تا کنون نام
موزه سینما را شنیدهاید؟ آیا نام موزه سینما به اندازه کافی جذاب نیست تا شما را راضی کند که به آنجا سر بزنید؟ قابل انکار نیست که هنر جز جدا نشدنی یک تمدن، و وسیلهای برای آشنایی و بررسی یک فرهنگ است. سینما و هنر هفتم به عنوان جذابترین شاخه هنر، به لطف امکانات دنیای جدید از تونلهای اصلی ارتباط مردم و هنر محسوب میشود. از طرفی موزهها نیز محل جمع آوری خاطرات و واسطهای برای سفر در زمان و آشنایی مردم عامه با تاریخ هستند. نام موزه با نام فرهنگ و هنر بسیار به هم نزدیک و در هم تنیده است. یکی از اماکنی که این درهم تنیدگی جلوه و نمود بیشتری پیدا میکند؛ موزه سینمای ایران است. با
اسمارتیز همراه باشید تا با موزه سینما بیشتر آشنا شویم.
شاید اینها را هم بپسندید!
موزه سینمای ایران از جمله زیباترین و جذابترین موزههای ایران است و آثار بسیار ارزشمندی در آن نگهداری میشود. در حال حاضر موزه سینما با ریاست مهندس مهران عباسی انارکی در شمال شهر تهران پذیرای عموم مردم به ویژه علاقه مندان به هنر، مخصوصاً سینما است.
در بازدید از موزه سینما می توانید با ابزار ها و لوازم قدیمی فیلمبرداری آشنا شوید
بهترین زمان بازدید از موزه سینما
در مورد بهترین زمان بازدید از موزه ابتدا روحیات و شرایط خود را در نظر بگیرید. اگر تصمیم دارید با فراغ بال و بدون دردسر از بازدید خود لذت ببرید پیشنهاد ما ایام وسط هفته برای مثال دوشنبه خواهد بود. در این روزها موزه آرام و خلوتتر است؛ اما اگر در طول هفته نمیتوانید برای بازدید از موزه وقت کافی بگذارید و با شلوغی آخر هفتهها نیز مشکلی ندارید، پنج شنبه و جمعه هم میتواند انتخاب خوبی باشد. در روزهای آخر هفته میتوانید هم از موزه لذت ببرید و هم با افراد سینما دوست و اصطلاحاً فیلم باز گپ و گفتگویی داشته باشید. دقت کنید که تعطیلی هفتگی موزه سینمای ایران روزهای شنبه است.
نکته بعدی که شرایط این موزه را متفاوت میکند و شما حتماً باید در نظر داشته باشید وجود 3 سالن سینما و اکران فیلمهای روز و قدیمی در آنها است. در هنگام اکران فیلمهای مهم سینما، فرش قرمزها یا اکران در حضور عوامل فیلمهای سینمایی، موزه روزهای شلوغ و پرجمعیتی را پشت سر میگذارد.
راههای دسترسی
آدرس: تهران، منطقه 1، خیابان ولیعصر، باغ فردوس
موزه سینما در باغ فردوس در شمال
خیابان ولیعصر قرار دارد. دسترسی با خودرو شخصی به خیابان ولیعصر چندان سخت نیست و به راحتی از هر منطقه تهران میتوانید خود را به موزه سینما برسانید. البته ترافیک یکی از موضوعاتی است که احتمالاً شما را کمی دچار مشکل خواهد کرد. به جز خودرو شخصی راههای دیگری نیز برای دسترسی به موزه سینما وجود دارد:
استفاده از مترو: شما میتوانید با استفاده از خط یک
مترو تهران خود را به ایستگاه
تجریش برسانید و از آنجا فاصلهی کوتاه باقی مانده را از میدان تجریش به سمت جنوب خیابان ولی عصر را با تاکسی یا به صورت پیاده در 15 دقیقه طی کنید و خود را به
باغ فردوس یا موزه سینما برسانید.
اگر استفاده از خطوط بی آر تی برایتان راحتتر و خوشایندتر است میتوانید سوار اتوبوسهای راه آهن تجریش بشوید و در ایستگاه بی آر تی باغ فرودوس پیاده شوید.
