• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

موزه مُهر و سکه کومش

19 خرداد، 1399
19 خرداد، 1399
مدت مطالعه :
موزه‌ها مکان‌هایی برای ثبت خاطرات تمدن‌ها، کشورها، ملت‌ها و جهانیان هستند و در هر شهر و کشوری که بگردید، موزه‌های متعددی را پیدا می‌کنید. موزه مُهر و سکه کومش، نخستین موزه تخصصی سکه و مُهر در استان سمنان است. مُهر و سکه همچون کلکسیونی از اشیای به یادگار مانده از نیاکانمان محسوب می‌شوند که اطلاعات خوبی از حکومت‌ها و تفکرات رایج در هر دوره به ما می‌دهند. با بازدید از این موزه می‌توانیم به گذشته‌های خیلی دور سفر کنیم و فراموش نکنیم که از کجا آمده‌ایم و تغییر جهان‌بینی در یک چشم به هم‌زدن را برای علاقمندان به موزه در پی دارد. برای آشنایی با موزه مهر و سکه کومش با اسمارتیز همراه باشید.
پیشینه موزه مُهر و سکه کومش
موزه مُهر و سکه کومش در روز جهانی موزه که هم‌زمان با هفته میراث فرهنگی بود، در 28 اردیبهشت سال 1392 هجری خورشیدی توسط سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی‌ و گردشگری استان سمنان و مشارکت بخش خصوصی (مهندس حسن پاکزادیان) افتتاح شد. این موزه آثاری از گذشته‌های دور را در خود قرار داده‌ و سکه، اسکناس، حلقه‌های مبادلاتی، سفته‌های مختلف، برات و پول‌های اولیه از جمله اشیایی‌ست که از ابتدای تاریخ ایران تا عصر حاضر در موزه مُهر و سکه کومش سمنان دیده می‌شوند و از چگونگی مبادله کالا در روزگاران قدیم برای بازدیدکنندگان می‌گویند. در این مجموعه تعداد بیش از 500 قطعه سکه، 24 برگ اسکناس، 80 قطعه مُهر و تعدادی ابزار در معرض دید عموم قرار گرفته تا پژوهشگران، اندیشمندان و علاقمندان با نگریستن و اندیشیدن پیرامون جنبه‌های مختلف و متعدد مطالعاتی آن‌ها زمینه‌ای برای اعتلای بینش هنری، فرهنگی و تاریخی جامعه ایجاد کنند.
اسم موزه را به این دلیل کومش (نام یک ایالت کهن ایران) گذاشته‌اند، که استان سمنان محدوده سرزمین باستانی کومش را دربر گرفته است. لازم است گفته شود که سفیر فنلاند (کمراینن) در طی سال‌های گذشته دو بار بازدید غیر رسمی از موزه مُهر و سکه کومش داشته و با توجه به راه‌اندازی بخش پول ملل در این موزه، نسبت به ارائه سکه‌های رایج کشور فنلاند در موزه مُهر و سکه ابراز تمایل کرده بود و تعداد 10 سکه معاصر و رایج این کشور را به این موزه اهدا کرد. این سکه‌ها به عنوان یادبود به مجموعه سکه‌های ملل موزه مُهر و سکه کومش اضافه شد. تاکنون سکه‌های بیش از 5 کشور در این موزه جمع‌آوری شده‌اند و مدیر موزه جمع‌آوری سکه‌های سایر کشورها را از برنامه‌های آتی موزه اعلام کرد.
موزه مهر و سکه کومش
موزه مهر و سکه کومش
بهترین زمان رفتن به موزه مُهر و سکه کومش
