در
قسمت اول چگونه سفر تنهایی را شروع کنم؟ از پیشنیازهای شروع سفر تنهایی، دلایل آن و اپلیکیشنهایی که میتواند در این راه به ما کمک کند صحبت کردیم. در ادامهی گفتگویمان با “الهه محمدی” میخواهیم از نکات کوچ سرفینگ (Couch Surfing) بگوییم، به هیچهایک کردن در سفر و نکاتش اشاره کنیم، در مورد هزینههای این نوع سفر صحبت کنیم و از خطرات احتمالیش بگوییم. پس با قسمت دوم این مطلب آکادمی سفر همراه باشید.
در استفاده از کوچ سرفینگ (couch surfing) به چه نکاتی باید دقت کنیم؟
کوچ سرفینگ (
Couch Surfing) وبسایتی است که به علاقهمندان سفر امکان معاشرت با افراد محلی و اقامت در خانهی ساکنان آن کشور را میدهد. این وبسایت در بین "مسافران تنها" محبوبیت بیشتری دارد، چرا که هم به سفر ارزان کمک میکند و هم فرصت لمس زندگی و معاشرت با بومیان یک منطقه را به آنها میدهد. در این وبسایت که اپلیکیشن آن هم در دسترس کاربران گوشیهای همراه قرار گرفته، میتوان پروفایل ساخت و در کشور مقصد سفرتان، یک میزبان پیدا کرد.
حالا فرصت دارید با افراد محلی هر کشور در تعامل باشید!
اگر قصد سفر تنهایی دارید و میخواهید از امکانات این اپلیکیشن استفاده کنید، به نکات زیر توجه داشته باشید:
دقت کنید که میزبانتان حتما Reference داشته باشد: کاربرانی که قبل از شما میهمان آن فرد بودند، معمولا نظر خود را در قسمت Reference مینویسند. متأسفانه اکثر افراد تجربههای مثبت خود را مینویسند و به دلایل مختلف نظرات منفی را کمتر منتشر میکنند. شاید یک دلیل آن این باشد که نمیخواهد خوبیهای میزبان را با یک بدی نادیده بگیرند. اما تلاش کنید همیشه نظرات مثبت و منفی را در کنار هم بخوانید.
“هشدار: در reference به چند نکته توجه داشته باشید:
اگر فرد تجربهی مثبتی از
میزبان داشته باشد، اطلاعات جزییتری از او در کامنتها مینویسد. پس در
خواندن کامنتهای مثبت به کیفیت توصیفات کاربران دقت کنید.
مسافران معمولا میزبانهای خوب را به دیگران پیشنهاد میکنند. پس به این نکته در کامنتها دقت کنید.
علاوه
بر خواندن کامنتهای دیگران، نظرات میزبان خود در مورد دیگران را هم
بخوانید. این روش کمک میکند دید واقعبینانهتری از میزبان به دست آورد.
در نظرات هر بخش به این نکته توجه کنید که هر میهمان چند شب نزد یک میزبان اقامت داشته و به طور کلی فرد میزبان چند مهمان داشته است.”
به توضیحاتی که هر میزبان در قسمت My Home نوشته است، دقت کنید: افراد در این بخش به معرفی خود و علائقشان میپردازند و میتوانید بیشتر با دنیای آن فرد و هدفش از چنین میزبانی آشنا شوید. همچنین در قسمت photos عکسهای فرد را ببینید تا دید بهتری از او به دست آورید.
به تاریخ آخرین فعالیت شخص (Last Login) و درصد پاسخگویی او (Respose Rate)توجه کنید: در پروفایل هر کاربر، تاریخ آخرین ورود او به این وبسایت نوشته شده، بنابراین اگر عجله دارید به این تاریخ توجه کنید. کسانی که مدت زیادی از آخرین ورودشان گذشته قطعا انتخاب خوبی برای میزبانی نیستند.
الهه محمدی:
برای من رفرنس بالا نشانهی اعتماد بیشتر نیست. خیلی از میزبانهای من
رفرنس 4 و 5 داشتند ولی همان رفرنسها بسیار مثبت نوشته شده بودند. دلیل
شخصی من این است که فردی که مثلا 150 رفرنس دارد، داشتن مهمان برایش چیز
جدیدی نیست اما میزبانی که اولین تجربهها را در این زمینه دارد هیجان
بیشتری برای داشتن مهمان دارد.
