• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

مقبره دانیال نبی شوش، مقبره پیامبری در کهن‌‌ترین شهر ایران

22 خرداد، 1399
21 خرداد، 1399
مدت مطالعه :
کنار تپه ارگ، در ساحل رودخانه شاوور شوش، مقبره دانیال نبی است. پیامبری که در وصف تعبیر خواب‌هایش بسیارها گفته‌اند و در دوران هخامنشیان زندگی می‌کرد. مقبره دانیال نبی و آن گنبد اورچین که هنرمندان سلجوقی کنار رودخانه بنا کردند، در این زمانه نمادی از کهن شهر شوش شده است. اگر دنبال اطلاعات خوبی از مقبره دانیال نبی هستید، جای خوبی آمدید.

بهترین زمان رفتن به مقبره دانیال نبی
مقبره دانیال نبی در شهر شوش، جنوب ایران قرار دارد و تابستان‌هایش بسیار گرم و کلافه کننده است. بیشترین زمان ورود گردشگران به مقبره دانیال نبی، نیمه اول فروردین است. هم تعطیلات است هم هوای شهر مطبوع. البته از پاییز و زمستان هم غافل نشوید، در این زمان هوا خنک و مطبوع است اما سرسبزی اواخر اسفند و فروردین را ندارد.
راه‌های دسترسی به مقبره دانیال نبی
آدرس: استان خوزستان، شهر شوش، خیابان امام خمینی، مسجد جامع شهر، مقبره دانیال نبی
مسیر دسترسی: برای پیدا کردن مقبره دانیال نبی در شهر شوش راه سختی در پیش ندارید. فقط کافی است خودتان را به شهر برسانید و به سمت بافت قدیمی شهر و مسجد جامع شهر بروید. مقبره دانیال نبی در نزدیکی مسجد جامع شوش است.
هزینه بلیط و ساعات دسترسی به مقبره دانیال نبی
زمان بازدید: همه روزه ار 7 صبح تا 10 شب
هزینه بلیط ورودی: رایگان
دانستنی‌های قبل از بازدید مقبره دانیال نبی
  • دانیال نبی از پیامبران بنی اسرائیل بود که تا قبل قرن هفتم در بابِل بین‌النهرین (عراق امروزی) زندگی می‌کرد. او که از نوادگان پسر چهارم حضرت یعقوب بود به همراه عده‌ای از قوم یهود برای زندگی به ایران آمد و در شوش ساکن شد.
  •  در مورد طول عمر دانیال نبی فرضیات زیادی مطرح شده است. اما قوی‌ترین فرضیه می‌گوید که او تا سومین سال عمر کوروش زنده بوده که می‌شود 83 سال.
  • دانیال نبی به خاطر هوش و استعدادش مورد توجه پادشاهان وقت قرار گرفت، علی الخصوص با تعبیر خواب نبوکد نصر، و معروفترین اثرش یعنی کتاب دانیال نبی به زبان عبری.
  • درباره محل دفنش هم فرضیه‌های زیادی وجود دارد. بیشتر مورخان می‌گویند که جسدش مومیایی شده و در شرق ساحل رودخانه شاوور شوش دفن شده یعنی همین جایی که مقبره دانیال هست. بعضی دیگر هم اعتقاد دارند جسدش در جاهای دیگر است مثل سمرقند، بابل، مصر یا عراق.
  • در سال 1249 شمسی با سیلی که آمد، بنای آرامگاه دانیال نبی تخریب شد و حاج ملاحسین معمار به دستور جعفر شوشتری آرامگاه جدیدی برای این پیامبر الهی بنا کرد.
  • گنبد مقبره، خاص‌ترین ویژگی بناست. گنبدی ساخت دوره سلجوقی، دو پوسته با ارتفاع 20 متر و قطر 5 متر، برای افزایش عمر گنبد از تقسیم نیروها به وسیله آهیانه استفاده شده است. پوسته خارجی گنبد، زیبایی خاص به گنبد داده و موجب تک بودن نمای گنبد در کشور شده است.
  • آرامگاه دانیال نبی در لیست آثار ملی ایران هم ثبت شده.
 مقبره دانیال نبی در شب و بخشی از رودخانه شاوور
