2/1 میلیارد نفر در هند زندگی میکنند و همین جمعیت بالا باعث شده تا این کشور مجموعهای از آدمها با زبان، اعتقادات و آداب و رسوم دینی و آیینی باشد. حداقل 9 دین شناخته شده در این کشور هست. به خاطر همین تنوع دینی و آیینی، معابد مختلف و متفاوتی با ظرافت کامل در سراسر هند و برای پیروانشان ساخته شدند که هرکدام ویژگیهای جالبی دارند. با هم 8 تا از این
را مرور میکنیم.
شاید اینها را هم بپسندید!
تنوع پیروان دینی و آیینی در هند
طبق آخرین سرشماری انجام شده، 80 درصد مردم هند هندو و 14 درصد آنها مسلمان هستند. اما ترکیب اعتقادات مردم با توجه به مناطق مختلف، متفاوت است. برای مثال در ایالت غربی ماهاراشترا، یعنی جایی که بمبئی قرار دارد، جمعیت بوداییها بیشتر هستند، درحالیکه شمال پنجاب محل زندگی جمعیت زیادی از معتقدان به مذهب سیک است.
معبد ویشنو دیوی
معبد ویشنو دیوی که حدود 1600 متر بالاتر از سطح دریا و در شمال هند واقع شده، هر ساله پذیرای تقریبا هشت میلیون زائر است که برای عبادت در غار مقدس مادر به این معبد میآیند.
این سفر که معمولا از طریق پیادهروی در مسیری 12 کیلومتری صورت میگیرد، برای فردی با وضعیت جسمی مناسب حدود 6 ساعت طول میکشد. از آنجایی که بیشتر این مسیر سربالایی است، در طول مسیر مکانهایی برای صرف غذا، استراحت یا اقامت شبانه وجود دارد.
افراد مسن، بیمار یا مجروح میتوانند درخواست کنند تا روی یک تخت روان تا بالای تپه حمل شوند. همچنین میتوانید سوار بر اسب و یا حتی یک هلیکوپتر به معبد ویشنو دیوی بروید.
زمانی که به معبد میرسید، اطرافتان را جنگلهای انبوه و کوهستانها احاطه کردهاند. با توجه به زمانی که از معبد بازدید میکنید با مناظر متفاوتی مواجه خواهید شد، ممکن است این مناظر با سایههای شفاف سبز پوشانده شده باشند و یا زیر پتویی از برف سفید بدرخشند.
یک ماشین کابلی وجود دارد که بازدیدکنندگان را از معبد اصلی به بهیرا بابا میبرد که یک معبد مقدس در فاصلهی 1.5 کیلومتری کوهستان است.
موقعیت: کاترا، کشمیر تحت کنترل هندوستان
گوردورای طلایی یا معبد طلایی
معبد طلایی که معبد معروف برای پیروان مذهب سیک است و در شمال هند واقع شده، به خاطر نمایی طلاییاش نامگذاری و معروف شده. این معبد از ورقهای طلای خالص ساخته شده است.
این معبد که متعلق به قرن شانزدهم است به عنوان محل اصلی پرستش مذهب سیک شناخته میشود. به همین دلیل برای مریدان این مذهب معمول است که حداقل یک بار در طول زندگی خود این معبد را زیارت کنند.
معبد طلایی را میتوان به عنوان یک اثر هنری در نظر گرفت. در داخب معبد میتوانید نقاشیهای رنگارنگ و موزائیکهای کاشی کری شدهی پیچیدهای را پیدا کنید. این معبد کاملا با سبک معماری مغولی ساخته شده است.
دلیل دیگری هم برای معروفیت معبد طلایی وجود دارد؛ آن هم لنگر آن است که مکانی برای غذا دادن به افراد نیازمند است. این لنگر در طول روز به بیش از 100 هزار نفر غذا میدهد و معمولا با عنوان بزرگترین «آشپزخانهی رایگان» جهان شناخته میشود.
موقعیت: امریتسار، پنجاب
معبد تریپاتی تریومالا بالاجی
معبد تریپاتی تریومالا بالاجی سالانه بیش از 40 میلیون بازدیدکننده دارد
معبد تریپاتی تریومالا بالاجی که در تپههای تریومالا در جنوب هند واقع شده، هر ساله بیش از 40 میلیون بازدید کننده دارد. تصور میشود تاریخ ساخت این معبد هندویی که به سبک دراویدی احداث شده است، به قن چهارم برمیگردد، هرچند تاریخ دقیق ساخت آن مشخص نیست.
ابهت معماری این بنا در میان نقاشیهای زیاد دیوار بیرونی، دریاچهی 1.5 هکتاری و برجهای طلایی و سفید اطراف معبد، بازدیدکنندگان و کسانی که به قصد زیارت آمدهاند را به یک اندازه تحت تاثیر قرار میدهد.
بسیاری از زائران سر خود را در معبد میتراشند، زیرا اعتقاد بر این است که این کار موجب تقویت احساس تواضع آنها میشود.
برای ورود به سالن عمومی بهتر است به صورت آنلاین بلیط تهیه کنید، زیرا این معبد یکی از پر رفت و آمدترین مکانهای مذهبی در هند است.
