بازار بزرگ تهران

21 آبان، 1398
14 آبان، 1398
مدت مطالعه :
اگر به خرید در تهران علاقه دارید حتما نامی از بازار تهران شنیده‌اید. حتی ساکنین شهرهای اطراف را برای خرید و گذران وقت، به اینجا می‌کشاند. پس بیایید نگاهی بیندازیم به بازاری به قدمت تاریخ تهران! با اسمارتیز همراه باشید.
 
تاریخچه بازار قدیمی تهران
قدمت بازار تهران به دوره صفویه برمی‌گردد. اولین بناهای بازار در زمان شاه طهماسب صفوی ساخته شده و به مرور زمان به تعداد مغازه‌ها و سراهای بازار افزوده شده است. از زمان ناصرالدین شاه اما، بازار با ساخت ورودی منحصر به فرد و با معماری مشخص، رنگ و بوی تازه‌ای گرفت و نقش مهمتری در احوال اقتصادی و اجتماعی تهران بازی کرد. با گسترش بازارچه و راسته‌های مختلف و همجواری تجار و علمای دینی مسجد بازار، فرهنگ و مذهب نیز وارد بازار شد.
بازار قدیمی تهران
آجیل شب عید خود را از بازار بزرگ تهران بخرید | عکس: میرکو کونکا
در همین زمان بود که نقش بازار بزرگ تهران به عنوان نبض جریانات مردمی انقلابی پر رنگ‌تر از گذشته شد. اکنون اما بازار تهران را جدای از نقش اقتصادی آن، می‌توان به عنوان اثری تاریخی و با معماری ایرانی اسلامی شاخص در نظر گرفت. نحوه ساخت قسمت‌های مسقف بازار به شکل گنبدهای در هم تنیده است که در هر دو سمت راسته، مغازه‌ها و تجارت‌خانه‌های متفاوتی قرار دارد. گاها در میانه مسیر به تقاطع‌هایی برخورد می‌کنیم که معروف به چهارسوق هستند و عمدتا پایان یک دسته مشاغل و شروع دسته بعدی را نشان می‌دهند.
معماری ایرانی اسلامی بازار تهران به همان سبکی می‌باشد که در اکثر بازارهای قدیمی ایران مانند بازار تبریز، زنجان، بیرجند و مشهد قابل مشاهده است. حتی اگر به دنبال خرید چیزی نباشید، می‌توانید با دیدن مناظر شگفت‌انگیز بازار لذت کافی را ببرید. در میان راسته‌های قدیمی قدم بزنید، در مسجد امام عبادت کنید، در رستوران‌ها و غذاخوری‌های معروف بازار مانند رستوران مسلم و فلافلی مروی غذا بخورید و هر چه که به چشمتان زیبا آمد بخرید.
رستوران مسلم بازار بزرگ
ته‌چین رستوران مسلم را در بازار بزرگ تهران بخورید | عکس: سامان شهامت جاوید
پتانسیل‌های بالای بازار بزرگ تهران به عنوان مکانی گردشگری و دیدنی، آن را در زمره بازارهایی قرار داده که چیزی فراتر از خرید و فروش کالا هستند. همچین مکانی را نمی‌شود در یکی دو ساعت گشت و باید یک روز خود را برای گردش و پیاده‌روی در بازار خالی کنید.
بهترین زمان رفتن به بازار تهران
