اگر از علاقهمندان به تاریخ ایران باستان و بناهای کهن ایرانی هستید حتما نام آتشکدههای زرتشتی را شنیدهاید. آتشگاه مهربین اصفهان نیز در بین قدیمیترین و جذابترین آتشکدهها و در بین مکانهای تاریخی مهم شهر قرار دارد و ورود آن برای تمامی علاقهمندان آزاد است. برای اطلاعات بیشتر درباره
آتشگاه اصفهان ادامه مطلب را از دست ندهید.
قدمت و پیشینه آتشگاه اصفهان
آتشکده اصفهان، در بین قدیمیترین آتشگاههای ایران قرار دارد. در واقع ساخت این بنا به 6 قرن پیش از میلاد مسیح بازمیگردد که سالم ماندن آن، نشان از مهندسی دقیق آن زمان دارد. آتشگاهها استفاده گوناگونی داشتند که در اولین قدم از آنها به عنوان مکانی برای پرستش خدای یکتا استفاده میشد. خیلیها تصور میکنند که به دلیل مقدس بودن آتش در دین زرتشتی، آنها آتشپرست هستند. اما باید بگوییم که آتش در دین زرتشتی کاری همانند مُهر برای مسلمانان را انجام میدهد و آنها نیز یکتاپرست بودند. از موارد دیگر کاربرد آتشگاه میتوان به محل جمع شدن مردم، محل سخنرانی شاهان، محل نگهداری جواهرات و اشیا زینتی حاکمان و اعلام اتفاقات مهم مانند جنگ و صلح نام برد.
آتش آتشکدهها هیچگاه خاموش نمیشدند که به اصطلاح آنها را "آتش جاویدان" مینامیدند. با وجود آن که سالیان درازیست که از خاموش شدن این آتشگاه میگذرد اما هنوز هم در بین علاقهمندان به تاریخ و فرهنگ کهن ایران زمین، نقشی اساسی دارد. تنها استفاده امروزی از آتشگاه اصفهان، بازدید گردشگران و مسافران ایرانی و خارجی است.
معماری آتشگاه اصفهان را یک بنای مدور نه چندان بلند شکل میدهد که هشت ضلع دارد. درون هر ضلع نیز پنجرهای رو به بیرون باز شده است که نور آتش را به بیرون از آتشگاه هدایت میکند. ساخته شدن آتشگاه بر بلندی تپه بدین معنا بود که هم به تمامی شهر اشراف داشته باشد (برای دیدبانی و مراقبت از شهر) و هم از تمامی نقاط شهر قابل مشاهده باشد (برای اعلام اخبار رسمی و همچنین پرستش خدا). در کنار ساختمان اتشگاه اصفهان، دژ مهربین قرار دارد که محل استقرار موبدان و نگهبانان معبد در نظر گرفته میشد.
عکسی از درون دژ | عکس از رسول شجاعی
بهترین زمان بازدید از آتشگاه اصفهان
مکان قرارگیری آتشگاه در بین جاده اصفهان به سمت نجف آباد است و اگرچه به شهر نزدیک است اما از امکانات خوبی برای مسافران برخوردار نیست. بهترین زمان برای سفر و بازدید از این مکان تاریخی در روزهای خشک و نسبتا خنک سال خواهد بود. آب و هوای اصفهان به دلیل نزدیکی با کویر و مناطق کمآب، خشک و گرمست که سفر و گردش را در ایام تابستان یا زمستان سخت و دشوار خواهد کرد. مسافران سرپناهی برای در امان ماندن از باران و برف زمستانی یا آفتاب سوزان تابستانی ندارند و پیشنهاد میکنیم برای بازدید از مجموعه آتشگاه اصفهان، فصل بهار را انتخاب کنید.
بهترین ماه برای مسافرت به اصفهان دو ماه اردیبهشت و خرداد است که هوا از سرمای زمستان فاصله گرفته و هنوز سختی گرمای تابستان وجود ندارد. علاوه بر آن، شلوغی بیش از حدی که در ایام تعطیلات عید نوروز و اوایل سال رخ میدهد را، تجربه نخواهید کرد. قیمت هتلها و اقامتگاههای دیگر نیز در این ایام، کمتر از حد معمول خواهد بود.
راههای دسترسی به آتشگاه اصفهان
مسیر دسترسی به آتشگاه اصفهان بسیار مشخص و معلوم است. کافیست از طریق بزرگراه خرازی یا خیابان جهاد وارد بلوار آتشگاه شده و به سمت نجف آباد حرکت کنید. بعد از گذشت 8 کیلومتر میتوانید ورودی آتشگاه اصفهان را بیابید. با توجه به این که آتشگاه بر بلندای صخره ساخته شده، باید توانایی پیادهروی در کوه و بالا رفتن از آن را داشته باشید. مسیر رسیدن به بالای تپه، کمی ناهوار و سخت است که رفتن به آتشگاه را برای بیشتر مردم غیرممکن میسازد. فاصله کم آتشگاه با مجموعه
منارجنبان نیز میتواند فرصت خوبی برای بازدید از هر دو مکان باشد. برای رسیدن به منارجنبان باید به اندازه 2 کیلومتر به سمت اصفهان حرکت کنید. میتوانید در یک روز و با کمی حوصله و فرصت زمانی، هر دو مجموعه را ببینید.
هزینهی ورودی و ساعات دسترسی
هزینه ورود به مجموعه آتشگاه ماربین اصفهان برای مسافران و گردشگران ایرانی 15000 تومان برای هر نفر در نظر گرفته شده که کمی گران به نظر میرسد. به وجود آن که این مبلغ برای بالا بردن کیفیت خدمات و مرمت بنا دریافت میشود اما روز به روز بر احتمال تخریب و از بین رفتن بنا اضافه میشود. تا کنون مکانی برای استراحت و نشستن مسافران یا محلی برای اقامتهای کوتاه مدت چند ساعته در نظر گرفته نشده یا مسیری برای ایجاد سهولت در رفت و آمد گردشگران تعبیه نکردهاند.
