• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

میدان آزادی تهران

12 آبان، 1398
12 آبان، 1398
مدت مطالعه :
تا قبل از ساخته شدن برج میلاد، نماد تهران مختص به میدان آزادی و برج منحصر به فرد آن می­شد. میدان آزادی و برج آن به منظور نشان دادن پیشرفت و سمبل تهران مدرن ساخته شدند ولی کم‌کم جای خود را در میان مردم تهران و ایران به عنوان نمادی از مقاومت و آزادی پیدا کرد. دلیل آن را می‌دانید؟ با اسمارتیز همراه باشید.
قدمت و پیشینه میدان آزادی
از سال ساخته شدن میدان آزادی زمان زیادی نگذشته است اما برای اطلاع از تاریخچه میدان آزادی بهتر است که این تاریخ را به دو قسمت قبل و بعد از انقلاب تقسیم کنیم:
  • قبل از انقلاب سال 57: میدان آزادی یا میدان شهیاد در سال 1349 شمسی به دستور مستقیم محمدرضا شاه پهلوی ساخته شد. این میدان و برج شهیاد، نمادی برای پیشرفت تهران و شروع ساخت و ازهای مدرن شهری در تهران بود. در انتهای دهه 40 و با قطعی شدن اجرای برنامه جشن‌های 2500 ساله شاهنشاهی، شاه قصد بر ساخت برجی یادبود برای گرامی‌داشت دوران پادشاهی ایران کرد و ساخت برج را به مسابقه‌ای علمی تبدیل کرد. در نهایت، حسین امانت توانست با طرحی پیروز شود که علاوه بر نمادهای مدرن ساختمانی، دارای المان‌های ایرانی نیز بود.
  • بعد از انقلاب سال 57: در زمان انقلاب و حتی بعد از آن، تمامی تجمعات مردمی به میدان شهیاد ختم می‌شد و به نوعی این میدان‌، مرکز اتحاد و یکدلی مردم برای کسب آزادی گشت. از این رو، بعد از انقلاب نام میدان بزرگ تهران و برج آن، به میدان و برج آزادی تغییر پیدا کرد. حتی امروز هم تمامی تجمعات و راه‌پیمایی‌های بزرگ به میدان آزادی ختم می‌شود.
معماری میدان آزادی به صورتی‌ست که حجم بالای خودرو و شلوغی تهران را در خود جای دهد. بیضی شکل بودن میدان، تنها برای چهارراه سازی بوده و دلیل خاصی ندارد. فضای درون میدان را هم، با باغچه‌های متعدد و سنگ‌فرشی که به برج منتهی می‌شود، تزئین کرده‌اند. برج آزادی، اما معماری متفاوت با برج‌های آن زمان دارد. هندسه اصلی برج آزادی به گونه‌ای‌ست که 3 دایره در قاعده و یک دایره در مرکز را شامل می‌شود. با کشیدن خطوط محاطی و محیطی، در نهایت یک کوشک، سوار بر دو پایه بدست می‌آید که طرح نهایی برج است. در زیر اتاقک و بین پایه‌های برج نیز، کاشی‌های فیروزه و نقش‌دار ایرانی خودنمایی می‌کند که تلفیق مدرنیته و سنت را در برج می‌رساند.
نمایی از برج آزادی در روز
نمایی از برج آزادی در روز
بهترین زمان بازدید از میدان آزادی
بازدید از میدان آزادی و برج معروف آن، زمانی خاصی را نمی‌خواهد. عموم مسافرانی که در رفت و آمد خود به میدان آزادی می‌رسند، مدت زمان کوتاهی را در کنار میدان و برای گرفتن عکس یادگاری با برج آزادی سپری می‌کنند. در تمامی فصل‌های سال نیز می‌توان جاذبه‌های دیدنی از میدان را مشاهده کرد. یکبار سبز شدن درختان میدان در بهار، یکبار هوای خوب تابستانی برای نشستن در زیر برج، یکبار دیدن زرد شدن درختان در پاییز و حتی تماشای باغچه‌های پوشیده از برف میدان که همگی دیدنی‌های خود را دارد. در هر زمانی از روز یا شب هم که به میدان بیایید می‌توانید دلیلی برای توقف پیدا کنید. هنوز هم عکاسانی هستند که برای گرفتن یک عکس یادگاری با برج شما را کلافه کنند. نورپردازی‌های شبانه و خوردن دل و جگر کبابی دور میدان هم شاید برای بعضی‌ها جالب باشد.
نمایی از طاق برج آزادی
نمایی از طاق برج آزادی
راه­های دسترسی به میدان آزادی
میدان آزادی، چهارراهی بزرگ را شامل می‌شود که آن را از هر 4 طرف توسط بزرگراه‌های آزادی، آیت‌الله سعیدی، شهید لشکری و جناح در دسترس می‌کند. از هر مسیری که وارد این بزرگراه‌ها شوید می‌توانید خود را به میدان بزرگ آزادی برسانید. این مسیرها مناسب کسانی‌ست که می‌خواهند با استفاده از خودروی شخصی به میدان آزادی تهران بروند. می‌توانید برای پارک خودروی خود و گردش در میدان از پارکینگ ترمینال غرب تهران یا پارکینگ پایانه اتوبوس‌رانی استفاده کنید.
مسیر منتهی به میدان توسط شبکه حمل و نقل عمومی تهران نیز پوشش داده می‌شود. می‌توانید در ایستگاه‌ میدان آزادی خطوط اتوبوس‌های تندرو یا ایستگاه متروی آزادی پیاده شوید و با کمی پیاده‌روی به زیر پای برج برسید. همچنین، تاکسی‌های درون شهری نیز با مبلغ کمی از خیابان آزادی و انقلاب شما را به سمت میدان می‌آورند.

