داستان
کشتی نوح، از معروفترین داستانهای انبیا است که هنوز هم سوژهی خوبی برای ساخت انمیشین و فیلم است. اینکه در چندین هزار سال پیش، چطور نوح نبی توانست کشتی به آن عظمتی را بسازد که تمامی انواع حیوانات در آن جا بگیرند، یک طرف؛ اینکه این کشتی در نهایت کجا پهلو گرفت و آیا آثاری از آن پیدا شده یا نه، طرف دیگر. برای شما هم سوال شده که کشتی نوح کجا لنگر رفت؟ با
اسمارتیز همراه باشید تا جواب این سوال را به شما بدهیم.
فیلم نوح با بازی راسل کرو، آخرین فیلمی بود که درباره حضرت نوح و کشتیاش ساخته شد.
نوح در سینما
داستان نوح و طوفانش در سریالها، انیمیشنها و فیلمهای زیادی آورده شده که آخرینش مربوط به فیلم Noah است؛ فیلمی از دارنوفسکی سال 2014 میلادی. راسل کرو، جنیفر کانلی، اما واتسون و آنتونی هاپکینز از بازیگران این فیلم بودند که بازیشان در فیلم با استقبال روبرو شد. کشتی نوح محصول سال 1928 میلادی هم از فیلمهای دیگری بود که راجع به نوح ساخته شد؛ این بار فیلم، فیلمی رمانتیک بود که به داستان سربازان
جنگ جهانی اول هم اشاره داشت.
انیمیشنهای Evan Almighty، Fantasia، All creatures big and small و superbook هم از انیمیشنهایی بودند که کارگردانانشان در قالب زبان حیوانات به بازگویی داستان کشتی نوح پرداختند.
داستان کشتی نوح
اگر همین الان عبارت کشتی نوح را در اینترنت جستجو کنید، با کلی حدس و فرضیه راجع به این کشتی روبرو میشوید. Noah's Ark یا کشتی نوح از مشهورترین قصههایی است که در ادیان ابراهیمی بارها و بارها گفته شده. براساس کتب مقدسی مثل انجیل، تورات و قرآن، خداوند به نوح پیامبر وحی کرد که با توجه به سیلابی که در پیش است (عذابی برای کافران)، بهتر است دست به ساخت کشتی بزند که هم خود و خانوادهاش در آن جا شوند و هم هر نوع حیوان جفتی که روی زمین زندگی میکند. 50 سال طول میکشد تا کشتی ساخته شود و در این مدت حضرت نوح 3 نوبت درختهایی را میکارد تا از چوب آنها برای ساخت کشتی استفاده کند. در مدت این 50 سال، خیلی از پیروانش مرتد میشوند و عدهی کمی باقی میمانند.
نقاشی از سوار شدن حیوانات به کشتی نوح اثر یاکوپو باسانو که در موزه لوور نگهداری میشود.
در نهایت و بعد از 50 سال، سیل عظیمی بر منطقهای که نوح در آن زندگی میکرده، سراریز میشود. این سیل باعث ویرانی زمین، درختان، خانهها و حتی پسر نوح هم میشود. همانی که سعدی شیرازی در باب اول گلستان خودش در سیرت پادشاهان دربارهاش نوشته: پسر نوح با بدان بنشست، خاندان نبوتش گم شد.
این ورقی از کتاب جامع التواریخ حافظ ابرو است، سال 1425 میلادی که داستان کشتی نوح را به تصویر کشیده.
اما قضیهی کشتی نوح به همین سادگی تمام نمیشود. هنوز هم خیلی از باستانشناسان، مفسران و محققان علوم دینی دنبال جایی هستند که کشتی نوح در آن پهلو گرفته. اینجاست که قضیه جالب میشود و دانستن اینکه چه جاهایی به عنوان محل پیشنهادی معرفی شدند، هیجانانگیز خواهد بود. حتی یکی از این محلها در ایران است.
“حالا قبل از اینکه ببینیم کاندیداهای لنگر گرفتن کشتی نوح کجاها هستند،
بیایید راجع به دانستنی عجیبی بگویم که احتمالا تا به حال نشنیدهاید.”
گیلگمش و کشتی نوح
اگر سر و کارتان با مجله یا تاریخ باشد به احتمال زیاد اسم گیلگمش را شنیدهاید. گیلگمش در دنیای مطبوعات اسم فصلنامهی تخصصی میراث فرهنگی، گردشگری و محیط زیست است. از آن طرف هم اسم شخصیتی افسانهای و اسطورهای بینالنهرینی (عراق امروزی) است. گیلگمش برای اهالی بینالنهرین در حکم رستم برای ما ایرانیها یا هرکول برای یونانیهاست. پادشاهی نیمه خدا-نیمه انسان که 150 سال حکومت میکند و در این مدت فراز و نشیبهای زیادی تجربه میکند. فراز و نشیبهایی که درست مثل داستانهای حماسی، او را به سمت انسانی بهتر شدن سوق میدهد. تمام داستان زندگیاش که امروزه در میان باستانشناسان و نسخهشناسان به حماسه گیلگمش معروف است، روی الواح گلی نوشته شده که بیشتر آنها در کاوشها بدست آمدند. تاریخ قدیمیترین این لوحها به 2400 سال پیش از میلاد مسیح برمیگردد؛ یعنی چیزی حدود 4420 سال پیش!
