• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

چمخاله: شهری سرسبز با تاریخی پرفراز و نشیب

13 اسفند، 1398
10 دی، 1398
مدت مطالعه :
در قلب استان سرسبز گیلان، شهری زیبا قرار دارد که شکل‌گیری آن داستان جالبی دارد. نام این شهر سرسبز و پرماجرا چمخاله است. چمخاله، پس از پیدایش، در دوره‌ای از تاریخ بسیار پررونق بود و در دوره‌ای دیگر از رونق افتاد. اما امروز ساحل چمخاله از زیباترین و پرطرفدارترین سواحل توریستی گیلان به شمار می‌رود. چمخاله علاوه بر ساحلی زیبا، تالاب، رودخانه و امکانات تفریحی جذاب دیگری هم دارد و گزینه‌ی بسیار مناسبی برای سفری چند روزه به شمال ایران است. با اسمارتیز همراه باشید تا این شهر را بیشتر بشناسیم.
بهترین زمان سفر به چمخاله
برای آب‌تنی و شنا در سواحل شمال، معمولا بهترین زمان بهار و تابستان است. البته در تابستان هوا گرم و شرجی می‌شود و رطوبت هوا کمی آزاردهنده می‌شود. در پاییز هم می‌توانید چمخاله را ببینید اما دیگر خبری از شنا در دریای خزر نیست. هرچند به طور کلی توصیه می‌کنیم در دریای خزر شنا نکنید. اگر در پاییز به چمخاله بروید، می‌توانید از ماهیگیران ساحل، ماهی تازه هم بخرید.
شهر چمخاله
نمایی از شهر زیبای چمخاله
هرچقدر به سمت زمستان برویم، هوا سردتر می‌شود و بارش هم بیشتر. برای همین ممکن است که فرصت نشستن کنار ساحل و لذت بردن از تماشای موج‌های دریا را نداشته باشید. 
بهتر است قبل از بستن بار و بندیل سفر به سمت گیلان و ساحل چمخاله، آب و هوای چمخاله را چک کنید. به جز فصل، در نظر گرفتن تعطیلات هم نکته‌ی دیگری است که باید هنگام رفتن به چمخاله مدنظر داشته باشید. معمولا در تعطیلات نوروزی و سایر روزهای تعطیل و آخر هفته‌ها، ساحل خیلی شلوغ می‌شود. برای همین اگر از شلوغی جمعیت دوری می‌کنید و دنبال آرامش هستید، بهتر است ایام تعطیل را برای بازدید از چمخاله انتخاب نکنید. 
راه دسترسی به چمخاله
شهر و ساحل چمخاله در 10 کیلومتری شرق شهرستان لنگرود قرار گرفته. برای رسیدن به لنگرود باید از شهرستان‌های رودسر و لاهیجان رد شوید. معمولا فاصله‌ی لاهیجان تا لنگرود حدود 15 دقیقه طول می‌کشد و از لنگرود تا چمخاله هم کمتر. اگر از تهران به سمت چمخاله راه بیفتید، حدود 5 تا 5:30 ساعت طول می‌کشد تا به ساحل برسید. از سمت جاده چالوس باید از چالوس و رامسر رد شوید و از سمت گیلان باید از رشت و لاهیجان عبور کنید. با اتوبوس هم می‌توانید به چمخاله برسید. با اتوبوس‌های لاهیجان می‌توانید به لاهیجان بروید، بعد از آنجا سوار مینی‌بوس یا تاکسی شوید و به چمخاله بروید.
هزینه‌ی بلیط و ساعات دسترسی 
برای ورود به ساحل چمخاله نیازی به تهیه‌ی بلیط نیست و هر ساعتی که دوست داشتید، می‌توانید از این ساحل زیبا دیدن کنید. 
ساحل چمخالهروی نیمکت‌های ساحل چمخاله بنشینید و دریا را نظاره کنید.
دانستنی‌های قبل از دیدن چمخاله
  • تقریباً 277 سال پیش یعنی در زمان حکومت نادر شاه افشار، عده‌ای از اهالی کرمانشاه و سلیمانیه عراق برای در امان ماندن از جنگ به چمخاله رفتند و در اینجا پناه گرفتند.
  • هندوانه و برنج از معروف‌ترین محصولات کشاورزی چمخاله هستند. بخش زیادی از زمین‌های همین محصولات و مراتع در کنار دریا هستند.
  • چمخاله، بعد از شهرستان انزلی، دومین قطب توریستی و ساحل فعال در استان گیلان است. 
  • قبل از انقلاب ویلاها و پلاژهای بسیاری در ساحل چمخاله وجود داشت. 
  • واژه‌ی چمخاله از دو واژه‌ی کُردی و گیلکی تشکیل شده. در زبان کُردی، چم یعنی رودخانه و خاله به زبان گیلکی یعنی انشعاب. در کل چمخاله یعنی منشعب شده از رودخانه.
  • بیشتر ساکنان چمخاله به گویش لکی صحبت می‌کنند.
  • در سال 1390، ساحل چمخاله به عنوان بهترین ساحل استان گیلان انتخاب شد. 
  • نزدیک‌ترین ساحل به شهر لنگرود، چمخاله است. با اینکه اینجا در ابتدا روستایی کوچک بود اما رفته رفته معروف و محبوب شد تا جایی که تا قبل از سال 1357 ساحل پرطرفدار و پررونقی بود. 
  • در سال 1388 روستای چمخاله با چند روستای دیگر ادغام و به شهر چاف و چمخاله تبدیل شد.
  • ساحل چمخاله طولانی‌ترین ساحل شمال ایران است. 
راهنمای بازدید از چمخاله
277 سال پیش، کُردهای شهرهای کرمانشاه و سلیمانیه عراق به منطقه‌ای باتلاقی و خالی در شمال ایران پناه بردند که هنوز اسم خاصی نداشت. بعد از اینکه در اینجا ساکن شدند، اسمش را چمخاله گذاشتند. یعنی جایی که به خاطر انشعاب رودخانه ایجاد شده. در حال حاضر چمخاله بخشی از شهرستان لنگرود است که به خاطر ساحل تمیز و شنی‌اش معروف شده.  
ساحل زیبای چمخاله در 3 کیلومتری شهر قرار دارد و به خاطر شیب کم از کم‌خطرترین و امن‌ترین سواحل ایران به شمار می‌رود. قدم زدن روی شن‌های نرم ساحل چمخاله از آرامش‌بخش‌ترین تفریحاتی است که می‌توانید در چمخاله انجام دهید. اگر با کودکان سفر می‌کنید، نگران آسیب او نباید باشید. چون اینجا تقریبا ساحل امنی دارد و پارک بازی هم برای کودکان در نظر گرفته.
خوبی دیگر ساحل چمخاله، داشتن آلاچیق است. پس می‌توانید بساط پیک نیک را در آلاچیق‌ها پهن کنید یا کنار ساحل بروید. البته باید به این نکته هم اشاره کنیم که برای استفاده از بعضی آلاچیق‌ها باید مبلغی بپردازید. در ساحل چمخاله، مکان‌های خاصی هم برای کمپینگ و چادر زدن مشخص شده‌اند که اگر دوست داشته باشید، می‌توانید از آن‌ها برای چادر زدن استفاده کنید. برای شنا در ساحل چمخاله هم به محدوده‌ی امن 200 متری از ساحل دقت کنید. در همین محدوده اتفاق خاصی نخواهد افتاد.
ماهیگیران ساحل چمخاله
نمایی از غروب ساحل چمخاله


