اگر در تهران دنبال جایی برای قرارهای خاص عاشقانه میگردید، یا آخر هقته برای کوهنوردی برنامهریزی کردید و دنبال جایی خوش آبوهوا با منظرهای خاص و زیبا از تهران هستید، یا عاشق عناصر طبیعت هستید و به مکانهایی پر از گیاهان و جانوران مختلف و بازدید از آنها علاقهمندید، یا اگر اهل مجسمهسازی و هنرهای تجسمی هستید حتما رفتن به
پارک جمشیدیه را در برنامه آخر هفتهتان قرار دهید. با
اسمارتیز همراه باشید تا با پارک جمشیدیه تهران آشنا شوید.
شاید اینها را هم بپسندید!
تاریخچه پارک جمشیدیه
اما چرا نام این پارک جمشیدیه است؟ حدود 40 سال پیش، زمینها و ملکهای زیادی در منطقه
نیاوران وجود داشت که به خاندان دولو از خانوادههای ثروتمند و مشهور تهرانی تعلق داشت؛ خانوادهای که اصالتا قجر بودند. زمین بنای پارک جمشیدیه به نام مهندس جمشید دولو بود؛ قبل از انقلاب اسلامی کلنگ تاسیس این پارک برای رفاه عموم به زمین زده شد، اما قبل از اینکه به پارک تبدیل شود بنا بر آن بود که به عنوان محلی برای سالمندان طراحی شود اما در نهایت تصمیم بر آن شد زمینهای بخشیده شده نیاوران به بوستانی سنگی تبدیل شود. اکنون طبق آمارها پارک جمشیدیه دومین پارک محبوب تهرانیها و از پررفتوآمد ترین پارکهاست و در معماری به طور خاص طراحی شده است، بنابراین برای زنده نگه داشتن نام مالک جمشید دولو، نام جمشیدیه را به خود گرفت.
جمشیدیه سال 56 تاسیس شد و از آن سال تاکنون 2 بار بازسازی شده و عناصری نیز در طول سالها به آن اضافه شده است. طراحان جمشدیه غلامرضا پاسبان حضرت، روح الله نیک خصال، محمد برقعی میباشند؛ همچنین مهندس کامران طباطبایی دیبا نیز از طراحان اصلی جمشیدیه است که در طراحی
فرهنگسرای نیاوران،
موزه هنرهای معاصر، پارک شفق و... موفق عمل کردهاست.
نمای زیبا از استخر
پارک جمشیدیه
راه دسترسی
برای رفتن به پارک جمشیدیه اگر از مترو استفاده میکنید، باید از طریق خط یک
مترو تهران در ایستگاه تجریش پیاده شوید؛ یا با BRTهای میدان راه آهن در میدان تجریش پیاده شوید و یا از تاکسیهایی که مقصدشان تجریش است استفاده کنید؛ بعد سوار تاکسیهای میدان قدس که به سمت پارک جمشیدیه میروند بشوید.
بوستان جمشیدیه 4 ورودی دارد؛ ورودی شمالی از کوه کلکچال، ورودی جنوبی به باغ دولو، ورودی غربی به خیابان کلکچال و ورودی شرقی از خیابان جمشیدیه. پارک جمشیدیه به دلیل راه داشتن به کوههای کلکچال از مقصدهای مورد علاقه کوهنوردان است که به طور گروهی یا انفرادی لحظات خود را در این پارک سپری میکنند. همچنین به دلیل قرار گرفتن در ارتفاع زیاد از اولین مکانها درتهران است که برف میبارد.
آدرس پارک جمشیدیه
انتهای خیابان باهنر(نیاوران)، انتهای خیابان فیضیه و امیدوار
بهترین زمان رفتن به پارک جمشدیه
پارک جمشدیه در تمامی فصول سال دیدنی است. در بهار مطبوع بودن هوا و لطافت بینظیرش و برگهای تازه سبز شده درختان همگی حیات دوباره طبیعت را به وضوح نشان میدهند. تابستانها در پارک جمشیدیه گرمی هوا اذیتتان نمیکند و هرچه به ارتفاعات بالاتر بروید هوای بهتری را تجربه میکنید. پاییز جمشیدیه جشنواره رنگهاست. رنگهای برگ درختان، نم حاصل از بارش باران، فضای رمانتیکی را برای قدم زدنهای عاشقانه فراهم میکند. در زمستان نیز با بارش برف، منظرهی بی بدیلی به وجود میآید و جایی برای برف بازیهای خانوادگی و خاطره رقم زدهاست.
پارک جمشیدیه تهران
جاذبه ها و امکانات
جاذبههای پارک جمشیدیه کم نیستند. آبشار مصنوعی، مجسمههای هنری و زیبا از ناصر هوشمند وزیری که از مجسمهسازان فقید معروف ایرانی و سایر هنرمندان که آثار مفهومی طراحی کردند، چندین حوض و همینطور در نقطه بالایی پارک منظره بسیار زیبایی از تهران را شاهد هستید مخصوصا در شبها نمای تهران از جمشیدیه بسیار جلوه خاصی دارد. اما در نهایت عنصر اصلی این پارک که سنگ است از دیگر جاذبهها بارزتر است و همه زیباییهای ذکرشده در کنار گذرراههای سنگی مفهوم پیدا میکند. در کنار فضاهای طبیعی پارک، کافهها ورستورانهایی هم هستند که برای قرارهای ملاقات یا گذراندن وقت مناسب هستند. هنگامی که در پارک قدم میزنید ممکن است چشمتان به حیوانات آزادی همچون سگهای ولگرد بخورد. این حیوانات برروی گوششان نشانه گذاری شدهاند که از نظر جمعیتی کنترل شوند.