هزینه‌ی ورودی و ساعات دسترسی
بازدید از میدان آزادی و برج آن ساعت دسترسی یا هزینه خاصی را برای مسافران در بر نخواهد داشت. در هر زمانی که بخواهید می‌توانید با استفاده از خودروی شخصی، اتوبوس تندور و تاکسی‌های درون شهری به میدان بیایید. این سه گزینه در تمامی ساعات شبانه‌روز فعال است و تنها متروی تهران در انتهاب شب بسته می‌شود. هزینه‌ای هم از شما بابت ورود به میدان و دیدن برج گرفته نخواهد شد. تنها هزینه‌های مربوط به بازدید مکان متعلق به نگارخانه و نمایشگاه، موزه و همچنین کتابخانه زیر برج خواهد بود که آن‌ها هم تا قبل از انتهای شب در دسترس شماست. به علاوه عکس گرفتن با میدان هم توسط عکاسان خیابانی و دوره‌گرد انجام می‌شود که هزینه آن متفاوت و وابسته به میزان چانه زدن شما با عکاس خواهد بود.

اگر قصد وارد شدن به سازه برج و بازدید از داخل آن را دارید باید کمی دست به جیب شده و مبلغ 10 هزار تومانی ان را بپردازید. البته این امکان فقط بین ساعات 10 صبح تا 6 عصر وجود دارد و بعد از آن در ورودی سازه بسته خواهد شد. جاذبه‌های سازه در طبقات 3 و 4 آن هستند که می‌توانید تهران را از بالای برج مشاهده کنید.

امکان چادر زدن و کمپینگ در کنار برج و روی فضای سبز میدان وجود ندارد. به همین دلیل نمی‌توانید روی اقامت حتی کوتاه مدت با چادر حساب کنید. اگر از گرمای آفتاب و نور خورشید فراری هستید، بهتر است که زمان عصر و شب را برای رفتن به میدان انتخاب کنید. البته سرمای شب‌های پاییزی و زمستانی میدان هم می‌تواند شما را از نشستن روی سبزه‌ها پشیمان کند.
دانستنی‌هایی در مورد میدان آزادی