موقعیت: تیروپاتی، آندرا پرادش
معبد سوامناراین آکشاردام
رقصندههای هندی در مراسم افتتاح آرکشاردام
معبد آکشاردام در دهلی، از بزرگترین معابد هندو در جهان محسوب میشود و نمونهای قابل توجه از معماری هند است. ممکن است آکشاردام از نظر ظاهری باستانی به نظر برسد، ولی این معبد در سال 2005 و به سبک سنتی ساخته شد.
ساخت این معبد از مصالح مرغوبی مانند ماسه سنگ صورتی راجستانی و سنگ مرمر ایتالیایی حدود 5 سال طول کشید و از 11 هزار صنعتگر در ساخت آکشاردام همکاری کردهاند.
امکان ندارد بتوانید نگاهتان را از این بنا بگیرید. معبد اصلی آکشاردام به نام مندیر 42 متر ارتفاع دارد و با وجود 9 گنبد، صدها حکاکی و مجسمهی فیلهایی که به اندازهی حیوانات واقعی هستند، بسیار رنگارنگ و چشمگیر است.
در آکشاردام فقط چیزهای سنتی پیدا نمیکنید. در میان سالنها و باغهای 60 هکتاری، مجموعهای از نمایشگاهای پیشرفته، یک سینمای IMAX و حتی یک آبنما وجود دارد.
موقعیت: دهلی نو
معبد لوتوس
معبد لوتوس در سال 1986 ساخته شده
یکی دیگر از زیباییهای مدرن شهر دهلی نو، معبد لوتوس است که روزانه بیش از 10 هزار بازدیدکننده دارد. این معبد که در سال 1986 ساخته شده، یکی از هفت محل اصلی عبادت مذهب بهائی در جهان است. برج سفید و جذابی که توسط معمار ایرانی آمریکایی به نام فریبرز صهبا ساخته شده، 27 قطعهی مرمری دارد که برای تشکیل دادن یک شکوفهی نیلوفر منحنی شدهاند. نیلوفر یا لوتوس نشانهی الوهیت و خلوص است.
از آنجایی که در عقاید بهائی، عدد 9 به معنای وحدت است، معبد لوتوس هم در کل از 9 ضلع و 9 حوضچه تشکیل شده است.
موقعیت: دهلی نو
معبد ماهابودی
نمایی از معبد مقدس مهابودی در هند
معبد ماهابودی یکی از مهمترین مکانهای مذهب بودایی محسوب میشود. این معبد جایی است که گواتما بودا یا سیذارتا گواتما، در زیر درخت افسانهای بودا به روشنگری رسیده است. به همین دلیل زائران از تمام نقاط دنیا برای زیارت در معبد مهابودی به هند میآیند.
این محل 11.9 هکتاری که در یونسکو هم به ثبت رسیده است، در قرن پنجم ساخته شده و ترکیب زیبایی از ماسه سنگهیا سفید و صورتی و همچنین حکاکیهای پیچیده را به نمایش میگذارد.
چشمگیرترین بنای این معبد، معبد اصلی هرمی شکلی است که 54 متر ارتفاع دارد و نمای آجری آن برفراز تمام مناظر قرار گرفته است. کسانی که به دنبال درخت معروف بودا میگردند، بهتر است بدانند که این درخت دیگر در این معبد وجود ندارد، ولی نهالی قلمه زده از آن در محوطهی معبد کاشته شده است.
موقعیت: بدهیا، بیهار
معبد میناکشی
ورودی چشمگیر معبد میناکشی
برای بازدید از معبد میناکشی که در قرن اول ساخته شده است، ابتدا باید از ورودی نفس گیر آن بگذرید. در ورودی معبد چهار گوپورا یا برج عظیم برپا شدهاند که با صدها و هزاران مجسمهی رنگارنگ از خدایان، حیوانات و شیاطین زینت داده شدهاند.
در داخل معبد هم مجموعه دیوارهای 15 هکتاری وجود دارد که با وجود مجوطههای متحدالمرکز، پیادهروهای احاطه شده با ستونها و بازارهای پر جنب و جوش مانند یک هزارتو به نظر میرسد.
از نظر خیلیها برجستهترین بخش این مکان سالن هزار ستون است که تبدیل به یک موزهی تاریخ و هنر شده و صدها مجسمهی سنگی را به نمایش میگذارد. ولی باید برای روبرو شدن با جمعیت آماده باشید. معبد میناکشی یکی دیگر از مکانهای محبوب زیارتی است که هر روز تقریبا 25 هزار بازدید کننده دارد.
موقعیت: مادورای، تامیل نادو
معبد بریهادیسوارار
معبد بریهادیسوارار یکی از مجموعه معابد بزرگ Living Chola است که در فهرست یونسکو هم قرار دارد و علاوه بر اینکه یکی از بزرگترین معابد جنوب هندئ محسوب میشود، زیباترین آنها نیز هست.
نام مستعار بریهادیسوارار «معبد بزرگ» است و اولین معبد تمام گرانیتی در جهان است که در قرن یازدهم و به سبک دراویدی ساخته شد. این معبد هنوز هم مجلل به نظر میرسد. در داخل ساختار سنگی معبد که به رنگ طلایی میدرخشد، گنجینههای بیشتری انتظار شما را میکشند، از جمله نقاشیهای دیواری باستانی، حکاکیهای پیچیده و مجسمههای متنوع.
موقعیت: تنجاوور، تامیل نادو