالانه در فصل بهار میزبان میلیونها بازدید کننده از این نمایشگاه است. این کاربردها در کنار ویژگیهای کم نظیر مصلی همچون گنبد آن، این مصلی را به مکانی مذهبی، فرهنگی و سیاسی پایتخت ایران و حتی جهان اسلام تبدیل کرده است. با
اسمارتیز همراه باشید تا با این جاذبهی تهران بیشتر آشنا شویم.
شاید اینها را هم بپسندید!
نمایی از برگزاری مراسم نماز عید فطر در مصلی امام
بهترین زمان دیدن مصلی امام خمینی
مصلی امام از اوایل دهه 70 تا به امروز محل برگزاری نماز عید فطر به امامت رهبر انقلاب است. حضور میلیونی مردم در این مراسم باشکوه جلوه خاصی به مصلی امام میدهد که تنها در بزرگترین و معروفترین مساجد جهان اسلام میتوان نمونه آن را پیدا کرد. به همین دلیل بسیاری از افراد در روز عید فطر خود را از سراسر ایران به مصلی امام میرسانند تا در این مراسم با شکوه شرکت کنند. توریستها و مسافران زیادی نیز برای تماشای این مراسم آسمانی، روز عید فطر را به عنوان بهترین زمان بازدید از مصلی امام انتخاب میکنند.
علاوه بر این مدتی است که با پیشرفت ساخت قسمتهای دیگر، مراسم نماز جمعه نیز در مصلی امام انجام میشود. هر جمعه جمعیت عظیمی برای شرکت در این مراسم مذهبی و سیاسی خود را به مصلی امام میرسانند.
زمان برگزاری نمایشگاهها
چهل سرای مصلی امام هر ساله میزبان تعداد زیادی از نمایشگاههای داخلی و بین المللی میشود که گل سرسبد آنها نمایشگاه بین المللی کتاب تهران است. در اردیبهشت ماه هر سال این نمایشگاه بین المللی به مدت دو هفته در مصلی امام، میزبان میلیونها انسان فرهیخته و دوستدار کتاب است. روزهای برگزاری این نمایشگاه از جمله بهترین زمانهای بازدید از مصلی امام نیز خواهد بود.
در روزهای عادی نیز تعدادی از افراد برای تماشای شکوه گنبد و گلدستههای کم نظیر مصلی امام به همراه نحوه پیشرفت سایر قسمتهای این مصلی به آن سر میزنند. در این روزها به دلیل خلوت بودن مصلی میتوان به بخشهای مختلف آن به راحتی دسترسی پیدا کرد و دور از شلوغی از شکوه و عظمت این بنا لذت برد.
راههای دسترسی به مصلی امام
در همان زمان احداث مصلی امام، محلی را در زمینهای عباس آباد برای آن انتخاب کردند که از لحاظ دسترسی موقعیت مناسبی برای تجمعات میلیون مردم تهران داشته باشد. در حال حاضر نیز مصلی امام در بین 2 بزرگراه بزرگ تهران قرار دارد که دسترسی به آن را سادهتر میکند. این مصلی از شمال به بزرگراه سردار شهید قاسم سلیمانی، از غرب به بزرگراه مدرس دسترسی دارد. ورودی اصلی مصلی در جنوب و در خیابان شهید بهشتی قرار گرفته است. خیابان قنبر زاده در شرق، دیگر راه دسترسی به مصلی محسوب میشود.
آدرس ورودی اصلی مصلی امام: خیابان شهید بهشتی، روبروی خیابان میرعماد
دسترسی به مصلی امام از طریق متروخط یک
مترو تهران از سه سمت شرق، غرب و جنوب دسترسی مناسبی را به مصلی ایجاد کرده است. دو ایستگاه شهید بهشتی و ایستگاه مصلی امام پایانههایی هستند که برای دسترسی به مصلی میتوانید از آنها استفاده کنید. از شرق با استفاده از ایستگاه دروازه دولت و مترو تجریش، در جنوب استفاده از خط شماره یک مترو به سمت
تجریش و از غرب نیز استفاده از مسیر
میدان آزادی به تهران پارس تا ایستگاه دروازه دولت و از آنجا به سمت تجریش مهمترین راههای دسترسی به ایستگاههای شهید بهشتی و ایستگاه مصلی هستند.
دسترسی به مصلی امام از طریق اتوبوستعداد زیادی خطهای اتوبوس مستقیم به مصلی امام وجود دارد تا در زمان برگزاری مراسمات مذهبی، سیاسی و فرهنگی همچون نماز عید فطر، نماز جمعه و برگزاری نمایشگاه کتاب جمعیت میلیونی را به مصلی هدایت کند. ایستگاههای آزادی، تجریش، صادقیه، انقلاب، رسالت، امام حسین و ... مهمترین این ایستگاهها هستند. با استفاده از این خطوط اتوبوسرانی به سادگی میتوان به ایستگاه شهید بهشتی و ایستگاه جنوب مصلی یا ایستگاه شمال مصلی دسترسی پیدا کرد.
