مهمانداری هواپیما به عنوان یک شغل جذاب و هیجانانگیز و در عین حال پُراسترس محسوب میشود. مهمانداری هواپیما شاید شغل رویایی عده زیادی باشد با اینکه سختیها و قوانین خاصی دارد و هر کسی نمیتواند وارد آن شود. همه ما وقتی سوار هواپیما میشویم و لبخند
مهماندار هواپیما را با ظرفی از شکلات میبینیم، از اینکه او از جذابترین و هیجان انگیزترین کارهای جهان را دارد و هر هفته به نقاط مختلف دنیا سفر میکند، غبطه میخوریم. در این مقاله با
اسمارتیز همراه باشید تا اطلاعات کامل و دقیقی از این شغل سخت اما پرطرفدار و جذاب در اختیارتان قرار دهیم.
شاید اینها را هم بپسندید!
چگونه مهماندار شویم و چه آموزشهایی باید ببینیم؟
فعالیتهای آموزش خلبانی و مهمانداری، دورههای دانشگاهی ندارد و شما باید این دورهها را در مدارس آموزش خلبانی و مهمانداری که از سازمان هواپیمایی کشوری، مجوز دریافت کردهاند سپری کنید و موفق به دریافت گواهینامه از مراجع دولتی شوید. آموزش مهمانداری پایه شامل 720 ساعت کلاسهای تئوری و عملی است که از 300 ساعت زبان انگلیسی عمومی و 420 ساعت آموزشهای تخصصی مهمانداری تشکیل میشود. کلاسهای عملی دوره شامل، Mock up، Emergency workshop، First aid workshop بوده و آموزشهای عملی sept شامل تخلیه سریع هواپیما، پرش از سرسره، آماده کردن کابین هواپیما در صورت وجود دود، تمرینات اطفا حریق و نجات مسافرین در صورت فرود روی آب که همگی به صورت تمرینات عملی با استفاده و بهرهگیری از امکانات پیشرفته در مرکز آموزش رسمی خلبانی صورت میگیرد. فارغالتحصیلان این دوره موفق به اخذ گواهینامه مهمانداری میشوند و امکان تقاضا و استخدام در شرکتهای هواپیمایی را به عنوان مهماندار هواپیما خواهند داشت. متقاضیانی که دوره مدیریت مهمانداری هواپیما را بگذرانند و گواهینامه مدیریت مهمانداری هواپیما دریافت کرده باشند، با سهولت بیشتری میتوانند مشغول کار شوند. البته تمرکز اصلی دورههای آموزشی مهمانداری بر ایمنی است و دورههای آموزش ایمنی شامل موارد زیر است:
- مدیریت در تخلیه سریع مسافران در شرایط اضطراری
- نحوه استفاده از سرسره و قایقهای نجات
- مبارزه با آتش در طول پرواز
- حفظ بقا در جنگل، دریا، بیابان و قطب
- کمکهای اولیه (احیا قلبی - ریوی، استفاده از AED)
- رویههای مربوط به فرود اضطراری در خشکی یا آب
- شرایط اضطراری در زمان کمشدن فشار هوای داخل کابین هواپیما
- دورههای CRM
مهمانداران ایرانی پرواز روسیه
مهماندار شدن چه قوانین و ویژگیهایی دارد؟
پیش نیاز های ثبت نام در دورههای مهمانداری ممکن است در طول سالیان تغییر کند اما در حال حاضر، برای آنکه بتوانید در دورههای مهمانداری ایران شرکت کنید
باید این شرایط را داشته باشید: - ملیت ایرانی
- دارا بودن حداقل 18 سال سن تمام
- دارا بودن حداقل مدرک تحصیلی دیپلم
- دارا بودن کارت پایان خدمت
- دارا بودن گواهی عدم سو پیشینه
- سلامت کامل جسمانی
- برخی از ایرلاینها تنها مهانداران با سابقهکاری یا برخوردار از تایپ یک هواپیمای خاص مثل ایرباس A300 را استخدام میکنند.
- برای گذراندن دورههای مهمانداری باید دانشجوی دانشگاههای علمی کاربردی
شوید یا از طریق آموزشگاههای آزاد نسبت به گذراندن دورههای مهمانداری
اقدام کنید.
- اگر شما مایل به گذراندن دورههای مهمانداری در آموزشگاههای آزاد هستید،
باید بدانید که زمان آن نسبت به دانشگاههای علمی کاربردی محدود است یعنی
معمولا حداکثر 6 ماه به طول میانجامد اما در عوض هزینههای دوره مربوطه
تقریبا معادل 5 تا 7 میلیون تومان است که چندین برابر هزینه تحصیل در
دانشگاههای علمی کاربردی است.
- گذراندن تست کوررنگی
- محاسبه بسیار دقیق وزن و قد
- سنجش بینایی
- متقاضیان دورههای ضروری مدیریت بحران و کمکهای اولیه را باید بگذرانند.