بهترین زمان رفتن به بازار تهران را نوع خرید شما مشخص می‌کند. کالاهای مختلفی در سراها و پاساژهای بازار فروخته می‌شود که از آن‌ها می‌توان به خشکبار، پوشاک زنانه، طلا و جواهر، ساعت و کیف، لوازم آرایشی، لوازم خانگی و لوازم تحریر اشاره کرد. خرید هر کدام از این وسایل می‌تواند فصل‌های فروش متفاوتی را داشته باشد. برای مثال شلوغ‌ترین زمان خرید وسایل تحریر و کیف در ماه شهریور است که کم کم به باز شدن مدرسه‌ها نزدیک می‌شویم. مسقف بودن قسمت اعظم بازار باعث می‌شود که خریداران از گزند باران و آفتاب در امان باشند و می‌توانید در تمامی ساعت کاری از 8 صبح تا 11 شب به بازار سری بزنید. برای گشت طولانی مدت در بازار یکی از نگرانی‌ها می‌تواند پیدا کردن استراحتگاه و غذاخوری باشد اما نکته جالب در مورد بازار قدیمی تهران این است که در هر راسته کبابی‌ها و سفره‌خانه‌های سنتی آماده پذیرایی از شما با بهترین منوی سنتی و ایرانی هستند.
بازار قدیمی تهران
بازار بزرگ تهران بسیار شلوغ است | عکس: تیم یانسن
راه دسترسی به بازار تهران
بازار تهران در میان چهار خیابان مرکزی شهر یعنی خیام، مولوی، مصطفی خمینی و 15 خرداد محصور شده است. به راحتی می‌توانید از بزرگی بازار به اهمیت و نقش آن در اقتصاد شهر پی ببرید. از هر مسیری که به یکی از این 4 خیابان مراجعه کنید می‌توانید وارد بازار شوید. این بازار شامل سراها، تیمچه‌ها و راسته‌های مختلف و متعدد است که هر کدام برای دسته خاصی به وجود آمده‌اند و هر کدام از خیابان‌های اصلی به گوشه و کنار بازار متصل می‌شود. دو ایستگاه متروی میدان محمدیه و میدان 15 خرداد دو ایستگاهی است که ابتدا و انتهای ضلع خیام بازار را پوشش می‌دهد. در راسته خیابان مولوی اما سه ایستگاه اتوبوس تندرو می‌تواند گزینه خوبی برای رفت و آمد با وسیله نقلیه عمومی باشد.
با در نظر گرفتن موقعیت بازار در شهر و محدوده طرح ترافیک بازار، کمی باید در استفاده از خودروی شخصی محتاط باشید. با اطلاع یافتن از محدودیت‌های ترافیکی می‌توانید از تمامی مسیرهای منتهی به بازار کار خود را به انجام برسانید. البته پارکینگ مشخصی برای بازار تهران وجود ندارد و باید خودروی خود را در میان کوچه پس کوچه‌های پارک کنید. همچنین بعضی از مسیرها به پیاده راه تبدیل شده و نمی‌توانید با ماشین تا نزدیکی بازار بروید. بنابراین بهترین راه این است که با خط متر 1 به ایستگاه امام خمینی یا 15 خرداد بروید و به بازار برسید.
راسته‌های بازار
راسته‌های بازار
ساعات دسترسی به بازار تهران
بازار تهران در تمامی ساعت روز باز است. از اولین ساعات روز (8 یا 9 صبح) به نسبت تمامی بازارچه‌ها و پاسازهای درون بازار باز شده و همه مغازه‌ها آماده فروش محصولات و ارائه خدمات خود می‌شوند. این کار تا نزدیک به ساعت 12 شب نیز ادامه خواهد داشت. مغازه‌های داخلی‌تر و پاساژها زودتر از بقیه مغازه‌ها بسته می‌شوند. اوج شلوغی بازار در ساعات 10 تا 12 صبح و از 5 عصر تا 8 شب است. البته جمعه‌ها عمده مغازه‌های بازار بسته هستند. از خرده‌فروشی‌های مختلف گرفته تا عمده‌فروشی‌های بزرگ، همه نوع وسیله ر ا می‌توانید در بازار بیابید اما باید گشت و گذار و توانایی پیاده‌روی زیاد را نیز داشته باشید.