به جز شنا و پیک نیک کنار ساحل، از تفریحات دیگری که در اینجا هست می‌توانید استفاده کنید: قایق سواری، اسب سواری (فقط آخر هفته‌ها)، شاتل، بنانا و جت اسکی. هزینه‌ی قایق‌های ساحل چمخاله برای هر هفت یا هشت نفر، به ازای 15 دقیقه، 100 تا 150 هزار تومان است. هزینه‌ی جت اسکی هم برای هر یک یا دو نفر به ازای یک ساعت، 400 هزار تومان است. تفریح هیجان‌انگیز شاتل‌سواری هم به ازای هر یک ربع ساعت و برای یک نفر 50 هزار تومان است.
بِنانا هم تفریحی شبیه به شاتل سواری است که هزینه‌‌اش برای 1 تا 8 نفر به مدت یک ربع ساعت 50 هزار تومان است. اگر از هیچ‌کدام از این تفریحات آبی خوش‌تان نمی‌آید می‌توانید سراغ دوچرخه‌سواری یا موتورسواری بروید. در ساحل چمخاله، موتور چهارچرخ اجاره داده می‌شود که هزینه‌ی هر 15 دقیقه‌ی آن، 40 هزار تومان است. 
و اما می‌رسیم به  فوتبال و والیبال ساحلی در ساحل چمخاله. در این ساحل زمین فوتبال و والیبال هم هست و شما می‌توانید روی شن‌های ساحل فوتبال و والبیال بازی کنید. در این زمین‌ها، چندین دوره مسابقات والیبال و فوتبال ساحلی کشوری هم برگزار شده است. 
اسب سواری هم از دیگر امکانات تفریحی ساحل چمخاله است. برخی از اهالی چمخاله آخرهفته‌ها اسب‌های‌شان را به ساحل می‌آورند و گردشگران با پرداختنِ پول، در ساحل اسب‌سواری می‌کنند. باربکیو پلاژ شنا، پارکینگ، کافی شاپ و سرویس بهداشتی دیگر امکانات تفریحی و رفاهی ساحل چمخاله هستند. 