بازدید کردن از آثار تاریخی که دیگر زمان خاصی نمی‌خواهد و برای رفتن به موزه مُهر و سکه کومش محدودیت خاصی وجود ندارد و شما می‌توانید هر زمان که خواستید غیر از ایام سوگواری و تعطیلات رسمی از موزه کومش سمنان دیدن کنید. اما اگر قصد دارید که در شهر سمنان غیر از موزه مُهر و سکه کومش از سایر جاهای دیدنی سمنان هم بازدید به عمل آورید، بهترین زمان سفر به سمنان با توجه موقعیت جغرافیایی این شهر، بستگی به منطقه‌ای دارد که قصد سفر به آنجا را دارید. ناگفته نماند که سمنان با آب و هوای دوگانه‌اش همیشه بهشت گردشگرانی بوده که دوست داشته‌اند طبیعت خشک و سبز را یکجا کنار هم ببینند. هر بخشی از شهر سمنان در یک فصلی مناسب برای سفر است اما می‌توانید به عنوان بهترین فصل برای سفر به این شهر بهار را در نظر بگیرید و لحظات خیلی خوبی را در کنار هم‌سفرانتان رقم بزنید.
راه‌های دسترسی به موزه مُهر و سکه کومش
آدرس: سمنان، خیابان امام خمینی، جنب مسجد امام (سلطانی)، تیمچه تکیه پهنه، موزه مُهر و سکه کومش
اماکن تاریخی و جاذبه‌های دیدنی و موزه‌ها در شهر سمنان از خیابان شهدا شروع می‌شود و تا خیابان امام خمینی ادامه می‌یابد. خیابان امام خمینی (ع) از اصلی‌ترین مراکز تجاری و تاریخی سمنان به شمار می‌رود. شما هنگامی که وارد شهر سمنان شوید در هر موقعیتی که باشید به راحتی مسیری به سمت خیابان امام خمینی پیدا خواهید کرد. هنگامی که وارد خیابان امام خمینی شوید کافی‌ست که همینطور خیابان امام خمینی را ادامه دهید تا به بازار پایین (بازار حضرت) سمنان ‌برسید، تکیه پهنه نیز در انتهای راسته بازار و مجاور امام‌زاده یحیی (ع) قرار دارد. و همینطور تکیه پهنه از جنوب شرق به وسیله راهروی باریک و مسقف به مسجد امام و از شمال‌ غربی به مسجد جامع و مسجد امام راه دارد. پس از آن‌که وارد این تکیه سه طبقه شدید، کافی‌ست که به طبقه دوم بروید و از موزه مُهر و سکه کومش دیدن کنید.
سکه‌های قدیمی موزه کومش
سکه‌های قدیمی موزه کومش
هزینه‌ی بلیط و ساعات دسترسی
هزینه ورودی موزه مُهر و سکه کومش سمنان برای بازدید هر شخص ایرانی 3000 هزار تومان و برای هر شخص غیرایرانی 15000 هزار تومان در نظر گرفته شده است. شما می‌توانید همه روزه به غیر از ایام سوگواری و تعطیلات رسمی، صبح‌ها از ساعت 9 تا 13 و عصرها از ساعت 16 تا 20 به مدت 1 تا 2 ساعت از موزه مُهر و سکه کومش بازدید به عمل آورید و لحظه‌های شگفت انگیزی را تجربه کنید و همینطور می‌توانید با شماره تلفن 09121068913 با این موزه در ارتباط باشید. موزه مُهر و سکه کومش تمام مدت ساعات کاری پاسخ‌گوی سوالات شما در ارتباط با موزه می‌باشند.
دانستنی‌هایی در مورد موزه مُهر و سکه کومش
  • نخستین موزه تخصصی سکه و مُهر استان سمنان است.
  • مجموعه موزه شامل قطعاتی چون مُهرها، ابزارهای مبادلاتی کالا از قبیل حلقه‌های مبادلاتی، پول‌های اولیه، سکه، اسکناس، سفته، برات و ابزارهای نگهداری پول از ابتدای تاریخ تا زمان حال می‌شود.
  • مجموعه مُهر و سکه این موزه در سال 1396 به 2000 قطعه افزایش یافته است.
  • در این موزه 500 عدد سکه، 24 برگ اسکناس، 80 قطعه مُهر و تعدادی ابزار وجود دارد.
  • موزه مُهر و سکه کومش به 3 بخش مُهرها، سکه‌ها و سکه‌های ضرب‌شده در مسراهای متعدد ایالت تاریخی کومش اختصاص یافته است.
