• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

موزه مفاخر استان مرکزی

18 خرداد، 1399
18 خرداد، 1399
مدت مطالعه :
هنگامی که می‌خواهید به استان یا شهری سفر کنید، سعی می‌کنید تا از قبل تمامی جاهای دیدنی و جاذبه‌های توریستی آن را بشناسید. در میان تمامی استان‌های ایران، استان مرکزی، پیشینه و قدمتی طولانی دارد و از اولین مکان‌های زندگی انسان در فلات ایران بود. این استان مفاخر و مشاهیر زیادی را به جامعه تحویل داده که آن را از دیگر استان‌های ایران متمایز می‌کند. با بازدید از موزه مفاخر استان مرکزی می‌توانید با بسیاری از این مشاهیر و انسان‌های سرشناس آشنا شوید و به نوعی، دانش خود را درباره‌ی این استان بالاتر از قبل ببرید. با اسمارتیز همراه باشید تا با این موزه اراک بیشتر آشنا شوید.
پیشینه موزه مفاخر استان مرکزی
موزه مفاخر استان مرکزی، از جاذبه‌های فرهنگی و گنجینه‌ای کوچک از مفاخر و بزرگان این استان است و در شهر اراک قرار دارد. استان مرکزی، با لقب استان آفتاب شناخته می‌شود و این لقب به واسطه وجود مفاخری‌ست که از خطه استان مرکزی آمده‌اند و راه خدمت به کشور و حتی مردم جهان را در پیش گرفتند. بزرگان استان مرکزی موثرترین افراد در حوزه‌های مختلف علمی و دینی بودند .استان مرکزی استانی در مرکز ایران است که بزرگ‌ترین شهر و مرکز آن کلان‌شهر اراک است و به عنوان پایتخت صنعتی ایران شناخته می‌شود. مرکزی، از شمال به استان‌های البرز و قزوین، از غرب به استان همدان، از شمال شرقی به استان تهران، از جنوب به استان‌های لرستان و اصفهان و از شرق به استان‌های قم و اصفهان محدود است. این استان از جمله استان‌های نخبه‌پرور کشور است. از این رو به این استان لقب بهشت مفاخر، سرزمین آفتاب و پایتخت مفاخر و مشاهیر را داده‌اند؛ به ‌طوری ‌که بیشترین چهره‌های تاثیرگذار در تاریخ و نخبگان کشور حداقل در دو سده اخیر از استان مرکزی بوده‌اند .موزه مفاخر استان مرکزی، از جاذبه‌های فرهنگی و گنجینه‌ای کوچک از بزرگان این استان است و در شهر اراک قرار دارد.
این موزه در عمارت حاج حسین خاکباز محسنی (اراکی) دایر شد. این عمارت در اواخر دوره قاجاریه توسط سید حسین خاکباز، از فرزندان حاج آقا محسن اراکی ساخته شد. احداث بنای موزه مفاخر استان مرکزی در اواخر دوره قاجاریه شروع شد و نقشه این ساختمان توسط یک مهندس روسی کشیده شد. اجرای کار توسط استاد مراد چمنی اراکی انجام گرفت و ساخت آن 4 سال طول کشید که در سال 1308 خورشیدی به اتمام رسید. ساختمان بنا توسط مرحوم حاج حسین خاکباز احداث شد. حاج حسین خاکباز، کوچک‌ترین فرزند ذکور حاج آقا محسن در سال 1315 قمری معادل 1276 شمسی به دنیا آمد و در سال 1374 شمسی بدرود حیات گفت. موزه مفاخر استان مرکزی در شهر اراک، خیابان شهید بهشتی، نرسیده به میدان شریعتی قرار دارد که روزانه پذیرای مهمانان، مردم و گردشگران خواهد بود و توانسته بابی به سوی فرهنگ، تمدن و هویت سرزمین آفتاب به روی مخاطبان و بازدیدکنندگان باز کند. نوع بنا کوشکی با تزیینات آجری خاص دوره قاجاریه‌ست و 2 ایوان شرقی و غربی دارد. همچنین این ساختمان دارای 11 اتاق، حمامی خزینه‌ای قدیمی که در گوشه حیاط ساخته شده و دو قنات، یکی در محوطه به نام قنات ده و دیگری در زیر آب انبار به نام قنات خان حاکم است. قنات ده موقوفه مرحوم حاج آقا محسن اراکی و قنات خان حاکم توسط میرزا علی اکبر خان تفرشی موسوم به دوام الدوله که حاکم عراق عجم یعنی اراک فعلی و توابع در زمان ناصرالدین شاه بود، احداث شده است.