پرندگان مهاجر ساحل چمخالهپرندگان مهاجر در ساحل چمخاله
اما دیدنی‌های چمخاله که فقط به ساحل زیبای آن محدود نمی‌شود، بلکه جاذبه‌های گردشگری دیگری نیز در داخل شهر وجود دارد. رودخانه‌ی بزرگ چمخاله یکی از محبوب‌ترین جاذابه‌های گردشگری چمخاله است. این رودخانه از وسط شهر می‌گذرد و نهایتاً به دریا می‌ریزید. روی رودخانه پلی زیبا قرار دارد که زیبایی آن را دوچندان کرده است. رودخانه‌ی چمخاله از پرآب‌ترین رودهای ایران و بسیار هم عمیق است. عمیق این رودخانه در برخی نقاط به 6 متر هم می‌رسد. پیش‌تر، این رودخانه‌ی فراخ محل عبور کشتی‌های روسی و ایرانی بود.
پس از بازدید از رودخانۀ زیبای چمخاله، حتماً سری هم به تالابِ چمخاله بزنید. این تالاب از زیباترین جاذبه‌های گردشگری چمخاله و محل زندگی پرنده‌های مختلف است. اگر دوست داشته باشید، می‌توانید در این تالاب قایق‌سواری هم کنید. 
اگر دوست دارید سفر به چمخاله برای‌تان جذاب و هیجان‌انگیز شود، توصیه می‌کنیم سری هم به جزیره ارشیا بزنید. این جزیره در فاصله 3 کیلومتری ساحل چمخاله قرار گرفته؛ درست در محل اتصال رودخانه‌ی چمخاله به ساحل چمخاله. در حقیقت، جزیره‌ی ارشیا مجتمعی فرهنگی و ورزشی محسوب می‌شود. وسعتِ این جزیره‌ی جذاب و هیجان‌انگیز 50 هکتار است . موج‌سواری، قایق‌سواری، جت‌اسکی، پاراسل‌سواری، فلای برد، شاتل‌سواری و پاراموتور فقط بخشی از امکانات تفریحی جزیره ارشیاست. این مجتمع جذاب رستوران و کافی‌شاپ هم دارد. نمازخانه، سرویس بهداشتی و آلاچیق‌های رو به دریا از دیگر امکانات این مجتمع هستند. 
اگر دوست دارید به جز ورزش‌های آبی یا ماندن کنار ساحل چمخاله، فعالیت دیگری داشته باشید، توصیه می‌کنیم که به موتورسواری هم فکر کنید. پیست موتور کراس تازه‌آباد چمخاله در ارتفاعات سرسبز شهر است. به جز این پیست، می‌توانید به روستای سلیم چاف هم سر بزنید. اگر دلتان برای شالیزار تنگ شده یا می‌خواهید در جاده‌ای قدم بزنید یا عکس بگیرید که بین رودخانه و دریاست، روستای سلیم چاف بهترین جاست. البته پل چوبی و ساحل ماسه‌ای هم از جاهای دیگری است که جزو سلیم چاف محسوب می‌شود و می‌شود به آن‌ها هم سر زد.
حالا  در مسیر رسیدن به چمخاله یا برگشت از این ساحل زیبا، به جاهای اطراف هم سر بزنید. پیشنهاد می‌کنیم در این مسیر، لیلا کوه را هم مدنظر داشته باشید. لیلاکوه از منطقه‌های سرسبز و خوش آب و هوا نزدیک چمخاله است.که در جنوب غربی لنگرود قرار گرفته. اینجا به قهوه‌خانه‌ها، قلیان‌سراها و نان‌های محلی‌اش معروف است. می‌توانید کنار جاده بایستید، سراغ یکی از غرفه‌های پخت نان بروید که توسط زنان محلی اداره می‌شود و چای سفارش دهید. در کنارش نان محلی هم بگیرید و همان جا نوش جان کنید. البته باغ‌های چای و مرکبات هم از دیگر قشنگی‌های این منطقه است که توصیه می‌کنیم حتما آن‌ها را ببینید.
به جز چادر زدن در ساحل چمخاله، می‌توانید به اجاره‌ی ویلا، سوییت یا اقامتگاه هم فکر کنید. چمخاله به خاطر موقعیت توریستی که دارد، پر از هتل و اقامتگاه‌های مختلف است.
قصد سفر به استان گیلان را دارید؟ شاید خواندن مطلب «سفر به گیلان» و «سیاهکل» برای شما جذاب باشد.
برچسب(ها)
موقعیت(ها)

پروین سهیلی هستم. ادبیات انگلیسی خوندم و برای نشریات ترجمه می‌کنم و می‌نویسم. سفر کردن رو هم به اندازه نوشتن دوست دارم و به نظرم، دیدنی‌های ایران و جهان آنقدر جذاب هستند که بتوان ساعت‌ها درموردشون نوشت و همواره لذت برد.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4.4 53 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.