  • علت تمایز موزه مُهر و سکه کومش از سایر موزه‌ها در نحوه‌ی چینش موزه است.
  • سفیر فنلاند بعد از بازدید از این موزه، تعداد 10 سکه رایج و معاصر این کشور را به موزه مُهر و سکه کومش اهدا کرده است.
  • در حال حاضر جمع‌آوری سکه های سایر کشورها از برنامه‌های موزه مُهر و سکه کومش می‌باشد.
نمونه‌ای از سکه‌ای فنلاندی اهدا شده به موزه
نمونه‌ای از سکه‌ای فنلاندی اهدا شده به موزه
    راهنمای رفتن به موزه مُهر و سکه کومش
    موزه مُهر و سکه کومش از دیدنی‌ها و جاذبه‌های شهر سمنان است که نوع چینش سکه‌های موزه در 3 بخش مجزا، آن را از سایر موزه‌ها متمایز کرده است. قسمت اول موزه مُهر و سکه کومش سمنان به مُهرها اختصاص داده شده که شامل مُهره‌ها و اثر مُهرهایی از هزاره دوم پیش از میلاد و دوره قاجار می‌شود که در نوع خود بسیار جالب و دیدنی‌ست. نمایش سکه‌ها در بخش دوم در این مجموعه بر اساس سیر تحولات تاریخی به شکل دیدنی به نمایش گذاشته شده و در تاریخ سه هزار ساله تبادلات پولی این مرز و بوم را معرفی می‌کند. پس از تماشای این آثار نفیس و شگفت‌انگیز به بخش سوم موزه مُهر و سکه کومش سمنان می‌رسید که سکه‌های ضرب‌شده در منطقه کومش (محدوده سابق استان سمنان و شهرهایی همچون دماوند، فیروزکوه، دربند، بسطام و غیره) را در معرض دید قرار داده و شما را با گذشته‌ی این سرزمین تاریخی آشنا می‌کند.
    اگر علاقه دارید تا لحظاتی فراموش نشدنی را تجربه کنید، به شما توصیه می‌کنم که بازدید از موزه مُهر و سکه کومش سمنان را از دست ندهید و از سفر با ماشین زمان به گذشته‌های دور این سرزمین کهن جا نمانید، چرا که قطعا با این سفر خاطره‌ای جذاب را به سایر خاطرات خیلی خوبتان از استان اضافه خواهید کرد. از دیگر جاهای دیدنی نزدیک به موزه مُهر و سکه کومش می‌توان به گرمابه پهنه، دروازه ارگ سمنان، مسجد جامع، آرامگاه پیرنجم‌الدین و پارک ملی خارتوران اشاره کرد که شما می‌توانید از این مکان‌های دیدنی بازدید کنید و با زیبایی‌های این شهر زیبا آشنا شوید. همچنین اگر دوست دارید تا با دستانی پر از سوغات رنگارنگ به منزل برگردید، به شما پیشنهاد می‌کنیم که سری هم به بازار حضرت سمنان بزنید. در آخر امیدواریم عزیزانی که از موزه مُهر و سکه کومش بازدید کرده‌اند، تجربه خود را با ما به اشتراک بگذارند.

    قصد سفر به سمنان را دارید؟ مطلب «رستوران های سمنان» و «خرید در سمنان» را از دست ندهید.
    برچسب(ها)
    موقعیت(ها)

    اگر برای خیلی از افراد خواندن و نوشتن در همان دوران مدرسه به اتمام رسید، برای من اما تا همین حالا ادامه دارد. یکی از لذت‌های من در زندگی نوشتن است و این کار را 7 سال است که به طور مداوم انجام می‌دهم. همان مسیری که از نوشتن روزنگاری‌ها شروع شد، حالا به تخصص و راهی برای گذران اوقات بیکاری تبدیل شده است.

    امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 5 1 نفر
    نظرتو با ما مطرح کن
    نظرات دیگران
    اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.