“نمی‌توانید انتظار داشته باشید که در بازاری به وسعت بازار بزرگ تهران، به سرعت و راحتی محصول مورد نظرتان را بیابید.”


اگر مدت زمان طولانی هم در بازار بودید و خواستید چیزی میل کنید هم می‌توانید از غذاخوری‌های عمدتا سنتی و چلو کبابی‌های معروف بازار بهره ببرید. مطمئن باشید که نشستن در میان شلوغی بازار و تماشای فضای سنتی بازار خوردن غذا را برای شما دلچسب‌تر خواهد کرد.
در ابتدای هر فصل، عمده مغازه‌ها اقدام به فروش حراج و با تخفیف ویژه می‌کنند. برای مثال در اوایل پاییز و زمستان می‌توانید از حراجی‌های لوازم تحریر، لباس‌های زمستانی نظیر پالتو و کاپشن، کیف و کفش مدرسه بهره ببرید. در انتهای هر سال و اوایل عید نیز بساط فروش پارچه و لباس نو به راه است که یقینا قیمتی کمتر از دیگر مغازه‌های شهر دارد.
دانستی‌هایی در مورد بازار بزرگ تهران
  • بازار تهران از بزرگترین بازارهای ایران و حتی خاورمیانه است.
  • بازار تهران را می‌توان به مغازه‌های تجاری، غذاخوری‌های سنتی، مساجد، گذرها و تیمچه‌های مختلف تقسیم کرد.
  • تنوع قیمتی و کالایی بالای بازار تهران باعث شده که از هر قشر و سلیقه‌ای محصولی در بازار وجود داشته باشد. با رفتن به بازار قدیمی تهران قطعا دست خالی بر نخواهید گشت.
گذر قدیمی در بازار تهران
گذر قدیمی در بازار تهران
راهنمای رفتن به بازار بزرگ تهران
بازار رفتن و خرید کردن دلیل می‌خواهد. نمی‌توانید همینطور وارد بازاری مانند بازار تهران شوید و انتظار داشته باشید که به سرعت به نیازهای خود برسید. این بازار مانند شهری پر پیچ و خم شما را در خود غرق می‌کند. بهترین کاری که قبل از رفتن به بازارهایی مانند بازار تهران می‌توانید انجام دهید آن است که ابتدا لیست خریدی از تمام وسایل مورد نیازتان و راسته مربوطه آن تهیه کنید. برای مثال برای خرید خشکبار می‌توانید ابتدا بازار چهارسوق را گشت بزنید. راسته جعفری برای پوشاک زنانه و دخترانه مناسب است. برای طلا و جواهر، راسته زرگرها؛ برای لوازم خانگی، حاجب الدوله؛ برای لوازم تحریر، بازار بین‌الحرمین؛ کوچه مروی برای لوازم آرایشی و پاساژ مشیر خلوت برای خرید کیف و کوله مناسب هستند. بازار بزرگ تهران همانطور که در بالا گفتیم، دارای تیمچه‌ها و سراهای زیادی است که هر کدام مربوط به مشاغل خاصی می‌شود. با انتخاب و تهیه لیست خرید می‌توانید با سرعت بیشتری به وسایل مورد نیاز خود برسید.
دست فروش های بازار بزرگ تهران
دست‌فروش‌های بازار بزرگ تهران را فراموش نکنید | عکس: روزبه فولادی
نکته مهمتر که قبل از رفتن به بازار تهران باید در نظر داشته باشید، آن است که برای رفتن به بازار ساعات اولیه روز و یا نهایتا اوایل عصر را در نظر بگیرید. یک خرید خوب نیازمند گشتن بسیار، انتخاب هوشمندانه و خرید مقرون به صرفه است. این کار به زمان کافی نیاز دارد و نمی‌توانید انتظار سرعت بالا را در خریدهای خوب داشته باشید. گشت و گذار در بازار قدیمی تهران به پیاده‌روی طولانی و مداوم نیاز دارد و باید زمان کافی برای این کار را هم داشته باشید. به همین دلیل سعی کنید تا از اوایل روز به بازار بروید تا نهایتا سر فرصت به خرید خود برسید.
اگر به بازارهای قدیمی و تاریخی علاقه دارید، مطلب بازار قدیمی تبریز را بخوانید.
برچسب(ها)
موقعیت(ها)

اگر برای خیلی از افراد خواندن و نوشتن در همان دوران مدرسه به اتمام رسید، برای من اما تا همین حالا ادامه دارد. یکی از لذت‌های من در زندگی نوشتن است و این کار را 7 سال است که به طور مداوم انجام می‌دهم. همان مسیری که از نوشتن روزنگاری‌ها شروع شد، حالا به تخصص و راهی برای گذران اوقات بیکاری تبدیل شده است.

امتیاز دهید 3 دیدگاه ۵ / 4.3 128 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
آذر
16 خرداد، 1399
در پاسخ به مهمان
خیییلیییی زشت

سلام. خیلی زیبا و کامل بود شرح بازار و احساس کردم همونجا هستم .

پاسخ اسمارتیز :ممنون از این که مطلب رو خوندین و احساس خوبی داشتین
مهمان
7 بهمن، 1398

چهار شنبه شهادت تعیلات رسمی باز ؟

پاسخ اسمارتیز :خیر بعید میدونیم باز باشن
مهمان
20 دی، 1398

خیییلیییی زشت