ویژگیهای بارزی نیز وجود دارد که میتواند هنگام استخدام به کمک شما بیایند و برایتان مزیتی قابل توجه محسوب شوند:
- تسلط نسبی به زبان انگلیسی
- قد و وزن متناسب؛ برای خانمها قد بین 165 تا 180 سانتیمتر و آقایان قد بین 170 تا 190 سانتیمتر
- پذیرفتهشدن در گزینش حراست
- اگر قصد مهماندار شدن در شرکتهای خارجی را دارید، باید تسلط کامل بر زبان انگلیسی داشته باشید
برای مهماندار هواپیما شدن باید ویژگیهای خاصی را داشته باشید
مدارک مورد نیاز برای ثبت نام دورههای مهمانداری هواپیما - کپی شناسنامه
- کپی کارت ملی
- کپی مدرک تحصیلی
- کپی کارت پایان خدمت نظام وظیفه (برای آقایان)
- 3 قطعه عکس 4*3
- ثبت نام در مدارس رسمی دارای مجوز از سازمان هواپیمایی کشوری
آزمون کتبیوقتی از مرحله اول یعنی معاینه پزشکی و بررسی مدارک مورد نیاز گذر کنید، به مرحله آخر که آزمون کتبیست میرسید. این آزمون معمولا شامل چند تست هوش، معارف، اطلاعات عمومی و البته زبان انگلیسی میشود. میزان تستهای زبان انگلیسی از جمع تستهای سایر مباحث بیشتر است که این نشان از اهمیت تسلط بر زبان انگلیسی دارد.
مصاحبهاگر آزمون کتبی را قبول شدید، باید منتظر مرحله دعوت به مصاحبه بمانید. مرحله مصاحبه شرکتهای هواپیمایی با هم تفاوت بسیار زیادی دارد. سعی کنید در مصاحبه صادق باشید و همه چیز را واقعیتش را بگویید چون اگر دروغ بگویید و دروغ شما برملا شود، حسابی به چالش کشیده میشوید.
شیک بودن و خوش پوشی از بارزترین ویژگیهای مهماندار هواپیما است
مهماندار هواپیما چه وظایفی دارد؟
مهماندار هواپیما مانند دیگر خدمه پرواز وظایف مشخصی دارد که باید آنها را برای حفظ سلامت و آرامش مسافران به طور دقیق و کامل انجام دهند. وظایف مهماندار هواپیما عبارتند از:
- سرو نوشیدنی و مواد غذایی
- مراقبت از مسافران دارای محدودیتهای حرکتی
- آموزش نحوه استفاده از تجهیزات ایمنی
- ارتباط برقرار کردن با مسافران
- اعلام کردن شرایط آب و هوایی کشور یا شهر مقصد
- قرار دادن چمدان دستی مسافران در جای درست
- کمک به مسافران برای پیدا کردن صندلی
- ارائه خدمات پزشکی
- شرکت در جلسات توجیهی پرواز
- اطمینان از رعایت اصول ایمنی و بستن کمربندهای ایمنی
- چک کردن وسایل و تجهیزات داخل هواپیما و گزارش نویسی در صورت خرابی وسایل
- اطمینان از بالا بودن درپوش پنجرهها و محکم بودن درهای محفظههای بالای سر مسافران
- خوشآمد گویی به مسافران و اطمینان از نشستن آنها بر روی صندلیشان
- اطمینان از خارج شدن ایمن مسافران با وسایل شخصیشان
- ارائه گزارش پرواز و حسابهای مالی داخل هواپیما
مهمانداران هواپیما شاید وظایف آنها ساده به نظر برسد، اما همه آنها از اهمیت خاصی برخوردار هستند و در صورتی که هرکدام از این وظایف به صورت صحیح انجام نشود، امنیت مسافران به خطر میافتد و همچنین شانس آژانسهای هواپیمایی برای جلب و جذب مسافر کاهش پیدا کرده و این موضوع از رونق کاری و درآمد آن کاسته و به وضعیت اقتصادی آن آسیب وارد میکند. به همین دلیل شرکتهای هواپیمایی باید مهماندار و کادر پروازی را انتخاب کنند که دوره مدیریت مهمانداری هواپیما را گذرانده باشد و از هر نظر مجرب و کارآزموده باشند و بتوانند سلامت مسافران و پرواز را به طور کامل تضمین کنند.