اولویت شخصی خود برای یافتن میزبان را مشخص کنید: اینکه میزبانتان خانم باشد یا آقا، مجرد باشد یا متأهل، خانواده باشد یا زوج به ترجیح شخصی شما بستگی دارد. مسافران خانم زیادی هستند که تجربیات مثبتی از میزبانهای مختلف و حتی میزبان آقا داشتند، اما رعایت بعضی نکات در داشتن تجربهای بهتر به شما کمک میکند. برای انتخاب میزبان آقا وارد قسمت My Home شوید و قسمت Prefer Gender را بررسی کنید. معمولا افرادی که گزینهی Anyway را انتخاب میکنند، تمایل بیشتری به تعامل فرهنگی دارند.
الهه محمدی:
من خودم اولویت هایی دارم. مثلا اکثرا میزبان خانم انتخاب میکنم، بعد زوج و
بعد خانواده. اگه همهی اینها نبود میزبان آقا هم انتخاب میکنم و تجارب
خوبی هم در این زمینه داشتم اما انتخاب میزبان خانم برای شخص من راحتتره.
از قانون خانهی میزبان سوال کنید: بهتر است به نشانهی ادب از قانون خانهی میزبانتان سوال کنید تا تعامل بهتری با هم داشته باشید.
به Verify شدن میزبان توجه کنید. معمولا با پرداخت مبلغی پول افراد میتوانند شمارهی تماس و پروفایل خود را تأیید کنند. در غیر این صورت محدودیت ارسال درخواست دارند. توجه داشته باشید که حداقل شماره تماس میزبان verify باشد.
قسمت hang out این اپلیکیشن را بشناسید: اگر نمیخواهید در خانهی کسی سکونت کنید اما مشتاق تعامل با ساکنان یک شهر هستید از قسمت Hang out استفاده کنید. وقتی این گزینه را فعال میکنید، تمام کسانی که این گزینه را فعال کرده باشند(چه میزبان، چه مسافر) به شما نشان داده میشوند. فاصلهی مکانی هر فرد را به شما نشان میدهد و از شما میپرسد با چه هدفی میخواهید Hang out کنید، مثلا میخواهید یک منطقه را بازدید کنید، چایی یا قهوه بخورید، موزه ببینید و فعالیتهایی از این قبیل.
هدیههای کوچکی که نشان از کشورتان دارد با خود به همراه داشته باشید تا برای قدردانی به میزبانتان بدهید. زعفران، بوکمارک با طرح سنتی ایرانی، اسکناس ایرانی و هدیههایی از این قبیل که حجمی ندارند اما ارزشمندند بهترین گزینه برای قدردانی از لطف میزبانتان میباشد.
برای هیچهایک کردن در سفر تنهایی چه نکاتی را رعایت کنیم؟
هیچهایک کردن نوعی روش حملونقل محسوب میشود که این روزها روش محبوبی برای ارزان سفر کردن به حساب میآید. در واقع شما با رانندگانی که مقصد مشترکی با شما دارند، هممسیر میشوید. برخلاف تصور بسیاری فلسفهی این نوع سفر، مجانی سفر کردن نیست بلکه افراد تمایل دارند تبادلات فرهنگی داشته باشند و در عین حال با هزینهی کمتری به مقصد برسند.
برخلاف تصور رایج هیچهایک کردن یک سبک سفر نیست، بلکه یکی از روشهای موجود برای حملونقل در سفر میباشد.
حالا برویم سراغ نکاتی که در هیچهایک کردن به شما کمک میکند:
قواعد هیچهایک کردن در کشورهای مختلف را بشناسید. مثلا کشورهای اروپایی نقشهای دارند که مناطق مجاز برای هیچهایک کردن در آن مشخص شده است. اکثر این مناطق خارج از شهر و نزدیکی پمپبنزینها هستند. بنابراین اگر در مناطق غیرمجاز هیچهایک کنید، ممکن است جریمه شوید.
الهه محمدی
در سفرم به اروپا یه جایی ایستاده بودم که هیچهایک کنم. میخواستم برم وین و کنار یه پمپ بنزین بیرون شهر ایستاده بودم. بعد از چند دقیقه دو پسر جوان که به وین میرفتند من رو سوار کردند. کولهام را صندوق عقب گذاشتم و سوار شدم. شروع به صحبت که کردیم؛ وقتی اسم مرا پرسیدند و گفتم الهه، تعجب کردن و گفتن پس فارسی زبونی. وقتی بیشتر صحبت کردیم متوجه شدم هر دو افغان هستن و شروع به صحبت بیشتر کردیم. از خاطرات بعضا ناخوشایندی که در ایران داشتن صحبت میکردن. اما بهحدی آدمهای خوب و خوشبرخورد و گرم و صمیمی بودند که من رو تا در خونهی دوستم در وین رسوندن. این تجربه برای من خیلی جالب بود چون باعث شد یکی از کلیشههای ذهنیم بشکنه.