تندیس‌های موزه مفاخر استان مرکزی
تندیس‌های موزه مفاخر استان مرکزی
این بنا در سال 1379 توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی به شماره 3338 در تاریخ 25 اسفندماه 1379 ثبت آثار ملی شد و در سال 1384 با همکاری استانداری استان مرکزی و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، ورثه مرحوم خاکباز و تلاش و مساعدت شهروندان فرهنگ‌دوست استان خریداری و با هدف ایجاد موزه مرمت شد. عملیات مرمتی بنا از سال 1384 تا 1388 ادامه یافت و در بهمن ماه 1388 به عنوان موزه مفاخر استان مرکزی افتتاح شد. این مجموعه موزه‌ای دارای بخش‌های مختلفی از جمله تالار امام خمینی، تالار مفاخر مذهبی و دینی، تالار مفاخر علمی و فرهنگی، تالار امیرکبیر، تالار قائم مقام فراهانی، تالار مفاخر در قید حیات، تالار سرداران شهید، مرکز اسناد و مفاخر، کارگاه مرمت و عکاسی، حمام قدیمی و خصوصی خانواده خاکباز، آب انبار و قنات، نگارخانه و فروشگاه عرضه محصولات فرهنگی و هنری و نگارخانه زنده یاد محمد مهدی هدایتی است.
بهترین زمان رفتن به موزه مفاخر استان مرکزی
شهر اراک از سوی جنوب با کوه‌های سفیدخانی، کوه‌های نظم‌آباد، سرخ کوه (یا سرخه) و از سوی غرب با کوه مودر احاطه شده ‌است. کوه‌های پیرامون شهر از جمله کوه‌های مرکزی و پیشکوه‌های داخلی رشته‌کوه زاگرس محسوب می‌شوند. از میان شهر اراک تنها رود قره‌ کهریز (معروف به رودخانه خشک) می‌گذرد. این رودخانه از کوه‌های قره‌کهریز سرچشمه گرفته، پس از آبیاری زمین‌های روستاهای نزدیک اراک، از غرب شهر گذر کرده و به تالاب میقان می‌ریزد. این رود، فصلی بوده و در تابستان خشک می‌شود. از این رو برای رفتن به شهر اراک اگر آب و هوایی معتدل و دلچسبی را می‌خواهید، بهتر است در بهار به این شهر سفر کنی تا هم جلوهگاه طبیعی شهر را ببینید و هم از آثار باستانی و موزه‌های این شهر لذت ببرید. اگر فردی گرمایی هستید به شما پیشنهاد می‌شود که در فصول پاییز و اوایل زمستان به این شهر سفر کنید، تا از هوای نسبتا سرد آن لذت کافی را ببرید.
راه‌های دسترسی به موزه مفاخر استان مرکزی
آدرس: انتهای خیابان شهید بهشتی، نرسیده به خیابان شریعتی
این موزه در منطقه دو اراک قرار دارد که از لحاظ موقعیت جغرافیایی منطقه دو اراک از قسمت شمالی خیابان امام، از سمت میدان ولی عصر، مجاور پل جهاد و سمت راست محدوده مسکن شروع و حد فاصل تفکیک منطقه یک و دو، در خط ریل راه‌آهن خاتمه می‌یابد. اراک شهری نسبتا صنعتی‌ست و از این رو در ساعات اداری نسبتا خلوت می‌شود. امکان دسترسی به این موزه علاوه بر ماشین شخصی، تاکسی‌های خطی و آنلاین می‌توانید از اتوبوس هم برای رسیدن به این موزه استفاده کنید.
موزه مفاخر استان مرکزی در شب
موزه مفاخر استان مرکزی در شب
هزینه بلیط و ساعات دسترسی