حماسه گیلگمش از مهمترین داستانهای اساطیری بینالنهرین است که برای کشف اتفاقات و تاریخ این منطقه اهمیت زیادی دارد.
حالا شاید بپرسید که گیلگمش چه ربطی به کشتی نوح دارد؟ باید بگویم که در یکی از این الواح، داستانی از گیلگمش هست که شباهت بسیار زیادی به کشتی نوح دارد. گیلگمش در جریان سفرهایش برای پی بردن به راز جاودانگی به شخصی میرسد به اسم اوتِناپیشتِم. اوتناپیشتم شخصی است که زندگی جاودانی دارد و در جایی دور با همسرش زندگی میکند. او برای گیلگمش تعریف میکند که در روزگاران خیلی دور، خدای سومری به اسم «اِآ» به او دستور میدهد تا کشتی بزرگی بسازد چون طوفان بزرگی در پیش است و قرار است کل زندگی نابود شود. بنابراین اوتناپیشتم باید از هر جفت حیوان در کشتیاش بگذارد و منتظر طوفان میماند که در نهایت اتفاق میافتد. درست مثل داستان طوفان نوح و کشتی نوح. حالا دیدید که این روایت چقدر جالب و عجیب بود؟ باورتان میشود داستان کشتی نوح در متون دیگری به جز ادیان ابراهیمی پیدا شود؟!
مکانهای پیشنهادی برای لنگر گرفتن کشتی نوح
کوه آرارات: بیشتر محققان و باستانشناسان براساس مطالعه کتب مختلف و همینطور کاوشهای میدانی اقدام به نتیجهگیری کردند. از اولین جاهایی که برای پهلو گرفتن کشتی نوح پیشنهاد شده و همچنان رای بیشتری نسبت به بقیه جاها دارد، کوه آرارات است.
این تصویر موقعیت کشتی نوح در نزدیکی کوه آرارات را نشان میدهد.
براساس متنی که در سفر پیدایش کتاب عهد عتیق نوشته شده، بعد از فروکش طوفان، کشتی نوح روی کوه آرارات لنگر گرفت. در سال 2007 میلادی گروهی از محققان با حمایت کلیسای مسیحی دنبال جایی رفتند که گفته میشد بقایای کشتی نوح در آن پیدا شده یعنی جایی در 32 کیلومتری کوه آرارات. آنها معتقدند که به احتمال 99.9% بقایای کشتی متعلق به کشتی نوح است. با این حال هنوز هم یک سری از باستانشناسان به این نظر اهمیتی نمیدهند و با شک و تردید به آن نگاه میکنند.
حتی گفته شده که براساس کشفیات در این منطقه، مقداری قیر طبیعی هم از بقایای کشتی بدست آمده که با گفتههای تورات مطابقت دارد. در تورات نوشته شده که نوح برای ضد آب کردن کشتیاش از قیر طبیعی استفاده کرده.
تخت سلیمان: پژوهشی در اطراف کوههای
تخت سلیمان تکاب انجام شد که براساس آن، اعلام کردند که امکان پهلو گرفتن کشتی نوح در این ناحیه وجود دارد. براساس یافتههای گروه تخت سلیمان، تکه چوبهای سنگشدهای بدست آمده که در ارتفاعات 4500 متری هستند. روی این تکه چوبها آثاری از موجودات آبزی مختص دریا پیدا شده که باعث شک میشود که واقعا در این ارتفاعات چطور ممکن است موجودات آبزی زندگی کنند؟
کوه جودی ترکیه: سومین حدسی که برای پهلو گرفتن کشتی نوح زده شده، ترکیه است. علت انتخاب این محل هم روایتی است که در کتب دینی مسیحیان و یهودیان وجود دارد. براین اساس، کشتی نوح بعد از فروکش طوفان، روی کوهی به اسم جودی پهلو گرفت. کوه جودی در شرق ترکیه است و خیلیها به خاطر همانندی اسمشان، نظر قطعیشان را بیان کردند اما قضیه وقتی سخت میشود که بدانیم به جز کوه جودی ترکیه، چندین نقطه دیگر در عراق امروزی مثل موصل وجود دارد که در کتب تاریخی به کوه جودی معروف بودند. بعضیها هم در این میان، مشخص کردن دقیق جای پهلو گرفتن کشتی را بی اهمیت میدانند و میگویند: جودی یعنی جایی محکم و فرقی ندارد کوه باشد یا زمین مسطح!
موقعیت کشتی نوح در گوگل ارث
حالا اگر خیلی کنجکاو شدید که تصویر هوایی از کشتی نوح احتمالی را ببینید، پیشنهاد میکنم روی لینک زیر کلیک کنید تا موقعیت جغرافیایی کشتی نوح را ببینید: