ورزشگاه نقش جهان اصفهان، استادیوم خانگی سپاهان و میعادگاه طرفداران پرشور اصفهانی است. این ورزشگاه در میزبانی از بازیهای بزرگی همچون مسابقات سپاهان با دو غول قرمز و آبی پایتخت یا مسابقات مهم آسیایی با حضور 75 هزار طرفدار فوتبال به دیگ جوشانی تبدیل میشود و فوتبال دوستان ایران به خوبی میدانند بازی در نقش جهان برای حریفان سپاهان کار بسیار سختی است. ورزشگاه جهان بعد از فراز و نشیبهای فراوان در سال 1395 بالاخره افتتاح شد و در حال حاضر از جمله مهمترین و مدرنترین ورزشگاههای ایران به حساب میآید. با
اسمارتیز همراه باشید تا بیشتر با داستان این ورزشگاه، امکانات و ویژگیهای آن آشنا شویم.
شاید اینها را هم بپسندید!
آدرس و راههای دسترسی به ورزشگاه نقش جهان
آدرس ورزشگاه نقش جهان: اصفهان، اتوبان کاوه، بلوار فرزانگان، جاده ورزشگاه نقش جهان، مجموعه ورزشی نقش جهان
راههای دسترسی به ورزشگاه نقش جهان، ورزشگاه نقش جهان در شمال شهر اصفهان و در نزدیکی پارک جنگلی فدک قرار دارد. از آنجایی که این ورزشگاه در خارج از شهر اصفهان قرار گرفته، برای دسترسی به آن باید از خودروهای شخصی استفاده کرد. پارکینگ ورزشگاه گنجایش بالایی دارد و برای پارک کردن خودرو میتوانید از آن استفاده کنید. البته پارکینگ امکانات مناسبی ندارد و از این رو گاهی مشکلاتی برای تماشگرانی که به این ورزشگاه مراجعه میکنند به وجود میآورد. اتوبان کاوه، دسترسی به این استادیوم را از مرکز شهر اصفهان و میدان شهدا امکان پذیر میکند. همچنین بزرگراه چمران نیز با بلوار کاوه تقاطع دارد و دسترسی به این بلوار را از بخشهای مختلف اصفهان راحتتر میکند.
تاریخچه ورزشگاه نقش جهان
داستان ورزشگاه نقش جهان از سالها قبل شروع میشود. نیاز شهر اصفهان و باشگاههای بزرگ ذوب آهن و سپاهان با طرفداران پر شمار به یک ورزشگاه در خور باعث شد تا از اواخر دهه شصت و اوایل دهه 70 تصمیم به ساخت استادیوم نقش جهان گرفته شود. فرآیند ساخت ورزشگاه با فراز و نشیبهای بسیار زیادی همراه بود و در دهه هفتاد به کندی پیش میرفت. عظمت پروژه از یک سو و عدم حمایت کافی از سوی دیگر بارها عملیات ساخت ورزشگاه را متوقف کرد.
افتتاح فاز اول ورزشگاه نقش جهان
بعد از حدود یک دهه بالاخره در سال 1381 همزمان با برگزاری دومین دوره لیگ برتر ایران، فاز اول استادیوم نقش جهان افتتاح شد و سالها انتظار مردم اصفهان به پایان رسید. از همان ابتدا این استادیوم به عنوان استادیوم اختصاصی سپاهان مورد استفاده قرار گرفت. سپاهان در ورزشگاه جدید توانست برای اولین بار قهرمانی در لیگ برتر ایران را تجربه کند. فاز اول ورزشگاه تنها 42 هزار نفر ظرفیت داشت و تا سال 1385 مورد استفاده قرار گرفت.
فاز دوم ورزشگاه نقش جهان بعد از پایان عملیات ساخت
افتتاح فاز دوم ورزشگاه نقش جهان
از سال 1385، عملیات ساخت فاز دوم ورزشگاه نقش جهان شروع شد و تا سال 1395 ادامه داشت. یک دهه مردم اصفهان و طرفداران پرشور سپاهان منتظر بودند تا عملیات ساخت این ورزشگاه به اتمام برسد. این فاصله طولانی انتقادات زیادی را به همراه داشت. در طی این مدت 4 دولت برای ساخت این استادیوم برنامه ریزی کردند و بارها وزیر یا معاونان وزیر برای بازدید از پروژه به اصفهان آمدند. در نهایت در سال 1392 شرکت سپاهان تصمیم گرفت کار ساخت این ورزشگاه را به دست بگیرد. با ورود شرکت سپاهان فرآیند ساخت ورزشگاه سرعت گرفت و در نهایت در سال 1395 این ورزشگاه برای بازیهای سپاهان در لیگ و آسیا آماده شد.
اطلاعات ورزشگاه نقش جهان اصفهان
مجموعه ورزشی نقش جهان اصفهان شامل یک ورزشگاه فوتبال به همراه پیست تارتان 8 خطه و چندین سالن ورزشی همچون سالنهای ژیمناستیک، تنیس روی میز و ورزشهای رزمی است. ورزشگاه در دو طبقه با طرح بیضی ساخته شده و در مجموع گنجایش 75 هزار نفر را دارد. از لحاظ گنجایش این ورزشگاه در کنار ورزشگاه آزادی تهران و یادگار امام تبریز بزرگترین ورزشگاه فوتبال در ایران محسوب میشود. مساحت کل استادیوم در حدود 10 هکتار است.
