شوشتر را میتوان در میان قدیمیترین شهرهای متمدن ایران قرار داد. این شهر در دوران جنگ صدمات زیادی را متحمل شد اما هنوز هم جذابیتهای زیادی برای عرضه به گردشگران داخلی و خارجی دارد.
پل بند لشکر از جاذبههای طبیعی و تاریخیست که در شوشتر قرار دارد، قدمت آن به دوران حکومت ساسانیان برمیگردد و در گذشته از دروازههای شوشتر محسوب میشد. در ادامه با
اسمارتیز همراه باشید تا اطلاعات کاملتری از این جاذبه تاریخی در اختیارتان قرار دهیم.
شاید اینها را هم بپسندید!
تاریخچه و پیشینه پل بند لشکر شوشتر
شوشتر از شهرهای تاریخی و قدیمی ایران است که قدمت آن به 10000 سال قبل برمیگردد. این شهر از سمت شمال به کوههای بختیاری و شهرستان دزفول، از غرب به دزفول و شوش دانیال، از شرق به مسجد سلیمان، از جنوب به اهواز و از جنوبشرقی به رامهرمز محدود میشود. وسعت شوشتر حدود 3440 کیلومترمربع است و در نزدیکی رودخانه کارون قرار دارد. طی تحقیقات انجام شده، برخی نویسندگان ساخت شهر شوشتر را به هوشنگ پیشدادی نسبت میدهد البته مدرک مستند تاریخی که این حرف را ثابت کند وجود ندارد. در کتاب دنیای گمشده عیلام، احتمال داده شده که شوشتر امروز آدامدن عیلامی باشد. این شهر بعدها توسط مغولان و تیموریان فتح شد، در دوره صفویه شخصی به نام واخشتوخان از طرف دربار به حکمرانی شوشتر برگزیده شد، این شخص در شوشتر آبادیهای زیادی ایجاد کرد، به طوریکه زبانزد همه ملت شده بود.
از جاذبههای گردشگری فراوان شوشتر میتوان به مجموعه آسیابها و آبشارهای شوشتر، مسجد جامع شوشتر، قلعه سلاسل و بقعه برابن مالک و پل بند لشکر اشاره کرد. آنچه شوشتر را در استان خوزستان برجسته و متمایز و جذاب میکند، آبیست که در دل آن جریان دارد. در دوره هخامنشیان و بعد از آن در دوره ساسانیان تحولی عظیم در این منطقه ایجاد شد و بینظیرترین آبشارها، شبکههای آبی و آثار تاریخی و زیبا بنا شدند. پل بند لشکر جزو آثار 13گانه ثبت جهانی در این شهرستان است و این بنا از مجموعه نظام آبی تاریخی شوشتر است. پیشینه ساخت این پل همانند دیگر بناهای آبی تاریخی شوشتر به دوره ساسانیان برمیگردد و آبی که از زیر آن عبور میکند، نهر رقط نام دارد. این پل باستانی در تاریخ 29 تیر 1378 با شماره ثبت 2359 به عنوان آثار ملی ایران به ثبت رسید. همچنین این پل به همراه 15 اثر تاریخی دیگر شوشتر در نشست سالانه کمیته میراث جهانی یونسکو در 26 ژوئن 2009 در شهر سویل اسپانیا، با عنوان نظام آبی تاریخی شوشتر به عنوان دهمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو با شماره 1315 به ثبت رسید. پل بند لشکر به عنوان دروازه ورود لشکر اسلام نیز شناخته میشود، یعنی لشکریان اسلام با شکستن محاصره شوشتر و گذر از این پل وارد شهر شدند.