سالن سینما موزه سینما علاوه بر فیلم های ایرانی، به نمایش فیلم های روز خارجی نیز می پردازد
هزینه بلیط و ساعات دسترسی
هزینه بلیط موزه سینما برای اتباع ایرانی 5 هزار تومان و برای اتباع خارجی 20 هزار تومان خواهد بود. البته توجه داشته باشید شما برای استفاده از سالن سینما نیازی به تهیه بلیط ندارید.
ساعت بازدید از موزه سینما همه روزه از ساعت 9 صبح تا 19 است.
اما نکاتی در مورد بازدید از موزه لازم است بدانید
• روز شنبه در تقویم موزه سینمای ایران تعطیل هفتگی است. همچنین موزه علاوه بر شنبهها در ایام سوگواری نیز تعطیل خواهد بود.
• ساعات بازدید از موزه در جمعهها و روزهای تعطیل از ساعت 14 یا 2 بعد از ظهر تا ساعت 19 یا 7 بعد از ظهر خواهد بود.
• آخرین فرصت برای تهیه بلیط برای بازدید از این اثر ساعت 18 و 15 دقیقه است پس سعی کنید قبل از ساعت 18 به موزه مراجعه کنید.
• مدت زمان پیشنهادی ما برای یک بازدید کامل 2 تا 3 ساعت است.
• جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02122705005 تماس حاصل فرمایید.
دانستنیهای قبل از دیدن موزه سینما
موزه سینمای ایران به جهت گردآوری، حفظ، ثبت و عرضه مناسب میراث سینمای ایران در شهریورماه 1373 توسط شرکت توسعه فضاهای فرهنگی وابسته به شهرداری آغاز به کار کرد. در نهایت در خرداد ماه سال 1377 با همت بزرگانی چون عباس کیارستمی، عزت الله انتظامی و همکاری اقایان غلامرضا جمال امید، امیر اثباتی، بهزاد رحیمیان و عزیزالله، ساختمان اولیه موزهی سینما ایران در کوچه پیرنیا خیابان لاله زار با حضور آقای حبیبی معاون اول رئیس جمهور وقت آقای خاتمی و جمعی از سینماگران و علاقه مندان افتتاح شد.
چهار سال بعد در شهریور سال 1381 در حضور خود آقای رئیس جمهور موزه سینمای ایران در محل فعلی خود در باغ فردوس بازگشایی شد. باغ فردوس در دوره قاجار به دستور محمد شاه قاجار به شیوه چهارباغ ایرانی ساخته و عمارت آن در دو طبقه به شکل تلفیقی از سبک معماری ایرانی و انگلیسی بنا شد.
زیبایی این باغ، نوع هنرمندانه گچ بریها و آینه کاریهای عمارت، تندیسهای موجود محوطه، رستوران و کافی شاپ، فروشگاه کتاب و وجود 3 سالن سینمای فردوس، کارتوگراف و تمدن که فیلمهای روز سینماهای داخل را بر روی پرده خود دارند همگی باعث میشود تا مجموعه فردوس فارغ از وجود موزه سینمای ایران خود به عنوان یک مکان گردشگری، محلی مناسب برای پر کردن اوقات فراغتتان باشد.
راهنمای بازدید از موزه سینمای ایران
موزه سینما ایران شامل 12 سالن، نمایشگاه و تالار است که متاسفانه همهی آنها به صوت دائم و برای عموم قابل دسترسی نیست. بازدید شما از تالار آبی در طبقه دوم شروع میشود و احتمالاً با توجه به بسته بودن نمایشگاه ارامنه و زیر گذر تاریخ به خانه فرهاد مهراد ختم خواهد شد.
تالار آبی، محلی برای آشنایی با تاریخچه سینمای ایران
طبقه اول
1 - تالار آبی
در این مکان شما ابتدا با گذشته میزبانهای موزه سینما ایران یعنی باغ و عمارت فردوس آشنا میشوید و سپس با تاریخچه سینمای ایران و جهان، و اولینهای سینمای ایران در عرصه تولید و بازیگری مانند آوانس اوگانیانس نخستین نویسنده و کارگردان ایرانی و عبدالحسین سپنتا کارگردان فیلمهای ناطق ایرانی آشنا میشوید.
از دیگر جذابیتهای این بخش معرفی و بازدید نخستین وسائل و تجهیزات فیلم سازی در ایران و اولین تصویربرداریهای تاریخ سینمای ایران که توسط میرزا ابراهیم خان عکاس باشی ثبت شده و همچنین تماشای نخستین آگهی و اعلانهای سینمای ایران خواهد بود.