معمولا توصیه میشود که خانمهای تنها با کامیون هیچهایک نکنند، هرچند تجارب مثبت زیادی در این زمینه وجود دارد اما بهتر است بیشتر مراقب باشید.
سایت هیچهایکرها را بشناسید. سایتی به نام
هیچویکی وجود دارد که اطلاعات هیچهایک کردن کشورهای مختلف و اطلاعات مفید دیگری درباره هیچهایک کردن در آن نوشته شده است.
هزینههای سفر تنهایی چقدر است و آیا میشود در سفر کسب درآمد کرد؟
معمولا کسانی که به سراغ تجربهی "سفر تنهایی" میروند، بیشتر به سفرهای ارزان و کمهزینه تمایل دارند. اینکه هر فردی چطور برای سفر هزینه میکند و بودجه کنار میگذارد به ترجیحات شخصی او بستگی دارد، اما بسیاری از "مسافران تنها" زندگی مینیمال دارند و سعی میکنند برای اولویت اولشان یعنی "سفر" هزینه کنند. بنابراین کمتر خرج کنید، بیشتر سفر کنید!
الهه محمدی:
من به شخصه همهی سفرهامو با کمترین بودجه و در عینحال کمترین ریسک انجام
میدم. یعنی اینطور هم نیست که به هر قیمتی بخوام ارزان سفر کنم. چون یک
سری چیزها یکهو مد شد که اصلا مبنای درستی نداشتن و صرفا بر اساس جوی که به
وجود اومده بود این نوع سبک سفر را شروع کردند، مثل هیچهایک کردن!
از طرف دیگر برخی افراد تمایل دارند در سفر کار کنند. برای اینکه بتوانید در سفر کار کنید، باید حسابی مهارت جدید یاد بگیرید. مهارتهایی مثل نقاشی، ساخت زیورآلات، فروش عکسهای چاپ شده، فروش بعضی اجناس قیمتی مثل زعفران، کار داوطلبانه و کارکردن در هاستل از جمله مواردی است که میتوانید در سفر انجام دهد و تا حدی خرج سفرتان را دربیاورید.
انجام کارهای داوطلبانه هم حس خوبی به خودتان میدهد و هم راه متفاوتی برای سفر کردن محسوب میشود.
علاوه بر این قبیل کارها، پررنگ شدن نقش شبکههای اجتماعی فرصت کسب درآمدی متفاوت را به شما میدهد. اینفلوئنسر شدن و انتشار عکسها و داستان سفرتان میتواند برایتان منبع درآمد خوبی باشد و حتی موجب شود برای سفرتان اسپانسر پیدا کنید. البته این نوع کسب درآمد کاملا بستگی به هدفتان از سفر دارد. بعضی افراد سفر را زندگی میکنند و میخواهند هرچه بیشتر از سفر و لحظات ناب لذت ببرند. در مقابل بعضی دوست دارند به سفر به عنوان یک شغل نگاه کنند و هم از ناشناختهها و تجربههای جدید لذت ببرند و هم کسب درآمد کنند.
الهه محمدی:
سفر برای من خیلی شخصیتره و خیلی علاقهمند نیستم که در اینستاگرام آن را
منتشر کنم. منتشر کردن عکس در فضای مجازی هیچوقت برایم جذاب نبوده و هرگز
علاقهمند نبودم اینفلوئنسر سفر شوم. به نظر من وقتی جایی هستی باید از
همان لحظه لذت ببری. برای من لذت بردن از سفر و معاشرت با آدمهایی که سفر
سر راهم قرار میده مهمتر از خوردن مهر کشورها در پاسپورتم و یا انتشار
عکسهای سفرمه.
سفر تنهایی چه خطراتی دارد؟
ترس از ناشناختهها، همیشه از بزرگترین ترسهای انسان بوده است که موجب رفتار محتاطانهی او میشود. "سفر" در کنار همهی لذتهایی که دارد، بیرون آمدن از "منطقهی امنمان" هم محسوب میشود. علاوه بر این، کلیشههای ذهنی ما به ما میگویند "تنهایی سفر کردن" خطرناک است، بهویژه اگر یک خانم باشی!