در کل اگر بخواهیم از امکانات کلی بوستان جمشیدیه بگوییم:
- نیمکت
- سرویس بهداشتی
- سالن آمفی تاتر
- رستوران
- روشنایی
- فضای سبز
- آلاچیق
- آبنما
بوستان فردوسی
پارک جمشیدیه در دومین بازسازی خود در بین سالهای 74 تا 75 صاحب یک بوستان جدید در دل خود شد به نام فردوسی که هدف از آن حفظ نام و احترام به فردوسی شاعر برای 30 سال رنج و زحمت که برای تدوین شاهنامه کشیده است، نام گذاری شده است و مجسمهای از فردوسی با سنگ نیز در این پارک وجود دارد.
اگر در شمالغربی در ابتدای راهپله سنگی بایستید میتوانید صداهای پارک را بشنوید.
سنگراهها
سنگ عنصری است که پارک جمشیدیه را از لحاظ معماری از دیگر پارکها متمایز میکند. قبل از ورود به جمشیدیه تعریف از آن با سنگ شروع میشود و به محض ورود به آن با سنگراههای زیبایی روبهرو میشوید که در کنارههای آنها درختان قدیمی و بلند، مسیر بسیار زیبایی را برای قدم زدن به وجود میآورد. این زیبایی درتمام فصول سال مخصوصاً هنگام بارشبرف دوچندان میشود.
نمای زیبای سنگ راه
آبشارها و حوضچهها
از دیگر دیدنیهای پارک جمشیدیه، آبشار و آبنماهای سنگی آن است که تقریبا درهمه جای پارک قابل مشاهده است و حس خوبی را به رهگذران میدهد. آبشار مصنوعی که دراواسط پارک قرار دارد تجلی بخش باغهای ایرانی است و دریاچهای که در پای آن قرار دارد، معروف است به جایی که مردم بعد از عید ماهی قرمزهای خود را در آن میریزند، این ماهیها به دلیل شرایط مناسب به خوبی عمر میکنند، در ابتدا هنگامی که به دوره بلوغ میرسند، رنگشان از قرمز به سفید تغییر میکند و بعد از بلوغ رنگشان سیاه میشود و به همین مراتب اندازهشان بزرگتر نیز میشود. اگر دقت کنید متوجه میشوید اندازه این ماهیها بعد از چندین سال گاهی با اندازه یک کوسه کوچک برابری میکند. در بعضی از حوضچههای آن نیز اردکها و مرغابیهایی وجود دارد که در تابستان و بهار زمانی که آب و هوا متعادلتر است، در حوضچهها شنا میکنند و گاهی رهگذران با غذا دادن به آنها سرگرم میشوند.
حیوانات و تندیسهایسنگی
در قسمت بالایی پارک، باغ وحشی سنگی وجود دارد که پیکرکهای سنگی از حیوانات مختلف را مشاهده میکنید و بازدیدکنندگان بسیاری را به سمت خود جذب میکند. در ضلع شمالغرب پارک بالای راهپلههای سنگی که به صورت مارپیچ هستند، میتوان منظره کل پارک را از بالا بهطور کامل مشاهده کرد. در انتهای این راهپلههای سنگی مجسمهای آهنی از یک عقاب است که اندازه آن بسیار بزرگ است و کسانی که به جمشیدیه میآیند حاضر میشوند بیش از 600 پله را بپیمایند.
ناصر هوشمند وزیری هنرمند فقید و مجسمهساز که مالک باغ موزه وزیری نیز بوده است در این پارک نزدیک 50 اثرهنری بر جای گذاشته که از آنها میتوان به اقیانوس سنگی، باغ وحش سنگی، و مجسمه متفکر اشاره کرد.
تفریحات
از عمده تفریحاتی که در تمامی پارکها انجام میشود پیک نیک میباشد. در این پارک امکانات مناسبی برای پیک نیک و اطراق فراهم شده است. عکاسی هم از دیگر تفریحاتی است که علاقهمندان به عکاسی در طبیعت را به سمت خود میکشاند و گاهی افراد برای ثبت لحظاات خود عکاسی میکنند. خصوصا در فصل پاییز و در زمستان هنگامی که برف میبارد. در فصل تابستان این پارک در سرسبزترین حالت خود قراردارد و منظره بسیار دیدنی دارد. پیاده روی و کوهنوردی نیز همانطور که گفته شد از تفریحات بسیار پرطرفدار در این پارک است و در کنار همهی آنها رفتن به کافی شاپها و رستورانها، طرفداران خاص خودرا دارد. برخی نیز به دلیل وجود انواع گونه از پرندگان، پرندهنگری مختصری هم میکنند. نکته قابل توجه این است که استفاده از تمامی اینامکانات برای همه گروههایسنی، کاملاً رایگان است و هزینهای ندارد. متاسفانه در کنار همه اینزیباییها، این پارک برای افراد ناتوانجسمی مناسبسازی نشده و اینعزیزان به طور کامل امکان بازدید از پارک را ندارند.
جمشیدیه به راستی پارک سنگ، سایه و آرامش است. سنگ بارزترین عنصر این پارک که گاها جای جمشیدیه، نام اصلی پارک را در معرفی این پارک میگیرد و مردم آن را با نام پارک سنگی تهران نیز میشناسند. سایه به دلیل وجود درختان بسیارزیاد و کهنسالی که سرتاسر آن را پرکردهاند و برگهایشان مانند سقفی بالای سنگراههای آنرا پوشاندهاند و آرامش، که در جای جای این پارک میتوان یافت.