تا به حال نام
ورزش پدل (Padel) به گوشتان خورده است؟ میتوانید حدس بزنید در چه سبکی است؟ با این که
ورزش پدل بیش از یک قرن است که ابداع شده است به طور کامل در دنیای ورزش دوستان شناخته شده نیست. پدل جزو ورزشهای راکتی محسوب میشود و ترکیبی از دو ورزش تنیس و اسکواش است. اگر میخواهید راجع به
ورزش پدل بیشتر بدانید در ادامه همراه
اسمارتیز باشید.
شاید اینها را هم بپسندید!
تاریخچهی پیدایش ورزش پدل
در سال 1969 در شهر آکاپولکو مکزیک، انریکه کورکوئرا تصمیم گرفت تا محوطهی ورزش اسکواش خود را کمی تغییر دهد و با تنیس ترکیب کند. در همین لحظه ورزش پدل توسط وی برای اولین بار بازی شد و به سرعت به چند کشور دیگر مانند اسپانیا، آرژانتین و آندورا معرفی شد. در سال 1993 در شهر چاتانوگا واقع در تنسی (از ایالتهای جنوبی آمریکا) انجمن ورزش پدل آمریکا تاسیس شد. این انجمن در اولین اقدام خود دو زمین در ورزشگاه چاتانوگا برای این ورزش اختصاص داد. در سال 1995 یک محوطه اختصاصی در هاستنِ تگزاس برای پدل ساخته شد. پس از آن در سال 2009 در میامیِ فلوریدا چندین کلوب پدل تاسیس گشت و پس از آن این ورزش به لس آنجلس راه یافت. در سال 2014 ورزش پدل توسط یک کلوب سوئیسی به سنگاپور رسید و درست همزمان در مصر پدل توسط محمد آتف، محمد سادا و امیر صمحی به ورزش دوستان این کشور معرفی شد و بلافاصله محبوبیت چشم گیری پیدا کرد. به مرور زمان پدل به اروپا و پس از آن به آسیا رسید و در حال حاضر تقریبا در تمام کشورها آموزش داده میشود. جالب است که بدانید با وجود آن که این ورزش در ابتدا در مکزیک ابداع شده است، بسیاری مهد آن را اسپانیا میدانند و فدراسیون این ورزش در همین کشور با نام اختصاری FIP قرار دارد. سایت رسمی فدراسیون ورزش پدل www.padelfip.com است.
ورزشی پر تحرک و مهیج
ورزش پدل در ایران
در سال 2006 یعنی 1384 این ورزش وارد ایران شد و در سال 1386 کمیته آن با ریاست فرهاد جامع آغاز به کار کرد. اولین زمین اختصاصی پدل در
باشگاه انقلاب در سال 1389 افتتاح شد. در سال 1396 اولین دورهی آموزش جامع ورزش پدل توسط دو مدرس اسپانیایی به نامهای آلخاندرو میئرس و آدریان پدرو برگزار شد که نقطهی عطفی برای این ورزش در ایران بود. دو سال پس از این اتفاق یعنی در 1398 کمیته ورزش پدل به انجمن ارتقا یافت و طرحهایی برای گسترش این ورزش در ایران به تصویب رسید.
زمین ورزش پدل
زمین بازی پدل یک محوطهی مستطیل شکل با دیوارهای شیشهای است که ابعادی معادل با طول 20 متر و عرض 10 متر دارد. تور 10 متری با ارتفاع 88 سانتیمتر زمین را به نیم تقسیم میکند. دیوارهای پشتی هر کدام 3 متر ارتفاع دارند. دیوارهای کناری در ابتدای گوشهها 3 متر و در وسط دو متری هستند. جنس زمین از چمن مصنوعی و در برخی موارد سیمان است و در سه رنگ زرد، آبی و سبز ساخته میشود.