امکانات زیادی برای رفاه مردم در پل بند لشکر شوشتر ایجاد شده
بهترین زمان رفتن به پل بند لشکر شوشتر
بهترین زمان رفتن و بازدید از پل بند لشکر در فصل بهار و پاییز است که هوا معتدل میشود و گرمای شدید هوا یا سرمای شدید هوا باعث اذیت گردشگران نمیشود. در سالهای اخیر راهاندازی یک مجموعه تفریحی و خدماتی در جوار این پل تاریخی بر رونق گردشگری آن افزوده و باعث شده تا در اکثر ایام سال گردشگرانی از سراسر خوزستان برای گذران تعطیلات پایان هفته خود به آنجا بیایند. پس از دیگر زمانهای خوبی که میتوانید به پل بند لشکر بروید، در آخر هفتهها و تعطیلات کوتاهتان است. وجود امکانات خوب در کنار و اطراف پل بند، باعث میشود که مسافران زیادی به اینجا بیایند و برای اقامت خود مشکلی نداشته باشند. اینکه بتوانید در کنار پلی تاریخی و با عظمت مانند پل بند لشکر، اقامتی حتی کوتاه داشته باشید، میتواند برای هر گردشگری جذاب و دیدنی باشد. البته در نظر داشته باشید که ممکن است گرمی هوا کمی شما را آزار دهد، بنابراین سعی کنید تا در بهترین ماهها سال یعنی اوایل بهار یا اواسط پاییز به شوشتر بیایید. از طرفی در این ماهها، سطح آب نهر بیشتر بوده و کمی از خشکی آن کاسته میشود.
راههای دسترسی به پل بند لشکر شوشتر
آدرس: خوزستان، شوشتر، میدان شاهد، کنار امامزاده عبدالله
راهآهن شوشتر روزانه در مسیرهای مشهد و تهران جا به جایی دارد. راحتترین راه برای سفر به شوشتر استفاده از خطوط ریلی و قطار است. ایستگاه راهآهن شوشتر متصل به خط راهآهن سراسری کشور است. اگر با اتومبیل شخصی خود به شوشتر سفر میکنید قبل از رسیدن به این شهر به شهرهای هممرز یعنی اهواز، دزفول، مسجد سلیمان یا شوش خواهید رسید که از تمامی آن جادهها مستقیم به شوشتر میرسید. اگر تصمیم برای رفتن به شوشتر از طریق خطوط حمل و نقل هوایی دارید، باید از نزدیکترین فرودگاهها به شوشتر یعنی دزفول و اهواز استفاده کنید که به ترتیب 60 و 90 کیلومتر تا شوشتر فاصله دارند. شما میتوانید وقتی به شوشتر رسیدید از طریق هر کدام از راههایی که گفته شد داخل شهر از اتوبوس یا تاکسیهای دربست و خطی یا تاکسیهای اینترنتی مانند اسنپ که امروزه در اکثر شهرهای ایران فعالیت میکنند، استفاده کنید و خودتان را به پل بند لشکر برسانید و از این جاذبه طبیعی و تاریخی زیبا دیدن کنید. اما باید بدانید آسانترین راه و بهترین راه برای رفتن به پل بند لشکر استفاده از خودروی شخصی و رفتن به آنجاست. اگر با خودروی شخصی خود آمدهاید، میتوانید همراه با یک نقشه همراه در شوشتر دور بزنید و به راحتی خود را به پل بند لشکر برسانید.
محوطهی پل بند لشکر شوشتر
هزینه و ساعات دسترسی
برای رفتن به پل بند لشکر و ورودی آن نیاز به پرداخت هزینهای ندارید ولی اگر بخواهید از پارکینگ آن استفاده کنید، باید هزینه آن را بپردازید که اصولا مبلغ آن هم بالا نیست و شما به راحتی میتوانید خودروی خود را آنجا پارک کنید و از امنیت آن خیالتان راحت باشد. ساعات دسترسی به پل 24 ساعته است و شما میتوانید هر ساعتی که خواستید آنجا بروید اما بهترین ساعت بازدید از این جاذبه تاریخی و زیبا حوالی عصر و شب میشود که هوا خنک است و شما میتوانید از کنار آب بودن و دیدن همه آن زیباییهای تاریخی لذت ببرید. معمولا برای بازدید از پل بند لشکر بین 2 تا 3 ساعت زمان نیاز دارید و به راحتی میتوانید همه قسمتهای آن را ببینید و عکس و فیلم یادگاری بگیرید. خانوادگی بودن محیط پل باعث میشود که اکثر مسافران که با خانواده با شوشتر آمدهاند، مدتی را در کنار پل بمانند و عکس یادگاری بگیرند.
