• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

یخچال نیم ور محلات

9 تیر، 1399
9 تیر، 1399
مدت مطالعه :
در جنوب شرقی استان مرکزی، جایی نزدیک به مرز استان، گوهرهای گردشگری این استان زمین را اشغال کرده‌اند. در جایی نزدیک به دلیجان و محلات، شهرستانی به نام نیم ور وجود دارد که با آثار تاریخی که در دل خود دارد تاریخچه استان مرکزی را به تصویر می‌کشد. یخچال نیم ور از آثار تاریخی است که در گذشته برای مردم به خصوص در فصل تابستان اهمیت بسیاری داشته است. اگر برای دیدن جاذبه‌های استان به این منطقه سفر کنید حتماً سردرگم خواهید شد. چرا که شهرهای دلیجان و محلات هر دو نیز پر از جاذبه‌های دیدنی طبیعی و تاریخی هستند که شما را وسوسه می‌کنند.
خوشبختانه وجود شهرستان نیم ور در مسیر دلیجان و محلات این امکان را به شما می‌دهد که بتوانید در یک سفر از همه دیدنی‌های این منطقه بازدید کنید. یخچال نیم ور سوژه‌ای تاریخی در شهرستان نیم ور است که نشان از هوش و زکاوت مردمان ایران باستان در نبود لوازم برقی دارد. در همان نگاه اول، این اثر تعداد زیادی سؤال بی جواب در ذهن شما باقی می‌گذارد. سؤال‌هایی که در ادامه با شرح نکات مربوط به این بنا برای شما پاسخ خواهیم داد؛ با اسمارتیز همراه باشید.

