وضعیت گردشگری در ایران در ماه‌های اخیر چگونه بوده است؟

3 اسفند، 1398
3 اسفند، 1398
مدت مطالعه :
با این‌که ایران در نمایشگاه گردشگری FITUR 2020 مادرید با قدرت ظاهر شد، اما اتفاقات و حوادث، وضعیت گردشگری ایران را تحت تاثیر قرار داد و تا حد زیادی تعداد گردشگران ورودی به ایران و آمار گردشگران خارجی را کاهش داد. حوادثی مانند شهادت سردار قاسم سلیمانی، اعتراضات به گرانی بنزین، سقوط هواپیما اوکراینی و اخیرا شیوع ویروس کرونا، باعث نا به سامانی وضعیت گردشگری ایران و جذب گردشگر در ایران شد. با اسمارتیز همراه باشید تا درباره وضعیت گردشگری در ایران پس از حوادث اخیر بیشتر بدانید.
در ماه‌های اخیر همه‌چیز دست به دست هم داد و گویی ابر و باد و مه و خورشید و فلک در کار بودند تا صنعت گردشگری ایران دست‌خوش بحران‌های اساسی شود. در این بحران‌ها که هنوز هم ادامه دارد، شرکت‌های گردشگری ورودی به ایران، آژانس‌های هواپیمایی، ایرلاین‌ها، Iran tour operatorها و کسانی که به صورت مستقیم و غیر مستقیم در صنعت گردشگری ایران حضور دارند، آسیب دیده و به نحوی مدارا می‌کنند تا وضعیت گردشگری ایران به شکل سابق بازگردد تا بتواند دوباره روی پاهای خودش بایستد و رشدش را ادامه دهد.
چندی پیش، مجتمع جهانی اقتصاد (‌world economic forum) در سال 2019 گزارشی با نام "رقابت پذیری گردشگری و سفر" منتشر کرد. این گزارش که هر دو سال یک بار منتشر می‌شود، نشان داد گردشگری ایران در رتبه 89 از 140 کشور قرار دارد. در منطقه خاورمیانه، قیمت و خدمات مناسب از مهم‌ترین دلایل سفر گردشگران ورودی به این کشورهاست، اما ناامنی همیشه با این کشورها پیوند خورده است و بسیاری از گردشگران خارجی، به این علت از سفر خود دست می‌کشند. ایران در این گزارش ارزان‌ترین مقصد دنیا برای سفر شناخته شده است، اما در این منطقه کشورهای ارزان دیگری هم وجود دارند که به دلیل فضای باز و استفاده از زیرساخت‌ها توانسته‌اند رونق بهتری نسبت به ایران داشته باشند. کشورهایی مانند ترکیه و مصر از این دست کشورها هستند.
دونالد ترامپ
تهدیدهای ترامپ و درگیری‌های ایران و آمریکا بر وضعیت گردشگری ایران تاثیر گذاشته است
پس از درگیری‌های اخیر ایران و آمریکا و تهدید دونالد ترامپ به حمله به مراکز فرهنگی ایران، گردشگران تقریبا از ورود به ایران امتناع کردند، اما حادثه سقوط هواپیما اوکراینی و جان باختن تمام مسافران و خدمه پرواز، تقریبا تمام گردشگران را از ورود به ایران و افزایش آمار گردشگران ورودی به ایران منصرف کرد.
حرمت‌الله رفیعی، رئیس انجمن صنفی خدمات مسافری و جهانگردی در مصاحبه‌ای با خبرگزاری ایلنا گفته است: تمام تورهای ورودی از بلوک غرب که می‌خواستند به ایران بیایند لغو شده یا به تعویق افتاده‌اند. نه تنها 70 درصد از تورهای گردشگری ورودی ایران لغو شده‌اند، بلکه در روزهای آینده کاهش شدیدی را حس خواهیم کرد.
رئیس انجمن صنفی خدمات مسافری و جهانگردی ادامه داد: تورهای گردشگری ورودی ایران از کشورهای آمریکا و کانادا 100 درصد، تورهای ورودی از اروپا 60 درصد، تورهای ورودی آسیا 60 درصد و تورهای استرالیا و قاره اقیانوسیه 80 درصد سفرها و تورهای گردشگری ورودی خود به ایران را لغو کرده‌اند. مسئولان دیگر مانند موید محسنی‌نژاد، معاون گردشگری میراث فرهنگی فارس نیز بیان کرده‌اند که صنعت گردشگری نیاز به یک محیط آرام دارند.
هواپیما اوکراینی
بیشتر تورهای گردشگری ورودی به ایران پس از سقوط هواپیما اوکراینی لغو شد
هنوز وضعیت گردشگری ایران در شوک سقوط هواپیما بود که خبر دیگری از چین آمد؛ مسافران چینی نقش مهمی در صنعت گردشگری جهان دارند. شیوع بیماری کرونا در ووهان چین و مرگ افراد بر اثر ویروس کرونا باعث شد تا بسیاری از کشورها از جمله ایران پروازهای ورودی و خروجی خود را به چین لغو کنند. همچنین اعلام شد شهروندان کشورهای مختلف که در چین هستند، می‌توانند سریع به کشور‌هایشان وارد شوند و پس از قرنطینه به آغوش خانواده‌شان بازگردند.
قبل از شیوع کرونا علی اصغر مونسان، وزیر میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری اعلام کرده بود: ایران قصد دارد، ورودی مسافران چینی را در کشور افزایش داده و به 2 میلیون نفر در سال برسانند. در سال 2018 آمار ورودی گردشگران چینی به ایران حدود 52 هزار نفر بوده است. اما علی اصغر مونسان در پاییز سال 98 پس از سفر به پکن افزود: برنامه ورود 1.5 میلیون نفر مسافر چینی در چهار الی پنج سال پیش رو را داریم.
ویروس کرونا
ویروس کرونا سفرهای داخلی و خارجی را برای گردشگران بسیار سخت کرده است
با این حال، پس از شیوع ویروس کرونا پروازهای ورودی و خروجی ایران چین لغو شد. وزیر بهداشت ایران در توییتی نوشت: خوشبختانه پیرو نامه اینجانب به دکتر جهانگیری و پیگیری‌های انجام شده، جلسه اضطراری تشکیل و مصوب شد تمام پروازها به چین تا اطلاع ثانوی ممنوع شود. شهروندان ایرانی که در چین هستند و قصد بازگشت به کشور را دارند نیز به همراه تیم پزشکی و تحت مراقبت‌های ویژه به کشور بازگردانده می‌شوند.
با شیوع ویروس کرونا در چین، برنامه افزایش ورودی مسافران چینی دچار آسیب بزرگی شده است و وضعیت گردشگری ایران را کمی بغرنج کرده است.
شیوع بیماری کرونا در ایران آسیب دیگری به پیکر صنعت گردشگری ایران وارد کرد. مرگ هموطنان و شیوع این ویروس باعث شد تا در 2 اسفند 1398 عراق اعلام کند مرزهای زمینی خود با ایران را برای 3 روز می‌بندد. کشورهای افغانستان (به صورت شفاهی)، عراق و کویت مرزشان را بر روی ایرانیان بسته‌اند. کویت نیز پروازهای ورودی و خروجی خود به ایران را به حالت تعلیق درآورده است.