دانستنیهایی در مورد پل بند لشکر شوشتر
- جاذبههای اطراف پل بند لشکر شامل مسجد جامع شوشتر (در یک کیلومتری) و کافه
موزه تارمه (در دو کیلومتری) و بقعه امامزاده عبدالله میشود.
- اقامتگاههای اطراف پل بند لشکر، هتل سنتی شوشتر (در دو کیلومتری) و هتل سنتی عمارت افضل (در دو کیلومتری) هستند.
- پل بند لشکر از میراث جهانی یونسکو است.
- بازسازی پل بند لشکر به دوره صفوی برمیگردد.
- قدمت این بنای تاریخی و آبی به دوره ساسانی برمیگردد.
- پل بند لشکر به همراه بقعه امامزاده عبدالله از زیباترین چشماندازهای شهر محسوب میشود.
- از آثار کشفشده شوشتر در جریان مرمت پل بند لشکر توسط اداره میراث فرهنگی،
صنایع دستی و گردشگری در سال 1378 خورشیدی، دوگور اشکانی در کنار پایههای
پل کشف شد.
- پل بند لشکر به عنوان کهنترین دروازه شهر شوشتر، در ضلع شرقی بنای مذهبی بقعه امامزاده عبدالله قرار دارد.
- پل بند لشکر 13 دهانه داشت که امروزه 11 دهانه از آن باقی مانده و آب جاری در نهر داریون از این دهانهها میگذرد.
- هنگام قدم زدن اطراف این پل تلفیقی زیبا از طبیعت، تاریخ و معماری گذشتگان را میتوان مشاهده کرد.
فضا سبز کنار پل بند لشکر شوشتر
راهنمای رفتن به پل بند لشکر شوشتر
پل بند لشکر سالمترین پل بند به جا مانده از دوره ساسانی است. پل بند لشکر نقش حیاتی در ارتباط بین شوشتر با آبادیهای جنوب آن داشته است. در انتهای ضلع شمالی بر فراز صخرهای که ابتدای پل محسوب میشود یک اتاقک صخرهای به شکل چهارطاقی قرار گرفته است. در ضلع جنوبی پل بند، بقایای 3 آسیاب سنگی وجود دارد که آرد مورد نیاز ساکنان محلات مجاور را تامین مینمود. امروزه در کنار این پل جایگاهی برای پذیرایی و گردشگری در نظر گرفتند و مسافران میتوانند در کنار تماشای منظره زیبای پل بند لشکر از طبیعت زیبای اطراف نیز استفاده کنند. امکاناتی که در پل بند لشکر یافت میشود:
- دسترسی به وسایل نقلیه
- پارکینگ
- دستشویی
- رستوران
- بوفه
- پوشش شبکه
در حدود 200 متر پایینتر از پل بند لشکر، حصار باروری قدیمی به نام قلعه نظامی خرم قرار دارد که در نامگذاری این پل به لشکر بیتاثیر نبوده است. پل بند لشکر 13 دهانه آبرو دارد که چندی پیش 3 دهانه در ضلع جنوبی آن زیر خاک مدفون شده بود، که اکنون بیرون آورده شدهاند. جنس مصالح به کار رفته در ساختمان بند لشکر، ماسهسنگ و ملات ساروج است. طول پل 124 متر و میانگین ارتفاع آن بیش از 8 متر است. این پل در دوره صفویه تعمیر شد. استطاق و شکل آنها متعلق به دوره صفویست ولی ایجاد اصلی این اثر به دوره ساسانی برمیگردد. در عصر قاجار 5 دهانه پل ویران شد که مخارج بازسازی آن برآورده شده بود ولی چون تعمیر نشد مردم با الوار آن را تعمیر کردند اما آن هم نیز بر اثر فشار آب ویران شد.