این روزها، تکنولوژی بسیاری از جنبههای زندگی ما را آسانتر کرده و سفر هم از این قاعده مستثنا نیست. در واقع قبل از سفر میتوانید اطلاعات کشور مقصد را جستجو کنید، محل اقامتتان را رزرو کنید، در مورد سیستم حملونقل کشور مقصد اطلاعات کسب کنید و حتی بدانید در کدام رستوران غذا بخورید یا در کدام کافه قهوه بنوشید. بنابراین "سفر تنها" واقعا خطری ندارد و این خطر نداشتن ربطی به جنسیت مسافر هم ندارد. این بیشتر یک کلیشهی ذهنی است که فکر میکنیم سفر تنهایی برای یک خانوم میتواند مشکلساز باشد. هرچند رعایت بعضی نکات به داشتن سفری ایمن کمک میکند اما این نکات چیزی خارج از قواعدی که در شهر خودتان رعایت میکنید نخواهد بود:
با گوگل آشتی کنید: امروزه هر اطلاعاتی که بخواهید در گوگل پیدا خواهید کرد. نقشهی شهرها، کافهها، رستورانها، هتلها، مراکز خرید و ساعات کاری هر کدام از آنها.
هر سوالی دارید از "گوگل" بپرسید!
از نقشههای آفلاین استفاده کنید: قبل از هر سفر، نقشهی آفلاین آن را روی گوشی خود نصب کنید تا در صورت عدم دسترسی به اینترنت هم مشکلی در استفاده از آن نداشته باشید.
تا دیروقت بیرون نمانید: ما به صورت متعارف در شهر خودمان هم در نقاط خلوت شهر تا دیروقت بیرون نمیمانیم. بنابراین اگر تنها هستید بهتر است ریسک نکنید و در ساعات غیرمتعارف در جاهای خلوت رفتوآمد نکنید.
در همهی کشورهای جهان امکان دزدی وجود دارد، پس کلیشههای ذهنیتان در مورد کشورهای مختلف را بشکنید: در همهی کشورهای جهان احتمال دزدی وسایل وجود دارد، پس فرقی ندارد در اروپا باشید یا آمریکای جنوبی یا آسیا، در همه حال مراقب وسایلتان باشید.
چه منابعی مطالعه کنیم تا در سفر به ما کمک کند؟
بسیاری از افراد اهل برنامهریزی در سفر نیستند و به اتفاقاتی که سفر جلوی راهشان میگذارد اعتماد میکنند. اما بعضی افراد هم دوست دارند با برنامهریزی دقیقتری به سفر بروند.
الهه محمدی:
همونطور که گفتم من خیلی اهل برنامهریزی نیستم و معمولا قبل از سفر
برنامهریزی نمیکنم. شاید چند تا مطلب بخونم که جاهای شاخص فلان جا کجاست و
این جور چیزها اما نگران نیستم چیزی رو از دست بدم چون چندین چیز با ارزش
دیگه به دست میآورم. مثلا قبل از سفر هند، کمی در مورد امنیت "زنان تنها"
در این کشور مطالعه کردم و وقتی خودم رفتم و تجربه کردم فهمیدم این کشور
برای زنان مسافر هم امنه و کلیشههای ذهنیم شکسته شد!
مطالعه کردن در مورد فرهنگ کشور مقصد، جاهای دیدنی آن، غذاهایی که میتوانید میل کنید و اپلیکیشنهایی که ممکن است در فرایند سفر به شما کمک کند چند راهکار ساده برای شروع سفرتان میباشد. همچنین خواندن سفرنامه و داستانهای افرادی که این نوع سفر را تجربه کردند هم اطلاعات ارزشمندی در اختیارتان قرار میدهد.
الهه محمدی:
به نظر من افراد بومی، بهترین منبع هستند برای اینکه به تو بگویند کجا را
بروی و ببینی تا چیزی که آدما توی سایتهایی مثه tripadviser مینویسن. برای
شخص من، اطلاعاتی که در سایتهایی مثه culturetrip هم هست، خیلی جالبه و
کمکم میکنه.
در نهایت این شما هستید که باید دل به دریا بزنید و به دل اقیانوسی از تجربهها شیرجه! پس امیدواریم خواندن این مطلب به روشنتر شدن ابعاد
"سفر تنهایی" در ذهنتان کمک کرده باشد و بهزودی تصمیمتان برای این نوع سبک سفر را عملی کنید.