دسترسی به مصلی امام با خودرو شخصیهمانطور که گفته شد ورودی اصلی مصلی امام در خیابان شهید بهشتی قرار دارد. از طریق بزرگراه مدرس در غرب، خیابانهای میر عماد، مفتح و سهروردی از جنوب و در نهایت از خیابان قنبرزاده در شرق و شمال میتوان به خیابان شهید بهشتی دسترسی پیدا کرد. خروجی مصلی در بزرگراه سردار شهید قاسم سلیمانی نیز از مهمترین راههای دسترسی با خودرو شخصی به مصلی است. سه پارکینگ گلگشت (دسترسی از طریق بزرگراه قاسم سلیمانی)، پارکینگ لجستیک (دسترسی از خیابان مفتح) و پارکینگ درب شماره یک (دسترسی از خیابان شهید بهشتی) که مجموعاً ظرفیت 4500 خودرو را دارند مهمترین پارکینگهای مصلی محسوب میشوند.
صفوف نمازگزاران در مصلی امام
هزینه بلیط و ساعات دسترسی
در تمام ساعات روز میتوان به مصلی امام دسترسی داشت و محدودیتی برای نمازگزاران یا مسافرانی که قصد ورود به مصلی را دارند وجود نخواهد داشت. همچنین دسترسی به بخشهای اصلی مصلی همچون شبستان، گنبد اصلی و ... به صورت کاملاً رایگان امکان پذیر بوده و هیچگونه بلیط یا وجهی از نمازگزاران و مسافران دریافت نخواهد شد. با این حال بخشهای نمایشگاهی و قسمتهای خاص مصلی دارای شرایط متفاوتتری هستند. ساعات برگزاری نمایشگاههای مختلف با هم تفاوت دارد و ممکن است برای بعضی از نمایشگاهها هزینه ورودی نیز در نظر گرفته شود.
ماکت طرح اصلی مصلی امام
دانستنیهای مصلی امام
ایده اولیه برای ساخت مصلی امام در سال 1361 ارائه گردید و کار ساخت آن از اواسط دهه 60 آغاز شد. طرح اصلی این مصلی شامل 14 گلدسته، 12 صحن، 5 ورودی است که اشاره به 14 معصوم، 12 امام شیعیان و 5 تن آل عبا دارد. ایوان بزرگ مصلی با ارتفاع 72 متر و گنبد مسجد جامع با ارتفاع 63 متر از جمله بزرگترین بناها در نوع خود در جهان هستند. در مجموع وسعت این مصلی به حدود 65 هکتار میرسد. دکتر پرویز موئید عهد معمار و طراح اصلی مصلی تهران است.
در هنگام برپایی نماز عید فطر و نماز جمعه حدود 200 هزار نفر نماز گزار در صحن مصلی امام تجمع میکنند که از جمله بزرگترین نمازهای جماعت در جهان اسلام محسوب میشود. با کامل شدن تمامی قسمتها امکان حضور بیش از 500 هزار نمازگزار به صورت همزمان در مصلی امام فراهم خواهد شد.
در طول برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب، مصلی امام میزبان بیش از 5.5 میلیون نفر است. این عدد هر ساله حدود 10 تا 15 درصد رشد میکند.
ایوان مصلی امام سازه ای کم نظیر در معماری جهان اسلام
راهنمای بازدید از مصلی امام
زمانی که وارد مصلی تهران میشوید بیش از هرچیزی، عظمت گنبد و دو گلدسته ساخته شده مصلی شما را شگفت زده خواهد کرد. گلدستههای مصلی با 140 متر ارتفاع از جمله بزرگترین گلدستههای ساخته شده در جهان اسلام هستند. گنبد بینظیر مسجد جامع با ارتفاع 63 متری نیز قطعاً شما را شگفت زده خواهد کرد. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم بازدید خود را از مسجد جامع مصلی شروع کنید. بعد از بازدید از مسجد جامع به همراه تماشای عظمت گنبد و گلدستههای آن، پیشنهاد میکنیم به ایوان بزرگ مصلی سر بزنید.
ایوان بزرگ مصلی با 110 متر دهانه و 110 متر طول به همراه 72 متر ارتفاع
سازهای بی نظیر است که بخشی از آن ساخته شده و همچنان مراحل تکمیل آن
ادامه دارد. زمانی که خود را در زیر این ایوان بی نظیر میبینید نا خودآگاه
اسیر عظمت و بزرگی آن خواهید شد.
شبستان اصلی در شمال و رواقهای غربی و شرقی از دیگر قسمتهای مهم بنای مصلای امام هستند. شبستان اصلی با ظرفیت 38 هزار نفر برای اقامه نماز خود به 5 شبستان کوچکتر تقسیم میشود. کتیبههای زیبا به همراه گچ بریها و کاشیکاریها زیبایی و شکوه خاصی به این شبستان دادهاند. به همین دلیل توصیه میکنیم حتماً بازدید از شبستان را در برنامه خود قرار دهید و از زیباییهای آن لذت ببرید.
چهل سرا محل اصلی نمایشگاههای مصلی امام است. این قسمت از مصلی امام شامل بخشهای مختلفی میشود که به وسیله داربستها و سایر سازههای موقت از بخشهای دیگر مصلی جدا شدهاند. برگزاری نمایشگاههای بین المللی داخلی و خارجی سالانه میلیونها نفر را به مصلی تهران میکشاند. در این قسمت از مصلی غرفههای مواد غذایی را نیز میتوان پیدا کرد. انواع فست فودها مهمترین غرفههای این بخش هستند. در هنگام بازدید از بخش نمایشگاهی میتوانید به این غرفهها نیز سر بزنید.
شاید مطلب «
حرم امام خمینی» هم برای شما جذاب باشد.