2- تالار معاصران
این بخش از مجموعه شامل پشت صحنهها و تصاویر فیلمهای ایرانی و نمونههایی از اکسسوارها و وسایل صحنه و لباسهای مورد استفاده در این فیلمهاست.
همچنین در این نمایشگاه امکان مشاهده غرفههای اختصاصی سهراب شهید ثالث، عزت الله انتظامی، رخشان بنی اعتماد، پوران درخشنده، داریوش مهرجویی، خسرو سینایی، علی طالبی، فاطمه معتمدآریا و دیگر بزرگان فراهم است.
3-تالار بین الملل
در تالا بین الملل با جوائز کسب شده توسط سینماگران ایرانی در عرصه بین الملل همانند: نخل طلای کن یا شیر ونیز و یا خرس برلین و ... همچنین غرفههای اختصاصی این هنرمندان جهانی ایران مانند عباس کیارستمی آشنا خواهید شد. در این بخش از موزه 45 تندیس از جوائز تاریخ سینمای ایران قرار دارد.
طبقه اول
1- نمایشگاه دفاع مقدس
این قسمت شامل تصاویر فیلمهای دفاع مقدس، معرفی کارگردانان و عوامل اصلی سینمای دفاع مقدس و غرفه اختصاصی شهید آوینی است.
با بازدید از تماشاخانه موزه سینما اطلاعات زیادی در مورد اولین های سینمای ایران به دست خواهید آورد
2- تماشاخانه
احتمالاً یکیاز جذابترین قسمتهای موزه این نمایشگاه خواهد بود که بازدید از آن را نباید به هیج وجه از دست دهید. به جز امکان مشاهده قسمتهایی از اولین فیلمهای سینمای جهان و ایران شما میتوانید با نخستین سالنهای سینمای ایران، نخستین سینماداران و پرفروشترین فیلمها و مستندات سالنهای سینمای ایران در این بخش آشنا شوید.
3 بخش کودک
در این بخش از موزه با طراحیهای دستی و لوازم شخصی اولین انیمیشن سازان ایران مانند اسفندیار احمدیه آشنا میشوید. همچنین تصاویر بازیگران و دست اندرکاران سینمای کودک و عروسکهای فیلمهای سینمایی چون کلاه قرمزی و پسر خاله و شهر موشها و ... را مشاهده خواهید کرد.
4 - نمایشگاه علی حاتمی
در این بخش بیشتر سینمای قبل از انقلاب را مرور میکنید و با مجسمههای عزت الله انتظامی و علی حاتمی در حال تماشای فیلم حاجی واشنگتن روبرو خواهید شد.
5- نام آوران
این نمایشگاه شامل چهار تالار با عنوان نام آوران است و ما را با بزرگان سینمای ایران در عرصههای مختلف آشنا میکند.
6 - تالار دوبله و صدا
تالار دوبله و صدا با هدف نشان دادن ابزار آلات قدیمی صدابرداری، غرفه پدر دوبله ایران، علی کسمایی و... ساخته شده است.
در موزه سینما می توانید با سرگذشت بزرگمرد موسیقی ایران فرهاد مهراد آشنا شوید
7 - خانه فرهاد
این بخش در حالی که به سینمای ایران بی ربط است اما دوست داشتنیترین بخش موزه سینما است. خانه فرهاد شامل بخشی از وسایل شخصی، کتابها و سازهای خواننده پر آوازه ایرانی، فرهاد مهراد میشود. با بازدید از این بخش میتوانید از شنیدن صدای فرهاد نیز لذت ببرید.
8 و 9 - زیر گذر تاریخ و نمایشگاه ارامنه
زیرگذرتاریخ با موضوع کشف و تلاش در دوره باستان برای نشان دادن جنبش، حرکت و ثبت آن و نمایشگاه ارامنه، جهت نشان دادن نقش مؤثر ارامنه ایرانی در سینمای ایران ساخته شدهاند.
متاسفانه در حال حاضر بخشهای 6 و 8 و 9 تعطیل هستند.
دوست دارید با دیگر موزه های تهران آشنا شوید؟ مطلب «
موزه های تهران» را بخوانید.