  • میدان آزادی با 50 هزار مترمربع زیربنا، دومین میدان بزرگ ایران و بزرگترین میدان تهران است. بزرگترین میدان ایران، میدان نقش جهان اصفهان است که زیربنای 89 مترمربعی دارد.
  • معماری برج، تلفیق و ترکیبی از معماری سبک هخامنشی، ساسانی و ایرانی‌ست.
  • ارتفاع برج 49 متر ذکر شده است. البته معمار آن، مهندس حسین امانت قصد بر بلندتر کردن برج داشت اما نزدیکی با فرودگاه مهرآباد تهران مانع بلندتر شدن برج شد.
  • برج آزادی 4 طبقه بالاتر از سطح زمین دارد. در طبقه چهارم و در ارتفاع 40 متری سطح زمین می‌توانید نمایی زیبا از شهر تهران را مشاهده کنید.
  • برای طراحی شکل باغچه‌ها و فضای سبز از مسجد شیخ لطف الله اصفهان الهام گرفته شده است.
     عکسی قدیمی از میدان آزادی
    عکسی قدیمی از میدان آزادی

راهنمای رفتن به میدان آزادی
قدیم‌ترها که هنوز خبری از برج میلاد و جذابیت‌های آن نبود، هر مسافری آرزو داشت که یکبار میدان آزادی تهران و برج آن را از نزدیک تماشا کند. برای همه مسافران جذاب بود که بتوانند این غول بتنی را نه از روی پول بلکه از نزدیک ببینند. حالا اگرچه با ساخته شدن برج میلاد دیگر تنها نماد تهران میدان آزادی نیست، اما هنوز هم هستند کسانی که با دیدن این شاهکار مهندسی ایرانی، خیره به ظرافت‌های آن چشم می‌دوزند.
اقامت در نزدیکی میدان آزادی می‌تواند گزینه خوبی برای تماشای هرروزه این برج باشد. رفت و آمد بین اقامتگاه‌ها و میدان را به خطوط مترو و اتوبوس و تاکسی بسپارید و نگرانی نداشته باشید. هتل‌های آساره، پاسارگاد، اورین، امید، بلوار، کیمیا، پارس و البرز از نزدیک‌ترین هتل‌های به میدان و در راسته خیابان انقلاب هستند. اقامت در این هتل‌ها می‌تواند دو مزیت عمده را برای شما داشته باشد. اول آن‌که قیمت کمتری را نسبت به دیگر هتل‌های مرکز شهر پرداخت خواهید کرد و همچنین دسترسی خوبی به تمامی نقاط شهر دارید. 
در سال‌های اخیر و با جا به جا شدن متوالی متولیان نگه داری از برج آزادی، شاهد تخریب هرروزه و هرچه بیشتر برج هستیم. فرسودگی برج روز به روز بیشتر شده و نیاز به مرمت هر روز بیشتر از دیروز در برج حس می‌شود اما فعلا خبری از آن نیست. البته از قدمت 49 ساله برج هم بگذریم، نگهداری بد و مسافران بدتر، تا توانستند بر سر و روی برج آثار خرابی را به جا گذاشتند.
برچسب(ها)
موقعیت(ها)

اگر برای خیلی از افراد خواندن و نوشتن در همان دوران مدرسه به اتمام رسید، برای من اما تا همین حالا ادامه دارد. یکی از لذت‌های من در زندگی نوشتن است و این کار را 7 سال است که به طور مداوم انجام می‌دهم. همان مسیری که از نوشتن روزنگاری‌ها شروع شد، حالا به تخصص و راهی برای گذران اوقات بیکاری تبدیل شده است.

امتیاز دهید 2 دیدگاه ۵ / 4.1 92 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
سید عباس عظیمی
31 خرداد، 1399

سلام به عنوان مدیر جدید مجموعه برج ازادی که حدودا دو هفته است کارم را شروع کرده ام از جناب عالی و قلم روان و دقیق شما برای معرفی این جاذبه ی زیبای گردشگری و یکی از مهمترین نمادهای ملی ایران تشکر می کنم. مهمترین بخش های این بنای عظیم امکانات فرهنگی و هنری داخلی ان است که بسیاری از مردم از ان اطلاعی ندارند. از طریق سایت برج و شماره تلفن و ایمیل اعلام شده در خدمت شما هستم. موفق باشی

پاسخ اسمارتیز :با سلام. ممنون از شما که مطلب ما رو خوندین و پسندیدین
محمود رمضانی
17 اردیبهشت، 1399

خیلی عالی و هنرمندانه نوشته شده

پاسخ اسمارتیز :خوشحالیم که مطلب رو دوست داشتید