مهماندار شدن در مسیر پروازهای خارجی، میتواند شغل ایدهآل بسیاری از مردم باشد
شرایط استخدام و حقوق یک مهماندار هواپیما
بعد از اینکه شما در دورههای آزاد شرکت کردید یا مدرک کاردانی خود را گرفتید، امکان استخدام شدن در شرکتهای هواپیمایی را دارید. البته بجز شرکتهای آسمان، ایرانایر و ماهان که مهمانداران آموزش دیده توسط خودشان را استخدام میکنند، 13 شرکت باقیمانده دیگر، آزمون استخدامی دارند. بعضیها به صورت کتبی، بعضی با گفتگو و تعدادی دیگر از ترکیب این 2 روش برای سنجش داوطلبان استفاده میکنند. در انجام این مراحل برای استخدام تسلط بر زبان انگلیسی و دانستن زبان دومی غیر آن، امتیاز مهمی در این مرحله محسوب میشود. در مورد شرایط ظاهری نیز داشتن قد و وزن متناسب ملاک مهمی محسوب میشود. آموزشگاهها قبل از ثبتنام دانشجو آزمایشهای دکتری لازم مثل آزمایش خون، نوار مغز و قلب و بیناییسنجی را میگیرند اما برای استخدام هم این آزمایشها تکرار میشود. در کنار همه اینها سازمان هوایی کشور باید توانایی شما را برای مهماندار شدن تایید کند مثلا عینکی بودن مسئلهای ندارد اما کوررنگی چرا، چون در سیستم هوانوردی دیدن علائم و رنگها مهم است. از دیگر چیزهایی که در استخدام نقش مهمی دارد هرچند که جزو شرایط آن ذکر نمیشود، زیباییست. مثلا داوطلبانی که نمره و شرایط یکسانی دارند، برای انتخاب بین آن دو زیبایی، اولویت تعیینکنندهای است.
شغل مهمانداری با همه جذابیتهایی که دارد با سختیهای بسیاری همراه است، مانند ساعت کاری نامشخص، سر و کله زدن با مسافران بداخلاق، پروازهای طولانی و خستهکننده و خیلی چیزهای دیگر که برای تحمل همه این شرایط قطعا باید خیلی به کار خود علاقهمند باشند و صبر و حوصله کافی داشته باشند تا بتوانند از عهده مسئولیتهای این شغل برآیند. حقوق جامعه هوانوردی به ویژه مهمانداری در ایران نسبت به سایر کشورهای جهان و ایرلاینهای خارجی پایینتر است اما به طور کلی این شغل در ایران جزو مشاغلی که دارای درآمد مناسبی هستند، محسوب میشود. حقوق هر یک از مهمانداران با توجه به نوع کار و وظایفی که دارند، متفاوت است اما به طور کلی عواملی مانند میزان تحصیلات و تجربیات مهماندار، نوع استخدام و سابقه کاری و مدت زمان فعالیت او تعیین کننده میزان حقوق مهمانداران در ایران است.
مهمانداران میتوانند پس از حدود 7 یا 8 سال فعالیت و پس از تسلط کامل به زبان انگلیسی، برای حضور در ایرلاینهای خارجی (که از مزایای بیشتری برخوردار هستند) درخواست دهند یا فعالیت خود را در ایرلاین فعلی ادامه دهند و به درجه سرمهماندار برسند که قطعا حقوق و مزایای بیشتری خواهد داشت. حقوق مهمانداران هواپیما در ابتدای ورود 2 میلیون تومان و با افزایش تجربه به حدود 7 میلیون میرسد. نکته مهم دیگری که وجود دارد این است که، میزان حقوق دریافتی شما تا حد زیادی بستگی به شرکت هواپیمایی دارد، مثلا اگر بخواهید در ایرانایر یا ماهان استخدام شوید حقوق دریافتی بیشتر است. اما در ایرلاینهای دیگر مانند کاسپین این مبلغ پایینتر یعنی تا حدود 5 میلیون تومان است. در نهایت نیز کسانی که میخواهند بازنشست شوند، با حقوق 12 میلیون شغل مهمانداری را ترک میکنند.
مهمانداران را همیشه با لباسهای یکدست و زیبا میبینیم
تاثیرگذارترین عوامل در استخدام مهماندار
از مهمترین شرایط ظاهری آنها که قبل از این هم ذکر کردیم، داشتن قد متناسب با وزنشان است. یعنی شاخص توده بدنی آنها در حالت نرمال باشد. این شاخص فرمولی دارد که در آن وزن و قد شخص به آن اضافه شده و در نهایت عددی بدست میآید که نشان میدهد آیا آنها کمبود وزن دارند، وزنشان نرمال است یا از اضافه وزن دارد. بسیاری از ایرلاینها دارای قوانین خاصی برای ویژگیهای فیزیکی هستند مهمانداران بسیاری از شرکتهای هواپیمایی باید بتوانند حداقل 20 متر را شنا کنند. مهمانداران شرکت ایزیجت باید بدون هیچ کمکی بتوانند 25 متر و در آبهای پرتلاطم باید 1 متر شنا کنند. هواپیمایی اتحاد میگوید که مهمانداران باید در آب اعتماد به نفس داشته باشند و بتوانند با کمک جلیقه نجات شنا کنند. سن عامل دیگری در میان شرایط استخدام مهماندار هواپیما است. البته در بعضی از کشورها مثلا بریتانیا، شرکتهای هواپیمایی مجاز نیستند تا محدودیتهای سنی برای استخدام مهمانداران بگذارند اما با این حال بسیاری دیگر از ایرلاینها هستند که تنها آنهایی که بین 18 تا 21 سال هستند را استخدام میکنند. ایرلاینهای زیادی هم هستند که هر شخصی که زیر 56 سال داشته باشد را برای استخدام در نظر میگیرند.