زمینی با انرژی متفاوت
لوازم ورزش پدل
راکت ورزش پدل با تنیس و اسکواش تفاوت کاملا محسوسی دارد. راکت پدل تور ندارد و در آن صفحهی گرافیتی کار شده است. این صفحهها معمولا به شکل بیضی هستند و مساحتی حدود 4 متر مربع دارند. در سطح این صفحهها چندین سوراخ به قطرهای 1سانتیمتر وجود دارند. طول دستهها معمولا 20 سانتیمتر و ضخامت راکت 4 سانتیمتر است. راکتها یک بند دارند که دور مچ بازیکن برای حفظ ایمنی و راحتی بسته میشوند. قیمت راکت پدل از 500 هزار تومان شروع میشود و در برندهای معروف تا 20 میلیون تومان هم میرسد. توپ پدل شباهت زیادی به توپ تنیس دارد، از جنس پلاستیک و زرد رنگ است. قیمت توپها نیز با توجه به جنس و برند آن از 20 هزار تومان تا 200 هزار تومان متغییر هستند.
طراحی بسیار زیبای راکت پدل
لباسهای بازیکنان و کفششان کاملا وابسته به سلیقه خودشان قابل تغییر میباشد و تنها نکتهای که اهمیت دارد تمیزی و راحتی آنها است.
قوانین ورزش پدل
این ورزش به دو صورت دو نفره و چهار نفره (دو تیم دو نفره) قابل اجراست. قوانین پایهای ورزش درست مانند تنیس است. شما در هر نوبت که توپ به زمینتان میآید تنها یک بار اجازهی ضربه زدن دارید. اگر توپ در زمین شما به زمین برخورد کند حریف شما امتیاز میگیرد. اگر شما توپ را بر روی خطوط در زمین حریف یا خارج محوطهی آن و یا به تور بزنید امتیاز به حریف میرسد. بازی دارای دو نوع 3 ست یا 5 ست اجرا میشود. برنده هر ست کسی است که حداقل 4 امتیاز گرفته باشد و دو امتیاز با حریف خود اختلاف داشته باشد. هر کسی بتواند زودتر دو ست (در بازیهایی که 3 ست دارند) یا 3 ست (در بازیهایی که 5 ست دارند) را ببرد برنده مسابقه خواهد بود. اگر هنگام آغاز بازی دو بار سرویس را اشتباه بزنید از شما امتیاز کم خواهد شد. در بازیهای چهار نفره، اعضای تیمها اجازه پاس دادن یا ضربه زدن همزمان به توپ را ندارند. نگه داشتن توپ با دست یا راکت، پرتاب راکت، دو بار ضربه زدن به توپ و فحاشی از دیگر خطاهای این ورزش هستند. هر بازی دارای دو داور است؛ سرداور که بر روی صندلی بلند در بیرون زمین و در کنار تور مینشیند و داور ناظر که در جایگاه تماشاچیان است. هرگونه بحث با داور موجب کسر امتیاز و در نهایت محرومیت از بازی خواهد بود. هیچ بازیکنی بدون اجازهی داور حق ترک زمین را ندارد. در صورت 10 دقیقه تاخیر هر کدام از بازیکنان بازی امتیاز بازی به تیم مقابل میرسد.
ورزش پدل در لیگهای جهانی
با وجود قدمت و محبوبیت پدل، متاسفانه این ورزش هنوز نتوانسته است به المپیک راه پیدا کند. البته لیگهایی در سراسر جهان زیر نظر فدراسیون رسمی برای ورزش پدل برگزار میشود که دارای سطوح مختلفی است. در ایران نیز مسابقات در سطح استانی، کشوری و جهانی برگزار میگردد. در سال 1396 شیوا سرحدی و مرضیه یارخلجی توانستند با کسب مدال نقره در مسابقات جهانیای که در اسپانیا اجرا شد افتخاری برای کشور در ورزش پدل ثبت کنند.
کجا ورزش پدل را یاد بگیریم؟
در حال حاضر باشگاه انقلاب تنها مجموعهی ورزشی است که ورزش پدل را پوشش میدهد. این مجموعه چهار زمین پدل دارد که شما میتوانید آنها را اجاره کنید. همچنین کلاسهای آموزشی در این مجموعه زیر نظر مربیان حرفهای برگزار میگردد. اگر هم راکت پدل را ندارید لازم نیست نگران شوید؛ در این مجموعه تمامی لوازم مورد نیاز مانند راکت، توپ، مچ بند و ... اجاره داده میشود.
شباهت بارز راکت پدل با تنیس
در آخر باد بگوییم که ورزش پدل با این که شباهتهای فراوانی به تنیس و اسکواش دارد اما به خوبی توانست در دل ورزش دوستان جا باز کند و تبدیل به یک ورزش مستقل شود.