بهترین زمان برای دیدن یخچال نیم ور
شهرستان نیم ور که جزو شهرهای زمان ایران باستان محسوب می‌شود و قدمت بسیار بالایی دارد، خود از دیدنی‌های تاریخی مهم کشور است. این شهرستان در منطقه‌ای نزدیک به تلاقی رشته کوه البرز و زاگرس قرار گرفته و از آب و هوای بسیار خوبی نیز برخوردار است. به خصوص در فصول بهار و تابستان. بهارها در این منطقه بوی گل‌های محلات می‌پیچد و تابستان‌ها نیز بادهای خنک و دلپذیرش ییلاق خوبی برای فرار از گرما فراهم می‌کند.
شما می‌توانید در سفر خود به این شهرستان برای دیدن یخچال نیم ور، با یک تیر چند نشان بزنید و در زمان بازدید از مکان‌های تاریخی و جالب متعلق به ایران باستان از طبیعت بدیع و بکر این منطقه نیز لذت ببرید. بنابراین بهترین زمان برای دیدن یخچال نیم ور فصل بهار و یا تابستان است. سعی کنید سفر خود را به ماه‌های اردیبهشت یا مرداد موکول کنید. در این ماه‌ها هوای شهر بسیار مطبوع است.
آدرس و راه‌های دسترسی به یخچال نیم ور
آدرس: استان مرکزی، شهرستان نیم ور، یک کیلومتری میدان سنگ نیم ور
شهرستان نیم ور با دلیجان حدود 18 کیلومتر و با محلات حدود 13 کیلومتر فاصله دارد. شهر خمین نیز فصله زیادی با نیم ور ندارد. اگر خمین را به عنوان مبدأ خود انتخاب کنید تنها 42 دقیقه یعنی حدود 55 کیلومتر تا نیم ور فاصله خواهید داشت.
برای دسترسی به یخچال نیم ور و شهرستان تاریخی نیم ور از سمت دلیجان، کافی است از دلیجان وارد جاده دلیجان-محلات شوید. پس از 20 دقیقه رانندگی به مقصد خود خواهید رسید. از سمت محلات نیز بولوار شهید بهشتی شرفی شما را وارد جاده محلات-دلیجان خواهد کرد. تابلوهای موجود در جاده شما را به سمت یخچال نیم ور راهنمایی خواهند کرد.
در خمین نیز از گردان روح الله، بولوار امام خمینی و یا جاده کمربندی به میدان آزادی می‌رسید. این میدان شما را وارد بولوار شهید بهشتی شرقی می‌کند. از این بولوار وارد جاده خمین-محلات شوید. پس از حدود 52 کیلومتر به میدان امام خمینی می‌رسید. این میدان را به سمت جاده دلیجان-محلات بروید. 5 دقیقه بعد به یخچال نیم ور خواهید رسید.
اگر مرکز استان، اراک، را به عنوان مبدأ حرکت خود انتخاب کنید، سه راه پیش رو خواهید داشت. کوتاه‌ترین مسیر، جاده خمین اراک است که همانند بالا پیش می‌رود. در مسیر دوم که یک ساعت و 56 دقیقه تا نیم ور راه دارد، باید از میدان امام اراک وارد جاده امر آباد شده و وارد جاده امر آباد شوید. از این روستا عبور کنید و مسیر را به سمت محلات ادامه دهید. از محلات مانند بالا مسیر را ادامه دهید. مسیر سوم نیز شما را از طریق سفلچگان به سمت دلیجان هدایت می‌کند.
هزینه بلیط و ساعات دسترسی
هزینه بلیط: برای دیدن یخچال نیم ور نیازی به پرداخت هزینه ندارید. بازدید از این مکان برای عموم رایگان است.
ساعت دسترسی: یخچال نیم ور به طور 24 ساعته برای بازدید در معرض دید بازدیدکنندگان است. اما اگر می‌خواهید از تمام قسمت‌های یخچال دیدن کنید بهتر است قبل از تاریک شدن هوا به دیدن یخچال نیم ور بروید.
یخچال نیم ور
یخچال نیم ور نمونه ای از نو آوری ها و تمدن شهری در ایران باستان است که امروزه به یک جاذبه گردشگری مهم تبدیل شده است.
داسنتنی های قبل از دیدن یخچال نیم ور
همانطور که اشاره کردیم، یخچال نیم ور قدمت بسیار بالایی دارد. اما قسمت جالب ماجرا اینجاست که قدمت این شهر به زمان اشکانیان باز می‌گردد. براساس تقسیم بندی‌های تاریخی از زمان حکومت مادها تا پایان حکومت ساسانیان را ایران باستان می‌گویند. حکومت اشکانیان نیز از موفق‌ترین حکومت‌های این دوره بوده و شکوفایی‌های زیادی را برای ایران به همراه داشته است. از این رو می‌گویند شهر نیم ور متعلق به ایران باستان است.
شهر نیم ور در زمان اشکانیان اهمیت بسیاری داشته زیرا از این منطقه به عنوان دژ جنگی استفاده می‌شده است. البته در این مورد روایت‌های گوناگونی وجود دارد که تاریخ شناسان در آن اختلاف دارند. اما اینکه این شهر بقایایی از یک قلعه بزرگ است موضوعی ثابت شده است.
