شیراز پر از باغ و گلشن است اما فکر میکنید قدیمیترین باغ شهر کدام است؟ باغ جهاننما قدیمیترین باغ شیراز است که به لطف آب رودخانهی مشهور رکنی سرسبز و زیبا است. این باغ از همان ابتدا که در قرن 13 م. ساخته شد، آنقدر فوقالعاده بود که حتی تیمور گورکانی هم عاشقش بود و به یادش در شهر خود سمرقند باغ جهاننمای دیگری ساخت. با هم ببینیم چه چیزی در این باغ هست که تیمور را هم تحت تاثیر قرار داده.
نمای باغ و عمارت جهان نما از آسمان
عید نوروز، اردیبهشت و آبانماه بهترین زمانهای سفر به شیراز هستند. محبوبترین زمان برای دیدن شیراز در نظر همهی ایرانیها عید نوروز است. البته این زمان شلوغترین روزهای شیراز است و در هیچکجای شهر جای سوزن انداختن نیست. با این حال شهر شور و شوق خاصی هم دارد که دیدنش خالی از لطف نیست.
بهترین زمان سفر به شهر شیراز، اواسط اردیبهشت است چون فصل نارنجگیری شروع میشود. در این زمان شیراز مملو از شکوفههای بهار نارنج و غرق در عطر بهشتی این گیاه میشود و باید به این نکته هم اشاره کنیم که شلوغیاش کمتر از عید است و لازم نیست با گرمای تیر و مرداد ماه دست و پنجه نرم کنید. اگر به بوی بهارنارنج حساسیت دارید، پاییز را برای شیراز و باغ جهاننما پیشنهاد میکنیم البته در روزهای برفی یا بارانی هم بازدید از باغ جهان نما بدون مشکل خواهد بود.
باغ جهاننما بعضی اوقات شلوغ است و بعضی اوقات خلوت. معمولا در ساعات 1 ظهر الی 4 بعد از ظهر نسبتا خلوتتر است.
نمایی از باغ جهان نما
راه دسترسی به باغ جهان نما
از مرکز شهر شیراز به سمت غرب در آزادگان به سوی بلوار باران بروید. 1 کیلومتر جلوتر، در آزادگان به سمت راست به سوی خط کندرو بلوار مدرس بپیچید. سپس از سمت چپ حرکت کنید تا در بلوار مدرس بمانید. 1 کیلومتر جلوتر به طرف میدان ولیعصر در جهت مستقیم به راه خود ادامه دهید. کمی جلوتر به سمت چپ در خیابان شهید یدالله پیشرو بپیچید و به طرف پل امام علی گردش به راست کنید. 90 متر جلوتر به سوی بلوار چهل مقام ادامه دهید و 200 متر جلوتر به طرف خیابان عمادی، گردش به چپ کنید. در نزدیکی هنرستان طالقانی به سمت راست به سوی خیابان حافظ بپیچید. 1 کیلومتر جلوتر در پیتزای راما به سمت راست به سوی خیابان نفت بپیچید. 120 متر جلوتر به باغ جهان نما میرسید.
هزینه بلیط و ساعات دسترسی
هزینه بلیط برای گردشگران ایرانی: 2000 تومان
هزینه برای گردشگران خارجی: 15000 تومان
ساعات دسترسی: 7:30 الی 20:30
تلفن پاسخگویی: 07132275875
دانستنیهایی قبل از دیدن باغ جهان نما
این باغ، با محوطه وسیعی متشکل از درختان کاج و نارنج تزئین شده است. یکی از مسیرهای منتهی به عمارت، یک مسیر طولانی با 64 فواره است که تقریباً به دیواره بوستان کشیده شده. عمارت هشت ضلعی جهاننما دارای چهار ایوان است. عمارت از هر سمت، با یک راهرو به باغ، ارتباط دارد. نمای این عمارت از آجر ساخته شده و در عمارت یک استخر مرمر وجود دارد. این عمارت در حال حاضر به عنوان موزه فعالیت میکند. در یک طرح هندسی نیز یک زمین عظیم با گیاهان رنگارنگ در اطراف عمارت وجود دارد.
مورخ معروف، احمد ابن عربشاه در کتاب خود این باغ را "زینت الدنیا" نامیده است که به معنی زینت و زیبایی جهان است. در زمان سلطنت تیمور گورکانی، این باغ مورد علاقه وی قرار گرفت که گویی او باغی را در زادگاه خود سمرقند تأسیس کرد و آن را "جهان نما" نامگذاری کرد.
این باغ در دورهی صفویه هم مهم بود اما بعد از این دوره، تقریبا ویران شد تا اینکه کریمخان زند دوباره بازسازیاش کرد و عمارت وسط باغ را ساخت. در دورهی قاجار هم میهمانان دولتی به این باغ میآمدند.
گل کاریهای اطراف باغ جهان نما
راهنمای بازدید از باغ جهان نما
از آنجایی که باغ جهاننما در نزدیکی آرامگاه حافظیه و دروازه قرآن است شما میتوانید ابتدا به بازدید یکی از این دو جاذبه بروید و سپس به باغ جهان نما برسید.
بعد از گیت بلیط فروشی، مستقیما وارد حیاط میشوید. بهدلیل وسعت مجموعه، شاید نتوانید تمامی باغ را ببینید اما قدم زدن در محوطه جهان نما لذت خاصی دارد. فضای خوش، آبوهوای خوب، رایحه گل و گیاه و صدای پرندگان به زیبایی باغ جهان نما افزودهاند. سلفی گرفتن با گلهای باغ، حال خاصی دارد. در چند قدمی عمارت و ورودی گیت بلیط فروشی، چند تنه باریک درخت روی سنگ قرار دارد که روی آنها منبتکاری و کندهکاری زیبایی شده است. شرشر آب فوارههای کوچک حوض جهان نما شما را یاد اشعار لطیف حافظ میاندازد.
بعد از دیدن حیاط باغ، داخل عمارت بروید و از موزه آن بازدید کنید. تابلوهای نقاشی و نقاشی تزئیینی دیوار و گچکاری منحصربهفرد عمارت، همهی مسافران را جذب خود میکند.