امکانات ورزشگاه نقش جهان اصفهان
• زمین چمن طبیعی به وسعت 11 هزار متر مربع
• 4 ورودی جهت ورود ورزشکاران، تماشاگران و افراد ویژه در طبقه اول به همراه ورودیهای تماشگران در طبقه دوم
• پیست ورزشهای 7 گانه
• پیست تارتان 8 خطه استاندارد
• تونل 110 متری ماراتن با شیب در حدود 5 درصد
• بخشهای مربوط به امور اداری
• رختکن اختصاصی برای مربیان
• رختکن اختصاصی برای داوران
• 4 رختکن مجزا برای تیمهای ورزشی
• 2 رختکن ویژه برای تیمهای معلولین
• اتاق بهداری و تست دوپینگ
• سالن والیبال
• سالن بسکتبال
• سالنهای تمرینی در طبقه دوم با امکاناتی مانند رختکن و سونا
• سالن ژیمناستیک و تنیس روی میز
• 42 هزار صندلی در طبقه اول
• سکوهای سیمانی در طبقه دوم
• سرویسهای بهداشتی
حضور انبوه تماشگران سپاهان در ورزشگاه نقش جهان و حمایت از تیم محبوبشان
امکانات برای تماشاگران
با این که ورزشگاه نقش جهان در سال 1395 به طور کامل افتتاح شد و از این نظر جزو استادیومهای نوین ایران محسوب میشود اما در واقع نقشه ساخت آن به نزدیک به سه دهه قبل بر میگردد و در آن امکانات مناسبی برای تماشاگران در نظر گرفته نشده است. تا شروع لیگ 98-99 تنها سکوهای طبقه اول ورزشگاه صندلی گذاری شده بودند. با تاکید سازمان لیگ و اعضای کمیتهای که از ای اف سی برای بررسی شرایط ورزشگاه سپاهان به ایران آمده بودند، سکوهای طبقه دوم نیز بالاخره رنگ صندلی را دیدند. هرچند در کل این صندلیهای پلاستیکی کیفیت مناسبی ندارند. وضعیت سرویسهای بهداشتی ورزشگاه نیز تعریف چندانی ندارد. از طرفی هیچ بوفه یا محل خرید مواد غذایی در ورزشگاه وجود ندارد و معمولاً مواد غذایی با کیفیت پایین و با وضعیت نامناسبی در ورزشگاه به فروش میرسند. همه این موارد باعث میشود تا ورزشگاه نقش جهان مانند اغلب ورزشگاهها ایران امکانات مناسبی برای تماشاگران نداشته باشد. هرچند با همین وضعیت نیز از خیلی از ورزشگاههای ایرانی شرایط بهتری دارد.
اتفاقات ویژه
زمانی که فاز اول نقش جهان افتتاح شد، سپاهان هنوز به عنوان یکی از قطبهای اصلی فوتبال ایران شناخته نمیشد. قهرمانی این تیم در لیگ برتر در آن دوران اتفاق بسیار مهمی محسوب میشد و نقش جهان شب رؤیایی را در بازی قهرمانی سپاهان پشت سر گذاشت. سپاهان با حمایت هواداران خود در اصفهان در طی 5 سال بارها توانست در بازیهای بسیار حساس و مهمی همچون نبرد با پرسپولیس تهران که به الکلاسیکو ایران معروف است به پیروزی برسد. از این رو بسیاری از طرفداران این تیم نقش جهان را برای سپاهان خوش یمن میدانستند.
طولانی شدن فرآیند ساخت ورزشگاه باعث شد تا در دوران طلایی سپاهان که با سه قهرمانی لیگ و صعود به فینال آسیا همراه بود، بازیهای این تیم در ورزشگاه فولادشهر برگزار شود. با افتتاح فاز دوم نقش جهان در سال 95 سپاهان در دوران افت خود قرار داشت اما بارها توانست در ورزشگاه تازه تأسیس خود و حمایت 75 هزار طرفدار طلایی پوش در بازیهای بزرگی پیروز شود. هرچند هنوز در ورزشگاه جدید شرایط برای قهرمانی سپاهان مهیا نشده اما شبهای خاطره انگیز مانند پیروزی در مقابل تراکتور، پرسپولیس و استقلال در این ورزشگاه کم نبوده است.
مالکیت ورزشگاه نقش جهان
مالکیت این ورزشگاه در اختیار وزارت ورزش و جوانان ایران قرار دارد. قبل از به وجود آمدن وزارتخانه ورزش و جوانان نیز مالکیت این ورزشگاه با سازمان تربیت بدنی بود. وظیفه ساخت این ورزشگاه در ابتدا بر عهده شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی کشور قرار داشت. بعد از طولانی شدن فرآیند ساخت ورزشگاه در دهه 90، شرکت سپاهان با وزارت ورزش و جوانان به توافق رسید تا در قبال تکمیل پروژه، امتیاز استفاده از این ورزشگاه برای 20 سال به سپاهان واگذار شود. به این ترتیب باشگاه سپاهان تا سال 1415 مستأجر این ورزشگاه خواهد بود.