یخچال نیم ور نیز اثری است که از زمان ایران باستان به جا مانده است. با اینکه این اثر ارزشمند در طول سال‌ها به دلیل بارش‌های شدید فرسایش یافته و شکل اولیه خود را از دست داده، اما هنوز هم مایه حیرت بازدیدکنندگان است. چرا که این یخچال صدها سال پیش عملکرد فوق العاده‌ای برای سرد نگه داشتن آب داشته است.
نحوه عملکرد این یخچال این گونه بوده است که در فصل زمستان مسئول آب شهر (میراب) برای تهیه یخ آب قنات‌ها و نهرها را به گودال‌های نزدیک به یخچال هدایت می‌کرد. پس از مدتی که در نتیجه سرمای هوا این آب‌ها یخ می‌بست. میراب و سایر مردم شهر یخ‌ها را خرد می‌کردند و روی لایه‌ای از کاه در چاله درون یخچال می‌ریختند. این کار را تا پر شدن کامل چاله یخچال ادامه می‌دادند. در نهایت در این چاله را با گل عایق کاری می‌کردند و می‌بستند. با فرا رسیدن فصل تابستان مسئول یخچال دار در یخچال را می‌گشود و با کلنگ یخ‌ها را قطعه قطعه می‌کرد تا در طول فصل گرما مردم شهر از این یخ‌ها استفاده کنند.
دیوارهای این یخچال بیش از یک متر ضخامت دارند و خود یخچال نیز از مصالحی ساخته شده که گرما را به داخل یخچال انتقال نمی‌دهند. دلیل اصلی سرد نگه داشتن یخ‌ها و آب نشدن آن‌ها در مدت طولانی محبوس شدن در یخچال نیز ضخامت زیاد دیوارها، پوشاندن آن‌ها با گل و جنس مصالح این سازه است که همگی به صورت هوشمندانه انتخاب شده‌اند.
یخچال نیم ور تنها یخچالی است که در منطقه خمین تا نیم ور باقی مانده است. به همین دلیل نیز در سال 1385 سازمان میراث فرهنگی این مکان را به عنوان یک اثر ملی به ثبت رساند. این موضوع باعث شد توجهات به این مکان بیشتر شده و مردم و دولت بیشتر در حفظ این اثر شگفت انگیز بکوشند.
راهنمای بازدید از یخچال نیم ور
دیدن یخچال نیم ور وقت زیادی از شما نخواهد گرفت. زیرا این بنا تنها از یک گنبد مخروطی شکل ساخته شده است. اما مقصود هر گردشگری از سفر به شهرستان نیم ور تنها دیدن یخچال نیم ور نیست. زیرا این شهر قدیمی و تاریخی مکان‌های زیادی دارد که با قدم گذاشتن در آن‌ها در تاریخ سفر می‌کنید. در ادامه نکاتی برای سفر به این منطقه شگفت انگیز برای شما داریم.
جنوب شرقی استان مرکزی مملو از شگفتی است. سه شهر دلیجان، محلات و نیم ور در کنار هم یک پکیج کامل از دیدنی‌های طبیعی و تاریخی است که هر طبیعت‌گردی به دنبال آن است. در واقع شما با سفر به این منطقه یک گردش کامل متفاوت را تجربه خواهید کرد. چرا که در کنار یخچال نیم ور، آثار تاریخی دیگری مانند آتشکده آتشکوه، میل میلونه، پل باقر آباد و... وجود دارد که هرکدام داستانی در دل خود دارند که گوش دادن به آن لذت بخش است. 
کمی بالاتر از این آثار تاریخی دهکده‌ای نهفته است که به هلند ایران شهرت دارد. منظور دهکده گل محلات است که با جای دادن میلیون‌ها گل در خود، بهشت کوچک ایران را به وجود آورده است. کمی بالاتر از این دهکده، شهر محلات با آب و هوای مثال زدنی و مناظر زیبایش قرار دارد. دیدن همه این‌ها شاید تنها یک روز وقت شما را بگیرد. 
پس از دیدن نیم ور و محلات زیبا تعلل نکنید و به سراغ دلیجان بروید. البته می‌توانید سفر خود را طوری برنامه ریزی کنید که در مسیر ابتدا به دلیجان بروید و از غار چال نخجیر و روستای جاسب زیبا دیدن کنید. سپس به سراغ نیم ور و محلات بروید.
در نهایت برای اینکه سفر لذت بخش تری داشته باشید به شما پیشنهاد می‌کنیم با خودرو شخصی و کفش‌هایی مناسب برای پیاده روی به این منطقه سفر کنید. زیرا قرار است بین شهرها جابجا شوید و در شهر نیم ور و محلات نیز کیلومترها پیاده روی کنید.

قصد سفر به محلات را دارید؟ مطلب «جاهای دیدنی محلات» را از دست ندهید.
برچسب(ها)
موقعیت(ها)

از وقتی یادم میاد خوندن همه چیو دوست داشتم از سر در مغازه ها تا مطالب وبسایت های مختلف. ترجمه چیزایی که میخوندم رو از دوران دانشجویی شروع کردم. از ترجمه مطالب دیگران رسیدم به نوشتن مطالب خودم توی سایت های مختلف و انقدر از این کار لذت میبرم که اصلا نفهمیدم چجوری بیشتر از هزار تا مطلب تو دو سال گذشته نوشتم. هنوز در حال یادگیریم و دوست دارم چیزای جدیدو امتحان کنم.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4.3 3 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.