مجموعه توریستی آتشگاه اصفهان همه روزه از ساعت 9 صبح تا 9 شب باز بوده و ورود آن برای عموم آزاد است. میتوانید صبح به منارجنبان بروید و ظهر غذاخوریها و رستورانهای اطراف آتشکده را بیایید. بعد از استراحت کوتاه و خنکتر شدن هوا هم، وقت رفتن به آتشگاه میرسد.
منظره دوردست و اطراف تپه آتشگاه اصفهان
دانستیهایی در مورد آتشگاه اصفهان
- آتشکده مهربین در منطقهای به نام دژ مهربین قرار دارد و در میان 7 آتشکده بزرگ دوره قباد ساسانی جای دارد.
- آتشگاه مهربین اصفهان در میان 3 اثر قدیمی به جای مانده از دوران باستان قرار دارد.
- علاوه بر بنای اصلی آتشگاه، تعدادی خانه و اتاق کوچک نیز که احتمالا برای
اقامت موبدان و گردانندگان آتشگاه بوده در بالای تپه قرار دارد.
- مسیر بالا رفتن از تپه به شکل مارپیچ و زیگزاگ طراحی شده اما هنوز هم بالا رفتن از آن برای همه ممکن نیست.
- ارتفاع محل بنای آتشگاه اصفهان تا سطح جاده حدود 105 متر است که دید نسبتا خوبی را از شهر اصفهان و روستاهای اطراف آن به بیننده میدهد.
راهنمای رفتن به آتشگاه اصفهان
ساختمان مدور آتشگاه در بالاترین نقطه تپه باستانی اصفهان است که چندین میلیون سال از به وجود آمدن آن میگذرد. اتاقکی 8 گوشه که در هر گوشه پنجرهای رو به بیرون دارد. بازدید از آتشگاه اصفهان اگرچه نیاز به امکانات زیاد و وسیله خاصی ندارد، اما رعایت نکاتی را طلب میکند که هر کدام به زیبایی سفر شما میافزاید:
- زمان مناسبی را برای رفتن به آتشگاه انتخاب کنید: آتشگاه از 9 صبح تا 9 شب
در دسترس شماست اما رفتن خود را به زمان خیلی زود یا دیر موکول نکنید.
تماشای شهر و مناظر اطراف از بلندای تپه میتواند جذاب باشد. تماشای غروب
خورشید در میان پنجرههای آتشگاه و عکسبرداری از آن، خیالانگیز و جالب
است.
- کفش مناسب بپوشید: مسیر رفتن به بالای تپه کمی صعبالعبور و خاکیست.
داشتن کفش مناسب به شما کمک میکند که با خستگی کمتر و بدون آسیب از تپه
بالا بروید. مسیر زیگزاک بالا رفتن از تپه شامل خاک و سنگریزههای کوچک و
بزرگ است که عبور و مرور را برای همگان غیرممکن میسازد.
- خودروی شخصی به همراه داشته باشید: برای مسیری مانند راه آتشگاه اصفهان که خارج از
محدوده شهریست باید رفت و آمدهای خود را در نظر داشته باشید. آخرین
ایستگاه اتوبوس در 8 کیلومتری شماست و از ایستگاه مترو هم خبری نیست. البته
میتوانید رفت و آمدهای خود را با تاکسیهای اینترنتی جدید انجام دهید اما
اگر دسترسی به خودروی شخصی دارید بهترین گزینه استفاده از آن است. پارکینگ
آتشگاه اصفهان نیز در تمام ساعات باز بودن مجموعه، باز است و میتوانید از آن
بهره ببرید.
- اقامت در نزدیکی آتشگاه؛ گزینهای برای رفت و آمد کمتر: در نزدیکی آتشگاه
مرکز اقامت فرهنگیان قرار دارد که محل خوبی برای اقامتهای کوتاه مدت و
بلند مدت فرهنگیان شاغل و بازنشسته کشوریست. برای دیگر مسافرین هم که
امکان استفاده از خدمات فرهنگیان را ندارند، هتلهای ساسانیان کریمی، آستان
مقدس امازاده شمسالدین و باغ علی خاکزار با کیفیت مناسب و قیمتهای بسیار
کمتر از هتلهای درون شهر وجود دارد.
- از دیدن جاذبههای اطراف غافل نشوید: علاوه بر مجموعه آتشگاه و منارجنبان
که در نزدیکی هم هستند، جاذبههای دیدنی و توریستی دیگری هم در فاصله کمی
از شما قرار دارد. برای مثال پل آتشگاه بر روی ساحل زاینده رود واقع شده و
در سمت دیگر جاده قرار دارد. باغ اسدالله میرزایی، پارک ساحلی ناژوان،
مجتمع فرهنگی اردیبهشت و باغ بابا حیدر از دیدنیهای نزدیک به آتشگاهست که
دیدن آنها خالی از لطف نیست.
- از نوشتن و تخریب بنا بپرهیزید: اگر از آن دسته مسافرانی هستید که سعی
دارید تا با نوشتن یادگاری بر روی بناهای تاریخی، نامی از خود به جای
بگذارید بهتر است از انجام آن صرف نظر کنید. نبود رسیدگی کافی و مرمت منظم
باعث شده که بنا به خودی خود در معرض خطر تخریب قرار بگیرد و نیازی به
تخریب از سمت شما نخواهد بود.