مقبره دانیال نبی در شب و بخشی از رودخانه شاوور
راهنمای بازدید از مقبره دانیال نبی
ابتدا وارد حیاطی بزرگ می‌شوید، دو حیاط بزرگ با حوضی بزرگ میانه حیاط، حوضی درست روبروی بنای مقبره که می‌توانید کنار حوض و روبروی مقبره عکس‌های زیبایی از فضا را ثبت کنید. در محوطه حیاط و اطراف حوض اتاق‌هایی برای استراحت قرار دارد اگر خواستید ساعاتی را آنجا اقامت کنید گزینه خوبی است.
در حیاط قدمی بزنید و مناره‌های زیبا که با خط کوفی و رنگ فیروزه‌ای پر از نقش و نگار شده را ببینید. مناره‌های بلند به ارتفاع 10 متر، دو طرف گنبد قرار دارد. اگر نزدیکتر شوید سال ساخت مناره که به 1330 هجری قمری برمی‌گردد و نام سازنده آن یعنی ملاحسین معمار را خواهید دید. مناره‌ها در قسمت شرقی آرامگاه قرار دارند و قسمت غربی آرامگاه، پوشیده از کاشی‌کاری‌های ایرانی اسلامی است که نام آستانه مبارکه دانیال نبی با خطی زیبا روی آن نوشته شده است.
عموما تصویری که از گنبد داریم، بنای مدور است و معماری‌ای تقریبا یکسان در تمام مساجد ایران و شاید جهان. اما گنبد این بنا که باعث تفاوت و جذابیت بنا شده گنبدی با پوسته خارجی مخروطی، پله‌ پله‌ای و 25 طبقه مضرس است. گویا اندیشه‌ی طبقه طبقه‌ای بودن زیگورات چغازنبیل در ذهن معماران گنبد تا حدودی پر رنگ بوده. با این حال یک نظریه‌ی دیگر هم هست که می‌گویند برای ساخت گنبد از درخت خرما الهام گرفته شده. ساقه درخت خرما پله پله است و خرما هم درخت رایج در جنوب است.  
هر گردشگری که یک بار از این بنا دیدن کند مقبره دانیال نبی با این گنبد پله‌ای در ذهنش می‌ماند. گنبد بین دو مناره، در فاصله‌های دور خارج از مسجد، در بسیاری از نقاط شهر، نیز خودنمایی می‌کند. اگر به آبادان سفر کرده باشید، موزه‌ای در آبادان معماری بنایش را با الهام از گنبد مقبره دانیال نبی ساخته است و شما چیزی شبیه به این گنبد را در آبادان می‌توانید ببینید.
بعد از دیدن محوطه آرامگاه، می‌توانید وارد آرامگاه شوید. ورودی آرامگاه مانند تمامی کنیسه‌ها از سمت شرق است. ضریح تماما آینه کاری است و بخشی از دیوارها نیز آینه کاری شده. به جز این شیوه تزئینی از کاشی‌های ظریف هم برای زیباسازی مقبره استفاده شده است. فضای داخل مقبره زیبا و روحانی است و شب‌هایش هم به خاطر نورپردازی‌های داخل و بیرون گنبد، عارفانه و شاعرانه است.
قبر دانیال نبی در شوش قبردانیال نبی در شوش
از مقبره که خارج شوید می‌توانید به کنار رود شاوور که درست کنار مقبره است بروید و در کنار این رود کهن که به قدمت تاریخ ایران است، لحظاتی را بگذرانید. برای بازدید از این مکان 1 تا 2 ساعت زمان کافیست. پارکینگ اختصاصی ندارد اما می‌توانید از نزدیک‌ترین پارکینگ اینجا یعنی پارکینگ شهرداری استفاده کنید که کلا 1 دقیقه فاصله زمانی دارد. پمپ بنزین هم نزدیک مقبره دانیال نبی هست. به جز دیدن مقبره دانیال نبی حتما از قلعه آپادانا شوش و قلعه و موزه شوش هم دیدن کنید که خیلی نزدیک است و نیازی نیست با ماشین به آن‌ها برسید.  
برچسب(ها)
موقعیت(ها)
امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 5 4 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.