“روز جمعه 2 اسفند 1398 نیز رسانه‌های ترکیه‌ای کشورهای ترکیه و آذربایجان از دولت این کشورها درخواست کرده‌اند تا مرز را بر روی مسافران ایرانی ببندند.”



در این کاهش آمار گردشگران ورودی به ایران و خالی شدن هتل‌ها از مسافران، هتل‌ها ممکن است در این وضعیت اقتصادی مجبور به تعدیل کارکنان خود شوند. این کاهش در ورودی مسافران خارجی تقریبا بی‌سابقه بوده است و هر روز می‌تواند وضع بدتر شود.
البته امیدهایی وجود دارد که بعد از این اوضاع وضعیت صنعت گردشگری ایران بتواند دوباره به جایگاه اصلی خود بازگردد و رشد کند. شرکت‌های گردشگری ورودی ایران در این بین بسیار آسیب دیده‌اند و به طبع هتل‌ها، اقامتگاه، فروشگاه‌های صنایع دستی و کسانی که در صنعت گردشگری دستی دارند به همان مقدار دچار ضرر و زیان شده‌اند. برخی خانواده‌ها در روستاهای ایران از این راه زندگی خود را می‌چرخانند و درآمد صنعت گردشگری را منبع اصلی درآمد خانواده‌ی خود می‌دانند، اما با حوادث اخیر شاید نتوانند به خوبی درآمد داشته باشند، مخصوصا زمانی که شیوع کرونا در ایران، به احتمال باعث کاهش سفرهای نوروزی و مسافرت‌های داخلی شود.
برچسب(ها)

از گذاشتن پست تو فروم‌ها شروع کردم. 12 سالم بود که در دوره‌های خبرنگاری یونیسف یاد گرفتم چگونه بنویسم. بعد تو مجله‌های مختلف شروع به کار کردم و دست سرنوشت من رو به اینجا رسوند. در کنار نوشتن، همیشه از دیدن فیلم لذت می‌بردم، به همین دلیل شروع کردم زیرنویس زدن و شدم AmirDW.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 3.8 10 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.