شاید تا به حال زیاد به این نکته توجه نکرده باشید اما هر وقت صحبت از قارهی آفریقا و بخصوص گردشگری در آن میشود نام کنیا خیلی جلوتر از کشورهایی مثل آفریقای جنوبی، مصر، مراکش، الجزایر و ... آورده میشود؛ ولی واقعا چرا کنیا از بقیه معروفتر است؟ مثل بقیهی مردم جهان احتمالا اطلاعات کمی از کشورهای آفریقایی داریم و دانستههای ما پر از اطلاعات و تصویرهای کلیشهای شده. برای پاسخ دادن به این سوال تصمیم گرفتم جستجوی مفصلی انجام بدهم و از شما هم دعوت میکنم نگاهی به اطلاعات جالبی که بدست آوردم بیاندازید.
شاید اینها را هم بپسندید!
تاریخ؛ کنیا احتمالا یکی از اولین نقاط پیدایش بشر است
- کنیا بیشترین باقیماندههای فسیلی انسانی را در بین کشورهای آفریقایی دارد. تعداد این فسیلهای کشف شده در کنیا 1000 عدد بیشتر از بقیهی کشورهای آفریقایی است.
- قدیمیترین باقیماندههای انسانی که بیش از 7 میلیون سال قدمت دارند در کنیا و در تپههای تورگن کشف شده؛ این در حالی است که این باقیماندههای کشف شده در اتیوپی چهار و نیم میلیون سال، در آفریقای جنوبی 3 میلیون سال و در تانزانیا 2 میلیون سال است.
- یکی از کاملترین اسکلتهای فسیلی که به «پسر تورکانا» معروف است در کنیا کشف شده (1.6 میلیون سال). این فسیل اطلاعات غنی زیادی در مورد فیزیولوژی انسانی در نسلهای اولیه در اختیار دانشمندان گذاشته.
اسکلت پسر تورکانا که در موزه نگهداری میشود.
- کنیا از این موهبت منحصربهفرد بهره میبرد که مکانهای باستانشناسی ماقبل تاریخ فراوانی دارد. این سایتها در تمام کشور کنیا از شمال تا جنوب و همچنین در غرب آن پراکندهاند.
- مجموعهی باستانشناسانهی فسیلهای انسانی یافت شده در کنیا احتمالا کاملترین نمونهی تکامل داروینی را به نمایش میگذارد (حتی حلقههای واصل بین انسانها و شامپازهها).
- علاوهبر باقیماندههای فسیلی، مجموعهی بینظیری تکامل ابزاری بشر در کنیا یافت شده (ابزارهایی با قدمت بیش از 2.3 میلیون سال).
- تفاوتهای بازنمایی ژنتیکی مردم کنیا نشان میدهد که احتمالا نسل بشر برای مدتهای طولانی در این مکان ساکن بوده و کنیا در واقع گهوارهی بشریت است (برای اطلاعات بیشتر در این باره میتوانید به اینجا بروید).
فرهنگ
- حیات وحش کنیا فوقالعاده است. کنیا خانهی 5 حیوان عظیمالجثه است: شیر، فیل، بوفالو، کرگدن و پلنگ وحشی. حیات وحش کنیا بسیار متنوع است و حیوانات آن در دستههای بزرگ و پر تعداد زندگی میکنند. در کنیا حیوانات دیگری مثال غزال بزرگ آفریقایی، زرافه، بز کوهی، ایمپالا، کرگدن، اسب آبی سفید، گورخر، کروکودیل، چیتا و ... هم زندگی میکنند که تقریبا همهی آنها را میتوانید از نزدیک ببینید.
حیات وحش کنیا در دنیا نظیر ندارد.
- بزرگترین مهاجرت حیات وحش در بین کشورهای کنیا و تانزانیا اتفاق میافتد. این پدیده واقعا یکی از نفسگیرترین پدیدههای طبیعی جهان است که تجمع حیوانات در آن منظرهی شگفتانگیزی ایجاد میکند؛ بعضیها تعداد حیوانات در اوج مهاجرت را بیش از 1 میلیون تخمین زدهاند. این مهاجرت بین سرنگتی در تانزانیا و منطقهی محافظت شدهی ماسی مارا در کنیا اتفاق میافتد.
- درهی ریفت (که با 6300 کیلومتر طولانی ترین و عمیقترین پدیدهی جغرافیایی در نوع خودش است) 11 کشور مختلف را به هم متصل میکند که یکی از آنها کنیا است. فضانوردانی که کرهی زمین را از منظرهی فضا دیدهاند میگویند این دره بزرگترین پدیدهی جغرافیایی آشکار بر سطح زمین است که از آنجا هم به راحتی قابل تشخیص است.
- به خاطر آب و هوای خوب و معتدل، کنیا یکی از مهمترین مراکز گردشگری است. این کشور در منطقهی استوایی قرار دارد و به همین دلیل بیشتر آفتابی است. پس افراد زیادی هر ساله برای دیدن طبیعت، حیات وحش، منظرههای بینظیر و تجربهی فرهنگ خاص آن به کنیا سفر میکنند.
- کنیا یکی از بهترین چایهای دنیا را تولید میکند که در بازار انگلیس به بالاترین قیمت فروخته میشود. کیفیت این چای انقدر بالاست که محال است طعم و اسم کشور تولید کنندهی آن را فراموش کنید.
- اولین زن آفریقایی که توانست جایزهی نوبل را ببرد اهل کنیا بود. پروفسور وانگاری ماثای که در کنیا به چشم یه اسطوره به آن نگاه میکنند.
- همچنین یکی دیگر از دلایلی که اسم کنیا زیاد به گوشتان خورده دوندههای مشهور آن است؛ تقریبا تمام اسطورههای ماراتن از کشور کنیا هستند؛ فکر میکنم عکس زیر خیلی خوب منظورم را منتقل کند:
8 نفر اول ماراتن المپیک از کنیا!
- کنیاییهای معروف در توییتر با هشتگ KOT که مخفف عبارت Kenyans on twitter است، نقش زیادی در شناساندن کشور کنیا به جهان داشتهاند. کسانی مثل ویکتور وانیاما بازیکن تیم فوتبال تاتنهام، ادی گاتگی، لوپیتا انیونگو و ... . البته سیاستمدارهای فاسد کنیایی هم حسابی معروفاند و باعث شدهاند اسم کنیا مدام به گوش مردم جهان برسد.
- رئیس جمهور سابق آمریکا، باراک اوباما، اصالتا ریشههای کنیایی داشت و پدرش باراک حسین اوباما در اصل یک کنیایی بود.
عوامل جذاب و معروف دیگر
ملکه الیزابت وقتی در کشور کنیا بود بر تخت پادشاهی نشست. در 6 فوریه 1952 پادشاه جرج ششم مرد، در حالی که پرنسس الیزابت و شاهزاده فیلیپ در هتل تریتاپس کنیا بودند. به دلیل مرگ پادشاه، ملکه الیزابت به عنوان رهبر اتحادیه کشورهای مشترکالمنافع بر تخت پادشاهی نشست.
ملکه الیزابت در حالی که در کنیا بود به پادشاهی رسید.
کنیا یکی از 10 کشور ثروتمند قارهی آفریقا است. منابع این ثروت هم به موهبتهای طبیعی مانند معادن فلزات مختلف مربوط میشود و هم به صنعت گردشگری بسیار گستردهای که در این کشور وجود دارد و هر ساله صدها هزار نفر را از کشورهای مختلف جهان به خصوص اروپا و آمریکا به کنیا میکشاند.
ساختمانسازیهای جدید در کنیا را نمیتوان نادیده گرفت؛ کنیا در سالهای اخیر شاهد ساخته شدن آسمانخراشهایی بوده که در هیچ کشور آفریقایی دیگری نمونه ندارند. به دلیل رشد اقتصادی مثبت کنیا، علاقه به ساختن مراکز اقتصادی بزرگ افزایش پیدا کرده و بلندترین ساختمان قارهی آفریقا در نایروبی پایتخت کنیا در حال ساخت است. احتمالا اگر این روند همینطور ادامه پیدا کند، تا 5 سال آینده تمام 10 ساختمان بلند آفریقا در کنیا خواهند بود.
شکل فضای شهری کنیا در حال تغییر است.
با این حال کنیا یکی از بزرگترین مناطق زاغهنشین شهری را در آفریقا را دارد که در شهر کیبرا قرار گرفته. سازمانها و افراد مشهور برای کمک به مردم این منطقه و همچنین مشهور شدن خودشان پولهای زیادی خرج میکنند و از این طریق نام کنیا را بر زبانها انداختهاند (چون نمیتوانند این کارها را پنهانی انجام دهند و هر وقت کمکی میکنند آن را همه جا جار میزنند!).
حملات تروریستی. کنیا در سالهای اخیر چندین بار درگیر حملات تروریستی شده؛ معروفترین آنها حملهی تروریستی وستگیت و حمله به دانشگاه گاریسا بود که توجهات جهانی را حسابی به سمت خودش جلب کرد.
کنیا محل تولد گروه و کمپانی BRCK است. این گروه تلاش میکنند با استفاده از امکانات محلی و کم هزینه، راههای متفاوت دسترسی همگانی به اینترنت و دنیای دیجیتال را برای مردم آفریقا فراهم کند و به همین دلیل در سطح جهانی بسیار شناختهشده است.
آخرین مورد که البته اصلا هم کم اهمیت نیست و نقش زیادی در معروف شدن کنیا داشته M-Pesa است. M-Pesa یک سیستم انتقال مالی بر روی دستگاههای موبایل است که در کنیا ساخته شده و توسعه یافته. این سیستم باعث انقلاب بزرگی در اقتصاد کنیا، زندگی روزمرهی مردم، تجارت و ... شد و با تازگی توجه مارک زاکربرگ مدیرعامل شرکت فیسبوک را هم برانگیخت.