این موزه هم مانند تمام موزه‌های سراسر کشور از ساعت 8 صبح تا 6 بعد از ظهر پذیرای بازدید کنندگان است. برای ورود به این موزه هر ایرانی 2000 تومان و افراد غیر ایرانی 8000 تومان باید پرداخت کند. این موزه به سبب نصب و نمایش سردیس و زندگی‌نامه بزرگان استان، به عنوان یک منبع و مرجع مفید برای معرفی این بزرگان شناخته می‌شود. به طوری که در این موزه سردیس‌ها به همراه آثار چاپ شده و اسناد، عکس‌ها و گزارش‌های متعلق به بنیان‌گذار کبیر انقلاب اسلامی (ره)، امیرکبیر، قائم‌مقام فراهانی، پروین اعتصامی، کربلایی کاظم کریمی ساروقی، ملا مهدی نراقی، ملا احمد نراقی، میرزا حسن آشتیانی، سلمان ساوجی و پروفسور حسابی به نمایش درآمده است. از این رو بابی به سوی فرهنگ و تمدن این استان و حتی این کشور برای بازدیدکنندگان گشوده است. بازدید از موزه مفاخر اراک می‌تواند ساعاتی آموزنده برای شما به ارمغان بیاورد و رفتن به آن به تمامی خانواده‌ها پیشنهاد می‌شود.
دانستنی‌های درباره موزه مفاخر استان مرکزی
  • در موزه مفاخر اراک می‌توانید انواع آثار هنرهای تجسمی و پیکرتراشی را ببینید.
  • موزه‌ مفاخر استان مرکزی، علاوه بر جنبه‌های توریستی و گردشگری، جنبه‌ی آموزشی و فرهنگی نیز دارد.
  • در این موزه می‌توانید تندیس‌هایی از بزرگان ایران و نه فقط استان مرکزی را تماشا کنید.
  • هزینه بهای کم ورودی موزه، آن را در دسته‌ی تفریحات ارزان و اقتصادی قرار می‌دهد.
تندیس‌های موزه مفاخر استان مرکزی
تندیس‌های موزه مفاخر استان مرکزی
    راهنمای رفتن به موزه مفاخر استان مرکزی
    این موزه از بخش‌های مختلفی شامل تالار امام خمینی، تالار مفاخر مذهبی و دینی، تالار مفاخر علمی و فرهنگی، تالار امیرکبیر، تالار قائم مقام فراهانی، تالار مفاخر در قید حیات، تالار سرداران شهید، مرکز اسناد و مفاخر، کارگاه مرمت و عکاسی، حمام قدیمی و خصوصی خانواده خاکباز، آب انبار و قنات، نگارخانه و فروشگاه عرضه محصولات فرهنگی و هنری و نگارخانه محمد مهدی هدایتی تشکیل شده ‌است. در این موزه سردیس‌ها به همراه آثار چاپ شده و اسناد، عکس‌ها و گزارش‌های متعلق به امام خمینی، امیرکبیر، قائم‌مقام فراهانی، پروین اعتصامی، کربلایی کاظم کریمی ساروقی، ملامهدی نراقی، ملا احمد نراقی، میرزا حسن آشتیانی، سلمان ساوجی، پروفسور حسابی، دکتر محمد قریب، آیت الله حاج شیخ محمد علی اراکی، علی‌اکبرخان فراهانی، استاد فتحعلی واشقانی فراهانی، شهید مصطفی چمران، شهید محلاتی، میرزا عیسی فراهانی، آقا ضیاالدین عراقی، فرهاد رستمپور، استاد علی بصیرت نژاد، استاد ابراهیم دهگان، استاد محمدرضا محتاط، عباس سحاب و فخرالدین عراقی به نمایش درآمده ‌است.

    قصد سفر به اراک را دارید؟ مطالب «جاهای دیدنی اراک» و «رستوران های اراک» را از دست ندهید.
    برچسب(ها)
    موقعیت(ها)

    اگر برای خیلی از افراد خواندن و نوشتن در همان دوران مدرسه به اتمام رسید، برای من اما تا همین حالا ادامه دارد. یکی از لذت‌های من در زندگی نوشتن است و این کار را 7 سال است که به طور مداوم انجام می‌دهم. همان مسیری که از نوشتن روزنگاری‌ها شروع شد، حالا به تخصص و راهی برای گذران اوقات بیکاری تبدیل شده است.

    امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4 2 نفر
    نظرتو با ما مطرح کن
    نظرات دیگران
    اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.